|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
stepzter
HV veteran

|
12.11.2003 19:02:21
|
|
|
| tsitaat: |
... Et midagi tarka arvutada, peab need elektronid sinna liigutama, st metallplaadi nagu kondensaatori ära laadima, ...
|
Ei unusta.
|
|
| Kommentaarid: 26 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
26 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
12.11.2003 21:50:25
|
|
|
| Ei, need mahtuvused on komponentide endi, st transistoride vahelised ränikihis, vot see hakkab sõna otseses mõttes ülelööke tekitama.
|
|
| Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
2 :: |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
konn
HV veteran

|
12.11.2003 22:30:28
|
|
|
ehk siis t2ienduseks niipalju et seal on kujuteldav kondensaator, vastassuunas pingestades t6mbuvad laengukandjad siirdest eemale ja siis ongi siirde tsoon nagu isolaator ja kristallide teised otsad nagu juhid. see on nüüd see asi bipolaar juraka basil seletatuna, sest seal on k6ik kandiline ja lihtne aru saada. FET-i puhul on sama p6him6te keerulisemas kestas.
see gate alune plaat ei puutu siin küll asjasse jah, seal pole mingit konde laadimist, yhe juraka potentsiaali muutmisel pole kondega midagi tegemist
|
|
| Kommentaarid: 49 loe/lisa |
   |
3 :: |
41 |
|
| tagasi üles |
|
 |
voyager_est
HV Guru

|
13.11.2003 18:50:53
|
|
|
Oi jumal-jumal.
Tõesti arvate, et selline süviti asjadesse tungimine midagi annab?
Vean kihla, et enamus, kes seda loevad, ei saa sittagi aru.
Polnud vaja oma teadmistega laiata, vaid asi lihtsalt ära seletada.
...
|
|
| Kommentaarid: 74 loe/lisa |
   |
66 |
|
| tagasi üles |
|
 |
svenman
Kreisi kasutaja
|
14.11.2003 00:18:22
|
|
|
njah, posti algatajal juba ammu juhe täiega koos ja ei juge suud lahti teha, nii et vist aeg pillid kotti panna selle teema juures ))
|
|
| Kommentaarid: 80 loe/lisa |
   |
71 |
|
| tagasi üles |
|
 |
KrikU
HV veteran
|
14.11.2003 17:19:40
|
|
|
Samas on palju ka selliseid inimesi kellele see tekst on hariv ja lisa informatsiooni andev
Vähemalt mulle küll.
|
|
| Kommentaarid: 129 loe/lisa |
   |
119 |
|
| tagasi üles |
|
 |
pistong
Kreisi kasutaja

|
27.10.2004 07:59:02
|
|
|
minule ka.
_________________ ayo one two one two |
|
| Kommentaarid: 19 loe/lisa |
   |
1 :: |
16 |
|
| tagasi üles |
|
 |
lennu
HV kasutaja
|
27.10.2004 09:27:47
|
|
|
aiaiaiai...kes kaevas pea aastavanuse teema üles
|
|
| Kommentaarid: 11 loe/lisa |
   |
7 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
27.10.2004 10:40:20
Väga hea info |
|
|
| lennu kirjutas: |
aiaiaiai...kes kaevas pea aastavanuse teema üles  |
Ma ei teadnudki, et selline teema olemas. Sain kohe palju targemaks, hea tunne kohe kui siin foorumis sellised ajugeeniused ka olemas .
_________________ CPU Power (Watt) Protsessorite voolutarve Pentium D 805 (4.1GHz) Full Load 474W  |
|
| Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
74 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ojapoiss
Kreisi kasutaja

