Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
Kas e-hääletad? |
Jah, olen seda juba teinud |
|
53% |
[ 262 ] |
Jah, kavatsen seda teha |
|
18% |
[ 89 ] |
Ei, ei kavatse e-hääletada, lähen valimispunkti hääletama |
|
10% |
[ 50 ] |
Ei kavatse üldse hääletada |
|
18% |
[ 91 ] |
|
hääli kokku : 492 |
|
autor |
|
Tomorrow
HV Guru

|
08.06.2009 13:12:32
|
|
|
Tubli 8)
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
mustiCas
HV kasutaja

|
08.06.2009 13:36:54
|
|
|
Ma ei tea, et kuidas teie tunnete, aga minul isiklikult tekkis reaalne hirm sügisel toimuvate kohalike omavalitsuste valimiste ees.
Midagi tuleb ette võtta..
Edit: parandatud..
viimati muutis mustiCas 08.06.2009 13:56:39, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 26 loe/lisa |
   |
1 :: |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
lauri
HV veteran

|
08.06.2009 13:41:16
|
|
|
mustiCas kirjutas: |
Ma ei tea, et kuidas teie tunnete, aga minul isiklikult tekkis reaalne hirm sügisel toimuvate riigikoguvalimiste ees.
Midagi tuleb ette võtta.. |
Sügisel on KOV valimised, mitte Riigikogu.
_________________ The sh*t has hit the fan. |
|
Kommentaarid: 90 loe/lisa |
   |
80 |
|
tagasi üles |
|
 |
Getomees
HV veteran

|
|
Kommentaarid: 59 loe/lisa |
   |
7 :: |
2 :: |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
sulomile
HV kasutaja

|
08.06.2009 17:27:03
|
|
|
Ärge võtke nii, et KE võidab niikuinii. Agiteerige kõiki edumeelseid noori valima minema, seda väiksem tema edu on. Vesi tema veskile on selline pohh suhtumine. Ise üritaks anda maksimumi, et tänavale kuseja Võsa Pets ei saaks meie kodulinna Rakvere linnapeaks.
_________________ Oleks mina näinud, kuis sind tehti, oleks öelnud: ärge tehke. |
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
Look Right
Anna vin

|
08.06.2009 18:32:50
|
|
|
Pets tahab saada Rakvere linnapeaks omg...
_________________ Ehitusprojektid ja konstruktiivsed lahendused HV kasutajatele soodsamalt
M: Zafira A/Astra G põhjakaitse - 30€ |
|
Kommentaarid: 19 loe/lisa |
   |
18 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
08.06.2009 22:20:57
|
|
|
d3t kirjutas: |
Sults kirjutas: |
Mida paganat see peaks tähendama?
Spoiler 
|
Seda et sa oled sisseloginud Sauruse adminn paneeli? |
Mina ei loginud kusagile, tulemuste vaatamise soovi peale leidsin end ühtäkki selliselt ekraanilt.
Saurusest ei olnud ma enne tänast midagi kuulnud, nüüd olen jälle tiba targem.
|
|
Kommentaarid: 38 loe/lisa |
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
montez
Kreisi kasutaja
|
09.06.2009 16:55:07
|
|
|
Sults, mis kella ajal sa muidu sinna Sauruse admin lehele sattusid? Ma ise vaatasin viimati 1:45 ja tookord oli seal pigem tühjus kui mingid andmed. samuti käib meedias nüüd süüdlase otsimine, et kes oli süüdi tulemuste viibimises, kas Helmes kui valimiste süsteemi tegija või Webgate kui avaliku veebiserveri eest vastutaja: http://poliitika.postimees.ee/?id=129399
Sealsetes arvamustes on ka selge kalduvus, et uute tehnoloogiate ja rakendustega ei tohi valimiste eel mängida. Kõige kindlamaks osutub ka varem järgi katsetatud süsteem. Seekordne oli alles eelmisel aastal 2 miljoni eest ostetud ega õigustanud ennast mingil viisil. maakondlikud ja jaoskondade kaupa tulemused ilmusid alles teisipäeva hommikul ehk siis 36 tundi pärast valimisi. Jääb mulje, et keegi trükkis neid 2 sõrmega sisse.
   |
45 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
09.06.2009 17:00:26
|
|
|
montez kirjutas: |
Sults, mis kella ajal sa muidu sinna Sauruse admin lehele sattusid? Ma ise vaatasin viimati 1:45 ja tookord oli seal pigem tühjus kui mingid andmed. samuti käib meedias nüüd süüdlase otsimine, et kes oli süüdi tulemuste viibimises, kas Helmes kui valimiste süsteemi tegija või Webgate kui avaliku veebiserveri eest vastutaja: http://poliitika.postimees.ee/?id=129399
Sealsetes arvamustes on ka selge kalduvus, et uute tehnoloogiate ja rakendustega ei tohi valimiste eel mängida. Kõige kindlamaks osutub ka varem järgi katsetatud süsteem. Seekordne oli alles eelmisel aastal 2 miljoni eest ostetud ega õigustanud ennast mingil viisil. maakondlikud ja jaoskondade kaupa tulemused ilmusid alles teisipäeva hommikul ehk siis 36 tundi pärast valimisi. Jääb mulje, et keegi trükkis neid 2 sõrmega sisse. |
Esimene viga oli vähempakkumisega süsteemi muretsemine.Tarkvaraarendus pole teeehitus,et kui vähem raha antakse, siis paneme lihtsalt odavama segu,õhema kihi või teeme vähem kilomeetreid teed.Tarkvaraarenduses lõikad, siis lõikab tulemus sulle endale näppu
Teine viga oli uue süsteemi nii laialdane kasutuselevõtt ilma suurema eelneva testimiseta(eelhääletuse toitude hääletamine polnud imo piisav).
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
Look Right
Anna vin

