Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
sõnum |
|
namstoop
HV Guru
liitunud: 05.11.2001
|
06.09.2018 19:44:46
|
|
|
Mul sama mure. Käisin just pudeleid ja korke ostmas.
~20 l tikriveini, ~20 l sõstraveini ja ~25 l õunaveini ootab kuhugi panemist
_________________ verba volant, scripta manent
Hoiatus! Olen sinu postituses olevate lolluste ja nõmeduste vastu allergiline. Lolluste ilmnemisel võib kaasneda raskekujuline sarkastiline reaktsioon. |
|
Kommentaarid: 72 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
3 :: |
1 :: |
63 |
|
tagasi üles |
|
|
Anna tooli
liitunud: 16.03.2006
|
06.09.2018 19:53:36
|
|
|
tsitaat: |
Nüüd peab vaatama kuhu see 30l sokutada.
|
avad oma käsitöökoja
_________________ |
|
Kommentaarid: 351 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
293 |
|
tagasi üles |
|
|
Winterwind
HV Guru
liitunud: 18.05.2002
|
07.09.2018 10:36:56
|
|
|
Tikrivein on hea? Üks pudel mulle
|
|
Kommentaarid: 1007 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
3 :: |
1 :: |
727 |
|
tagasi üles |
|
|
Anna tooli
liitunud: 16.03.2006
|
26.09.2018 09:02:24
|
|
|
winterwind saatis pudeli oma õunaveini mulle maitsmiseks
olen teistega ühel nõul ja kiidan samuti - koduse kraami kohta üllatavalt hea
_________________ |
|
Kommentaarid: 351 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
293 |
|
tagasi üles |
|
|
Winterwind
HV Guru
liitunud: 18.05.2002
|
26.09.2018 09:15:20
|
|
|
Mu jaoks liiga hapu, tuleb laiali jagada
|
|
Kommentaarid: 1007 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
3 :: |
1 :: |
727 |
|
tagasi üles |
|
|
NATAS999
HV Guru
liitunud: 02.04.2007
|
24.05.2020 14:53:09
|
|
|
õllevaatluse teemas läks jutt pruulimise peale ja tuli see teema siin ka välja.
mõned õlled siin teinud vahepeal 20l batchid partial mash biab meetodil. reedel läks 3kg bullet brew heledat maltoosat ja 2kg linnaseid. 100g chinook humalaid keetu ja käärimise lõpus läheb veel teine 100g chinooki dry hopi. võiks tulla korraliku männi vaigu noodiga ipa. endale meeldib keedetud humalad koos virdega käärimisämbrisse visata, tundub selline asi andvat vähe karmima mõruduse ja valmis õlu mätsib vähe teistmoodi kui n.ö. tavaline õlle alkohol. võimalik et on platseebo efekt
puhastamisest rääkides, siis sellega väga palju vaeva ei näe. ämbrisse 5l kraanist kuuma vett sisse ja maitse järgi oxit, c.a. 5 teelusikat. enne pudelitesse villimist pudelid keeva veega loputan ära ja parim enne tundub kehtivat kuni kõik kraam joodud saab. katsetamiseks jätsin kunagi ühe stouti pähe tehtud black ipa 5 aastaks seisma ja ei ütleks, et seal midagi halvaks oleks läind või maitse oluliselt halvemaks/paremaks läind. oli ta värskena ülihea ja oli sama hea ka 5 aasta vanusena. peale seda olen veel sama katset teind teiste õlledega, aga mitte enam nii pikalt ja tulemus sama, ehk et minu kogemus näitab, et ei juhtu selle õllega mitte midagi, kui pikemaks ajaks seisma juhtub jääma.
tähelepanekutest veel, et bullet brew pärmid minu meelest ei ole eriti head. vähemalt mul pole õnnestunud nendest midagi sellist saada nendest konservidest, mida veel teist korda teha tahaks. võibolla kui siis passion ipa ja reloaded, aga et kindla peale minna, siis nendesse viskaks veel 100g mosaic või citra humalaid juurde dry hopiks. all grain, mis teind olen, trumpavad kõik need õllekomplektid üle.
