Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  Tornkõlari kasti ehitamine. märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
--hussar--
HV kasutaja
--hussar--

sõnum 08.07.2007 14:32:47 Tornkõlari kasti ehitamine. vasta tsitaadiga

Nii.Kuna olen kodust leidnud igast elemente,siis oleks soov ehitada tornkõlar nendest elementidest:

Kõige ülemise kohta ei oska mingit infot anda.
Kõige suurem see rohkem bassika välimusega junn pidi olema 4w ja 4oomine ning 5.5tolline.
Ja see keskmist kasvu on 5w ja 4oomine ning 5tolline.
Küsimus siis,et mitme liitrine peaks see tornkõlari kast tulema kui tahaks võimalikult kõrget??
Kommentaarid: 27 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 3 :: 20
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
rallitaja
HV veteran

sõnum 08.07.2007 14:47:05 vasta tsitaadiga

See "bassika välimusega" on S-30. Selle kõrval on mingi lahjem, vene telku/raadio seest välja koogitud "junn" ja see ülemine... Kas kõlaril taga silti pole?
Kommentaarid: 19 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 15
tagasi üles
--hussar--
HV kasutaja
--hussar--

sõnum 08.07.2007 14:52:44 vasta tsitaadiga

Suure kohta ei tea midagi öelda,aga võib olla küll s30 oma,see junn on välja torgatud vene makist(mingi valusalt suur makk oli icon_lol.gif ) ja väiksel pole ühtegi silti taga....aga ikkagi oleks vaja teada mitme liitrine torn-kast tulema peaks??
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 08.07.2007 14:55:42 vasta tsitaadiga

Teevad nad mängides üldse normaalset häält ka? Mingist jamast ei ole tark ehitada
--hussar--
HV kasutaja
--hussar--

sõnum 08.07.2007 15:06:13 vasta tsitaadiga

mängivad ikka..Kõik kõllid olen s30 kastis läbi proovind ja karjusid küll hästi!
tagasi üles
Kassmees
Kreisi kasutaja
Kassmees

sõnum 08.07.2007 16:49:25 vasta tsitaadiga

See pildil ülemine tundub olevat mingist arvutikõlarist pärit... Kui arvutikõll oli mitmeribaline, siis oli see ilmselt bassikas. Kui üheribaline, siis pidi see butafooria seal kõiki sagedusi esitama... Olen selliseid kõlareid kunagi lammutanud ja seal olid samasugused sees. Igatahes on sellel ääres samasugune kummilõdvik nagu minu lammutatud kõllidest pärit valjukatel. Ja vähemalt need minu omad ei esitanud kõrgsagedusi piisavalt hästi, et neid saaks kõrgsagedusvaljukatena kasutada...

Mäletan, et suurtest bassikatest, neist 5 w asjadest ja mingitest (samuti vene) tweeteritest sai kunagi omale 3-ribalised riiulikõlarid tehtud. Kärasid küll, oli bassi ja muudki, aga kuna ma ei teadnud absull midagi filtrite ehitusest, olin ma pannud kondeka vaid tweeterite juurde, bassikad said külge mingitest sarnastest valjukatest lammutatud poolid ja keskriba, milleks olid just need 5 w asjandused, oli võimuga otseühenduses, ehk siis polnud mingeid kondesid jms stuffi vahel. Mingi kuu aega sain kuulata, siis kärssasid just need keskmised läbi (kuigi ma polnud ka toona suur müdistaja, mulle piisas ka veerandi peale keeratud voluuminupust ja võim oli 18 vatti), mille peale siis Tevalo foorumi vennad ütlesidki, et mul oli filter puudulik-oleks pidanud ka keskribale konded panema.
Kommentaarid: 57 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 46
tagasi üles
--hussar--
HV kasutaja
--hussar--

sõnum 08.07.2007 17:09:59 vasta tsitaadiga

Vaevalt ta arvutikõllist pärit on,kuna ta leidsin ma 67aasta volvost mis on juba 10aastat pmst seisnud. icon_wink.gif
Ja küsimus ka,et kui ma nad y101 võimule järgi panen,siis kas on veel filtrit ka vaja vms?? Mingi filter peaks y101'el ka vist sees olema...
tagasi üles
Cb4
HV Guru
Cb4

sõnum 08.07.2007 18:59:15 vasta tsitaadiga

Filter on selle jaoks et erinevad kõlarid mängiks ikka õigeid sagedusi.
Täpsemalt selleks et see nn. bassikas(mi on küll s-30 moodi kuid ei ole päris see) mängiks ainult madalamaid sagedusi! See vahepealne keskmisi ja kõrgeid, ning ülemine ainult kõrgeid.