|
09.06.2009 17:32:46
|
|
|
Vb kuskil ka mainitud juba, kuid miks lugemisele läks vähem hääli? Hetkel ainsana koidab see, et hääletati pärast uuesti ning siis vana e-hääl enam ei lugenud vms...
_________________ Ehitusprojektid ja konstruktiivsed lahendused HV kasutajatele soodsamalt
M: Zafira A/Astra G põhjakaitse - 30€ |
|
Kommentaarid: 19 loe/lisa |
   |
18 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
   |
12 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
10.06.2009 08:25:44
|
|
|
montez kirjutas: |
Sealsetes arvamustes on ka selge kalduvus, et uute tehnoloogiate ja rakendustega ei tohi valimiste eel mängida. Kõige kindlamaks osutub ka varem järgi katsetatud süsteem. Seekordne oli alles eelmisel aastal 2 miljoni eest ostetud ega õigustanud ennast mingil viisil. maakondlikud ja jaoskondade kaupa tulemused ilmusid alles teisipäeva hommikul ehk siis 36 tundi pärast valimisi. Jääb mulje, et keegi trükkis neid 2 sõrmega sisse. |
Kella ma küll ei vaadanud. Nüüd selle screenshoti salvestamise kellaaja järgi oletan, et see oli kella 3 paiku öösel. Screenshot on minu arvutis salvestatud kell 3:15, aga ma mäletan, et see oli mul enne salvestamist natuke aega lihtsalt painti kleebituna lahti.
Tegelikult sain ma sinna adminiaknasse ka kusagil 2 ja kolme vahel korra sisse, kuid siis ma ei saanud kohe aru, et midagi valesti on, sest ma keskendusin tulemuste uurimisele, mitte ekraaniakna imetlemisele. Meeles on vaid see, et kui akent paremast ülanurgast kinni hakkasin panema, jäi silma väljalogimise tekst, kuid kuna ma jõudsin juba ristikest vajutada ja ei viitsinud akent kohe uuesti avada, jäi asi esialgu sinnapaika.
Tegin valimistulemuste veidruse tõttu ka teabenõude:
tsitaat: |
Sent: Monday, June 08, 2009 8:55 AM
To: Valimiste osakond
Subject: Teabenõue
Tere!
Kuna valimiskomisjoni kodulehel avaldatud Euroopa Parlamendi valimistel kandidaatidele jagatud ja seega KEHTIVATE häälte arv 397 118
(http://www.vvk.ee/ep09/static/et/id_11205_aunit_c_0000_popup_1.html) on märkimisväärselt suurem kui valimiskomisjoni poolt
avaldatud valimas käinud valijate arv 392 494 (http://www.vvk.ee/ep09/static/et/id_11214.html), kuid lisaks pidi esinema ka teatav
hulk kehtetuid hääli, siis soovin infot kandidaatide lõikes selle kohta, kui palju laekus hääli e-hääletamisel, kui palju
eelhääletamisel kokku ja kui palju laekus hääli valimispäeval (07.06.09). Samuti soovin infot selle kohta, kui palju (arvuliselt)
hääli loeti kehtetuks eelhääletamisel ja kui palju hääli (arvuliselt) loeti kehtetuks valimispäeval antud häältest.
|
Vastuseks sain:
Sent: Tuesday, June 09, 2009 10:37 AM
Subject: RE: Teabenõue
Tere!
Teie kirjas toodud vastuolud hääletanute arvus tulenevad vigadest operatiivandmete edastamisel vahetult pärast hääletamise lõppu, kui jaoskonnad pidid edastama andmed hääletamisest osavõtu kohta. Tüüpveaks oli jaoskonnas hääletamisest osavõtu kindlakstegemine ainult valijate nimekirjadesse kantud allkirjade alusel, arvestamata sinna tehtud märkeid e-hääletamise ning väljaspool elukohajärgset valimisjaoskonda hääletamise kohta. Hiljem kõik sellised vead parandati.
Hääled loetakse kõik koos valimispäeval pärast hääletamise lõppu, seega ei ole võimalik eristada kandidaatidele antud hääli eelhääletamisel, e-hääletamisel ning valmispäeval. Samuti ei ole võimalik eristada eelhääletamisel antud kehtetuid hääli.
Kehtetuid hääli kokku on 1990. |
Huvitaval kombel on siiski e-hääletamise tulemused avaldatud ka kandidaatide lõikes, kuigi vastus väidab, et see ei ole võimalik.
