Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  Kuidas teha surround heli? märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
hollywer
HV kasutaja
hollywer

sõnum 13.03.2005 14:58:18 Kuidas teha surround heli? vasta tsitaadiga

Kas oskab keegi öelda, kuidas ja mis progega saab töödelda olemasoleva heli mõnusaks surround heliks?
Kas monona lindistatud heli saab üldse surroundiks töödelda?
Kommentaarid: 10 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 10
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
punktiir
HV Guru

sõnum 13.03.2005 17:04:05 vasta tsitaadiga

soudforgel peaks vist selline võimalus olemas olema
Kommentaarid: 49 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 1 :: 38
tagasi üles
1200W
HV veteran
1200W

sõnum 14.03.2005 01:07:36 Re: Kuidas teha surround heli? vasta tsitaadiga

hollywer kirjutas:
Kas oskab keegi öelda, kuidas ja mis progega saab töödelda olemasoleva heli mõnusaks surround heliks?
Kas monona lindistatud heli saab üldse surroundiks töödelda?

saab küll ....selle jaoks igast progesid olemas ...uuri asja thumbs_up.gif

Riivo
HV Guru
Riivo

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 14.03.2005 20:28:08 vasta tsitaadiga

mis vahet on tavalisel ja surround helil? kas surround heli puhul peab tulema igast kõlarist erinev hääl või peab lihtsalt kõlareid mitu olema? kui ma kuulan 5.1 süsteemiga tavalist mp3-e kas see siis ei ole surround heli? mille järgi see sinu otsitav programm selle surround heli tekitama peab?

nüüd tuli küll palju küsimusi aga teema minu jaoks lihtsalt võõras
Kommentaarid: 233 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 221
tagasi üles
mattu
HV veteran
mattu

sõnum 14.03.2005 20:40:47 vasta tsitaadiga

surround ta võib ju olla aga dolby pro logic ja digital jaoks on igal kõlaril oma kanal, (vahe siis selles et pro logicul on tagumised kanalid samad, digitalil erinevad) ja ei usu et tavalisest stereo helist saab teha progrega digitali. on nagu mono üks kanal(kõlareid pane palju tahad aga heliallikaks on ikka üks kanal) stereo 2 kanalit, pro logic 4 ja digital 5 kanalit, kas sa mono või stereo heli puhul kuuled et lennuk lendab üle pea?
Kommentaarid: 121 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 116
tagasi üles
1200W
HV veteran
1200W

sõnum 14.03.2005 20:55:29 vasta tsitaadiga

mingil määral tekiitab proge ...kuna proge üitab vägisi seda teha aga jään mattu jutuga ühele meelele
Petz
HV Guru

sõnum 15.03.2005 01:05:30 vasta tsitaadiga

See on nagu must-valge foto värviliste vildikatega üle võõpamine.
Kommentaarid: 81 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 75
tagasi üles
hollywer
HV kasutaja
hollywer

sõnum 15.03.2005 10:16:45 vasta tsitaadiga

Tegelt mu küsimus oli suunatud rohkem muusika tegemise suunas.
Kas mingi proge automaatselt mingi randomi taolise funktsiooniga teeks mõnusa surroundi?
Ise on koleraske ja aeganõudev midagi mõnusat korda saata. Võtan praegu eeskujux Trance stiili. Mõnes on väga mõnus surround efekt, et viib lausa pilvedesse. Kas kuskil sellise kaifi loomise kohta mingi õpetus ka kirjas on või oskaks keegi siin seletada?
tagasi üles
punktiir
HV Guru

sõnum 15.03.2005 12:04:09 vasta tsitaadiga

http://hometheater.about.com/od/hometheaterbasicsfaq/f/htbasicfaq2.htm
http://www.5dot1.com/how_to_create_5_1.html#51REQUIREMENTS
Kommentaarid: 49 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 1 :: 38
tagasi üles
47th ronin
HV veteran
47th ronin

sõnum 15.03.2005 13:02:11 vasta tsitaadiga

hollywer kirjutas:
Tegelt mu küsimus oli suunatud rohkem muusika tegemise suunas.
Kas mingi proge automaatselt mingi randomi taolise funktsiooniga teeks mõnusa surroundi?
Ise on koleraske ja aeganõudev midagi mõnusat korda saata. Võtan praegu eeskujux Trance stiili. Mõnes on väga mõnus surround efekt, et viib lausa pilvedesse. Kas kuskil sellise kaifi loomise kohta mingi õpetus ka kirjas on või oskaks keegi siin seletada?

