23.07.2020 15:19:04
Eesti võrgupidude / lanparty / e-sport ajalugu
Enne igasugust e-sport teemat oli meil Eestis lanparty.ee nimeline koht ja korraldati eestipärasemat üritust - võrgupidusi. Vedajaks Eesti Arvutiklubi.
Ise käisin nende üleüldse kolmandal üritusel "Kuristiku 2000" ning edaspidi olen ka korraldusmeeskonnas osaline olnud. Peakorraldajana üritusel "Half-Life Special 2000".
Juba päris pikalt on lanparty.ee sait aga ilma suurest pildiarhiivist ürituste kohta mis seal tegutsemise ajal oli kättesaadav.
Hakkasin otsime ja sain kätte Aare Kloostri (Creature) kes kogu klubi vedas alguses - tema soovitas kasutaja Soits poole pöörduda.
Sain ka selle inimesega kontakti kuid väidetavalt pole data füüsiliselt kättesaadav ja siis tuli koroona ning peale seda pole e-maililt vastust saanud.
Kas keegi teab selle aja inimesi kellel võiks need arhiivid - mida rohkem musta materjali, seda parem - olemas olla? Sooviks neid väga arhiveerimiseks endalegi - tegu on olulise ajaloolise materjaliga minu hinnangul
Plaan on saada ka isiklikult Eestis üheks kõige pikemalt lanparty tüüpi üritusi korraldanud inimeseks, ka praegusel ajal ma neid korraldan oma pundiga. Alustatud sai samuti eraviisiliselt aastal 2000.
Oleks väga tänulik kui saaks abi / kontakte
viimati muutis KrikU 15.08.2020 20:09:03, muudetud 2 korda
Ma enam ammu ei mäleta kui palju LANe seal lanparty.ee-s üleval olid, seega mis ajaperioodi LANid täpsemalt huvitavad? Endal on 2006-2011 suurte LANde pilte, millest ise osa võtsin.
Tänud lingi eest, leidsin mingi toimiva variandi isegi kust saab ka pildiarhiivile ligi - apache index lingid võrgupidude kaupa. On päris hulk pilte mis on ka siiski kadunud ja link katki. Hakaksin nüüd pihta wget abil automaatset allalaadimist omale.
Eeldaks, et 640x480 reso võis 2000 aastal normaalne olla digipiltide jaoks? Siiski mul on justkui meeles, et olid suurema resoga nagu 1024x768 - web archive ilmselt andmemahu tõttu neid vähendanud. Seega päris originaal arhiivi vastu oleks ikka huvi ka olemas.
Kui on personaalseid galeriisi mida nõus jagama siis sobiks need ka hästi. Videod ka oodatud.
siLc, nii palju kui saab Eelkõige esimesed, ma enam ei mäleta kaua ise sai käidud, eks nüüd scannin neid web arhcive.org võimalusi, et meelde tuleks
Momendil tegelen info rehitsemisega veebist, et saada kokku tabel kõigist Eestis toimunud avalikest võrgupidudest / lanpartydest / e-sport üritustest mis on toimunud 25 või rohkema osalejaga.
.EXE ajal oli veel koduarvuteid väga napilt. Sirvisin need läbi ja ainus millest räägiti oli, et kusagil pandi töökohal arvutid võrku ja otsiti, et mis mänge soovitatakse mängida.
Hetkel olen sõelunud üle 100 toimunud ürituse. Viimasel ajal läheb pilt segasemaks sest kuigi on kohapeal hulk arvuteid võrgus, on need olnud pigem mingid e-spordi finaalid kuhu igamees tulla oma arvutiga pole saanud.
Üldse ei lähe arvesse need Mängude ÖÖ nimelised sündmused kus otseselt arvutitega võrgumänge ei mängita.
Tänaseks olen veidi rehitsenud veebis ringi ja saanud kokku üle 200 toimunud ürituse mille kriteeriumiks on 25 või rohkem osalejat korraldusega ja mingilgi määral võistlused arvutimängudes.
