praegune kellaaeg 17.08.2025 19:46:35
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
lightbluefox
HV Guru
|
08.06.2009 19:11:09
SQL Keele "learning curve" ja seonduv |
|
|
Kui kaua läheks aega, et 0st juba lihtsamaid skripte sql-is ise kirjutada ja ka tunda PostgreSQLi ja Foxpro-d?
Eeldus on asjaga pidev tegelemine.
|
|
Kommentaarid: 45 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
44 |
|
tagasi üles |
|
 |
lehm2
Kreisi kasutaja

|
08.06.2009 19:20:05
|
|
|
Sõltub õppimis võimest, mõni loeb läbi ja mõtleb ja juba selge, teine samas pusib mitu nädalat ja selgeks ei saa. Mina pakuks et kui iga päev näiteks 2-3 tundi pühendad õppimisele saaks kuuga päris tegijaks.
_________________ Piilu siia, progreja!
Vajad abi Node.JS-ga ?
Võta ühendust ! |
|
Kommentaarid: 15 loe/lisa |
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
01.07.2009 18:45:08
|
|
|
ise sain mysql'i andmebaaside kasutamise selgeks nii, et võtsin üks päev ette ja tegin sql õpetuste baasil mingi süsteemi valmis. (nt mingi login või külaliste raamat või mõlemat koos vmt) ja said põhitõed selgeks ja kasutasin vabalt. Siis hakkasin suuremate projektidega tegelema, kus oli vaja teha mitme andmebaasi peale päringuid korraga jmt. Jälle, peale esimest kokkupuudet mõne päeva pärast oli piisavalt selge, et ilma mingi abita sql valmis orgunnida.
SQL ei ole keeruline asi tegelt. Võta kätte, hakka tegema ja mõne päeva pärast avastad, et võid ka SQL'i oma CV'sse panna vmt.
_________________ Progemisest: https://byteaether.github.io/
Seisab keldris vana 386-486-Pentium1? Räägime! Ehk saan vanakesele uue elu anda.
Vaata siia, äkki müün midagi põnevat -> https://www.osta.ee/index.php?fuseaction=listing.seller&q[seller]=jnt |
|
Kommentaarid: 111 loe/lisa |
   |
2 :: |
103 |
|
tagasi üles |
|
 |
incx
HV kasutaja

|
03.07.2009 22:44:08
|
|
|
jnt kirjutas: |
SQL ei ole keeruline asi tegelt. Võta kätte, hakka tegema ja mõne päeva pärast avastad, et võid ka SQL'i oma CV'sse panna vmt.  |
Sellised "kahe-päevaga SQL CV-sse" mehed võiks oma CVsse ka vastava märke teha, siis oleks tulevastel tööandjatel vähem jama ja võimalus kiiremalt vastavad CVd prügikasti saata.
INSERT INTO blaa (kamm,kala,ruut) VALUES (1,2,3), SELECT * FROM blaa WHERE kamm=1, UPDATE blaa SET kala=4 WHERE ruut=7 EI OLE SQLi oskus. Sellisel tasemel võib ahve ka SQLi kirjutama õpetada, kui veidi kannatust ja piisavalt elektrit Pavlovi refleksi väljakujundamiseks on.
Korralikku taset niisama põlve otsas nokitsedes tõenäoliselt ei saavutagi, sest osa pakutavast funktsionaalsusest ei ole isegi tavalisele reaprogrammeerijale väga tihti ette sattuv (rekursiivsed päringud ja window functions (targem inime võib öelda, kuidas filoloogid seda eesti keelde väänavad) näiteks). Samuti ei ütle üldine väide "oskan SQLi" midagi inimese kogemuse ja teadmiste kohta konkreetse andmebaasimootori puhul, mis lõpptulemust kvaliteedi mõttes kohe mitte üldse vähe ei mõjuta.
Baas- ehk "ahvi" või levinumas IT-kõnekeeles "neegri" tasemel SQLi mõisted võiks tõesti paari päevaga ära haarata, muidu on väga ikaldus, aga palun, palun, palun ärge seejärel väitke oma CV-s, et oskate midagi muud kui algtaseme baasosas SQLi.