kogu küffel ongi selles, et tuleb ise teha, veremaitse suus ja kõrvad villis.. siis on tulemus midagi väärt. kahe hiireklõpsuga tehtud efekt on tavaliselt ultimatiivne s*tt, mida suudab teha igaüks, kellel kaks sentimeetrit seljaaju, üks silm ja kolm sõrme on..

tagasi üles
M|S|W
Kreisi kasutaja
M|S|W

sõnum 15.03.2005 19:37:02 vasta tsitaadiga

mattu kirjutas:
surround ta võib ju olla aga dolby pro logic ja digital jaoks on igal kõlaril oma kanal, (vahe siis selles et pro logicul on tagumised kanalid samad, digitalil erinevad) ja ei usu et tavalisest stereo helist saab teha progrega digitali. on nagu mono üks kanal(kõlareid pane palju tahad aga heliallikaks on ikka üks kanal) stereo 2 kanalit, pro logic 4 ja digital 5 kanalit, kas sa mono või stereo heli puhul kuuled et lennuk lendab üle pea?

Päris nii need asjad ikka ei ole küll icon_wink.gif Pro Logicul ei ole eraldi kanaleid, ainult Dolby digitalil on eraldi kanalid. Pro Logic tähendabki tegelikult STEREOT st ta on tehtud kahest kanalist...vasakust ja paremast kanalist. Dolby Digitalil ei ole kanalite arv rangelt paigas. Võib olla nii kaks kanalit, üks kanal kui ka kuus kanalit ehk siis 5.1. Vahest on isegi 7 kanalit ( 6.1, Dolby Digital EX )......aga seal ei ole ka enam tegemist täiesti iseseisva kanaliga. Nimelt tehakse kahest surround kanalist tagumine center.
Kommentaarid: 197 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 171
tagasi üles
mattu
HV veteran
mattu

sõnum 16.03.2005 00:15:03 vasta tsitaadiga

M|S|W kirjutas:
mattu kirjutas:

Päris nii need asjad ikka ei ole küll icon_wink.gif Pro Logicul ei ole eraldi kanaleid, ainult Dolby digitalil on eraldi kanalid. Pro Logic tähendabki tegelikult STEREOT st ta on tehtud kahest kanalist...vasakust ja paremast kanalist. Dolby Digitalil ei ole kanalite arv rangelt paigas. Võib olla nii kaks kanalit, üks kanal kui ka kuus kanalit ehk siis 5.1. Vahest on isegi 7 kanalit ( 6.1, Dolby Digital EX )......aga seal ei ole ka enam tegemist täiesti iseseisva kanaliga. Nimelt tehakse kahest surround kanalist tagumine center.

ei usu et asjad paari aastaga muutunud on
dolby surround tuleneb stereost millel on lisasignaal, kui sa lased stereo heli läbi dekoodri siis ei tule sealt kuidagi välja "ruumiline heli" n. digital, ja 5.1 ei tähenda et oleks 6 kanalit, on 5 ja woofrile tuleb lihtsalt madaladsagedused, sellepärast ka 5,1 kanaliline heli mitte 6. 6,1 süsteeme ei vaidle sest pole nii uurinud seda, su jutu järgi lastakse dolby surroundil lihtsalt üks kanal ühte esimesse ja tagumise ja teine teise esimesse ja tagumisse, oleks ka ebaloogilne see sest milleks siis vaja dekoodrit üldse võiks ju lihtsalt võimule taha pista 4 kõlarit ja su juttu järgi tuleb dolby surround
tagasi üles
hollywer
HV kasutaja
hollywer

sõnum 16.03.2005 12:26:09 vasta tsitaadiga

kogu küffel ongi selles, et tuleb ise teha, veremaitse suus ja kõrvad villis.. siis on tulemus midagi väärt. kahe hiireklõpsuga tehtud efekt on tavaliselt ultimatiivne s*tt, mida suudab teha igaüks, kellel kaks sentimeetrit seljaaju, üks silm ja kolm sõrme on..[/quote]