Kõiksugune lisa andmete ja muu meedia osas teretulnud
Autor siinkohal soovib pisut ikkagi 'kaitsta' enda tehtud esialgset musta tööd. Dokument on juba saanud mõningast lisa. Hetkel siiski pole ühtegi välist kontakti teemal õnnestunud leida. Võtke ikka ühendust
Lisaks lanparty.ee web.archive.org on läbi töötatud ja ikkagi on palju puudjääke. Hea, et vanemate ürituste osas on arhiivid paremad olnud.
Enne "Paide LAN 2005" üritust toimus Paide Ühisgümnaasiumis vähemalt üks, võibolla kaks võrgupidu. 2006a mälujärgi vist toimus ka, kuid selleks ajaks oli seal kool läbi ning enam ei olnud aega osaleda. Kui võimalik proovin otsida, ehk leiab pildimaterjali ja täpsemat infot millal toimus. _________________ Et oleks raskem!
Pelgulinna Gümnaasiumi LAN-id on ka hetkel kaardistamata, neid seal sai päris palju ja üsna algusaegadel kuna Birgi Lorenz oli seal töötaja ning üks EAK aktiivne liige.
Kadrinas on ka toimunud üritused tundub üsnagi 2000 aastate algusest
Kuristiku 2000 ja 2006 muide pole ainukesed LANid, mis Kuristiku Gümnaasiumis toimunud. 20a vältel on ühe kindla koolilõpetajate ja väljast tulnud seltskonnaga seal iga-aastaselt üks-kaks eraviisilist LANi toimunud 8-16 (12+ on erandlikud) osavõtjaga. Ei tea kas kvalifitseerub?
Kvalifitseerumise kohapealt olen ise mõelnud, et pigem 25+ inimest ja mingitki sorti organiseeritud võistlused või siis, et üritus oli avalik. Sellise osalejatega enamasti ühest switchist ei jätkunud.
Ma sain eelmine aasta selles kontekstis rekordiga hakkama oma korraldatud LAN-iga kus saime kohapeal kokku Dota2 ühte mängu 23 inimest - 12v12 kaart
Paraku see 2006 tuleb ka ilmselt sellises osas eemaldada listist, piltide järgi on vähem rahvast. Mul seal ühes kohas dokumendis eraldi need pisi üritused mille kohta internetist mingit infot on võimalik olnud kaevata.
1. Septembril 2020 saab 20 aastat Lauluväljakul toimunud esimesest suurest lanpartyst ja vaatame kas saame ühe meeldiva üllatuse tehtud siinkirjutaja poolt Eesti E-Sport 20 aastat!
Märtsi lõpul toimunud Hiiumaa Lanparty Teami korraldatud Võrgupeol osales 31 mängijat. Korraldajate sõnul on positiivne, et kui varasematel kordadel piirdus võrgupidu Kärdla noortega, siis seekord olid paljud osalejad väljastpoolt.
Võrgupidu on koolinoortele suunatud rangelt alkoholivaba haridus- ja meelelahutusüritus, mis kestab kolm kuni neli päeva. Selle käigus kogunevad arvutimängu huvilised ja võistlevad omavahel. Samas vahetatakse ka kasulikke arvutialaseid teadmisi ja know-how’d, sealhulgas disaini-, programmerimis-, võrguehituse ja web‘i lehekülje tegemise oskusi.
Kolmepäevasel Hiiumaa Võrgupeol said kohalviibijad osaleda kolmes auhinnalises mängus ja IT-alases viktoriinis. Osalemiseks tuli kasutada aliast ehk mängijanime.
Mängu Quake III võitis mängija Orbital (Andrus Asumets), teine oli Zerox (Vallo Kikas) ja kolmas Batukhan (Olav Kokovkin).
Populaarse rallisõidu Colin McRae 2 võitis Aix (Aigor Post), teine oli Rool (Siim Rool) ja kolmanda koha sai Paxon (Erki Päll).