|
27.10.2004 10:48:48
|
|
|
Näe sai siis sõjaväes oldud... nüüd siis sai see teema ka siis läbi loetud
_________________ Vajad ruume sünnipäeva peoks!?
Sõbralikuma hinna jaoks PS!
www.kilplased.ee |
|
| Kommentaarid: 65 loe/lisa |
   |
51 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
27.10.2004 14:35:54
|
|
|
voyager_est, kõik inimesed siin foorumis ei ole teismelised "arvutikuurud", kes on omale suutnud poest ise tykid tuua ja need kasti tõsta, ning lisaks kasutavad tuledega venti, mitte mõhkugi nende juppide toimimisest aga aru ei saa!
üle pika aja oli jälle ÜLIHEA actually tarka ja kasulikku juttu lugeda siit foorumist...see tekitas sõna otseses mõttes hea tunde, et aegajalt võib siit siiski veel midagi juurde õppidagi! Konna ja stepzteri postid olid täiesti värskendava toimega
Pagana hea näha, et on ka tarku inimesi siin peale selle tohutu kamba hooplevate ja läbustavate teismeliste, loodaks vaid et tihemini nende teksti otsa satuks
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
| Kommentaarid: 275 loe/lisa |
   |
9 :: |
226 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Magic
HV Guru

|
27.10.2004 19:44:17
|
|
|
| Wiltz kirjutas: |
Konna ja stepzteri postid olid täiesti värskendava toimega
|
Konnaga on nii ja naa olnud(samas head tekstid küll), samas stepzteri poste loen alati huviga... sest on ka midagi kõrva taha panna
|
|
| Kommentaarid: 234 loe/lisa |
   |
200 |
|
| tagasi üles |
|
 |
stepzter
HV veteran

|
28.10.2004 00:24:26
|
|
|
Kus juures on täiesti kahju, et sellised teemad kaovad ajaloo hämarustesse ära. Natukene on kahju kirjutada pikalt üldharivat juttu, kui seda asjast huvitatutel raske ülesse leida on. Kuluks ära mingi eesti keelne riistvara teemaline wiki, kus see jutt oleks kergemini tarbitav. Mina (ja loodetavasti ka teised) heameelega kirjutaks sinna sisu.
Kui keegi (miks ka mitte näiteks hinnavaatlus) oleks nõus hostima sellist asja võiks ma aidata seda ka ülesse panna.
|
|
   |
26 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Magic
HV Guru

|
28.10.2004 09:55:50
|
|
|
| stepzter kirjutas: |
Kus juures on täiesti kahju, et sellised teemad kaovad ajaloo hämarustesse ära. Natukene on kahju kirjutada pikalt üldharivat juttu, kui seda asjast huvitatutel raske ülesse leida on. Kuluks ära mingi eesti keelne riistvara teemaline wiki, kus see jutt oleks kergemini tarbitav. Mina (ja loodetavasti ka teised) heameelega kirjutaks sinna sisu.
Kui keegi (miks ka mitte näiteks hinnavaatlus) oleks nõus hostima sellist asja võiks ma aidata seda ka ülesse panna. |
jah hetkel on suur probleem, et väärt teemad kipuvad kaduma... hiljaaegu otsisin isegi paari teemat ja ei leidnud neid enam...
|
|
| Kommentaarid: 234 loe/lisa |
   |
200 |
|
| tagasi üles |
|
 |
voyager_est
HV Guru