Lisan siia ka enda poolt valimiskomisjoni lehel avaldatud häälte jagunemiste põhjal tehtud valimistulemuste muutumist iseloomustava tabeli. Rohelisega kasv, punasega langus, paksult suhteliselt suuremad muutused.
Spoiler 
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Max Powers
|
11.06.2009 18:29:42
|
|
|
Hinnavaatlus ka uudistesse sattunud.
Allikas: http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=23878963&l=fplead
Kesk soovib veenduda e-hääletamise õiguspärasuses
Keskerakond pöördus vabariigi valimiskomisjoni poole taotlusega tutvuda e-hääletamisega ning veenduda selle seaduspärasuses ja korrektsuses.
Eesti Keskerakonna vaatlejad on viimastel päevadel osalenud valimistel antud häälte ülelugemisel erinevates Eesti piirkondades ning avastanud hulga vigu ja ebakorrektselt loetud hääli. Kuna valimiskomisjoni poolt avaldatud tulemused paberil antud häälte osas on erinenud tegelikult valijate poolt väljendatud tahtest, soovib Keskerakond järgmisena tutvuda e-häältega ning veenduda, et e-hääletamise tulemus on registreeritud korrektselt, teatas Keskerakonna peasekretär Priit Toobal Delfile.
Keskerakonna vaatlejad on hääletussedelitega tutvumisel selgitanud välja mitmeid juhtumeid, kus kehtetuks on tunnistatud ilma ühegi veata hääletussedeleid. Samuti on kehtivaks tunnistatud nõuetele mitte-vastavaid sedeleid. Meie eesmärk on seista selle eest, et iga valija tahe oleks selgelt ja üheselt väljendatud valimistulemuses, kui valija on hääletanud viisil, mis on seaduses ette nähtud, täpsustas ta.
Erakond soovib teada, kas Vabariigi valimiskomisjon on pööranud tähelepanu mitmete e-hääletajate poolt internetifoorumites avaldatud kirjeldustele, kuidas hääle andmisel tekkis tehnilisi tõrkeid või takistusi.
Näiteks on HinnaVaatluse foorumis toodud mitmeid juhtumeid, kus kasutajad pidid hääle andmiseks süsteemiga tõsist võitlust pidama see aga eeldab kõrgeid teadmisi IT-valdkonnas. Meid huvitab, kui palju oli inimesi, kes alustasid hääletamise protseduuri, kuid ei viinud seda ühel või teisel põhjusel lõpuni. See arv võib viidata ka sellele, kui mitu häält jäi andmata, sest süsteem ei suutnud hääletajat teenindada, lausus Toobal. Omamoodi võrdsustub see olukorraga, kus keegi või miski füüsiliselt takistab valija teekonda valimisjaoskonda.
Kindlasti soovib Keskerakond tutvuda e-hääletamise tulemustega jaoskondade kaupa ning näha e-häälte andmise intensiivsust ajalises lõikes. Vaid sel viisil tulemusi analüüsides oleks lootust saada jälile juhtumitele, mille osas on olnud kaebusi. Näiteks on väidetavalt ühe vanadekodu elanikelt kokku kogutud nende ID-kaardid ja paroolid, nendega hääletatud ja seejärel omanikele tagastatud. Selle jutu tõelevastavuse kontrollimiseks on vaja vaadata, kuidas hääli anti ja alustada uurimistoimingutega enne, kui on liiga hilja, selgitas Toobal.
Keskerakonnale on edastatud veel viiteid, et e-häältega ei pruugi kõik olla 100-protsendiliselt korras.
Näiteks on internetis toodud tabel, kus osaluse protsent on viimasel päeval erakordselt kõrgeks hüpanud, kuigi antud häälte arv seda ei toeta. Samuti on internetikasutajad välja toonud erinevusi hääletamas käinute arvu ja kandidaatidele antud häälte vahel, mis on muutunud 5003 võrra. Seda võib muidugi põhjendada valimistulemuste lisandumisega, aga Rahvaliidule lisandunud 6 protsenti on natuke liiga suur erinevus. |
|
|
Kommentaarid: 215 loe/lisa |
   |
3 :: |
182 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mart352
HV Guru