_________________ I have never understood the female capacity to avoid a direct answer to any question.
-- Spock, "This Side of Paradise", stardate 3417.3 |
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
03.07.2009 23:07:28
|
|
|
incx, ega ma selle paari p2eva all m6elnudki kohe, et cv'sse asi, et oskad... see on see, aeg, millega esimesed asjad selgeks saad. Hiljem praktiseerides teadmised kinnistad ja see on see, mis siis l6puks loeb. Niimoodi see asi areneb, kuid point on selles, et sql'i saab kenasti kodus 6ppida ja alustada ei ole raske.
Seisab keldris vana 386-486-Pentium1? Räägime! Ehk saan vanakesele uue elu anda.
Vaata siia, äkki müün midagi põnevat -> https://www.osta.ee/index.php?fuseaction=listing.seller&q[seller]=jnt |
|
   |
103 |
|
tagasi üles |
|
 |
prj
HV kasutaja
|
04.07.2009 09:25:14
|
|
|
jnt, sinusuguste pärast ongi suures osas rakendustest maailmas performance probleemid.
Algne "learning curve" võib lihtne tunduda, aga sel hetkel, kui teed keerulisemat loogikat ja on vaja aru saada, kuidas andmeid kõige efektiivsemalt kätte saada, tuleb suhteliselt 90 kraadine sein ette.
Need, kes sellest seinast edasi on, saavad ka vastavalt pappi ja nende ametinimetuseks ei ole "programmeerija" vaid "DBA" või "Andmebaasiekspert".
|
|
Kommentaarid: 32 loe/lisa |
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
incx
HV kasutaja

|
05.07.2009 02:43:57
|
|
|
Esiteks, natuke teema algataja juurde tagasi tulles. Kuna enne SQLi õppimist võiks veidi hulgateooriat ja muud seonduvat baasteadmist ka ikka omandada ja PG-d mainitud sai, siis Bruce Momjian annab see suvi loenguid, mille materjale osaliselt juba ka siit leida õnnestub. Vahest on abiks.
jnt, väga tore, et ei mõelnudki nii. Mina suutsin sedasi asja välja lugeda ja võttis korraks ikka eest punaseks pildi. Eks ta ole omamoodi Pavlovi refleks jälle, järgmine kord ürita selgemini end väljendada
prj, kuna sulle paistab miskipärast eriti meeldivat inimestele enda definitsiooni järgi kirjeldatud huvitavaid silte külge riputada, siis olen sulle jälle, lihtsalt põhimõtte pärast, sunnitud vastu vaidlema
DBA on ikka väga teistmoodi loom kui programmeerija. "Andmebaasiekspertist" udusema ja mullima ametinimetuse välja mõtlemiseks muidugi peab veidi pingutama, aga suutsin tuletada veel "tarkvaraspetsialisti" ja "arvutispetsialisti" ja üldistamist jätkates veel lausa "spetsialisti". Ametinimetused missugused. Ehk siis ühesõnaga, kallid lugejad, sh noored programmeerijad, ärge hirmuge prj jutu peale, müstilisest seinast üle ronides teid siiski personaliprogrammi poolt automaatselt DBA ameti peale ümber ei väänata. Võite rahuga ikka natuke juurde õppida ja seda oma töös kasutada.
_________________ I have never understood the female capacity to avoid a direct answer to any question.
-- Spock, "This Side of Paradise", stardate 3417.3 |
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
05.07.2009 12:44:43
|
|
|
prj, ahhaa, minusuguste. Ja mille põhjal sa seda ütled? See teema siin ei ole selleks, et igaüks saaks rääkida, mis moodi ta kõht end parajasti tunneb, eks. Seega enne, kui süüdistama tuled, mõtle, keda sa süüdistad ja kus on su tõestused. Ma ei hakka sinu suunas ma-ei-tea-mida loopima kui ma pole sinu koodi näinud ega muud taolist. Sulle aga selline asi vist väga meeldib.
Kordan veel, et see teema siin ei ole päris kindlasti kõhu tunde teema.
|
   |
103 |
|
tagasi üles |
|
 |
prj
HV kasutaja
|
05.07.2009 23:25:21
|
|
|
@incx, selleks et keerulisi DB päringuid optimeerida peab baasi hingeelu suhteliselt selge olema.
Ma ei ole enda praktikas näinud programmeerijat, kes suudab paugu pealt ülioptimaalset SQL-i kirjutada - inimesed, kes seda teha suudavad, ei pea enam neegriprogrammeerimist tegema. Tegelikult programmeerija ei peakski oma pead vaevama ülioptimaalse SQL-i kirjutamisega. Aga see selleks.
