praegune kellaaeg 17.06.2025 12:50:37
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Medic
HV kasutaja

|
21.11.2006 12:19:50
Tahad RAID-i üles panna? Aga palun! |
|
|
Plaanis panna tööle RAID 0-i 2x WD WD1600YS 160GB 7200rpm 16MB SATA 3Gb/s RAID Edition kettad, emmeks oleks siis FoxConn NF4K8MC-ERS mis andmetele tuginedes ka igati toetab seda, kuid pole kunagi sellega tegelenud ega tea täpselt kust alustada & mida teha. Mingeid draivereid selle emaplaadi RAIDILE mul leida ei õnnestunud[netist vähemalt mitte]. CD mis emaplaadiga kaasa tuli on siiski alles. Virtuaalset raidi ei soovi luua.
Minu ettekujutus RAIDIST on selline, et kui kaks ketast on juba nii tööle pandud saan Raidis töötavad kettad ka virtuaalseteks ketasteks muuta. Kas asi ka nii on & milliseid tööriistu mul edukaks tööle panekuks vaja läheb tahaks kangesti teada. Dos-Tools vehenditega olen juba tuttav ning tavalise ketta virtuaalne lõikumine pole mingi probleem.
Kõik tarkus sel teemal on väga teretulnud.
------------------------------------------------
EDIT:
Olgu siis pealegi, tundub, et selles vallas pole just palju nõuandeid varnast võtta. Seepärast võtsingi asja ise käsile ning proovisin omal käel kõik tööle saada. Räägin siis lühidalt kuidas mul see õnnestus.
Oman emaplaati mis toetab RAID-i, tänapäeval on RAID-i toetus emaplaadil tavaline. Vaja läheb Sul sarnaste parameetritega kõvakettaid, parem veel, identsed.
Mida peaks siis tegema, et RAID tööle läheks:
1. Eemalda kõik kõvakettad peale nende, mis tahad RAID-is tööle panna. See pole kohustuslik vaid pigem turvalisuse huvides, et midagi töö käigus kaduma ei läheks. Kui Sul muidugi on teisi kõvakettaid. Kui sul on vaid raid kettad, siis arvesta et kaotad kõik nendel oleva info.
2. Sisene Biosesse (DEL) ning otsi RAID sätestust(emme peab raidi toetama), kui oled selle leidnud näed ilmselt DISABLED staatust. Luba [ENABLE] Raid ning mine süvamenüüsse, seal on IDE sätestused. Raid kettad peaks näha olema, need tuleb samuti lubada [ENABLE] et Raid tööle läheks. Kui Sa bios kõvakettaid ei näita vaata manuaalist millise IDE-ga Sa oma kettad oled ühendanud ning luba need. Lahku ning salvesta tehtu.
3. Nüüd on Raid küll lubatud kuid mitte sätestatud. Selleks annab "post screen" ise juhiseid, arvuti ei tunne kaht kõvaketast veel Raidina ning selle sätestamiseks tuleb vajutada teatud nuppe/nuppu. Mina pidin vajutama F10-t kuid see oleneb emaplaadist, jälgi teksti.
4. Kui jõuad "Raid volume" sätetesse pead vaid teadma kuidas tahad vinte tööle panna.
-Raid volume on nimi mille paned antud kõvaketta osa nimeks.
-Raid level on see kuidas kõvakettad töötavad [N: Raid0 ehk Stripe'ing, see versioon kiirendab kõvaketaste lugemise & kirjutamise kiirust umbes 2x kuid selle nõrkuseks on see, et kui üks ketas ära sureb oled kogu infost ilma, kasutada saad kogu ketta ruumi 80+80 Ketaste puhul siis 160. N2: Raid1 ehk mirroring suurendab kettale salvestatu turvalisust, ning uuemate raidide puhul ka ketastelt lugemise kiirust, kui üks kahest kõvakettast peaks surema jääb teave teisele alles kuid kettaruumi saad poole vähem ketaste kogumahust.]
-Strip size on infoühikute suurus kõvakettastel, soovitatav on kindlasti mitte valida alla 32KB. Kui tegeled palju suurte failidega vali pigem suurem & vastupidi 64-128KB on enim levinud sätestused.
-Kui valid "Save" või "Create Volume" tuletatakse meelde, et kogu info ketastel kaob.
5. Ma eeldan, et kui olete juba nii kaugele jõudnud ning terve mõistuse juures siis pole OP süteemi installeerimine Teile esmane kogemus & et tegemist on XP-ga. Luba biosel Optilise seadme boot ning jooksuta sealt OP süsteem.
6. [sellest saab mööda, loe järgmist punkti] Ennem kui Windowsi install hakkab jooksma tuleb vajutada F6-te et XP tunneks Raidi ära. Selleks on tavaliselt emaplaadiga kaasa antud floppy. Pane flopy lugejasse ning otsi sellelt raidi drivereid. Kui windows suudab sealt edukalt driverid leida siis jätkub Op süsteemi installatsioon nagu iga teinegi & teil puudub vajadus minu edasise nõuande jaoks.
7. Kui oled siiani jõudnud siis olete võibolla juba ammu oma flopy seadmega lutsu visanud ning Teil puudub üleüldse vajadus sellise aegunud seadme jaoks või puudub flopy olgu kuidas on.. Aga kui nii siis loodetavasti olete oma emaplaadi CD/DVD alles jätnud, sest too võib teid seekord aidata. Vaja läheb selleks aga kahte optilist seadet, ühte pange OP süsteemi plaat ning teise oma Emaplaadi driverid[võid neid ka netist leida ning plaadile kirjutada]. Ignoreeriga XP installatsiooni alguses kuvatavat F6-te ning laste tal edasi minna, peagi teatatakse teile, et windows ei suutnud leida ühtegi kõvaketast. Ignoreerige seda ning vajutage "continue". XP otsib edasi ning leiab hiljem siiski draiverid teiselt optiliselt seadmelt. Peale seda pakutakse raid kettale format teha ning installatsioon võib normaalselt jätkuda.
Mina panin tööle RAID0-i ning 3D-mark tulemus on umbes 10% parem, kuigi pudelikaelaks oli juba ennem ning siiani Graafikakaart.
Edu kõigile RAIDijatele.
Medic
_________________ Smoking is the worst way to commit suicide, be more practical & use a gun! |
|
Kommentaarid: 35 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
0 :: |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|