Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Varia »  Valguse kiirus on ületatud. Mida sellest arvata? märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"

sõnum 23.10.2011 22:40:27 vasta tsitaadiga

Ho Ho, aja kulg aeglustub? Ehk siis suuremal kiirusel on sekundi pikkus näiteks 1,01 reaalset sekundit, mis peaks tähendama, et sinu aja ühik on tegelikkusest suurem? See peaks tähendama, et mida rohkem reaalset aega edasi, seda rohkem MINEVIKKU sa lähed. Kui meie kulgeme ajas 10 reaalset sekundit, siis sina oled läbinud 10:1,01=9,9... Seega oled sa ajast maas, mitte ees.

Kuidasmoodi maakeeli lahtiseletatuna neid katseid on tehtud, et aja kulg aeglustub või kiireneb?

Edit: unustasin su esimese küsimuse, aga samas ei saa ma sellele vastata, kuna ma ei mõista, kuidas kiirusest sõltub aja kulg. Ja peale kui suuremal kiirusel aeg kulgeb aeglasemalt, siis sa ei lähe mitte tulevikku, vaid jääd minevikku. Paraku ka seda ma ei usu veel.
Kommentaarid: 20 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 19
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 23.10.2011 22:43:38 vasta tsitaadiga

LiivaneLord kirjutas:
Ehk siis suuremal kiirusel on sekundi pikkus näiteks 1,01 reaalset sekundit, mis peaks tähendama, et sinu aja ühik on tegelikkusest suurem?
Jah
LiivaneLord kirjutas:
See peaks tähendama, et mida rohkem reaalset aega edasi, seda rohkem MINEVIKKU sa lähed. Kui meie kulgeme ajas 10 reaalset sekundit, siis sina oled läbinud 10:1,01=9,9... Seega oled sa ajast maas, mitte ees.
Ehk siis kui näiteks minul on möödunud 1 päev ja teistel 1 aasta siis mõlema jaoks on ju aeg liikunud edasi, mitte tagasi. Samas tolle 1 päeva tüübi jaoks muu maailm sisuliselt liikus 1a tulevikku.
LiivaneLord kirjutas:
unustasin su esimese küsimuse, aga samas ei saa ma sellele vastata, kuna ma ei mõista, kuidas kiirusest sõltub aja kulg
Keskkooli füüsikas räägitakse sellest veidike, ülikoolis juba üsna põhjalikult. Kõik on tegelikult väga lihtne, loogiline ja katseliselt tõestatud icon_smile.gif
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"

sõnum 23.10.2011 23:09:14 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
LiivaneLord kirjutas:
Ehk siis suuremal kiirusel on sekundi pikkus näiteks 1,01 reaalset sekundit, mis peaks tähendama, et sinu aja ühik on tegelikkusest suurem?
Jah
LiivaneLord kirjutas:
See peaks tähendama, et mida rohkem reaalset aega edasi, seda rohkem MINEVIKKU sa lähed. Kui meie kulgeme ajas 10 reaalset sekundit, siis sina oled läbinud 10:1,01=9,9... Seega oled sa ajast maas, mitte ees.
Ehk siis kui näiteks minul on möödunud 1 päev ja teistel 1 aasta siis mõlema jaoks on ju aeg liikunud edasi, mitte tagasi. Samas tolle 1 päeva tüübi jaoks muu maailm sisuliselt liikus 1a tulevikku.
LiivaneLord kirjutas:
unustasin su esimese küsimuse, aga samas ei saa ma sellele vastata, kuna ma ei mõista, kuidas kiirusest sõltub aja kulg
Keskkooli füüsikas räägitakse sellest veidike, ülikoolis juba üsna põhjalikult. Kõik on tegelikult väga lihtne, loogiline ja katseliselt tõestatud icon_smile.gif

Ma olen natuke jobu ja võiks lihtsama näite tuua, et ma aru saaks. icon_sad.gif Võtame reaalse aja pikkuseks 1 sekund. Kui sa ütled, et aja kulg aeglustub, siis sinu sekundi pikkus on suurem, ütleme näiteks 2 reaalset sekundit. Selle ajaga, kui meie läbime ühe sekundi, oled sina läbinud alles pool sekundit. Kuna aja kulg aeglustub, siis peaks see olema sama, mis video edastuskiirust vähendada ehk teisiti öeldes videot aeglustada.