Kahju, tahaks mugavalt saada icon_biggrin.gif
Loodan mingi hea õpetuse selle kohta saada.
Magix Music Maker 2005 Surround editor on väga vigane - kui mingi ruumiline liikumine ja kaja teha, siis exportides neid ei arvestata ja lugu tuleb ilma surround efektita. Isegi sellex pidin helifaili eraldi töötlema, et heli paremalt poolt kõlax icon_biggrin.gif
Kuidagi lahja värk, proge kõlbab vaid trackide kokkupanemiseks.
Kas kuskilt netis surroundi tegemiste kohta näiteid pole välja toodud?
tagasi üles
M|S|W
Kreisi kasutaja
M|S|W

sõnum 16.03.2005 19:36:40 vasta tsitaadiga

mattu kirjutas:
M|S|W kirjutas:
mattu kirjutas:

ei usu et asjad paari aastaga muutunud on
dolby surround tuleneb stereost millel on lisasignaal, kui sa lased stereo heli läbi dekoodri siis ei tule sealt kuidagi välja "ruumiline heli" n. digital, ja 5.1 ei tähenda et oleks 6 kanalit, on 5 ja woofrile tuleb lihtsalt madaladsagedused, sellepärast ka 5,1 kanaliline heli mitte 6. 6,1 süsteeme ei vaidle sest pole nii uurinud seda, su jutu järgi lastakse dolby surroundil lihtsalt üks kanal ühte esimesse ja tagumise ja teine teise esimesse ja tagumisse, oleks ka ebaloogilne see sest milleks siis vaja dekoodrit üldse võiks ju lihtsalt võimule taha pista 4 kõlarit ja su juttu järgi tuleb dolby surround

Kle palun tee andale asjad selgeks enne, kui tuled siia tarka juttu ajama.

Pro logic - see on täielikult analoog asi ja see tehakse STEREOST! Kui stereo heli lasta läbi Dolby Pro Logic dekoodri siis tekibki mingisugune ruumiline heli, paraku ei ole see võrreldav Dolby Digitali või DTS-iga.
Dolby Digital ei tähenda tingimat 6-te kanalit, kui ei usu uuri järgi. Dolby Digital võib olla ka kahe kanaliga ehk siis stereona..uskumatu aga tõsi, võib olla ka monona.
Dolby Digital on täielikult stuudios tehtud, iga kanali jaoks on oma signaal. 5.1 tähendab justnimelt 6-te kanalit......loogiline ju 5+1 =6 icon_biggrin.gif Dolby Digitalil on iga kanal erinev, see kõik on juba stuudios paika pandud.

"su jutu järgi lastakse dolby surroundil lihtsalt üks kanal ühte esimesse ja tagumise ja teine teise esimesse ja tagumisse, oleks ka ebaloogilne see sest milleks siis vaja dekoodrit üldse võiks ju lihtsalt võimule taha pista 4 kõlarit ja su juttu järgi tuleb dolby surround"

SEDA MA ÖELNUD EI OLE! Loe korralikult mu eelnev postitus läbi.

PS! Ma ei ole kollanokk sellel alal icon_wink.gif

Igaks juhuks viskan lingi ka.. http://www.dolby.com/consumer/technology/dolby_digital.html
tagasi üles
mattu
HV veteran
mattu

sõnum 16.03.2005 21:22:52 vasta tsitaadiga

ei öelnudki et pro logic on digi, sa võid jah digitali mono heli lasta, ega see tähenda et siis 5,1 heli tuleb, siis ta ei suuda ju esitada 5,1 heli. ja 5.1 ei tähenda 6te eraldiseisvat kanalit .1 on woofri jaoks, mis ei ole täielikult iseseisev kanal, kui sa nendes asjades kollanokk ei ole siis sa peaks seda teadma, aga tundub et kuskilt midagi natuke kuulnud ja nüüd ego suur et vaja möliseda, ei väida et mul kõik sõnad 100% tõde,sest mitu aastat on möödas kui sai nendega tegeletud kuid põhimõtte ikka ja kui sa oma linki vaatad siis joonise peal ei ole eraldi woofrit üldsegi välja toodud icon_wink.gif
suhtkoht mõttetuks vaidluseks kisub ära
tagasi üles
M|S|W
Kreisi kasutaja
M|S|W