|
31.10.2004 20:30:08
|
|
|
| Wiltz kirjutas: |
voyager_est, kõik inimesed siin foorumis ei ole teismelised "arvutikuurud", kes on omale suutnud poest ise tykid tuua ja need kasti tõsta, ning lisaks kasutavad tuledega venti, mitte mõhkugi nende juppide toimimisest aga aru ei saa!
üle pika aja oli jälle ÜLIHEA actually tarka ja kasulikku juttu lugeda siit foorumist...see tekitas sõna otseses mõttes hea tunde, et aegajalt võib siit siiski veel midagi juurde õppidagi! Konna ja stepzteri postid olid täiesti värskendava toimega
Pagana hea näha, et on ka tarku inimesi siin peale selle tohutu kamba hooplevate ja läbustavate teismeliste, loodaks vaid et tihemini nende teksti otsa satuks  |
Wiltz, esiteks teeme nii, et aasta hiljem ei plõksi, eks - ma ei viitsi enam ringi sebida ja ekseldada.
Teiseks seda, et kui sa nüüd vaataksid, kuidas teema algataja asja kohta küsis, siis on ilmne, et vastus tema küsimusele oli liiga raske sõnastusega. Sulle oli see muidugi mõnus vaheldus, mulle ka, igale kolmandale HVF'i kasutajale ka loomulikult, aga küsija ootas raudselt midagi muud. Eelkõige peaks vastama ikkagi küsijale, nii et ta aru saab ja siis lisaks tarka teksti lükkama. Seda ma mõtlesin ... aasta eest.
|
|
| Kommentaarid: 74 loe/lisa |
   |
66 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
31.10.2004 21:31:38
|
|
|
teema algataja kysis sellise kysimuse, millele ei saa vastata a'la "sest ta teeb tööd!" ...see võib ju sisuliselt õige vastuski olla, aga mida tyyp sellest targemaks saab siis? ei tahaks öelda, et kysimus on rumalalt esitatud, ja nagu on ka ütlus- ei ole lolli kysimust, on vaid lollid vastused (midagi sarnast ta oli, natuke panin sõnastusega vb puusse ) fakt on see, et kysimus on kyllaltki...noobilik, kuid kui kysija tõesti teada tahab ja asja vastu huvi tunneb, siis ma ütlex, et tal on siit teemast lugeda üht, teist!!!
teine asi, foorumid on kohad, kus lisaks kellegi konkreetsetele kysimustele (tihtipeale paljude ühesugustele kysimustele) vastamisega, tegeletakse ka üldise aruteluga. Asjalik jutt peaks olema tähtsuselt esimesel kohal. Just sel põhjusel ei häiri mind ennast näiteks kunagi, kui mõnes teemas tekib offtopic, mis samas on väga huvitav lugeda ja paljudele tõenäoliselt kasulik! Foorumi on hea siis, kui ta on justnimelt HUVITAV!!!
sry voyager_est, aga ma tõesti EI VAATA, millal keegi midagi kirjutanud on, mis kirjas see kirjas, ja selle üle võib arutleda niikaua kuni midagi arutada on...see teema oli prose foorumis esilehel mingi aeg, ja nii mina seda lugema sattusin. Kui sulle ei meeldi, et sinu poolt aasta (minupärast 3 aastat) tagasi kirjut textil sabast kinni võetaxe, siis ole hea ja hakka seda vaixelt ümber muutma
Ühesõnaga, mida ma öelda tahan, aasta hiljem või kuu hiljem, see ei oma minu jaoks mitte mingisugust tähtsust...ja ma ausalt öeldes ei mõista üldse, mida sa selle all silmas pead: "ma ei viitsi enam ringi sebida ja ekseldada"? kes sul käsib midagi teha???
Kui tark tekst on vähegi seotud kysimusega, siis on see minumeelest igati teretulnud
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
   |
226 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Le Inc
HV Guru

|
31.10.2004 22:54:45
|
|
|
Natuke ka elektrijuttu:
On olemas kolme liiki takistusi (vahelduvvoolu puhul!):
1) aktiivtakistus = vool ja pinge on faasis
2) induktiivtakistu = vool on pingest 90 kraadi ees
3) mahtuvustakistus = vool on pingest 90 kraadi taga
Iga eletrijuhti, mida läbib vool, tehakse tööd! Ehk kogu elektrienergia EI muundata mehaaniliseks vms. energiaks, vaid tänu takistusele muutub osa sellest soojuseks, mis tuleb eraldada kehalt, et see üle ei kuumeneks.
Muide mu noored, Ohmi seadus U=I*R on nagu aamen kirikus - teades seda seadust ja selle seoseid, on teil pool eletrotehnikast juba selge!
Minu lihtne nägemus CPU'st kui küttekehast
|
|
| Kommentaarid: 56 loe/lisa |
   |
54 |
|
| tagasi üles |
|
 |
sigakoer
Kreisi kasutaja
|
01.11.2004 11:46:51
|
|
|
Täitsa targaks võib saada siin suvalisi teemasid lugedes
|
|
| Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
38 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
01.11.2004 19:48:43
|
|
|
Veel on olemas ülijuhid, mis üldse sooja ei eralda. Tore oleks neist prose ehitada, aint ülijuhtimiseks vajalikku tempi pisut keeruline saavutada.
Lülitusprotsessidelt soojuseralduse ära kaotamine pisut utoopilisem juba.
| Le Inc kirjutas: |
| Muide mu noored, Ohmi seadus U=I*R on nagu aamen kirikus - teades seda seadust ja selle seoseid, on teil pool eletrotehnikast juba selge! |
Lisaks siia veel P=IxU ja arvuti juures rohkem polegi vaja.
|
|
| Kommentaarid: 193 loe/lisa |
   |
155 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
01.11.2004 22:54:40
|
|
|
ülijuhid? tean, et on olemas selline mõiste nagu ülijuhtivus, mis saavutatakse absoluutse nulli juures, ehk siis sealmaal, kus "elu jääb seisma" mingitest ülijuhtidest eraldi ei ole mina küll kuulnud, aga vb olen liiga vähe fyysika loengus käinud!
Tore oleks, kui üldse kõik oleks tasuta, ja kunagi plussidega miinusi ei kaasneks, kuid selge on see, et sellist olukorda ei saa kunagi olema, milleks sellised unistused?
|
   |
226 |
|
| tagasi üles |
|
 |
sant
HV veteran

