praegune kellaaeg 23.06.2025 11:37:55
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
kempi
HV veteran
|
30.08.2004 12:21:40
Ümber partitsioneerimine. |
|
|
Nimelt olemas on 60GB ketas.
C: 10.7GB NTFS Primary / Win XP
D: 10.7GB FAT32 logical / data.
E: ülejäänud NTFS logical / data.
Olemas on ka PartitionMAgic 8.0 disketid (2 tükki), millega saab ümber partitsioneerida.
Küsimus siis selles, et kas ma võin selle D partitsiooni ära kustutada ja teha uus primari Linuxi jaoks? Ülejäänud suurused jääksid samaks.
Ja kui ma seda uut on vaja formateerida ka või lasen teha seda linuxil. Peale tahan lasta Fedora Core 2?
_________________ All there is to do - recon... |
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
33 |
|
tagasi üles |
|
 |
KosMa
Kreisi kasutaja

|
30.08.2004 12:54:57
|
|
|
Kui ma nüüd õigesti aru sain, mida sa teha soovid, siis selleks pole sul seda PM8.0'i tarvis. Selleks piisab, kui sa Fedora installimisel partitsioone tehes kustutad olemasoleva partitsiooni ära ning teed selle asemele uue(d). Kuna antud juhul jääksid kõik linuxi partitsioonid loogilistena, siis, kui ma nüüd mööda ei pane, on sul vaja boot loader panna primary partitsiooni MBR'i ja määrata ära ka see, et võimalike käivitatavate op.süsteemide hulka kuuluks ikka winxp ka = arvuti käivitudes võetakse kasutusele linuxi boot loader ja see laseb valida, kumma op.süsteemi käivitad (vaikimisi käivitab loomulikult linuxi)...
Kui sa sellise lahendusega rahul pole, siis ehk tuleb jah juba PM8.0 appi võtta. Esiteks kustutad selle olemasoleva loogilise partitsiooni ja seejärel vähendad extended partitsiooni suuruse E partitsiooniga võrdseks, et sulle jääks ala, mille peale saad teha uue primary partitsiooni - selle uue primary partitsiooni või õigemini partitsioonid linuxi tarbeks soovitan ma sul teha aga ikkagi linuxi intsalleerimise käigus, kuna linux ei taha ju mitte ainult ühte vaid mitut partitsiooni, et normaalselt töötada (swap, boot, root ja var)... Sellest tuleb praegu aga välja üks ebakõla, kuna ühe HDD peal saab olla vaid kuni 4 partitsiooni (primary), praegu tuleb kõik kokku arvestades aga juba 6 (kui linuxi tarbeks teha 4)... Sellisel juhul tuleks sul jätta PM8.0 töötades extended partitsioonis ruumi mahutamaks sinna ka linuxi partitsioon(e). Mina käituks nii, et boot partitsiooni teeksin primary'na ja ülejäänud paneksin extended'i sisse. Boot'i jaoks tarvis umbes 100-150MB, seega extended partitsioon jääks ligilähedasel sama suureks nagu ennegi ja siis mahuksidki ka teised linuxi partitsioonid sinna ilusti ära - swap=2xRAM maht, root=u.3GB või natuke rohkem, var=ülejäänud vaba ruum extended partitsiooni sees...
_________________ marmer - minu pere tagasihoidlik kodukas ja
lingikogu ... |
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
kempi
HV veteran
|
30.08.2004 13:30:37
|
|
|
Hmm. Ma muuseas proovisin kohe installida selle logical peale, aga enne kui ma sain midagi valima hakata, siis ta seal hoiatab, et kogu DATA läheb kaotsi. Kuna mul C ja E peal vajalik inf, siis ei hakanud riskeerima.
Panin seal Manual partitioning ja siis hoiatas.
|
   |
33 |
|
tagasi üles |
|
 |
KosMa
Kreisi kasutaja

|
30.08.2004 14:57:30
|
|
|
Hoiatab ta kindlasti, et kasutaja ohust ikka teadlik oleks = kui teha mõned valed liigutused, siis on üsnagi võimalik, et kaotsi on läinud ka see vajalik osa... kui aga tead, mida teha, siis on muresid sootuks poole vähem või üldse mitte... win ja dos ka ju hoiatavad kasutajat enne ketta (partitsiooni) formaatimist, et kõik sellel kettal (partitsioonis) olev info kustutatakse. Kui sul on sinu jaoks tarvilik info C ja E partitsioonidel ja sina tahad kustutada vaid D partitsiooni, siis selle ainult selle kustutamisel jäävad ülejäänud ikka alles. Kui sa aga mõne lollusega hakkama saad, et näiteks kustutad kogemata kogu extended partitsiooni ära, siis kustuvad kindlasti jah ka antud juhul E partitsioonil olevad andmed. Eks ketastega mässamisel ongi see asi, et ettevaatus ja kohati mitmekordnegi ettevaatus pole kunagi kurjast = parem enne mitu korda kontrollida kui pärast ennast maa põhja kiruda ühe lihtsa lolluse pärast. Ära mõista mind valesti. Mul endal on lihtsalt paaril korral taolisi õnnetusjuhtumeid nende ketastega olnud - õnneks oli siis küll peamine vajalik info eelnevalt varundatud ja seega polnud kahju eriti suur. Aga sulle head pealehakkamist ja kui saad ning viitsid, siis varunda ka oma ketta andmed enne sellist toimingut...
_________________ marmer - minu pere tagasihoidlik kodukas ja
lingikogu ... |
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
kempi
HV veteran
|
30.08.2004 17:24:51
|
|
|
No eniveis proovisin sõbraga ühe 10GB kettaga ennem ära. Master oli see 60GB ja Slave too 10GB. Tegi ilusti GRUB bootloaderi ka ja puha, aga windows ei loadinud sellega millegipärast. Seal oli väike viga -> muutsime nelja üheks. Siis töötas ilusti.
Nüüd siis vaja teha asi ühe ketta peale.
Peaks vist jah igaks juhuks tegema image faili windows kettast ja DVD'le koos vajalikuga põletama. Muu pahn kui läheb siis läheb -> enamus videotöötluse produktid, mida saab alati uuesti teha.
Ainuke jamps on selle Fedora'ga see, et NTFS ketast ei tunnista. Saaks sealt pealt asju lugeda. Kiire otsing netis andis vastuse, et on vaja mingit patchi, aga millist ei öeldud.
Põhimõtteliselt võiks ka SUSE 9.0 panna - seal NTFS tugi olemas Aga ma tahaks ikkagi Fedora peale tööle saada.
<OT>
Kas Radeon9600 drivereid ka on Fedorale
</OT>
Tnx KosMa
|
   |
33 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|