|
|
Kommentaarid: 41 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
39 |
|
tagasi üles |
|
|
Leinö
HV veteran
liitunud: 07.05.2008
|
27.05.2020 16:38:43
|
|
|
Krt mul ei anna rahu. 30l cooler läks tellimusse, pex-torust peaks selle mashing tuni saama teha küll. Kalliks läheb see õlleliiter nii krt
|
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
33 |
|
tagasi üles |
|
|
NATAS999
HV Guru
liitunud: 02.04.2007
|
27.05.2020 20:25:04
|
|
|
Leinö kirjutas: |
Krt mul ei anna rahu. 30l cooler läks tellimusse, pex-torust peaks selle mashing tuni saama teha küll. Kalliks läheb see õlleliiter nii krt |
mis asi on pex toru?
ega sa 1 kord sellega tee siis. all grain tuleb lõpuks odavam, kui saku originaal.
|
|
Kommentaarid: 41 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
39 |
|
tagasi üles |
|
|
Smati
HV kasutaja
liitunud: 12.12.2006
|
27.05.2020 22:15:36
|
|
|
Pex toru on plastiktoru. Aga kuumakindel suheliselt. Pmst kasutatakse veetorudeks ja põrandaküttetorudeks jne. All grain tuleb suht hea hinnaga küll. Samas laagrite jaoks oleks käärituskappi vaja ja kui veel keggeratori kodus püsti panna, siis on eriti kiire ja mugav see värk. Aga eks lõpuks ole nagu kalal käimisega, et kilo hinnast ei maksa rääkida . Millega te keedate? Gaasiga või elektriga?
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
|
NATAS999
HV Guru
liitunud: 02.04.2007
|
28.05.2020 05:03:13
|
|
|
allgrain olen siiani suvilas sauna pliita peal teind. tuli all otse vastu pada. jube mähkimine nende halgudega. biab ja pada on ise mingi 40 või 45L see tavaline mingi vene email pott, ehk siis mingi leek peab all olema pidevalt, et meski maha ei jahtuks. linnas teen gaasi pliidi peal pisema mashi ja humala keedu umbes 7L poti sees ja ülejäänd on maltoosa.
kui siin nüüd ikka hoog väga palju ei rauge, siis tahaks ikka ka mash tun ehitada külmakastist ja siis gaasipõleti ja siis oleks kaks kraaniga potti ka tarvis. keedu potti ja mash tuni paneks bazooka filtri. seda torudest manifoldi ei viitsi nagu aretama hakata.
oot-oot, mis seal sellest pex torust tuleb siis? manifold?
|
|
Kommentaarid: 41 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
39 |
|
tagasi üles |
|
|
Leinö
HV veteran
liitunud: 07.05.2008
|
28.05.2020 06:51:35
|
|
|
jup. kui juba, siis juba. pex toru peaks pidevat kuuma kannatama 70c kandis, seega oleks see bueno. alupexi võiks kaa nagu kasutada, aga ma ei tea kas see alumiinium seal sees on okei.
|
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
33 |
|
tagasi üles |
|
|
NATAS999
HV Guru
liitunud: 02.04.2007
|
28.05.2020 07:23:58
|
|
|
niipalju kui näinud olen, siis kasutatakse vasktorusi selleks. alumiiniumi pigem jätaks kõrvale. mulle tundub bazooka filter vähe lihtsam ja ehk saab isegi mõne tilga rohkem "mahla" kätte sellega. fly sparge ei kavatse hakata tegema, batch sparge tundub piisavalt mõistlik.
|
|
Kommentaarid: 41 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
39 |
|
tagasi üles |
|
|
Leinö
HV veteran
liitunud: 07.05.2008
|
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
33 |
|
tagasi üles |
|
|
NATAS999
HV Guru
liitunud: 02.04.2007
|
08.02.2021 07:36:30
|
|
|
oled nendest konservidest miskit õlle nime väärivat ka saand? ma igasuguseid proovind, aga mingi märja papi mekk kõikidel küljes. ainus, mis tõesti hästi maitses, oli reloded, ja sellelegi sai dryhop tarvis humalaid juurde ostetud.
ise panin mõni päev tagasi vienna lageri mulksuma. igaks petteks võtsin us-05 pärmi, seda kaasas olevat pärmi ei tahaks nagu usaldada väga, soojas seisnud ei tea kui kaua. eks näis, mis sellest välja tuleb.
