Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
nene
Kreisi kasutaja

|
31.08.2006 01:05:10
Koodinäidetes süntaksi esiletõstmine ja teised ettepanekud |
|
|
Süntaksi esiletõstmine
Pea alati, kui ma kohtan HV-s mõnda pikemat koodilõiku, kopeerin selle ümber oma tekstiredaktorisse - foorumil lihtsalt puudub võime koodi värvida (syntax highlighting). Mitmetes teistes foorumites on selline võimalus olemas, kuid HV-s kahjuks mitte.
Muidugi, selleks, et süntaksit korrektselt esile tõsta, on tarvis kõigepealt teada, millise keelega on tegemist. Keele määramiseks võiks süntaks olla selline:
[ code=<keele nimi> ] ... [ /code ] |
näiteks:
[ code=html ]<h1>pealkiri</h1>[ /code ] |
Eriti lihtne on sellist asja teostada PHP jaoks, sest saab kasutada sisse-ehitatud funktsiooni highlight_string(). Kuid ka teiste tuntud keelte puhul ei tuleks midagi ise leiutama hakata - esimese kiire otsingu peale leidsin Beautifier nimelise vidina, mis toetas tervet portsu erinevaid keeli.
Koodinäidete algusest sõna "kood:" eemaldamine
Seda ma pakkusin välja juba ühes varajasemas teemas.
Põhjused, miks sõna "kood:" koodinäite alguses on üleliigne:- Reeglina on igaühele niigi arusaadav, et tegu on koodinäitega.
- Mõnikord kasutatakse [ code ]-blokki millegi muu, kui koodi esitamiseks (näiteks tabeli või graafiku jaoks). Sellisel juhul on "kood:" seal alguses kogunisti vale ja eksitav.
- Tihtipeale viidatakse koodilõigule juba eelnevas tekstis ja öeldakse hulka täpsemalt, millise koodiga on tegu. (Näiteks "index.html sisaldab järgmist:"). Kui on juba öeldud, millise koodiga on tegu, siis ei anna sõna "kood:" enam absoluutselt mingit lisaväärtust.
Reasisesed koodinäited
Tihtipeale tunnen vajadust esitada lühikesed koodinäited otse teksti sees. Kui kirjutan koodi lihtsalt teksti sisse, siis kaotan ma loetavuse arvelt. Kirjutades aga iga pisikese koodijupi eraldi [ code ]-blokki valgub tekst liialt laiali. HTML-is on lausa eraldi element <code> just selleks tarbeks olemas.
Reasisese koodilõigu süntaks võiks olla järgmine:
Näide:
Kas [c]ls -a[/c] ei näita samuti ühki faili? |
Ka reasisese koodi puhul võiks toimida süntaksi esiletõstmine. Näide:
[c=html]<b>pealkiri</b>[/c] asemele kirjuta parem [c=html]<h1>pealkiri</h1>[/c]. |
Vead ja probleemid.
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 :: |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
Riivo
HV Guru

|
31.08.2006 08:42:04
|
|
|
poolt. see idee on endal ka paar korda peast läbi käinud
|
|
Kommentaarid: 233 loe/lisa |
   |
221 |
|
tagasi üles |
|
 |
taifunk
HV Guru

|
31.08.2006 08:59:38
|
|
|
Kui prioriteetsemad tööd on nevermindil tehtud, vast saab ka nene pakutud soovitused valmis treida.
_________________ Remember this day, men, for it will be yours for all time. |
|
Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
3 :: |
5 :: |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
31.08.2006 10:21:34
|
|
|
Samuti kahe käega poolt. Ühtlane roheline tekst küll eristub muust asjast kuid loetavuse koha pealt pole just kõige parem.
Btw, ega vist phpbb nii võimast highlightingu mootorit ei oma kui see foorum? Eelkõige pean silmas funktsioonide manualidele viitamist.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
nevermind
HV Guru

|
03.09.2006 21:24:05
|
|
|
"koodi" võtsin ära ning tegin c-tagi juurde.
_________________ AHV ei tea, mis AHV teeb |
|
Kommentaarid: 63 loe/lisa |
   |
2 :: |
57 |
|
tagasi üles |
|
 |
nevermind
HV Guru