sõnum 16.03.2005 22:26:12 vasta tsitaadiga

mattu kirjutas:
ei öelnudki et pro logic on digi, sa võid jah digitali mono heli lasta, ega see tähenda et siis 5,1 heli tuleb, siis ta ei suuda ju esitada 5,1 heli. ja 5.1 ei tähenda 6te eraldiseisvat kanalit .1 on woofri jaoks, mis ei ole täielikult iseseisev kanal, kui sa nendes asjades kollanokk ei ole siis sa peaks seda teadma, aga tundub et kuskilt midagi natuke kuulnud ja nüüd ego suur et vaja möliseda, ei väida et mul kõik sõnad 100% tõde,sest mitu aastat on möödas kui sai nendega tegeletud kuid põhimõtte ikka ja kui sa oma linki vaatad siis joonise peal ei ole eraldi woofrit üldsegi välja toodud icon_wink.gif
suhtkoht mõttetuks vaidluseks kisub ära

Issand jumal kui lolli jutuga võib inimene olla! Tee omale asjad üks kord ometi selgeks ja tule siis teisi õpetama! Ma ei öelnudki seda, et kui on Dolby Digital ja mono siis tuleb sealt välja 6 kanalit! Ainult 5.1 puhul on kuus kanalit. Loe veel kord mu postitust! icon_evil.gif
Sa liita lahutada oskad? Kui oskad, siis peaksid ju ometi teadma, et 5+1=6. See kuues kanal ehk siis LFE on eraldiseisev kanal! Loe ka alljärgnevat teksti....see on sealt samalt lehelt võetud, mille lingi ma ka panin enda eelmisse postitusse.
"The sound information contained in each of the six available channels is distinct and independent. These six channels are described as a "5.1-channel" system, because there are five full-bandwidth channels with 3 Hz to 20 kHz frequency range for Front Left and Right, Center, and Surround, plus one "Low Frequency Effects" (LFE) subwoofer channel devoted to frequencies from 3 to 120 Hz."
Olen nõus , et seda LFE kanalit võib kahtepidi mõista, kuid siiski ta on eraldiseisev ja ei tööta kogu aeg st. ta ei ole mingi pseudo kanal seal. icon_wink.gif
tagasi üles
mattu
HV veteran
mattu

sõnum 16.03.2005 23:27:26 vasta tsitaadiga

vot seda ma põhimõtselt ütlesin ka ennem .1 kohta, ja mina pole siin kedagi õpetanud vb va esimene post, mis oli ka põhimõtselt õige, lolli juttu räägin ma beer_yum.gif kõrvale, rohkem ma vaielda ei viitsi
küsiks hoopis seda huvi pärast nagu lingil oli et kõik kanlid on 3-20khz siis efekt kõlarid on üldised väiksemad ega mängi nii suures vahemikus, siis kas see on sellepärast et üldiselt kohe ei lindistata madalamatel/kõrgematel sagedustel asja üldiselt või kokkuhoid icon_biggrin.gif kuigi arvan et vastust tean, siis niikunii vaideld kuskil vastu siis võid ka sellele küsimusele oma arvamuse panna icon_wink.gif
tagasi üles
M|S|W
Kreisi kasutaja
M|S|W

sõnum 16.03.2005 23:35:53 vasta tsitaadiga

mattu kirjutas:
vot seda ma põhimõtselt ütlesin ka ennem .1 kohta, ja mina pole siin kedagi õpetanud vb va esimene post, mis oli ka põhimõtselt õige, lolli juttu räägin ma beer_yum.gif kõrvale, rohkem ma vaielda ei viitsi
küsiks hoopis seda huvi pärast nagu lingil oli et kõik kanlid on 3-20khz siis efekt kõlarid on üldised väiksemad ega mängi nii suures vahemikus, siis kas see on sellepärast et üldiselt kohe ei lindistata madalamatel/kõrgematel sagedustel asja üldiselt või kokkuhoid icon_biggrin.gif kuigi arvan et vastust tean, siis niikunii vaideld kuskil vastu siis võid ka sellele küsimusele oma arvamuse panna icon_wink.gif