|
02.11.2004 00:26:23
|
|
|
Muideks kunagi liikus cnn-ni pealt uudis, kus räägiti et mingi keeruline aine mille teadlased just välja olid leiutanud, muutus ülijuhiks juba -50 (või oli -40) kraadi juures, see absoluutse nulli värk on juba ammu ületatud; st ka muudel temperatuuridel esineb ülijuhtivust, samas on seda ainet kallis toota ja kasutada kõlbaks seda ehk antarktikas. Paraku linki ma ei oska anda oma väite tõestuseks
_________________ So, at the end of the day, after I have butchered all the nvidiots all around me, standing alone in a pool of blood surrounded by the corpses of my victims, a horrible truth reveals itself to me: I am an amd\ati fänboy...and I must do my dark masters bidding, for I am damned for all eternity... |
|
| Kommentaarid: 67 loe/lisa |
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
02.11.2004 01:22:15
|
|
|
jah, aga ained siiski muutuvad ülijuhtideks teatud tempil?! mitte ei ole lihtsalt ülijuhid... ok, correct my if im wrong, aga minumeelest ikka on niipidi!
|
   |
226 |
|
| tagasi üles |
|
 |
stepzter
HV veteran

|
02.11.2004 01:23:41
|
|
|
| elukaz, lülitumisprotsess ise ei eralda soojust. Transistor on nagu pisike kondensaator, mis tuleb lülitamiseks vastavalt tühjaks või täis laadida. Soojust eraldab transistori laadimine läbi juhtme ja eelmiste transistoride. Kui teha kiip, kus ühendusjuhtmed on ülijuhid ja transistor on sisse lülitatuna ülijuht ja välja lülitatuna ei juhi voolu üldse (ehk lõpmatu suure takistusega), siis see kiip praktiliselt ei eraldakski soojust. Lihtsalt sellise kiibi valmistamisel on vähemalt praeguse tehnoloogiaga teatavad raskused.
|
|
   |
26 |
|
| tagasi üles |
|
 |
stepzter
HV veteran

|
02.11.2004 01:29:12
|
|
|
Wiltz, õige, osad ained mingist temperatuurist madalamal temperatuuril muutuvad ülijuhtideks. Kusjuures piisavalt suure magnetvälja (mõnikümmend teslat tavaliselt) puhul lõpetab aine ülijuhtimise ära. Kuna vool tekitab magnetvälja, siis on olemas piir, kui suurt voolu saab ülijuhtivast materjalist läbi juhtida.
Muide, viimati kui ma vaatasin, siis füüsikud ei olnud veel välja nuputanud, miks osad ained üldse ülijuhid on. Kui nad selle välja nuputavad siis on lootust, et õnnestub senise katse-eksituse meetodi asemel süstemaatiliselt lähenedes toatemperatuuril ülijuhtiv materjal välja töötada.
|
|
   |
26 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
02.11.2004 02:19:53
|
|
|
Stepzter, nõus sellega, et lülitusele eelnevas ja järgnevas seisus võiks voolu mitte tarbida.
Lülitamiseks kulub mingi aeg, mille jooksul lülitatava objekti laadimiseks kasutatava komponendi takistus muutub "nullist lõpmatuseni", selles vahemikus töötab asi takistina, mis eraldab soojust.
Kui kondekat laadida ülijuhiga tekiks ülisuur vool, mis killiks ülijuhi.
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
| Kommentaarid: 193 loe/lisa |
   |
155 |
|
| tagasi üles |
|