|
03.09.2006 22:56:51
|
|
|
css:
|
.syntax-code ol { color: #808080; }
|
php:
|
<?php foreach ( $oun as $key => $val ) { // miski asi $moos += $val; /* veel üks asi */ } ?>
|
pascal:
|
begin for i = 1 to 100 do {* miski asi *} print( i ); end;
|
sql:
|
-- sql-i asi SELECT * FROM a AS b WHERE c = 13;
|
etc. mis sellisest asjast arvate?
_________________ AHV ei tea, mis AHV teeb
viimati muutis nevermind 06.09.2006 23:11:48, muudetud 3 korda |
|
   |
57 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
03.09.2006 23:05:51
|
|
|
nevermind kirjutas: |
etc. mis sellisest asjast arvate? |
Päris lahe
Ainult kaks küsimust:
kas taane ei võiks olla väiksem kui 8 tühikut? Neljast peaks piisama korralikuks loetavuseks ning siis ei lähe ka rohkem trepitud kood nii lihtsalt mitme rea peale.
Kas keyworde lisada ei annaks? Näiteks C++ puhul võiks class'i samuti vähe tumedamaks teha. Kindlasti on neid keyworde veel
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
nevermind
HV Guru

|
03.09.2006 23:28:28
|
|
|
php-l paneb lingid ka
_________________ AHV ei tea, mis AHV teeb
viimati muutis nevermind 06.09.2006 23:12:04, muudetud 1 kord |
|
   |
57 |
|
tagasi üles |
|
 |
Riivo
HV Guru

|
04.09.2006 16:29:34
|
|
|
väga hea. eks need täiustamise ideed tulevad veel kasutamise käigus. igatahes tubli töö
|
|
Kommentaarid: 233 loe/lisa |
   |
221 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
04.09.2006 16:39:07
|
|
|
kas viga on minus või inline-code enam ei tööta? Eile veel töötas.
enne koodi c tagide vahel pärast koodi
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
nevermind
HV Guru

|
04.09.2006 18:52:22
|
|
|
oligi mingi viga sees
|
   |
57 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
06.09.2006 12:10:02
|
|
|
Taaskord kurdan, seekord on et C++ koodi värviliseks ei tehta
c++:
|
#include "global.h" // Programmi peafunktsioon. int main( int argc, char *argv[] ) { // Luuakse uus programm QApplication app( argc, argv ); MainWindow mw; //Tehakse vastloodud peaaken nähtavaks ning käivitatakse programmi mainloop. mw.show(); return app.exec(); }
|
Muidu tore näha et treppimine on kolme märgi peal. Minu arvates võib see vabalt nii väikseks jääda. Ise kasutan valdavalt küll kaht tühikut kuid kuna foorumi font on jupp maad väiksem kui mu IDE oma siis läheks kaks natuke liiga väikseks.
[edit]
Tolles samas teemas andis dynamic idee et võiks teha nii et koodiblokid oleks by default peidetud sest see teeks teema jälgimise jupp maad lihtsamaks. Kas vastava JS jupi kirjutamine oleks väga keerukas?
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
nevermind
HV Guru

|
07.09.2006 00:33:15
|
|
|
nüüd on suureneva kasti sees ja c++ peaks ka korras olema!
|
   |
57 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
07.09.2006 00:40:14
|
|
|
Ma ei usu et see just eriti prioriteetne oleks kuid tundub et Konquerori all lahti kerimine ei tööta. Täpsemalt öeldes lahti kerimise linki ei näidata ning kood on kokku rullitud. Ma pakun et viga on brauseris mitte koodis. Eks sa ise tead kas viitsid jamada brauseriga mida kasutab ainult käputäis inimesi
FF 2.0b2 all tundus kenasti töötavat.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
nene
Kreisi kasutaja