Ning ma ei tea, miks sulle sõna "Andmebaasiekspert" nii südamesse läks. Vaata mõnes korralikus IT firmas ringi, just selline ametinimetus on reeglina nendel inimestel, kes oma kaheksatunnise tööpäeva jooksul enamjaolt andmebaaside halduse, päringute optimeerimisega ja teiste nõustamisega tegelevad.
Üldiselt, minu arvates - kui programmeerija suudab kirjutada superoptimaalset SQL-i, siis võiks ta ametikoha nimetus olla "arhitekt", mitte enam "programmeerija", vastasel juhul on tema vertikaalne professionaalne areng seisma jäänud.
@jnt, ära võta väga isiklikult. Lihtsalt minu enda kogemusest arvavad sageli inimesed, kes vaid CRUD toiminguid teha oskavad end väga tegijaks. Eks mind see CV jutt natuke vinti ajas. Enam nii ei tee .
Põlve otsas kodus SQL õppida ei ole ka eriti mõttekas, sest sa ei suuda ise välja mõelda kompleksseid päringuid. Kui inimesel on tahtmist õppida SQL-i ja oskab natuke progeda, siis ta võiks üritada kuskil töökohta otsida. Saab lahendada reaalseid probleeme ja areng toimub märksa kiiremini. Isegi masu ajal on motiveeritud inimesi kõigil vaja.
viimati muutis prj 06.07.2009 09:48:47, muudetud 1 kord |
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
06.07.2009 00:32:56
|
|
|
prj, ega jah, see sql'i õppimine, mida ma nö. "kirjeldasin", toimiks sel juhul, kui on tõsiselt motivatsiooni. Enda näitel siis erinevad projektid, millede kasvades lihtsalt vajad keerulisemaid päringuid ning ise ka aru saad, et need paarkümmend päringut annaks ka omavahel siduda juba sql lauses jne. Aga jah, motivatsioon on siiski "põhipoint", mis peab olemas olema. Ilma selleta midagi ära väga ei tee. Lihtsalt õppima hakata, aga mitte projekte tehes ei tea sa ise ka, mida sa õppima pead.
Samas jah, nö veebiprogeja tõesti ehk andmebaasi ekspert, kui selline, ei ole, kuid samas võib siiski andmebaase kasutav progeja ju ära mainida ka nt MySQL'i, kui ta tõesti ikkagi neid kenasti kasutada oskab. Nö ülioptimeerituid päringulauseid moodustavad guru'd märgivad vast ise juba CV'sse, et on sel alal vähe kogenenumad, kui "harju keskmine progeja".
|
   |
103 |
|
tagasi üles |
|
 |
prj
HV kasutaja
|
06.07.2009 01:19:20
|
|
|
jnt, sellise jutuga olen juba täiesti nõus.
|
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
serk
HV kasutaja
|
06.07.2009 09:57:07
|
|
|
prj kirjutas: |
@incx, selleks et keerulisi DB päringuid optimeerida peab baasi hingeelu suhteliselt selge olema.
Ma ei ole enda praktikas näinud programmeerijat, kes suudab paugu pealt ülioptimaalset SQL-i kirjutada - inimesed, kes seda teha suudavad, ei pea enam neegriprogrammeerimist tegema. Tegelikult programmeerija ei peakski oma pead vaevama ülioptimaalse SQL-i kirjutamisega. Aga see selleks.
Ning ma ei tea, miks sulle sõna "Andmebaasiekspert" nii südamesse läks. Vaata mõnes korralikus IT firmas ringi, just selline ametinimetus on reeglina nendel inimestel, kes oma kaheksatunnise tööpäeva jooksul enamjaolt andmebaaside halduse, päringute optimeerimisega ja teiste nõustamisega tegelevad.
Üldiselt, minu arvates - kui programmeerija suudab kirjutada superoptimaalset SQL-i, siis võiks ta ametikoha nimetus olla "arhitekt", mitte enam "programmeerija", vastasel juhul on tema vertikaalne professionaalne areng seisma jäänud.
@jnt, ära võta väga isiklikult. Lihtsalt minu enda kogemusest arvavad sageli inimesed, kes vaid CRUD toiminguid teha oskavad end väga tegijaks. Eks mind see CV jutt natuke vinti ajas. Enam nii ei tee .