Ausalt öeldes ei loegi su jutust välja, mis see küsimus võiks olla. icon_wink.gif
tagasi üles
agent53
HV veteran
agent53

sõnum 16.03.2005 23:39:01 vasta tsitaadiga

Mattu paneb segast ja M|S|W 'l on õigus. Dolby pro logicu puhul võetakse LFE sagedus olemasolevast stereosignaalist (näiteks sagedused alla 120hz vms...olenevalt ressiiverist) aga Dolby Digitali puhul on kõik eraldi kanalid juba kirja pandud ja 5.1 tähendab, et on 6 kanalit. Sa pead sellega lihtsalt leppima mattu.
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
mattu
HV veteran
mattu

sõnum 17.03.2005 01:07:57 vasta tsitaadiga

agent53 kirjutas:
Mattu paneb segast ja M|S|W 'l on õigus. Dolby pro logicu puhul võetakse LFE sagedus olemasolevast stereosignaalist (näiteks sagedused alla 120hz vms...olenevalt ressiiverist) aga Dolby Digitali puhul on kõik eraldi kanalid juba kirja pandud ja 5.1 tähendab, et on 6 kanalit. Sa pead sellega lihtsalt leppima mattu.

ma ei rääkindki pro logicu kohta woofri signaalist, aga palun ütle millest tuleneb või miks on 5,1 channel nimi, mitte 6 channel, msw rääkis ära et 2 pidi mõistetav aga mõnes mõttes üldse tähenärimine icon_wink.gif
tagasi üles
agent53
HV veteran
agent53

sõnum 17.03.2005 01:27:15 vasta tsitaadiga

Ma ei saa aru milleks üldse see vaidlus? Kas sulle on midagi veel mitte selget? Dolby Digital 5.1 tähendab, et on 6 eraldiseisvat kanalit. 5.1 on ka kõige levinum surroundidest. On olemas ka 6.1, mis tähendab seitset kanalit, ning 7.1 mis tähendab kaheksat kanalit jne. Seda 5.1 channel nime ma ei oska sulle seletada...ma ei tööta kahjuks Dolby Labaratories reklaami ega marketingu osas. Aga ilmselt oli selline nimi nagu 6-channel surround juba olemas, ning siis pandi hoopis Dolby Digital 5.1. See tundub parem kui Dolby Digital 6. Või mis? Igatahes kui veel midagi vaielda tahad, siis ütle selgesti oma väide ja too selle kohta tõestus.

PS! Sinu allkiri ütleb nii mõndagi icon_wink.gif

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
mattu
HV veteran
mattu

sõnum 17.03.2005 01:34:26 vasta tsitaadiga

[quote="M|S|"The sound information contained in each of the six available channels is distinct and independent. These six channels are described as a "5.1-channel" system, because there are five full-bandwidth channels with 3 Hz to 20 kHz frequency range for Front Left and Right, Center, and Surround, plus one "Low Frequency Effects" (LFE) subwoofer channel devoted to frequencies from 3 to 120 Hz."
Olen nõus , et seda LFE kanalit võib kahtepidi mõista, kuid siiski ta on eraldiseisev ja ei tööta kogu aeg st. ta ei ole mingi pseudo kanal seal. icon_wink.gif[/quote]

edit: unine vist juba, paluks kustutada

viimati muutis mattu 17.03.2005 01:37:10, muudetud 1 kord
tagasi üles
mattu
HV veteran
mattu

sõnum 17.03.2005 01:36:22 vasta tsitaadiga

tsitaat:
The sound information contained in each of the six available channels is distinct and independent. These six channels are described as a "5.1-channel" system, because there are five full-bandwidth channels with 3 Hz to 20 kHz frequency range for Front Left and Right, Center, and Surround, plus one "Low Frequency Effects" (LFE) subwoofer channel devoted to frequencies from 3 to 120 Hz."
Olen nõus , et seda LFE kanalit võib kahtepidi mõista, kuid siiski ta on eraldiseisev ja ei tööta kogu aeg st. ta ei ole mingi pseudo kanal seal. icon_wink.gif

msw ütles ära mida mõtlesin
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  Kuidas teha surround heli?
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.