Kui aga aja kulg suureneks, siis oleks reaalsed 2 sekundit sinul kõigest üks sekund ja siis läheksid sa ajas ette.

Lisaks: Sellist asja, et sa lähed tagasi minevikku, sellist asja ei ole. Kui sa ütled, et aja kulg on erinev, siis minu teooria järgi jääd sa ajast maha. Sa ei lähe mitte ajas tagasi, vaid sinu aeg kulgeb aeglasemalt ja seetõttu jääd sa lihtsalt ajast maha. Aga nagu ennist ütlesin - ei saa ma sellest aru, kuidas kiirusest sõltub aja kulgemine. Kuidas peaks siis liikuma - kas ringiratast, aina edasi ja kuidas on lood selle kiiruse saavutamisega? Kui tegemist oleks ülimas teoorias valguse kiirusega, siis kaua kuluks selleni kiirendamiseks aega arvestades inimese taluvusvõimet? Või kas jutt on üldse mingist füüsilisest kiirusest või on see ka mingi muu kiirus?

Aa, üks mõte tekkis veel. Kui sina oled ajast ees või maas, siis kuidas on lood kõige muu tegelikkusega? Kas neid ajahetki on piiramatult ning kuidas ma saan olla samaaegselt praegu siin ja näiteks 10 sekundi pärast siin? Kogu see tegelikkus peab olema järelikult lihtsalt mingi lindistus, kus siis sina oled see, kes otsustab, mida parajasti vaatad. Ma võin uskuda kõike seda, mida kosmos näitab, mis toimus Maal näiteks 1000 aastat tagasi, aga ma ei suuda ennast uskuma panna selles osas, et ka kogu reaalsus on mingi lindistus, mida mängitakse.
tagasi üles
pkwild618
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 23.10.2011 23:15:40 vasta tsitaadiga

Ilmselgelt kui sa liigud 1 sekund ajas edasi, siis sa ei liigu ajas tagasi, vaid ikka edasi. Lihtsalt teised on kiiremini ajas edasi liikunud. Muideks, keegi ennist mainis, et valguse kiirusel aasta liikudes on teiste suhtes aeg liikunud edasi 2 aastat. Tegelikult see nii ei ole. Kui valguse kiirus on 299792.458km/s ning sa liigud sellest tuhandik kilomeetrit sekundis aeglasemalt, siis on relatiivsuse muutumise faktor ~12243.21. See tähendab, et su mass on paigalseisumassist 12243.21 korda suurem, sa oleksid võrreldes paigalseisuga 12243.21 korda väiksem ning sinu suhtes liiguks aeg 12243.21 korda aeglasemalt, ehk siis kui sa liiguksid sellisel kiirusel aasta, siis paigal seisvad kehad läbiksid sama ajaga 12243.21 aasta pikkuse perioodi. Siit tekib aga minu jaoks arusaamatu koht. Valguse kiirusel oleksid need kõik kolm tegurit lõpmatud. See tähendab, et mass oleks lõpmatult suur, mõõtmed lõpmatult väikesed ning aeg lõpmatult aeglasem. Ehk siis seda oleks juba üsna raske ette kujutada, kuidas aasta valguse kiirusel (praeguste teooriate järgi) liikudes muutuks elu mujal. Liigud valguse kiirusel ning maailm lõppeb olenemata sellest, kui kaua sa valguse kiirusel liigud? Kui sa liiguksid sellisel kiirusel vastu kõige suuremat musta auku, siis see must auk lihtsalt lendaks õhku? Ning sind füüsiliselt mõõtmetelt üldse ei eksisteerikski? Füüsikaõpetaja põhikoolis rääkis veel midagi sellist vist, et kui liikuda valguse kiirusest tunduvalt väiksematelgi kiirustel, muutuks inimene lihtsalt energiaks.

