Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Riistvara »  Mis firma teeb ikkagi kõige paremaid kõvakettaid? märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
-parun-
Kreisi kasutaja

sõnum 24.01.2014 13:41:09 vasta tsitaadiga

Eks kõigil tootjatel on olnud paremaid ja halvemaid päevi. Isegi kui tootja praegune reiting on kõrge, pole jamasse sattumine välistatud. Kunagi aastaid tagasi olid väga kõrgelt hinnatud IBM kettad. Kuni ühel päeval ilmnes et käibesse on sattunud terve partii praaki ja suure tõenäosusega on nende ketaste omanikele jama garanteeritud...
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Mnator
HV Guru

sõnum 24.01.2014 15:35:52 vasta tsitaadiga

Noname, ehk tutvustad pealepuhumisjahutust mis kettad miinuskraadidesse jahutab. Ainult sel juhul on mõeldav, et sul kettad liiga madala temperatuuri tõttu surid. Kuni temperatuurid positiivsed püsisid, arvan ma, et olid lihtsalt praaktooted või mistahes muu põhjus.
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
rex
HV Guru
rex

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 24.01.2014 15:46:08 vasta tsitaadiga

Jah, arvutifoorumis on keetmine ikka täielik OT. Samas küpsetamine on siingi kõikidele arusaadav toiming.
Kommentaarid: 247 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 226
tagasi üles
Noname
HV Guru
Noname

sõnum 24.01.2014 22:31:06 vasta tsitaadiga

Mnator, uuri vähe teste mida netis saada on. Sellel teemal on varem ka arutletud, mitmeid uuringuid on netist saada.

Sama hästi võiks ma tulla väitma, et näita arvutit kus kõvaketas üles sulab, selleks on 2000C vaja. Rumalus ju icon_lol.gif

tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 24.01.2014 23:04:17 vasta tsitaadiga

Noname kirjutas:
Mnator, uuri vähe teste mida netis saada on. Sellel teemal on varem ka arutletud, mitmeid uuringuid on netist saada.

Sama hästi võiks ma tulla väitma, et näita arvutit kus kõvaketas üles sulab, selleks on 2000C vaja. Rumalus ju icon_lol.gif

Kõvaketta magnetkihil oleva info hävitamiseks piisab täiesti nii a 70-80-st kraadist. icon_razz1.gif

Kui ei usu, kontrolli järgi, võta kuum-läppar ja jooksuta seal kõvaketast näiteks 80 kraadiga, vaata kaua vastu peab, kuni vead tekkima hakkavad. icon_cool.gif
Ja nagu öeldud, tootjad räägivad temperatuuridest kuni 50-55 kraadi ning ei tee seda sugugi niisama. beer_yum.gif
Väike WD-näide suvalise ketta näitel:
Temperature (Metric)
Operating 5° C to 55° C
-----------------------
PS: Mul on olemas Aceri kuum-läppar ja täiesti tegu on, et kõvaketta temperatuuri alla 55 kraadi hoida. icon_wink.gif
PS2: Selles läpparis, mis praegu töös, on temperatuur hetkel 41 kraadi ja täiesti rahulikult võib öösel magada, mitte nähes õudukat surnud kõvakettast. icon_cool.gif
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 24.01.2014 23:11:43 vasta tsitaadiga

tahanteada, ei tasu läpparit siis patjade vahele suruda. icon_rolleyes.gif
Kui juba ketta temp läpparis 60+ läheb, tekib mul küsimus, kuidas teised komponendid elavad. Mis prose laseb stabiilselt 100+ kraadi juures?

Noname
HV Guru
Noname

sõnum 24.01.2014 23:13:07 vasta tsitaadiga

No aga miks keegi peaks saunas kõvakettaga istuma, miks ma sellise testi peaks tegema? Sa ei saa üldse aru millest sa räägid, täiesti absurdne jutt.
Kuidas see "tegu" siis käib, et ketas alla 55c hoida.
Enamus läpaka ketaste max soovituslik on 60C, kui läheb natuke üle pole ka viga. Enamasti ongi kettad 40-ja 60 vahel ja see on täiesti normaalne, kettad on selleks disainitud. ffs.

http://www.wdc.com/wdproducts/library/SpecSheet/ENG/2879-701278.pdf

tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 24.01.2014 23:45:11 vasta tsitaadiga

Kaevasin välja neti-artikli eelmise aasta algusest ja temperatuuri-soovitused on veelgi paremini lahterdatud. icon_cool.gif
What is a Safe Hard Disk Temperature Range?
Drawing conclusions from the Google paper, smaller independent studies and tech forum users:

Hard Disk Temperature
Less than 25°C: Too cold
25°C to 40°C: Ideal
41°C to 50°C: Acceptable
More than 50°C: Too hot

Hard disk manufacturers often state the operating temperatures of their hard disk drives to be between 0°C to 60°C - This can be misleading because what they mean is that your hard disk will function at these temperatures, but it doesn't tell you anything about how long they are going to survive at this range.