Bassikale tuleb vahele panna pool, vahepealsele suure mahtuvusega vene konde(kõige odavam) ning pisikesele väikese mahtuvusega konde...Kõik siis jadamisei!

Sul on ainult need kolm elementi, või kolme elemndi paarid?

Soovituslik kasti suurus on:

17 cm lai, 20cm sügav, 55 cm kõrge. Taha alla tee auk mille diameeter on 8cm, inverter toru ära kasuta.

See peaks enamvähem hakkama isegi bassi tegema!

tagasi üles
likoor
HV kasutaja

sõnum 09.07.2007 11:12:51 vasta tsitaadiga

Mitte ühegagi neist ei ole mõtet teha tornkõlarit. Osta normaalsed valjukad ja tee normaalne asi, sest need, mis sul praegu on, on ainult kesksagedus valjukad.

Muidugi proovida võid, aga head tulemust ei tasu oodata.
Kommentaarid: 45 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 42
tagasi üles
Cb4
HV Guru
Cb4

sõnum 09.07.2007 13:04:19 vasta tsitaadiga

likoor kirjutas:
Mitte ühegagi neist ei ole mõtet teha tornkõlarit. Osta normaalsed valjukad ja tee normaalne asi, sest need, mis sul praegu on, on ainult kesksagedus valjukad.

Muidugi proovida võid, aga head tulemust ei tasu oodata.

Seda küll, kuid eks isegi sai nii 10 aastat tagasi igasugu aparaate tehtud icon_biggrin.gif , iga kogemus viib lähemale korraliku ehitamiseni tulevikus icon_wink.gif

Ning minuteada ta plaanib osat juba korralikku elementi thumbs_up.gif
Kommentaarid: 113 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 95
tagasi üles
Kassmees
Kreisi kasutaja
Kassmees

sõnum 10.07.2007 00:56:48 vasta tsitaadiga

Cb4 kirjutas:
Filter on selle jaoks et erinevad kõlarid mängiks ikka õigeid sagedusi.
Täpsemalt selleks et see nn. bassikas(mi on küll s-30 moodi kuid ei ole päris see) mängiks ainult madalamaid sagedusi! See vahepealne keskmisi ja kõrgeid, ning ülemine ainult kõrgeid.

Bassikale tuleb vahele panna pool, vahepealsele suure mahtuvusega vene konde(kõige odavam) ning pisikesele väikese mahtuvusega konde...Kõik siis jadamisei!

Sul on ainult need kolm elementi, või kolme elemndi paarid?

Soovituslik kasti suurus on:

17 cm lai, 20cm sügav, 55 cm kõrge. Taha alla tee auk mille diameeter on 8cm, inverter toru ära kasuta.

See peaks enamvähem hakkama isegi bassi tegema!

Äkki need mõõdud on just kasti bassivaljuka ruumi jaoks? Kui kasutatakse lahtise ehitusega (ehk siis koonus pole tagant hermeetiliselt kaetud) valjukaid, siis peavad kastis olema ju vaheseinad, mis igale valjukale oma hermeetilise ruumi eraldavad. Seega, kui tahtsid need mõõdud panna terve kasti jaoks, tuleb sul paika panna ka valjukate alla jäävate kastiosade mõõdud. Kui aga antud mõõdud ongi vaid bassivaljuka ruumile, siis tuleb kast isegi kuni 1 meeter kõrge.
Aga kõrgsageduse jaoks tuleb muretseda midagi asjalikumat. See pisike junn, olgu ta pärit autost või arvutikõlarist (vahet pole), on kahtlase kvaliteediga. Näiteks uuri veidi, ehk saad mingid spets kõrgsagedusvaljukad, ka vene omad käravad. Ja kui veel need on kinnise ehitusega (ehk siis tagant kestaga kaetud), saad kastist ühe vaheseina ära jätta.
Kommentaarid: 57 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 46
tagasi üles
loox
HV kasutaja