Põlve otsas kodus SQL õppida ei ole ka eriti mõttekas, sest sa ei suuda ise välja mõelda kompleksseid päringuid. Kui inimesel on tahtmist õppida SQL-i ja oskab natuke progeda, siis ta võiks üritada kuskil töökohta otsida. Saab lahendada reaalseid probleeme ja areng tundub märksa kiiremini. Isegi masu ajal on motiveeritud inimesi kõigil vaja. |
Mõned parandused:
1) IT Arhitekt sul kindlasti ei kirjuta SQLi. Arhitekt on puhtatõuline visionäär Seda nime mingipärast kasutatakse väga valesti, aga noh, kes ei tahaks endale vinget ametinimetust
2) SQLi kirjutavad arendajad ning koostööes DBA'dega seda optimeeritakse. Suuremates ettevõtetes arendajatel sageli puudub ligipääs baasi hingeelule ning seetõttu sageli ka väga keeruline näha mis reaalselt baasis toimub. Ei aita siinkohal ka baasi hingeelu väga hea tundmine. Sageli on isegi arendajad kordi targemad kui DBA'd. Eriti tavaline on see Oracle baasides, kus sageli kõige olulisem: statistika, on vale. Ehk ühes keskkonnas performib SQL, teises on aeglane nagu tigu. Kui ikka pole õigus explain pani näha, siis mis sa ikka teed ...
3) Programmeerija peab kirjutama ülioptimaalseid päringuid, kuna see on tema tööülesanne. DBA'd teavitab arendajat probleemsetest päringutest ning põhjustest(seosed) miks päring nõnna kaua käib. Põhjus väga lihtne: arendaja tunneb oma data modelit muudest jorssidest siiski kõige paremini.
4) Ilma reaalsete projektideta ei ole võimalik programmeerimist, ka üldiselt, selgeks õppida. Süntaksi ja mõned põhitõed tõesti. Enamus tuleb siiski kogemustega.
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
1 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
prj
HV kasutaja
|
06.07.2009 11:41:57
|
|
|
Oeh, ma ei teagi kust alustada...
serk kirjutas: |
Mõned parandused:
1) IT Arhitekt sul kindlasti ei kirjuta SQLi. Arhitekt on puhtatõuline visionäär Seda nime mingipärast kasutatakse väga valesti, aga noh, kes ei tahaks endale vinget ametinimetust  |
Ei, arhitekt ei kirjuta SQL-i, kuid normaalne arhitekt teab baasi hingeelu ja programmeerimist piisavalt hästi, et välja mõelda reaalne ja hästi performiv arhitektuur.
tsitaat: |
Suuremates ettevõtetes arendajatel sageli puudub ligipääs baasi hingeelule |
Absoluutselt vale. Ei puudu. Selleks tehakse identsed keskkonnad arenduses, kuhu live-st dump-e tõstetakse, kus kõik õigused olemas on.
Samuti on olemas Oracle mõistes näiteks Enterprise Manager, millega laivi päringuid jälgida saab.
Sageli on isegi arendajad kordi targemad kui DBA'd. |
Siis tuleks need "DBA'd" lahti lasta ja normaalsed inimesed asemele otsida. On teada, et alati on olemas halbu tegijaid, loodame, et masu vähendab rooja hulka IT-s.
ikka pole õigus explain pani näha, siis mis sa ikka teed ... |
Ja miks ei ole? Muidugi on.
3) Programmeerija peab kirjutama ülioptimaalseid päringuid, kuna see on tema tööülesanne. |
Vale! Programmeerija ei pea peaaegu üldse mõtlema päringu optimaalsuse peale. Reeglina normaalne arendaja kirjutab piisavalt optimaalset koodi, et see 80% juhtudest toimib piisavalt kiiresti. Kui rakendus on Live-s olnud mingit aega, siis on olemas ka koormusandmed, mille peal testida enne asja üleandmist ja seal on võimalik DBA-ga konsulteerida.