- See more at: http://www.buildcomputers.net/hdd-temperature.html#sthash.07K0ltxk.dpuf
---------------------
Aga nüüd tõstke käsi, kes katkise või pool-katkise kettaga kokku puutudes teeb ka analüüsi, et mis põhjusel see ketas ikkagi poolsurnud või täiesti surnud on. icon_cool.gif
PS: Mul on katkiste ketaste virnas päris mitu sellist pool-surnud ketast, kus, näiteks, kataloogide avamine toimub "kümneid minuteid". Ja olen enam kui kindel, et selline tõbi on otseselt tingitud liig-kuumas läpparis töötamisest. icon_wink.gif
tagasi üles
Noname
HV Guru
Noname

sõnum 25.01.2014 00:11:02 vasta tsitaadiga

Kle ma võin googlest välja tuua sulle ka teksti kus väidetakse, et lennuki taga olevad sabad on keemia pritsimine. Enamus tech foorumite useritel pole aimugi millest nad räägivad. Leia mõni arvestatav uuring.

EDIT: https://www.usenix.org/legacy/events/fast07/tech/full_papers/pinheiro/pinheiro_html/index_bak.html

Kõike peab ise tegema. Selliseid uuringuid leiab veel. Kõvaketta temperatuuri alandamine on alati kettale kahjulik olnud ja nii see jääb. Optimaalsete temperatuuride 40-60 juures on failure rate oluliselt madalam.
Punkt 3.4 kes otsida ei viitsi.

Novot, sellised ongi enamus remondimehed, arvavad mingeid imeasju, asja sisust aru saamata.

tagasi üles
korsten
HV veteran

sõnum 25.01.2014 00:13:51 vasta tsitaadiga

Noname, selle asemel, et tatti pritsida pane ise mõni "arvestatav" link. Sinu praegune jutt jätab mulje: " See on nii sest mina arvan nii".
E: Juba jõudsid miskt üles susata jah icon_smile.gif

tagasi üles
Noname
HV Guru
Noname

sõnum 25.01.2014 00:21:24 vasta tsitaadiga

Just panin ju, vaata editit viimases postis. Lisaks kirjutab sellest ka wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk_drive_failure

Ma ju ütlesin juba, et räägin 10 aastasest kogemusest ja sellel teemal on enne HV-s vaieldud.

Väga hea näide on kusjuures wikipedias kuidas tahanteada sugused ITimehed hävitavad ketta ära. Tüüpiline ketta ventilaatoriga jahutamine ummistab kõvaketta hingamise augu ja sealt hakkavad jamad pihta.
Et kettale sundjahutust ventilaatori näol panna, peab seda ikka väga kontrollitud keskkonnas tegema. Sinna lähevad paljud meie "itimeeste" üles seatud süsteemid vingete nexuste jms kettajahutustega.

EDIT: Tomsharware tegi kunagi raptorite ketastega testi. Hämming oli suur kui tulemusteks oli 100% raptorite failure ca 25C (täpset tempi ei mäleta aga väga lähedal toatempile) juures 1 nädalaga. Max lubatud tempide juures ühtegi ketast ära lõhkuda ei suudetud, vähemalt mõistliku ajaga mitte. See tomshardware test kadus kahjuks suht ruttu. thumbs_down.gif

tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 25.01.2014 12:33:28 vasta tsitaadiga

Noname kirjutas:
Just panin ju, vaata editit viimases postis. Lisaks kirjutab sellest ka wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk_drive_failure

Ma ju ütlesin juba, et räägin 10 aastasest kogemusest ja sellel teemal on enne HV-s vaieldud.

Väga hea näide on kusjuures wikipedias kuidas tahanteada sugused ITimehed hävitavad ketta ära. Tüüpiline ketta ventilaatoriga jahutamine ummistab kõvaketta hingamise augu ja sealt hakkavad jamad pihta.
Et kettale sundjahutust ventilaatori näol panna, peab seda ikka väga kontrollitud keskkonnas tegema. Sinna lähevad paljud meie "itimeeste" üles seatud süsteemid vingete nexuste jms kettajahutustega.