|
08.09.2006 20:39:21
|
|
|
Minu arvates need <märgi> ja <suurenda/kahanda> ei anna eriti midagi juurde, pigem vastupidi. Kuna nad on veel rasvaselt kah seal, siis nad tahes-tahtmata tõmbavad tähelepanu endale, laskmata keskenduda koodile. Üldse ma pooldan võimalikult tagasihoidlikke (näiteks nuppude arvult) kasutajaliideseid.
Alustuseks see <märgi>-nupp minu brauseris (Opera) ei tööta, aga ma ei näe sellest ka erilist kasu - leheküljel teksti selekteerida on IMHO vägagi lihtne. Pealegi on nüüd seoses süntaksi esile tõstmisega minu kopeerimisvajadused tunduvalt kahanenud.
See pikemate koodinäidete kokkusurumine ei istu mulle kah eriti - leidsin ennast igal pool <suurenda> nuppu klõpsimas. Ma üleüdse ei poolda seda peitmist, aga kui peaks kompromissile minema, siis 5 rida on kindlasti liialt väike jupp, et seda peaks koos kerimisribaga näitama. Kui, siis ehk mingist 20-st reast alates.
Kord külastasin ühte asjalikku JavaScripti õpetust, kus kõik koodinäited olid samamoodi nagu siin vaikimisi kokku surutud. Väga hea õpetus oli, kuid koodinäidete lugemine oli tüütu - kõik nad tuli ükshaaval täies pikkuses lahti klõpsida. Paari kuu pärast külastasin seda lehte taas - seekord oli kõik palju meeldivam, sest nimetatud probleem oli eemaldatud. Usun, et ka siin oleks kasulikum sellisest asjast loobuda.
Aga rääkides reasisestest koodilõikudest, siis võiks kasutada <span class="codeinline">kood</span> asemel lihtsalt <code>kood</code>. Nõndaviisi oleks reasisesed koodinäited muust tekstist eristatud ka juhul, kui brauser CSS-i ei toeta. Stiililehte läheks sel juhul .codeinline { ... } asemel code { ... }.
PS. Minu kiitus nevermind'ile vaevanägemise eest.
|
|
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
nene
Kreisi kasutaja

|
15.10.2006 04:57:08
|
|
|
Kergitaks siis seda teemat veidi. Ma saan aru, et Nevermind'il on kindlasti palju muid tegemisi kui minu väikestele vingumistele vastata, aga mis teised, mu viimasest kommentaarist arvavad?
Ma olen nüüd mõnda aega tunda saanud seda syntaksi esiletõstmise süsteemi, ning endiselt häirib, et vaikimisi on koodinäited lühendatud vormi surutud. Kas ma olen üksinda sellel seisukohal või on ka keegi teine, kes jagab mu arvamust?
|
|
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
15.10.2006 14:11:29
|
|
|
nene kirjutas: |
Kergitaks siis seda teemat veidi. Ma saan aru, et Nevermind'il on kindlasti palju muid tegemisi kui minu väikestele vingumistele vastata, aga mis teised, mu viimasest kommentaarist arvavad?
Ma olen nüüd mõnda aega tunda saanud seda syntaksi esiletõstmise süsteemi, ning endiselt häirib, et vaikimisi on koodinäited lühendatud vormi surutud. Kas ma olen üksinda sellel seisukohal või on ka keegi teine, kes jagab mu arvamust? |
Üsna paljudele võib see mokkamööda ollagi, sest kes ise vastavat progemiskeelt korralikult ei valda, sellele võib pika koodijupi vaatamine üsna igav olla. Minule endale pole kerimisvajadus veel vastu hakanud...
|
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
3 :: |
12 :: |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
nene
Kreisi kasutaja

|
15.10.2006 14:38:45
|
|
|
Nojah, minule igatahes ei meeldi. Nuputasin siis veidike foorumi koodi kallal ja kirjutasin oma HV javascripti faili üheainsa rea, mis blokeerib vastavate skriptide käivitumise lehel:
Minu jaoks probleem lahendatud
|
|
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
rixk
Kreisi kasutaja
|
18.10.2006 13:50:48
|
|
|
IE 6 ei näita suurendamise/kahandamise linki üldse. Firefoxiga oli kõik ok.
|
|
Kommentaarid: 35 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
18.10.2006 14:11:56
|
|
|
Nagu kusagil eespool rääkisin siis sama jama on ka Konqueroriga
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
nene
Kreisi kasutaja

|
18.10.2006 17:41:26
|
|
|
Mnjaa.. ja mina räägin juba ammu, et kogu see suurendamine-kahandamine on üks halb mõte.
IMHO see foorumi lähtekood on ilma selle meeletu JavaScriptimisetagi piisavalt jube.
|
|
   |
23 |
|
tagasi üles |
|