Edasi on PALJU optimaalsem/efektiivsem/odavam jälgida asja jooksvalt ning tagantjärgi aeglaseid asju lasta professionaalidel optimeerida.
arendaja tunneb oma data modelit muudest jorssidest siiski kõige paremini. |
Data model ei ole suures plaanis eriti oluline. Normaalne andmebaasiinimene võtab lahti suhteliselt suvalise ebaoptimaalse päringu suvalises baasis, võtab lahti explain plani ja optimeerib ära. Kusjuures ta teeb seda kordades paremini, kui mingi suvaline arendaja.
|
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
serk
HV kasutaja
|
06.07.2009 12:42:09
|
|
|
Ei hakka edasi vaidlema, nagu näha, siis me töötame väga erinevatel DB platvormidel ning ka tööstus on 100% erinev, sealt ka lähenemisviiside ja tööprotsesside kapitaalne erinevus. Arvasin ka ise kunagi nii seega ei heida midagi ette.
Oma valdkonnas ma ei saa lubada vigade/päringute taganjärgi tugevat parandamist- see on lihtsalt liiga kallis.
Andmemudeli kohapealt kahjuks kohe pean vastu vaidlema ikka - andmemudel on IT süsteemi A JA O ja ma arvan, et seda peaks iga IT inimene tunnistama. Põhjuseid pole vaja välja tooma hakata. Ning ma tahaks näha inimest, kes lambist võtab lahti 1000 tabeliga mudeli ning hakkab päringuid optimeerima. Päringu optimeerimise üks osa on ärimudeli tundmine. Ilma äri teadmata on võimatu midagi üldse teha. Optimeerimine enamjaolt tähendab täielikku päringu ringi kirjutamist, kasutades mat. viewsi, vahe tabeleid, lisa protsesse jne... See pole puhtalt hintide lisamine või indeksite panemine - ning seda saab teha ainult tundes äri.
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
prj
HV kasutaja
|
06.07.2009 16:32:16
|
|
|
Ei hakka edasi vaidlema, nagu näha, siis me töötame väga erinevatel DB platvormidel ning ka tööstus on 100% erinev, sealt ka lähenemisviiside ja tööprotsesside kapitaalne erinevus. Arvasin ka ise kunagi nii seega ei heida midagi ette.
Oma valdkonnas ma ei saa lubada vigade/päringute taganjärgi tugevat parandamist- see on lihtsalt liiga kallis. |
1) Võid oma "ma olen nii palju vingem kui sina" loogikaga teatud kohta minna.
2) Keegi ei rääkinud tugevast parandamisest.
3) Asjale on kaks lähenemist.
a) Kirjutada päringud valmis, lasta iga kord DB eksperdil üle vaadata, tarnida kliendile.
b) Kirjutada päringud valmis, tarnida kliendile.
Mõlemal juhul tuleb asja tagantjärgi monitoorida. Ja sa ei saa kirjutada optimaalseid päringuid süsteemile, mida alles arendatakse ja mille andmemudelit muudetakse. Eriti keerulise andmemudeliga, kus sul lihtsalt _ei ole_ võimalik genereerida piisavalt sidusaid andmeid, kus performance probleemid välja tuleksid.
Andmemudeli kohapealt kahjuks kohe pean vastu vaidlema ikka - andmemudel on IT süsteemi A JA O ja ma arvan, et seda peaks iga IT inimene tunnistama. Põhjuseid pole vaja välja tooma hakata. Ning ma tahaks näha inimest, kes lambist võtab lahti 1000 tabeliga mudeli ning hakkab päringuid optimeerima. |
1) Vähestel normaalse disainiga süsteemidel on 1000 tabelit.
2) Vabalt. see, et sa pole kunagi kompetentset DBA-d näinud ei tähenda, et neid olemas ei ole. Sa vaatad tabelitele ja nende struktuurile, aga DBA näeb natuke laiemat pilti.
Päringu optimeerimise üks osa on ärimudeli tundmine. Ilma äri teadmata on võimatu midagi üldse teha. |
Ei ole. Päringu optimeerimiseks piisab üldjoontes:
a) Päringust.
b) Baasist, mis on koopia reaalsest, kus seda päringut käivitatakse
c) Kui sageli seda päringut käivitatakse
d) Kuivõrd reaalajas peavad olema esitatud selle päringu kaudu saadud andmed
Ei ole raketiteadus.
Jah, vahel kui neid andmeid kasutatakse väga spetsiifilisel kujul edasi, siis seda on vaja teada. Üldjuhul piisab sellest, kui select * vaatest saada mingi kiiruse peale. Või mingi protseduur/funktsioon saada teatud kiiruse peale. DBA-l on vaja enamjaolt teada ainult sisendit/väljundit.