EDIT: Tomsharware tegi kunagi raptorite ketastega testi. Hämming oli suur kui tulemusteks oli 100% raptorite failure ca 25C (täpset tempi ei mäleta aga väga lähedal toatempile) juures 1 nädalaga. Max lubatud tempide juures ühtegi ketast ära lõhkuda ei suudetud, vähemalt mõistliku ajaga mitte. See tomshardware test kadus kahjuks suht ruttu. thumbs_down.gif
Muideks, sinu enda lingitud wiki on järgmine väga oluline tekst:
" the optimum S.M.A.R.T.-reported temperature range of 36 °C (97 °F) to 47 °C (117 °F)"

See on ikka üsna kaugel sinu poolt soovitatud maksimumtemperatuuride juures hoidmisest icon_exclaim.gif
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 25.01.2014 13:11:58 vasta tsitaadiga

Mina tegelen hetkel tuttava laste läppari 250GB Seagate väljavahetamisega. Ning see ketas on siis kutu seetõttu, et see läppar on, nagu "lendav taldrik, ringi lennanud". icon_smile.gif Lapsed pole seda "lendamist" muidugi vanematele maininud, kuid "lendamist" näitab selgelt kõvasti lõhkine korpus. icon_cool.gif

Aga see on karm tõde, et tänapäeva lapsed on kärsitud ja kui läpakas ikka piisava kiirusega FB-d ette ei mana, siis ta ka vastu maad või vastu seina "lendab". icon_smile.gif Ei räägi asjata - seisab osadeks üks vanem Dell, millel suudeti korraga kutuks lüüa nii ekraan kui kõvaketas. Ning siis ostis lapsevanem uuema, moodsama ning kiirema asemele. icon_cool.gif
tagasi üles
Jaan
HV veteran

sõnum 25.01.2014 13:47:49 vasta tsitaadiga

Noname kirjutas:
..Tüüpiline ketta ventilaatoriga jahutamine ummistab kõvaketta hingamise augu ja sealt hakkavad jamad pihta..

Saad sa seda väidet kuidagi lahtiseletada?
Vabandust, aga see tundub mulle ajuvaba- kuidas saab õhuga ummistada õhuaugu?
See kõlab umbes sama, nagu veetoru ummistamine veega.
Kommentaarid: 143 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 123
tagasi üles
Noname
HV Guru
Noname

sõnum 25.01.2014 15:40:36 vasta tsitaadiga

Mnator kirjutas:
Noname kirjutas:

Muideks, sinu enda lingitud wiki on järgmine väga oluline tekst:
" the optimum S.M.A.R.T.-reported temperature range of 36 °C (97 °F) to 47 °C (117 °F)"

See on ikka üsna kaugel sinu poolt soovitatud maksimumtemperatuuride juures hoidmisest icon_exclaim.gif

Eh lugesid midagi valesti vist, või üritad mulle sõnu suhu panna?

Teiseks loe terve lause läbi, miks sa copyd siia lause osa mis on kontekstist täiesti väljas.

Näiteks tahad ma kopin sellisest lausest ainult lõpu sulle? "Mann ütles jukule, et sa oled täielik jobu."

Jaan, kas tõesti on ise lugeda nii raske? Krt ainult esimene lõik ju vaja lugeda:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk_drive_failure

tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 25.01.2014 15:45:31 vasta tsitaadiga

Noname, minu poolt jutumärkide vahel tsiteeritu on üks-ühele koopia sinu enda poolt soovitatud wikiartiklist ja öeldakse väga otsesõnu välja mis on ketaste optimaalne temperatuurivahemik. Kui arvuti sees püsib töö ajal ketta temperatuur selles vahemikus, siis mureks põhjust pole. Aga kui kipub tõusma üle selle, siis on parem jahutada sellesse vahemikku.
tagasi üles
Noname
HV Guru
Noname

sõnum 25.01.2014 15:57:45 vasta tsitaadiga

Sa vist ei ole kaine. Sa enne väitsid, et mina olen soovitanud hoida kõvakettaid palju kõrgema temperatuuri juures. Kus ma seda väitnud olen?
Teiseks on seal selgelt kirjas, et selle ketta SMART programmi arust, on optimaalne 36-47. See ei näita, et kõikide ketaste puhul nii on. Tee omale selgeks mis asi on S.M.A.R.T.
Seal on selgelt kirjas, et 27c juures on ketta pekki minek palju tõenöolisem kui 50c juures.

tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 25.01.2014 16:31:22 vasta tsitaadiga