ruby red ale oli pudelisse villides väga hea maitsega, aga nüüd peale 3 nädalat soojas ja c.a. 2 nädalat keldris jahedas seismist ikka mingi veider kõrvalmaitse juures.
oksüdeerumist või halba puhastust ei tahaks nagu uskuda, sest linnastest tehtud õlled on enamasti väga korralikud õnnestunud, kui just ise retseptiga või veekogusega mööda pole pand. protsess ja vahendid on linnaste ja ekstrakti puhul samad. okei, vesi on võibolla vähe teine, aga ei tahaks eriti uskuda, et puhta ja hea maitsega vesi õlle selliselt ära rikub :/ .
ekstraktidele panen maltoosat lisaks, mitte suhkrut. suhkruga olen ka teind, aga tulemus on veel kehvem.
käärimistemperatuuriga olen ka üritand mängida. mingit vahet pole, kas käib 20+C toas või 15C keldris.
|
|
Kommentaarid: 41 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
39 |
|
tagasi üles |
|
|
Leinö
HV veteran
liitunud: 07.05.2008
|
08.02.2021 08:25:12
|
|
|
Niipalju kui lugenud olen, siis vesi mängib rolli ikka. Mis suhkrut kasutasid?
|
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
33 |
|
tagasi üles |
|
|
NATAS999
HV Guru
liitunud: 02.04.2007
|
17.05.2021 13:04:31
|
|
|
Leinö kirjutas: |
Niipalju kui lugenud olen, siis vesi mängib rolli ikka. Mis suhkrut kasutasid? |
bulletbrew light malt extract. olen teind pruulimissuhkruga ja tavalise "kohvi sisse panemise" suhkruga, tulemus sama. maltoosaga tuleb nagu vähe tahedam.
e: tohoh bulletbrew vienna lager + bullet brew light malt extract + us-05 tundub esialgu, et sai täitsa õlut meenutava joogi. 23L kääritusnõu joonlaua järgi vett, 18C tuli kogu kogu kraami temp kui pärmi peale raputasin, tuba 20-22C umbes, 3 nädalat lasin õhulukuall käärida, 3 nädalat pudelites toas samuti 20-22C juures umbes (klassikaline 1/2teelusikat suhkrut karboniseerimiseks). päevakese kannatasin keldris hoida (c.a. 14C), ja nüüd külmkapist võttes tundub valmis olevat, kuigi 3 nädalat laseks keldris veel laagerdada, et küpseks tunnistada. komplektiga kaasas olnud pärmi ei tarvitand.
üldse vist esimene kitist tehtud asi mul õnnestunud saada, mida õlleks (rock, karl, sass laadne) võib nimetada ja mille peale haput nägu ei ole sunnitud tegema.
muidu paar õnnestumist on veel olnud, sama firma tanker reloaded, millele lisaks komplektis kaasas olevale dryhopile lisasin 100g mosaic humalaid dryhopi ja passion fruit pilsner, aga need on ipad. tankeri reloaded teine katse hetkel veel käärimisämbris ja ootab oma aega.
e: kurat vara hõiskasin. komplektidele omane mingi hapukas aroom ikka juures ja kergelt hapukas mekk. vähemalt mõnusa kehaga ja humala karakter on tavalise lager õlle taoline proovin järgmine kord veel teha, aga siis komplektiga kaasas oleva pärmiga.
peab ootama, ehk laagerdub selle ajaga paremaks, kuniks eelmine pläust ära saab tarbitud.
e: ei saa ikka nendest kitidest õiget asja. praegu siin suvisel ajal saan suvilas linnastest keedetud, aga tahaks talvisel ajal ka normaalset õlut teha. kas kellelgi siit on kogemust, kuidas 23L batchi hariliku gaasipliidi peal õnnestub teha ja mitu ballooni täit (harilik 25kg) selleks gaasi kulub? õue nagu ei tahaks kolida ja tuppa need spets gaasipõletid ei sobi, nagu aru olen saand.
sai see nv pandud üks harilik lager käima. c.a. 5,4% ja 30ibu arvutuste järgi.
|
|
Kommentaarid: 41 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
39 |
|
tagasi üles |
|
|
villu70
HV Guru
liitunud: 19.12.2006
|
23.07.2021 15:57:31
|
|
|
Keegi siin kangema tegemist ka harrastab?
|
|
Kommentaarid: 139 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
3 :: |
0 :: |
119 |
|
tagasi üles |
|
|
laurx
Aeg maha 30
liitunud: 24.03.2004
|
23.07.2021 22:21:42
|
|
|
mis su küsimus on?
vask / alumiinium EI OLE okei. roostevaba toru siis vaid.