Optimeerimine enamjaolt tähendab täielikku päringu ringi kirjutamist, |
Ei tähenda.
kasutades mat. viewsi, |
Ei saa kasutada, kui on vaja reaalajas toimivat asja.
Andmemudeli muutmine, algne arhitektuur peaks piisavalt pädev olema, et tabeleid ei ole vaja muutma hakata.
See pole puhtalt hintide lisamine või indeksite panemine |
Hinte ükski normaalne inimene ei kasuta ning indekseid oskab arendaja ise panna. Ma ei näe üldse, kuidas see "optimeerimise" alla kuulub.
ning seda saab teha ainult tundes äri. |
Kas see oli vihje?
Ma siis vihjan vastu, et kui su väikefirmas oleks kasvõi üks normaalne andmebaasispets, siis sa ei arvaks, et arendaja peab "ülioptimaalset" koodi kirjutama, vaid see töö oleks ära jaotatud ja efektiivsem
Enivei, see asi läheb väga offtopikuks ära.
Ole nii hea ja loe teema pealkiri läbi.
|
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
serk
HV kasutaja
|
06.07.2009 19:39:51
|
|
|
Miks nii närvilised vastused? Tunned ennast kuidagi imelikult?
Proovi nüüd natuke laiemalt mõelda, kuidagi väga piiritletud oled ning väga väga kinni oma mõttemaailmas.
Üheski normaalses süsteemis pole 1000 tabelit? Hmm... Maailma suurimates pankades kasutatakse süsteeme, milles on julgelt üle 1000 tabeli ning see on AINULT üks äri haru ning üks tööstussektor. Ei hakka sinuga avalikult enam vaidlema, soovi korral privaatselt võime vestelda ja vaielda. Samapalju kui on olemas IT inimesi on olemas ka erinevaid meetodeid kuidas andmemudeleid ning IT süsteeme ehitatakse. Sinu kogenematusest on jällegi väide, et "hinte" ükski normaalne inimene ei kasuta. Hmm, tavaliselt läheb hinte just vaja X andmemudeli puhul, kus puudub konsistentsus ning näiteks Oracle ei saa sittagi aru, kuidas päring tegelikult käia võiks/peaks. Indeksi lisamisega on sama teema, indeksi on lihtne lisada aga kas sa ka tead mis sellega kaasneb näiteks DBAde jaoks, lisaks lisamise reeglid, kasutegurid, baasi IO jne ... Pole nii üheselt võetav. Indeki lisamine alati ei tähenda paremat performancit.
Aga teeme siis lõpu sellele vaidlusele. Usun, et teistel pole eriti huvitav meie omavahelist kanakitkumist lugeda
Samas vabandan kui ma liiga agressiivselt sulle peale lendasin või kuidagi riivasin, sry, polnud see eesmärk.
Tagasi teemasse:
Algajatel soovitan soojalt õppida selgeks põhitõed SQLis, saada mõni tööots kasvõi tasuta tehes ning kogemusi omandada ning mis peamine, ärge kartke kriitikat elukutselistelt. Tööle minnes saate esimeste projektidega niikuinii DBAdelt vastu pead nii et koliseb Ning peamine, amazonis on väga väga palju kasulikku kirjandust SQLi ja selle optimeerimise suhtes nii MySQLis kui Oracles. Ning pidage meeles, päringud töötavad erinevalt neis kahes enamlevinud süsteemis!!! Kui kellelgi huvi, siis saatke ps ning võin julgelt soovitada raamatuid mis oleks must read igale IT inimesele.
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
prj
HV kasutaja
|
07.07.2009 01:31:21
|
|
|
Sinu kogenematusest on jällegi väide, et "hinte" ükski normaalne inimene ei kasuta. |
Kogenematu oled hoopis sina. Hintidega varustatud süsteem ei ela üle normaalselt andmebaasi versiooni migreerimist ning ei ole üldiselt kuigi jätkusuutlik.
Loetakse heaks tavaks hinte mitte kasutada - hinte kasutatakse siis, kui enam mitte kuidagi teist moodi ei saa.
Indeksi lisamisega on sama teema, indeksi on lihtne lisada aga kas sa ka tead mis sellega kaasneb näiteks DBAde jaoks, lisaks lisamise reeglid, kasutegurid, baasi IO jne ... Pole nii üheselt võetav. Indeki lisamine alati ei tähenda paremat performancit. |
NO SHIT sherlock.