Noname kirjutas:
Sa vist ei ole kaine. Sa enne väitsid, et mina olen soovitanud hoida kõvakettaid palju kõrgema temperatuuri juures. Kus ma seda väitnud olen?
Teiseks on seal selgelt kirjas, et selle ketta SMART programmi arust, on optimaalne 36-47. See ei näita, et kõikide ketaste puhul nii on. Tee omale selgeks mis asi on S.M.A.R.T.
Seal on selgelt kirjas, et 27c juures on ketta pekki minek palju tõenöolisem kui 50c juures.
Kontrolli enda kainust icon_exclaim.gif
Sa vist ise ei saa aru, miks artikli autorid välja toovad, et kasutasid smart-tempinfot. Ja artikli andmetes 27 ja 50 on ka smart-tempinfo väärtused.
Põhjus on see, et enamusel arvutikasutajatest pole käepärast paremat indikaatorit. Ja on ka sedasi imelihtne kontrollida, kas on muretsemiseks põhjust või mitte.
Ja muuseas - oma viimase lausega sa taas pressid kasutajatele peale optimaalsest kõrgemat temperatuuri - mõtle kasvõi natukenegi sellele, kuidas su sõnu tavakasutajad mõistavad........
Pole erilist vahet kas 27 puhul on väljalangevuse protsent suurem või väiksem kui 50 juures, optimaalsest väljas on nad mõlemad!
tagasi üles
Noname
HV Guru
Noname

sõnum 25.01.2014 17:29:32 vasta tsitaadiga

Oeh ma pole midagi peale surunud ja sinu eelmine väide oli mulle sõnade suhu panemine. Ilmselgelt ajad siin demagoogiat ja üritad mingit õigust taga ajada, vältides fakte ja sisust aru saamist.
Sa ei saa aru mida smart tähendab! Igal kettal on oma smart, osadel ketastel on optimaalne 36-47C teistel 30-55C näiteks. See sõltub sellest mille tootja määrab.
Läpaka kettad disainitakse kuumema keskkonna jaoks, kui serveri kettad, neil on optimaalne erinev, seega on see näitaja sõltuv ka konkreetsest seeriast.

tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 25.01.2014 17:44:01 vasta tsitaadiga

Kõige hoolsamalt demagoogitsed ikka sa ise kogu käesoleva teema sõnavõttudes. Ka korralikes laptoppides püsib meie kliimas täie rahuga smart-tempinfo 36 ja 47 vahemikus töö ajal. Kui kellegi ei püsi, siis tasub vastaval omanikul laptoppi puhastada, et üldine jahutus korralikumalt töötaks. Või hoopiski parem mudel osta.
Kuumema kliimaga maade jaoks võidakse toota kettaid mis muu temperatuurivahemiku alguses suht vabalt välja taluvad aga ma poleks sugugi sinumoodi kindel, et nad siis üldjoontes sama vastupidavad on.
Ja edasi kiida oma kõrgeid temperatuure hulludele , kes sind usuvad, minu jaoks teema ammendunud.
tagasi üles
Noname
HV Guru
Noname

sõnum 25.01.2014 17:46:11 vasta tsitaadiga

Hulludele? Kaks testi internetis olemas (millegipärast eirad esimest linki) ja ikka ajad rind kummis vastupidist suus välja. Sa lihstalt ei saa teemast aru, mida tähendab smart optimum, reaalne failure rate jms - see teema oli juba sellega tegelikult ammu ammendatud.
tagasi üles
Jaan
HV veteran

sõnum 25.01.2014 22:15:11 vasta tsitaadiga

Noname kirjutas:
Jaan, kas tõesti on ise lugeda nii raske? Krt ainult esimene lõik ju vaja lugeda:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk_drive_failure

Ma lugesin. Ei ole seal midagi sarnast kirjas. See, et aktiivjahutus võib tõsta või langetada rõhku kõvaketta juures ei tähenda seda, et see rõhumuutus kohe õhufiltrit-rõhuühtlustajat rikub.
See rõhumuutus on liiga väike, et üldse midagi kõvaketta töös muuta. Ametlikult on see piir alarõhu puhul 11PSI-st allapoole, selline on näiteks kõrgusel 7000+m merepinnast.
Sellel põhjusel on lennunduses kasutatavad kettad hermeetiliselt suletud, ehk ilma selle rõhuühtlustajata.
Kui kõvakettatootjad ise toodavad aktiivjahutsega kettakaste, siis pole vaja palju mõelda, kas see on ketastele ohtlik või hoopis vajalik.