_________________ Ketas, ketta, ketast, kettasse, kettas, kettast, kettale, kettal, kettalt, kettaks, kettani, kettana, kettata, kettaga. <--SPIKKER
mõned sülerid, mis hetkel müüa on -> https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856/ värskeim loetelu. Ei mingit otsa.ee d. kätte saad asap. |
|
Kommentaarid: 1102 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
3 :: |
0 :: |
704 |
|
tagasi üles |
|
|
Kassmees
Kreisi kasutaja
liitunud: 02.01.2007
|
28.02.2022 02:25:14
|
|
|
riaak kirjutas: |
E:Paluti üks tekst siia edastada:
raitl kirjutas: |
Heip, kuna endal hetkel VM postitusõigust ei ole lunastatud, siis ehk viitsiksid pruuliteemasse minu eest üles visata?
tsitaat: |
Avastasin enda jaoks selle aasta kevadel kalja retsepti, mille tulemus on päris lähedalt võrreldav selle vana nõukaaegse kollases tsisternis müüdava Kvassiga.
Peamine asi, mida eelnevatel aastatel valesti tegin, oli see et hapendamise asemel kokkuvõttes ikkagi rohkem kääritasin. Seega oli tavaliselt tulemuseks magusapoolne õlu, mis väga tihti päris korralikuks vikatiks käis. Kuid õllesõber ma absoluutselt ei ole, seega rändas sellisesse etappi jõudnud kraam kraanikausist alla.
2x 390g Eesti Pagari Linnaseleiba (http://eestipagar.ee/ep17/wp-content/uploads/2017/03/linnaseleib-390g_la...)
7.5l vett
suhkrut
rosinaid (otsi pesemata rosinaid, need on sellise hallika kihiga, mitte säravpuhtad)
piparmünti
Esimese asjana lasen leivaviilud ahjust 160C juurest läbi. Hoian senikaua kuni konkreetsed kõvad kuivikud saan. Pigem kohati juba õrnalt kõrbemise kahtlusega. Seejärel purustan leiva tükkideks, lisan 7 kuhjaga spl suhkrut ja valan peale 7.5L kuuma vett. Ühest osast veest teen eelnevalt tugeva piparmünditee (kuna oma enda piparmünti mul korjatud ei ole, siis kasutan poest ostetud piparmünditeed, mis ei sisalda peale piparmündi midagi). Piparmünditee valan samuti leivale seltsiks.
Nüüd katan kausi pealt rätikuga ja jätan üleöö seisma. Selleks ajaks on kemüüse piisavalt jahtunud, et saan lisada kerge peotäie rosinaid, et nendel elutsevad pärmiseened hakkaksid arenema. Nüüd katan uuesti rätikuga ja ootan üleöö või kuni 24h (kui esimest laari teed, siis vaja kauem oodata) et elu käima läheks. Seda, et elu käib näen vee pinnale, leivatükkide vahele tekkiva valge kirme järgi.
Edasi korjan vahukulbiga leivatükid kalja seest välja (350ml purgitäie leivatükke panen kõrvale järgmise laari juuretiseks), maitsen magusust (praeguseks hetkeks peaks tulem suhteliselt hapu olema) ja lisan 5 - 7spl suhkrut uuesti juurde. Segan senikaua kuni suhkur on täielikult lahustunud ja villin kalja pudelitesse. Villimiseks kasutan tavalist sõela ja voolikuga sifoonimist. Sõela hoian kalja sees selliselt, et võimalikud leivatükikesed sõela sisse ei pääseks ja voolikuga sifoonin sõela "kausist" puhta kraami välja. Iga pudeli põhja läheb sutsakas rosinaid (5-10tk). Edasi rändavad pudelid sooja kohta, eelistatult otse päikese kätte, kus piimhappebakterid ja (rosinatelt pärit) pärmiseened neisse süsihappegaasi sisse toodavad. Plastik pudeli puhul ootan kuni pudel on korralikult kõva, klaaspudeli puhul katsun kõrval olevat plastikpudelit. Tavaliselt istuvad nad mul sedasi soojas nii 24h.