Minu nägemus maailmaruumi lõpmatusest - kõige suurema massiga keha ehk siis kõige suurem must auk tõmbab kogu informatsiooni enda poole, see tähendab, et kogu informatsioon liigub ümber selle nagu kuud ümber planeetide. Ehk siis kui liikuda edasi, siis tegelikult liiguksime ringiratast ning kogu maailmaruum on sellest tulenevalt kerakujuline. Lihtsalt üks teooria.
Kommentaarid: 38 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 14 :: 5 :: 8
tagasi üles
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"

sõnum 23.10.2011 23:40:49 vasta tsitaadiga

pkwild618, aga see, et sa oled väiksem, ei tähenda, et aeg liiguks erinevalt. Sina lippad suurel kiirusel ringi, kuid aeg on ikka sama. Kui aeg ei oleks sama, siis kuidas sa kiirust üldse mõõdaksid? Aega ja vahemaad arvestades saabki teada kiiruse.

Kuna ma pole ülikoolis ja keskkoolis käinud, siis ma ei saa aru ka, kuidas mass sõltubkiirusest, kuid ma usun ja olen liiga palju kuulnud, et see on tõsi ja järelikult nii on.

Üks põhjus, miks ajas rännata ei saa, on see, et vahemaid saab mõõta ning kaalu ka, kuna need on olemas. Aeg on aga see, mida tegelikkuses ei eksisteeri. Aega kui sellist pole olemas. Olemas on ainult hetk. Aeg on see, mida näitab inimese loodud kell ning see pole mitte kunagi täpne. Ja kuna aeg pole täpne, siis kuidas saab üldse millegi kiirust mõõta. Võibolla relatiivsus on hoopis aja viga. See on minu uitmõte ja võib olla täiesti jabur. icon_biggrin.gif

Edit: Õigemini - kindlasti on jabur, aga minumeelest on minu teooria liiga ehe, et seda mitte uskuda. icon_sad.gif
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 23.10.2011 23:41:47 vasta tsitaadiga

LiivaneLord, siin filosofeerimise asemel mine loe läbi mõni algtaseme sissejuhatus relativistikasse. Jääks paljud väärarusaamad siia kirja panemata icon_smile.gif
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"

sõnum 23.10.2011 23:47:43 vasta tsitaadiga

Nojah, see oli ka kõik minu poolt. Lihtsalt olen kindel, et on üks asi, mida saavutada pole võimalik. Ja kui isegi oleks, siis ei tahaks seda näha ning õnneks ei näe. Ennem hävitavad inimese loodud robotid inimkonna kunagi ära, kui just ennem planeet vahele ei sekku.

Jään lugema targemate jutte. icon_razz.gif
tagasi üles
Aah
Kreisi kasutaja
Aah

sõnum 23.10.2011 23:52:59 vasta tsitaadiga

Ajas rändamine (imo) --> Punktist a punkti b liigutakse abivahendeid kasutades kiiremini. Aeg ise jääb samaks lihtsalt vahemaid läbitakse kiiremini. Lihtsustades, poes saan käidud kiiremini autoga mitte jala või jalgrattaga. Minevikku ja tulevikku rändamine jääb siiski ulme valdkonda (hetkel). Evolutioon läheb omasoodu ja vahet pole mida me siin avastame või arvame.
Kommentaarid: 21 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 21
tagasi üles
pkwild618
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 24.10.2011 00:07:23 vasta tsitaadiga

Minuarust on seegi täiesti ulme, et kui see tegur on 12k, siis piisaks aastast taolisel kiirusel rändamisest ja planeedil Maa toimuks midagi hoopis muud, midagi, mille üle enne poleks võimalik isegi mitte spekuleerida (õigemini spekuleerida saab alati, aga mitte just eriti tõetruult).
tagasi üles
ranel
HV Guru

sõnum 24.10.2011 00:35:24 vasta tsitaadiga

Tulevikku rändamist usun, minevikku rändamist ei usu. Tulevikku rändamine oleks põhimõtteliselt indiviidi protsesside suur aeglustumine. Nt külmutamine.
Heineken
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 24.10.2011 05:59:09 vasta tsitaadiga

See ei oleks otseselt rändamine tulevikku.