kõvaketta temperatuuri ja töökindluse suhe, pärit siit: http://www.usenix.org/events/fast03/tech/full_papers/anderson/anderson.pdf

Teemast veel- panin ka ise hiljuti kokku kaks samasugust masinat nagu seal BackBlazes on, mõlemasse läksid WD RED 4TB kettad.
http://blog.backblaze.com/2013/02/20/180tb-of-good-vibrations-storage-pod-3-0/ -arvutipool on minu versioonides võimsam, muidu sama.
Siiamaani on u. 100 ostetud kettast väljapraagitud üks, mis küll SMART-i järgi korras, aga esimene blokk on ebaloomulikult aeglane (ca. 700ms)
Kommentaarid: 143 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 123
tagasi üles
indrpo
HV Guru

sõnum 25.01.2014 22:45:05 vasta tsitaadiga

Uskumatu aga aastaid tagasi kui Seagate kettad olid alla 1TB oli kõik ideaalne, kasutasin nende kettad vist alates 2GB ketastest. Suurusi täpselt ei mäleta aga esimesed vaiksed kettad olid 20 ja 40GB Barracuda III ja IV vms. Kiirus ei olnud ideaalne aga sai vähemalt arvutiga samas ruumis isegi magada kui dialup ühendus terve nädalavahetuse mp3sid tiris icon_smile.gif..albumi jagu.

Sealt edasi sai mu isu Seagatest otsa sest 1TB kummitas praakpartii ja 1,5TB kettad olid suht surmale määratud. Ühe terasega õnnetus juhtus ja seal oli palju olulist infot sai õnneks Seagate ise selle ketta korda, firmware uuendusega.
Kuna ka hiljem on nende kohta kolinat kuulda olnud on hetke seisuga kastides WD green ja red kettad, seda siis 3,5 tolliste osas sest süleritest korjan mitmete kaupa 2,5 WD blue kettaid välja, badid jms.

Nagu needus muidugi suutis paar päeva tagasi Synology kast teate saada, et 1 viiest kettast vajas mõningat bad sectori repairi ja ütles veel, et no worries icon_biggrin.gif
Kommentaarid: 260 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 226
tagasi üles
Märt.
HV Guru
Märt.

sõnum 28.01.2014 16:59:05 vasta tsitaadiga

tahanteada kirjutas:

Kõvaketta magnetkihil oleva info hävitamiseks piisab täiesti nii a 70-80-st kraadist. icon_razz1.gif

Kõvaketta pinnal olevad andmed hävivad kõrgema temperatuuri juures (Curie punkt- http://et.wikipedia.org/wiki/Curie_punkt). Enne annab saba elektroonika.

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 28.01.2014 17:41:59 vasta tsitaadiga

Märt. kirjutas:
tahanteada kirjutas:

Kõvaketta pinnal olevad andmed hävivad kõrgema temperatuuri juures (Curie punkt- http://et.wikipedia.org/wiki/Curie_punkt). Enne annab saba elektroonika.

Aga katseta siis reaalselt järgi ja esita endale küsimus, et miks küll hakkavad tekkima massilised Bad Blokkide piirkonnad piirkondadesse, kus ei toimu tegelikult mingit infokirjutamist. icon_smile.gif
Olen seda kuumemate läpparitega oma silmaga näinud seda veidrust, kus:
- kõrge temperatuuri juures Bad blokkide arv pidevalt suureneb. vaadatud siis HD Tune Full skänniga.
- ja täpselt sama ketas madala temperatuuriga läpparis töötab aastaid - järgi katsetatud - ja ei mingit Bad blokkide lisandumist. Samuti siis kontrollitud pidevalt HD Tunega.
-----------------
Reaalne näide enda läppariga: poolpidune 160GB WD ketas, mis pärines ülitulikuumast HP-st icon_cool.gif , see käis probleemidevabalt aastaid minu läpparis ja ainus, mida jälgisin pidevalt lisaprogrammiga, et temperatuur ei tõuseks üle 55 kraadi. Ei mingeid probleeme ja ei ühtegi lisandunud Bad Blokki.
Hetkel on töös Dell ja hetkel on tema sees oleva HDD temperatuur 39 kraadi. Võin öösiti rahulikult magada, teades, et temperatuuride tõttu Bad Blokke ei teki. icon_smile.gif Aga pole kavatsust ka see ketas tööle panna lubatust kõrgema temperatuuriga. icon_cool.gif
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Riistvara »  Mis firma teeb ikkagi kõige paremaid kõvakettaid? mine lehele eelmine  1, 2, 3  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.