sõnum 10.07.2007 01:24:21 vasta tsitaadiga

Kui ma väike olin, siis tahtsin helikopterit ehitada, sellist, millega ise lennata saaks icon_smile.gif
Inverterkõlari rehkendus on paras teadus, ja selleks on tervet hulka valjuka parameetreid teada vaja (nt. resonantsisagedus, hüvetegur, mingeid ekvivalentseid ruumalasid oli paar tükki, jäikus ka, jne). Enamikku neist saab vist mõõta ka, kui vabrikuandmeid ei ole. Huvi pärast võib muidugi midagi kokku panna ja vaadata, kuidas tuli.
Aga kesk- ja kõrgsegadusvaljukas tuleb igal juhul tagantpoolt mingi kopsikuga ära katta, muidu lööb bassimats neil difuusorid sodiks.
tagasi üles
Cb4
HV Guru
Cb4

sõnum 10.07.2007 10:26:07 vasta tsitaadiga

icon_biggrin.gif Bassi mats, selle elemendi bassi mats et lõõ kindlasti midagi sodiks.
Vaheseinad on alati tülikas saagida ja paika panna. Lihtsaim ja reaalseim viis on iika karp peale, ning igasugu karpe on nagunii kõigil kodus virnas icon_wink.gif

Mis puutub sellesse et inverter kas on keeruline siis jah icon_biggrin.gif , oled sa kunagi ehitanud kaste, ma olen teinu 4 paari nn tornkõlareid ja 5 subarit(ning see ei ole liialdus icon_biggrin.gif )

point selles et kõrge, kitsas, ning sügav kast toimib alati, eriti kui seal all on inverteri auk, millel puudub toru. Ise olen kasutandu s-30 bassikat, s-50 bassikat, estonia 100 bassikat, ning estrada mingit asja(ka 8")
ja kõik on olnud väga head!

tagasi üles
Anna tooli

sõnum 10.07.2007 12:01:43 vasta tsitaadiga

Cb4 kirjutas:
:point selles et kõrge, kitsas, ning sügav kast toimib alati, eriti kui seal all on inverteri auk, millel puudub toru.

Miks toru olla ei tohiks? Mida see helipildis muudab?
Kommentaarid: 359 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 297
tagasi üles
loox
HV kasutaja

sõnum 10.07.2007 16:25:48 vasta tsitaadiga

milk! kirjutas:
Cb4 kirjutas:
:point selles et kõrge, kitsas, ning sügav kast toimib alati, eriti kui seal all on inverteri auk, millel puudub toru.

Miks toru olla ei tohiks? Mida see helipildis muudab?
Toru teeb inverteri resonantsisagedust madalamaks. Tavaliselt aetakse valjuka ja inverteri resonantsisagedused enam-vähem võrdseks. Inverter on umbes nagu raskus vedru otsas icon_smile.gif. Kastis oleva õhu elastsus toimib vedruna, augus/torus oleva õhu mass toimib raskusena. Nii et mida pikem toru, seda madalam resonants. Ja mida peenem toru, seda madalam resonants. Kui toru liiga peenike, siis hakkab õhk torus tugevate bassidega vilistama.
Wiki on ka olemas http://en.wikipedia.org/wiki/Bass_reflex
ps. J. Audio Engineering Soc oli vanasti Telemaja raamatukogus olemas, kui kedagi peaks tõsisemalt huvitama.
tagasi üles
Cb4
HV Guru
Cb4

sõnum 10.07.2007 18:13:19 vasta tsitaadiga

mnjah..jutt on ilmselt õige.. icon_biggrin.gif

Aga mina ei ole kasutanud kuna bass on sedasi tugevam ja madalam. Nt kui tegin band bass kasti, siis pidin kasutama inverteri toru ka, kuna ilma selleta oli jama, ning heli vale.
Minu teadmised kõlari ehituse valdkonnas põhinevad enamasti praktikale...ja katsetele. Viimased bassikad mis tegi, neile tegin 3 erinevat kasti icon_biggrin.gif , kõige hullem oli baas box pro andmete järgi icon_neutral.gif Võimalik et ka minu exitus oli icon_biggrin.gif

Kokku võttes on ilma lihtsalt parem, vähemalt on minul alati olnud, alati võib katsetada ka ise ju icon_wink.gif

tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  Tornkõlari kasti ehitamine.
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.