Seejärel korjan pudelid kokku ja viin keldrisse lõplikku lihvi saama. Külmkappi pistes jääb protsess kiirelt seisma ja tulemus on küll maitsev kuid vähese mulliga. Keldrist saab paari päeva pärast mõnusalt tugeva vahuga ja ilma mingisuguse õlle maitseta kogu perele sobilikku karastavat ja vitamiinirikast jooki nautida. |
|
|
Kõlab põnevalt. Kas on olnud ka juhuseid, kus rosinatega ei lähe laar käima ja tuleb kuidagi pärmiga aidata?
Ma siin juba kah veidi katsetasin. Mingi must leib, veidi suhkrut, rosinaid. Käima ei saanud, pidin pisikese killu pärmi lisama. Lasin ööpäeva 3-liitrises purgis seista, vaikselt see värk mulises seal. Siis lasin läbi riide selle plastpudelitesse ja need hetkel istuvad laua all jahedas, et homme külmikusse minna. Hetkel olen lonksu maitsnud ja tundub, et isegi saab juua, õlle maitset peaaegu ei ole.
|
|
Kommentaarid: 57 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
46 |
|
tagasi üles |
|
|
Dreamlover
HV Guru
liitunud: 21.02.2013
|
|
Kommentaarid: 1704 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
4 :: |
0 :: |
1213 |
|
tagasi üles |
|
|
Leinö
HV veteran
liitunud: 07.05.2008
|
28.02.2022 08:48:54
|
|
|
Kuidas mõdu magusaks saada? Eelmine laar tuli ~13volline sidrunivein krt. Nüüd uus laar ootab villimist, kuid tundub, et samasugune hapu värk. Tappa pärm ära, panna mett pudelisse juurde ja karboniseerimiskommid sisse?
|
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
33 |
|
tagasi üles |
|
|
NATAS999
HV Guru
liitunud: 02.04.2007
|
28.02.2022 10:01:18
|
|
|
karboniseerimisdropsid on minu teada suhkur ja peale pärmi tapmist need enam ei toimi.
üks variant on pärm maha tappa, lisada mett ja siis sundkarboniseerida CO2'ga. selleks peab vastav ankur ja CO2 balloon olema.
teine variant panna mett juurde, lasta ankrus käia, kuni truki sisse võtab ja siis pärm maha tappa. paned tolle lõpetaja ankrusse mingisse karpi ja magnetiga ankru seina külge ja kui trukk see, siis väljast poolt magnetiga sikutad topsi sinna joogi sisse. kas see variant reaalselt ka töötab, ei oska paraku öelda.
_________________ "Kuidas on see hea?"
-Auto kirurgia kliinik
viimati muutis NATAS999 28.02.2022 10:11:45, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 41 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
39 |
|
tagasi üles |
|
|
Dreamlover
HV Guru
liitunud: 21.02.2013
|
|
Kommentaarid: 1704 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
4 :: |
0 :: |
1213 |
|
tagasi üles |
|
|
Leinö
HV veteran
liitunud: 07.05.2008
|
28.02.2022 10:24:03
|
|
|
Või noh, sorbitoliga vist saab ka magusaks. Pärm seda ei söö vist.
|
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
33 |
|
tagasi üles |
|
|
NATAS999
HV Guru
liitunud: 02.04.2007
|
28.02.2022 10:55:07
|
|
|
sellega lihtsam jah, ainult doseerimisega pead enne katsetama, et parasjagu saaks. selle lisad ära ja siis 7g suhkrut 1L kohta veel juurde, et mullid sisse saaks.
_________________ "Kuidas on see hea?"
-Auto kirurgia kliinik |
|
Kommentaarid: 41 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
39 |
|
tagasi üles |
|
|
|