|
11.06.2009 18:32:29
|
|
|
Max Powers kirjutas: |
|
Niipalju kui mulle silma jäi siis probleemid olid Windows 7-mega mis pole veel ametlikult väljaski. Seal ei peagi asi töötamagi veel 100%
_________________ Imperfection is perfect |
|
Kommentaarid: 54 loe/lisa |
   |
1 :: |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
siinus
HV Guru

|
11.06.2009 18:37:39
|
|
|
see selleks, aga need raiped väidavad, et e-valimiste mittetoimimise pärast jäid nad mõnest häälest ilma.
Kui inimene tõesti soovib hääletada, siis ta saab ja viitsib minna jaoskonda valima isegi siis, kui tal seda plaanis polnud.
ei taha kuulda vabandusi, et pole sõpru, kellel see süsteem ei tööta
_________________ suck less | ANNA MU SAI!
Ma arvasin, et see oli Priit, aga tegelikult oli Tõnu, |
|
Kommentaarid: 66 loe/lisa |
   |
59 |
|
tagasi üles |
|
 |
painkillah
HV Guru

|
11.06.2009 18:43:38
|
|
|
ja varsti aetakse läbi bürokraatilise uurimispasa keskerakonnale hääli juurde - vägisi tekib selline tunne
_________________ www.oggym.ee // OG Gym // Pärnu, Roheline 74
See pole politsei ei poltergeist, mis turvased on teinud meist,
vaid vabaduse illusioon, mis mõnel mehel lõpu toond. |
|
Kommentaarid: 95 loe/lisa |
   |
6 :: |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
11.06.2009 18:50:23
|
|
|
Mart352 kirjutas: |
Max Powers kirjutas: |
|
Niipalju kui mulle silma jäi siis probleemid olid Windows 7-mega mis pole veel ametlikult väljaski. Seal ei peagi asi töötamagi veel 100% |
Mis veel Windows 7-st rääkida kui Vista SP2 pealgi ei töötanud normaalselt:
https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=5164510#5164510
Tõesti meie saime hakkama.Aga paljud ei viitsinud jamada ja jätsid asja sinnapaika?
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
11.06.2009 18:58:07
|
|
|
E-hääletamine on puhtalt vabatahtlik ja loodud mugavaks lisaalternatiiviks tavapärasele hääletamisele.
Kui e-hääletamisega misiganes põhjusel hakkama ei saada, tuleb hääletada traditsioonilisel viisil, nii lihtne ongi.
Mitte hakata e-hääletamist alguses diskrediteerima ja siis keelama.
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
11.06.2009 19:16:20
|
|
|
Tanel kirjutas: |
E-hääletamine on puhtalt vabatahtlik ja loodud mugavaks lisaalternatiiviks tavapärasele hääletamisele.
Kui e-hääletamisega misiganes põhjusel hakkama ei saada, tuleb hääletada traditsioonilisel viisil, nii lihtne ongi.
Mitte hakata e-hääletamist alguses diskrediteerima ja siis keelama.  |
Nagu paistab minu teabenõudele valimiskomisjonist saadetud vastusest, siis ei saanud ka valimiskomisjon e-valimisest tulenevate iseärasustega ilma massiliste vigadeta hakkama. E-valimiste tõttu eksisid nii inimesed, kui ka need "põhjalikult auditeeritud ja kontrollitud" IT lahendused.
Mian arvan küll, et e-valimised tuleks ära keelata, sest need tekitavad ainult probleeme, loovad usaldamatust ja õõnestavad demokraatia alustalasid.
E-valimiste jätkamine oleks mõeldav vaid juhul, kui peaks võimule pääsema Savisaar ja tema määratud valimiskomisjon uuesti e-valimiste teema üles võtab ning ka siis selle praegused pooldajad endiselt e-valimisi toetaval seisukohal on, hoolimata sellest, et valimismasinad kohukeste kontrolli all on.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
13.06.2009 21:09:18
|
|
|
Valimiskomisjon kinnitas lõplikud hääletamistulemused
Vabariigi valimiskomisjon kinnitas täna Euroopa Parlamendi valimiste lõplikud hääletamistulemused.
Eesti Keskerakond sai 103 542, üksikkandidaat Indrek Tarand 102 520, Eesti Reformierakond 60 902, Isamaa ja Res Publica Liit 48 515 ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond 34 543 häält, teatas vabariigi valimiskomisjon (VVK).
Hääletamistulemuste kogu tabeli leiate VVK veebilehelt. Ametlikud valimistulemused selguvad hiljemalt 20. päeval pärast valimisi.
VVK arutas oma õhtusel koosolekul ka Eesti Keskerakonna volitatud esindaja Priit Toobali taotlust tutvuda e-hääletamise tulemustega. Valimiskomisjon juhtis taotleja tähelepanu sellele, et e-hääletamise süsteemi toimimist, hääletamise ajal tehtud toimingute korrektsust ja hääletamistulemuste arvutamist auditeerisid sõltumatud infosüsteemide audiitorid ning samuti oli võimaldatud erakondade esindajate vaatlemine.
E-hääletamise protseduuridel osalesid ka Keskerakonna vaatlejad. Valimiskomisjon informeeris Toobalit, et e-hääletamise tulemustega on võimalik tutvuda VVK veebilehel. |
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
aatomik
HV kasutaja