Samas vabandan kui ma liiga agressiivselt sulle peale lendasin või kuidagi riivasin, sry, polnud see eesmärk. |
Uhuh, inimestel tõesti hea tava näkku sõimata ning siis öelda "ah ma vist ikka ei mõelnud nii". Otsusta ära kummat moodi käitud.
Üldiselt sa ei saanud ikkagi aru sellest, mis ma OT kohta ütlesin. Ja enda "kogenematusest" arvad sa, et SQL = Oracle.
|
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
serk
HV kasutaja
|
07.07.2009 09:27:27
|
|
|
Teil on tõsiseid raskusi teksti lugemise ning selle interpreteerimisega ning ausaltöeldes nii närvilisele inimesele on väga keeruline midagi seletada või õpetada. Kahju kohe. Migreerimisest ei hakka ma üldse rääkima, sest tegelikult kogu IT süsteemi migreerimine on niivõrd keeruline, et jah... ei hakka üldse sinna minemagi. Aga huvitav kus ma võrdsustasin SQLi Oracle, Mega irw, ma ikka ütlesin seda, et päringute täitmine core tasandil ei tööta samamoodi Oracles DBs ja muudes SQLi toetavatest süsteemides nagu näiteks MySQL. Enamus progrejatest keda olen oma töö alal kohanud, ei ole sellisest väiksest asjast kahjuks varem eriti kuulnud. Selle kuu jooksul saan OCP serdi ning usun, et ma midagi ikka tean asjadest. Aga ole tubli.
Eelmises postituses ma läksin juba tagasi teemasse, seega raske mõista teie pahameelt. Aga noh, jätan sulle südamerahuks võimaluse panna oma postitus viimaseks sellesse teemasse serk over and out.
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
troglodyte
Kreisi kasutaja

|
07.07.2009 16:09:58
|
|
|
Kui kellelgi huvi, siis saatke ps ning võin julgelt soovitada raamatuid mis oleks must read igale IT inimesele. |
Ära hoia tarkust vaka all! Pane aga kõik need raamatud siia kirja!
_________________ ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn |
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
34 |
|
tagasi üles |
|
 |
inzinz
HV kasutaja
|
13.07.2009 16:11:31
|
|
|
Offtopic:
Njaa, oracle kohta ütleks küll, et see on asi mis loob massiliselt juurde töökohti Mingeid normaalseid default seadeid ei ole, kõiki asju tuleb ilgelt näppida igal pool, install on pool tundi, kui installi ajal juhtus juhe seinas olema arendusmasinal (mille ip on muutuv) siis on pärast jantimine et ip ümber konfida. Siiani kaks peamist soovitust sel juhul on reinstall või loopback adapter soft masinasse panna.
A kui ükskord tööle saab siis on juba päris asjalik, replicate jms teema peaks olema päris hästi välja arendatud.
Enamus progrejatest keda olen oma töö alal kohanud, ei ole sellisest väiksest asjast kahjuks varem eriti kuulnud. |
Vot see on juba progejate viga kui nad on nii kitsa silmaringiga, et kummardavad ainult oracle baasi ning postgresql, mysql, firebird baasidest midagi ei tea ja muid progemiskeeli peale üheainsa (tõenäoliselt java) ka ei jaga takkaotsa tõenäoliselt. (Liiga laisad et ennast täiendada või on suhtumise probleem või ei tea mis veel)
Kasutus- ja haldusmugavuse tõttu suure levimusega MySQL on rohkemates kohtades kasutusel kui huvitava per-processor litsentsiskeemiga oracle Väga imelik kui mingid "tipptegijad progrejad" pole MySQL'st midagi kuulnud
Ontopic:
Foxproga endal kogemust ei ole, aga kui ta on ikkagi SQL laadne asi, siis paari nädalaga oskad juba une pealt create table käsitsi valmis vorpida ilma erroreid saamata ja vast juba ka üle mitme tabeli normaalseid päringuid teha.
PostgreSQL'i õppimist soovitaks alguses, saad baaside töötamise loogika selgeks, sealt najalt oskad juba ka MySQL kasutada ja kõike muud.