Võistkonnamängu Unreal Tournament võitis team koosseisus Dants (Daniel Tuulik), Orbital (Andrus Asumets), Marxx (Marko Tõnurist) ja Anc (Andres Pajo).
IT-viktoriini võitis Tonx (Tõnis Marken), kes saavutas 19 punkti 25 võimalikust.
Kõigil, kes parasjagu võistluses ei osalenud, oli võimalus niisama sõbraga mängida või siis netis surfata. Öösiti sai jälgida filmiprogrammi.
Ühe anonüümsust palunud osaleja sõnul oli ürituse idee hea, kuid mängude ajakavast mitte kinni pidamine rikkus kogu meeleolu. Olavi Rand Võrgupeo korraldajate tiimist tunnistas, et üritus on veel nö. lapsekingades ja arenguruumi on. “Eks me ise õpi ka, kuidas saaks tulevikus seda üritust paremini korraldada. Kellel on soovitusi ja kasulikke nõuandeid, ära me sellest küll ei ütle.”
Järgmine Hiiumaa Võrgupidu on plaanis korraldada oktoobris.
Kõvematel meestel olid juba vesijahutusega pillid nii, et üks aiavooliku ots läks vetsu kraani külge, sealt vesi nirisema ja teine aiavooliku ots lõpetas aknast väljas maha sorisemas
Samuti sai tutvutud rullist lahti kerimata pikendusjuhtme soojuseraldustagajärgedega jne
edit: sry, need olid sul juba olemas seal suures failis
SOS, Ma tänan ikkagi! Esimesed olid kirjas, kuid ennem müstilise 2005 toimunud ürituse osas saarlane.ee link andis mulle infot kuupäevade osas, toimumiskoht kõigil sama ilmselt.
Pelgulinna Gümnaasiumi LAN-id on ka hetkel kaardistamata, neid seal sai päris palju ja üsna algusaegadel kuna Birgi Lorenz oli seal töötaja ning üks EAK aktiivne liige.
Kadrinas on ka toimunud üritused tundub üsnagi 2000 aastate algusest
Kadrina üritusest veel https://virumaateataja.postimees.ee/2290675/kadrina-arvutipeod-peavad-juubeliaastat. Toona olidki paremad üritused tsipa alla 30 osaleja. Ostsime spets 24se switchi selleks ja vahest mõni pisem lisaks. Pilte peaks olema kasutajal Mihkel.. Pigem olidki need üritused Kadrina kooli ja vahest ka kaugema kandi noortele. 2009-10 ja edasi traditsioon hääbus. Parematel perioodidel oli vist pea iga vaheaeg üks üritus.
kellelgi Arvutimaailma ajakirja numbreid aastast 2000 kuni 2003 ei juhtu olema? PS
Digitaalselt palju head originaalmaterjali nüüd olemas nendest aegadest ja olen ise autorina väga kõvasti aidanud selleks kaasa! Käisin Rahvusraamatukogus ja vaatasin kõik need numbrid üle
20 aastapäeva kuupäevad kukkusid kuid mu pisikesest projektist asja kokkuvõtva artikli näol pole väljundit tulnud.
Äkki keegi tunneb eelvaadete järgi ära et kus ja millal ning kas omab mingist väärtust, liigutan siis kuhugi saadavamale.
_________________ Minus vaidlevad sageli kaks häält ja mõlemad on võõrad.
Head asja aetakse! Korra käinud ise ka ARSis ja pajatanud pikemalt juttu asja eestvedajaga
EDIT 2023:
Karel, veidi hilja vastan teemasse, aga tundub olemas Kalevi spordihallis toimunud üritusega - ilmselt eSports Arena 04
Kahjuks üleüldse pole seis paremaks läinud ja mul oli siin kontakt kunagi kellegagi - aga ikka kas kettad kadunud vms probleeme.
Ma veel lootust pole kaotanud - ehk saaks need ikka kätte kuidagi. BTW remmile saadetud kiri siiamaani läbi lugemata
Täielikku originaal lanparty.ee pildiarhiivi otsin
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.