|
13.06.2009 22:58:10
|
|
|
Ma küll pooldan e-hääletamist ja loodan, et seda joont ka tulevikus edasi aetakse. Eks asi enamvähem sama nagu kunagi e-panganduse tulekuga - algul inimesed pelgasid, et mõni IT-kratt nende säästud pihta paneb, aga nüüd kasutavad pea kõik seda teenust.
|
|
Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
14 |
|
tagasi üles |
|
 |
Artur R.
HV veteran

|
13.06.2009 23:30:10
|
|
|
Ma pooldan ka. Ei kavatse enam kunagi jaoskonna poole sammuda
|
|
Kommentaarid: 94 loe/lisa |
   |
85 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
diizel
HV veteran

|
29.06.2009 20:42:38
|
|
|
E-hääletamine iseenesest huvitav lahendus, aga see peaks olema igati töötav ja korraliku toega.
Minul ei õnnestunudki kuidagi see tööle saada. Ja proovitud sai kahel arvutil, ühel on Vista ja teisel XP, erinevate browseritega ja ka EXE programmi allatõmmates .
Nende abitelefonile helistades rääkisin probleemi ära ja nende juhendamine oli põhimõttel, et teisel pool telefoni on täielik dumbuser, kellele vaja kui seitsmeaastasele lapsele seletada, kuidas seda teha. See nägi välja umbes nii:
"kas teil on avatud internet? pange internet kinni ülevalt paremast nurgast punasele ristile vajutades... avage jälle internet, kirjutage aadressiks www.valimised.ee... mida te näete seal?..."
Rääkijaks oli naisterahvas, kellel polnud tegelikult suuremaid teadmisi ollagi, kuidas süsteem töötab.
Mis tegelikult põhjuseks oli ei teagi, sest EXE fail viskas pidevalt errori ette. Võib-olla oli põhjus 64-bitises OS'is. Igal juhul olin nende tugisüsteemis ja e-valimistes pettunud, sammud tuli seada lähimasse valimisjaoskonda.
|
|
Kommentaarid: 78 loe/lisa |
   |
71 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
29.06.2009 20:47:41
|
|
|
Kui 58669 kodanikku sai e-hääletatud, siis probleem pigem sinu arvutis
Võib-olla oli põhjus 64-bitises OS'is.
|
võimalik, et selles peituski see probleem
Kas 64-bit tugi oli üldse lubatud/testitud?
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|