Minevikku rändamine peaks teoorias võimalik olema, aeg kui selline mõõde minuteada ei kulge sirgena(me ei taju aega otseselt inimese traditsionaalses mõistes mõõtmena), vaid nö fold-ib(ei tule hetkel õige eestikeelne sõna meelde) läbi teoreetilise Einstein-Rosen silla(wormhole aegruumis, erinevate ajapunktide vahel) näiteks peaks olema ajas rändamine ka minevikku võimalik.
Väga kiiresti liikumine kui selline aeglustab liikuja jaoks aja(aeg siis inimesele tajutavas vormis) kulgu, mille muutust ta ise ei taju, kuid vaatleja jaoks mitte(ja seepärast ta liikuja aja kulgemise aeglustust saab tajuda), ehk siis see oleks tulevikku rändamine, ajas... külmutamine oleks lihtsalt säilitamine, bioloogiliste protsesside seisma jätmine, samas aega mõõtes miskise kellaga mis ka absoluutse nulli juures töötab, ei tohiks selle kulgemine muutuda. Või nuh, väliselt võiks need ideeliselt sarnased välja näha, aga protsessid peaks ikkagi erinevad olema.
Kusjuures kunagi oli mul sarnane teooria selle kohta. icon_razz.gif

Kui ma millegagi mööda olen pannud, palun parandage ja paluks ka miskit viidet, kust saaksin edasi lugeda.

See arutlus jälle huvi selle teema vastu mul tõstatanud. thumbs_up.gif
Kommentaarid: 24 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 23
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 24.10.2011 09:05:34 vasta tsitaadiga

Pead midagi sellist silmas, kus vaatleja liigub mööda punast ajakulgu samal ajal kui ülejäänud mööda sinist. Sinine läbib pikema teekonna (ajas), vaatleja lühema.
Spoiler Spoiler Spoiler
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 78
tagasi üles
ranel
HV Guru

sõnum 24.10.2011 11:34:21 vasta tsitaadiga

Heineken kirjutas:
See ei oleks otseselt rändamine tulevikku.

Minevikku rändamine peaks teoorias võimalik olema, aeg kui selline mõõde minuteada ei kulge sirgena(me ei taju aega otseselt inimese traditsionaalses mõistes mõõtmena), vaid nö fold-ib(ei tule hetkel õige eestikeelne sõna meelde) läbi teoreetilise Einstein-Rosen silla(wormhole aegruumis, erinevate ajapunktide vahel) näiteks peaks olema ajas rändamine ka minevikku võimalik.
Väga kiiresti liikumine kui selline aeglustab liikuja jaoks aja(aeg siis inimesele tajutavas vormis) kulgu, mille muutust ta ise ei taju, kuid vaatleja jaoks mitte(ja seepärast ta liikuja aja kulgemise aeglustust saab tajuda), ehk siis see oleks tulevikku rändamine, ajas... külmutamine oleks lihtsalt säilitamine, bioloogiliste protsesside seisma jätmine, samas aega mõõtes miskise kellaga mis ka absoluutse nulli juures töötab, ei tohiks selle kulgemine muutuda. Või nuh, väliselt võiks need ideeliselt sarnased välja näha, aga protsessid peaks ikkagi erinevad olema.
Kusjuures kunagi oli mul sarnane teooria selle kohta. icon_razz.gif

Kui ma millegagi mööda olen pannud, palun parandage ja paluks ka miskit viidet, kust saaksin edasi lugeda.

See arutlus jälle huvi selle teema vastu mul tõstatanud. thumbs_up.gif

See minevikku otsese rändamise teooria läheks vastuollu energia jäävuse seadusega. Kui keegi reisiks minevikku, siis oleks balanss paigast ära, kuna energiat tuli juurde ei kusagilt. Samas olevikust kaoks energiat ära.

Pealegi nn. tulevikku rändamine ei peagi olema otsene protsess. icon_wink.gif Keep it simple, stupid icon_smile.gif Mitte et elusolendi külmutamine ja uuesti ellu äratamine lihtne oleks. Minuteada on seda siiamaani vaid bakteritega suudetud.

LiivaneLord kirjutas:

Kuna ma pole ülikoolis ja keskkoolis käinud, siis ma ei saa aru ka, kuidas mass sõltubkiirusest, kuid ma usun ja olen liiga palju kuulnud, et see on tõsi ja järelikult nii on.