_________________ Upload.ee - eestimaine failiupload |
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
lauri
HV veteran

|
14.07.2009 10:10:07
|
|
|
inzinz kirjutas: |
Enamus progrejatest keda olen oma töö alal kohanud, ei ole sellisest väiksest asjast kahjuks varem eriti kuulnud. |
Vot see on juba progejate viga kui nad on nii kitsa silmaringiga, et kummardavad ainult oracle baasi ning postgresql, mysql, firebird baasidest midagi ei tea ja ...
Kasutus- ja haldusmugavuse tõttu suure levimusega MySQL on rohkemates kohtades kasutusel kui huvitava per-processor litsentsiskeemiga oracle Väga imelik kui mingid "tipptegijad progrejad" pole MySQL'st midagi kuulnud  |
Ütleme nii, et suured korporatsioonid ei kasuta eriti MySQL'i (võibolla ainult kodulehekülje haldamiseks) ning need, kel on vaja tõesti operatiivsüsteeme, kasutavad siiski Oracle baasi. Omast kogemusest tean, et kasutatakse ka MSSQL Servereid.
Andmeaidanduses kasutatakse Teradata't ja ka Greenplum'i. Aidanduses jääb isegi Oracle kehvaks, kuna ei suuda piisavalt kiiresti suuri andmemahtusid töödelda.
inzinz kirjutas: |
Ontopic:
Foxproga endal kogemust ei ole, aga kui ta on ikkagi SQL laadne asi, siis paari nädalaga oskad juba une pealt create table käsitsi valmis vorpida ilma erroreid saamata ja vast juba ka üle mitme tabeli normaalseid päringuid teha.
PostgreSQL'i õppimist soovitaks alguses, saad baaside töötamise loogika selgeks, sealt najalt oskad juba ka MySQL kasutada ja kõike muud. |
Palju neid Foxpro kasutajaid Eestis on? Minuteada kasutab seda veel ainult Statistikaamet. Mujal on ikka kaasaegsemad vahendid kasutusel.
Kõige olulisem on endale selgeks teha lihtsalt SQL'i põhitõed ning mõned trikid, üldjuhul saab siis iga baasiga hakkama. Erinevatel baasidel on mõned nüansid mida peaks teadma, aga põhiline on ikkagi standardeid järgiv SQL.
_________________ The sh*t has hit the fan. |
|
Kommentaarid: 90 loe/lisa |
   |
80 |
|
tagasi üles |
|
 |
mirko28
Aeg maha 1p

|
21.07.2009 19:52:38
|
|
|
[quote="lauri"][quote="inzinz"]
Palju neid Foxpro kasutajaid Eestis on? Minuteada kasutab seda veel ainult Statistikaamet. [/quote]
Minu andmetel samuti seal tänavas, kus Stat. amet asub, kasutatakse ainsana Fox'i.
Sql-i fenomen on selles, et täiesti perfektselt ei tunne seda keegi.
SQL-i tavakasutaja näidetena on rollid "tarkvara testija" ja ka "it-analüütik",
nemad on nn tavakasutajad ja tunnevad grammatikaid "Eesti keel" ja "SQL" võrdselt
tavakasutaja rollis, et oskavad lihtsamaid asju mõlemaga teostada,
mis on ka piisav nende jaoks. Sedalaadi lihtsama kompetentsi omandab töö käigus maksimaalselt poole aastaga,
arvestades kõige reaalsemat õppimis-metoodikat, et töönädalast mõne tunni asja uurimise ja katsetamise peale pannakse.
|
|
Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
serk
HV kasutaja
|
28.07.2009 20:33:19
|
|
|
Elektriraudtee kasutab samuti foxprod veel osaliselt.
Raamatutest, sry, olin puhkusel ja ei jõudnud vastata. Soovitan soojalt Thomas Kyte loomingut. Paremat kirjandust pole kohanud! Hetkel lõpetasin Expert Oracle database architecture ning tõsiselt hea raamat oma teadmiste värskendamiseks ja uute omandamiseks.
Terv
P.
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
28.07.2009 20:39:00
|
|
|
Ka üks kodumaine "majandustarkvara" EEVA on FoxPro`s tehtud
http://www.eetasoft.ee/index.htm
_________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen! |
|
Kommentaarid: 228 loe/lisa |
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
lightbluefox
HV Guru
|
28.07.2009 20:48:04
|
|
|
Ja miks see siis halb on?
|
|
Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
44 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|