Kui ma sulle rusikaga näkku virutan, siis tunned, et on valus.(rusikas liigub kiiresti). Kui ma rusika su pea peale toetan, siis ei ole valus(rusikas seisab sisuliselt paigal)

Nüüd saad aru, kuidas mass sõltub kiirusest? icon_biggrin.gif

mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 24.10.2011 13:01:29 vasta tsitaadiga

ranel, mass ei sõltu kiirusest, jõud sõltub.
tagasi üles
ranel
HV Guru

sõnum 24.10.2011 13:17:59 vasta tsitaadiga

mikk36 kirjutas:

Ma tean, aga ma üritasin tudiludile võimalikult lihtsalt asja seletada toomata sisse uusi termineid nagu näiteks njuutonid ja vektorid, millest viimast põhikoolis veel ei õpita.

mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 24.10.2011 13:23:26 vasta tsitaadiga

Newtoni teist seadust ikka õpetatakse?
tagasi üles
ranel
HV Guru

sõnum 24.10.2011 13:32:15 vasta tsitaadiga

mikk36 kirjutas:
Newtoni teist seadust ikka õpetatakse?

Põhikoolis pole selle õpetamine veel kohustuslik. Alates gümnaasiumist näeb riiklik õppekava ette Newtoni seaduste tutvustamist nii uskumatu kui see ka pole.

Heineken
HV Guru

sõnum 24.10.2011 14:21:28 vasta tsitaadiga

mikk36 kirjutas:
Pead midagi sellist silmas, kus vaatleja liigub mööda punast ajakulgu samal ajal kui ülejäänud mööda sinist. Sinine läbib pikema teekonna (ajas), vaatleja lühema.
Spoiler Spoiler Spoiler

Täpselt.
ranel kirjutas:
See minevikku otsese rändamise teooria läheks vastuollu energia jäävuse seadusega. Kui keegi reisiks minevikku, siis oleks balanss paigast ära, kuna energiat tuli juurde ei kusagilt. Samas olevikust kaoks energiat ära.

Pealegi nn. tulevikku rändamine ei peagi olema otsene protsess. icon_wink.gif Keep it simple, stupid icon_smile.gif Mitte et elusolendi külmutamine ja uuesti ellu äratamine lihtne oleks. Minuteada on seda siiamaani vaid bakteritega suudetud.

Ei nuh, kui räägime ajasrändamisest konkreetselt siis peaks ju olema. Muidugi kui lihtsalt tahta tulevikku näha ja tehnoloogia piisavalt kaugele arenenud, et ohutult külmutada ja uuesti lahti sulatada, siis ajab asja ära, aga see lihtsalt pole otseselt ajasrändamine.

Energia jäädvuse seadus, iseasi kas see üldse kehtibki igas olukorras, näiteks sellises. Muidugi huvitav oleks näha millised tagajärjed oleks ja kas see üldse võimalik oleks. icon_smile.gif
Kommentaarid: 24 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 23
tagasi üles
pkwild618
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 24.10.2011 14:24:15 vasta tsitaadiga

mikk36 kirjutas:

Braavo, valeteadmised hiilgavad.

F = ma ehk siis jõud sõltub massist ja kiirendusest, mitte kiirusest, mass sõltub kiirusest. Siinkohal ei tohi segamini ajada m0 ja mr -i, teaduses kasutatakse üldjuhul m0 -i, mis tõesti ei sõltu kiirusest.
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 24.10.2011 15:01:02 vasta tsitaadiga

pkwild618, ja mis on kiirendus?
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 24.10.2011 15:11:25 vasta tsitaadiga

kiiruse muutumise kiirus
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 24.10.2011 15:24:06 vasta tsitaadiga

pkwild618, täpsemalt selgitamaks siis, et sina pidasid silmas impulssi, mis on keha massi ja kiiruse korrutis.
tagasi üles
pkwild618
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 24.10.2011 16:26:51 vasta tsitaadiga

Enam jaburamaks ei saa minna? Ise ütlesid, et jõud on kiiruse ja massi korrutis ja nüüd väidad, et mina pidasin impulssi silmas?
tagasi üles
Kristoferr
HV Guru
Kristoferr

sõnum 24.10.2011 16:29:41 vasta tsitaadiga

Õigus. Keha mass ei sõltu kiirusest.

Huvitav teema muidu icon_smile.gif .

tagasi üles
pkwild618
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 24.10.2011 17:21:48 vasta tsitaadiga

Keha mass sõltub kiirusest, kui me räägime relatiivsusmassist. Üldjuhul silmas peetav inertne mass ei sõltu kiirusest.

mr = m0 /sqrt(1 - v2/c2)

kus mr on relatiivsusmass ja m0 inertne mass.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Varia »  Valguse kiirus on ületatud. Mida sellest arvata? mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.