Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
sõnum |
|
Invention
Kreisi kasutaja
liitunud: 05.02.2005
|
02.11.2015 11:35:54
|
|
|
Smati kirjutas: |
Invention kirjutas: |
Kas estritest tulev maitse peaks ajapikku seistes vähenema või ei? |
Oleneb estrist ja täpsetest ühenditest. Ei pruugi olla ainult estrid, mis "huvitavat" maitset eraldavad. Võivad olla ka erinevad fenoolid/oksüdeerunud happed. Näiteks kui õlut tehes saavad humala alfahapped UV kiirgust, siis võivad tekkida sellised...omapärased maitsed. Enamus samas peaksid pikemal käärimisel/pudelis hoidmisel kaduma. Diatsetüül, mis toob sellist või maitset on näiteks põhjustatud kas poolikust käärimisest või bakteriaalsest reostusest, enamasti esimesest. Siis aitab aeg. Kui on hapukapsakas, siis see on põhjustatud väävlist ja tavaliselt tuleb linnastest. Keemiline rohelise õuna maitse tuleb atseetaldehüüdist ,selle vastu aitab ka aeg. Kui pärm on väljas, siis loomulikul aeg seda ei paranda, samas tavaliselt kasutatakse pudelis kääritades gaseerimist, peaks välja tulema küll. Kindlasti on võimalik veel terve rida kõrvalmaitseid, eriti kui on kääritatud metsikute pärmidega ja võib-olla veel mõni bakter sisse ära eksinud. Aga üldiselt "If it's shit, let it sit." |
See jutt andis natuke lootust. Las istub siis oma käärimisnõus aasta lõpuni ja pärast seda veel pudelis pikemalt
|
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
19 |
|
tagasi üles |
|
|
Smati
HV kasutaja
liitunud: 12.12.2006
|
02.11.2015 11:45:27
|
|
|
Peaasi, et õhuga kokku ei puutu. Kui ta on sul käärimisnõus ja palju seganud/loksutanud ei ole, siis peak sellel peal istuma CO2 padi, mis hoiab seda korras. Kui siider, siis võib võimalusel jahedasse lükata, pärsib muu kraami eluvõimet, samas pärm natuke ikka mugib jama sisse. Võib ka ära pudeldada, väike suhkur juurde, et gaas tekiks, tumedasse pudelisse ja seisma. Aasta lõpuni vast ootama ei pea, jõuludeks/aastavahetuseks peaks juba enam-vähem olema. Aga samas, kui ei ole hea, saab alati ka edasi oodata. Pikakde kogemustega kodupruulijad teavad rääkida, et joomata pole pea ükski õlu jäänud, isegi kui maitse päris mööda on alguses. Siidrit pole mõtet liiga kauaks ka unustada. Kui maitse on väga hapu, siis võib üritada kusagilt sebida Oenococcus Oeni bakterit. see teeb maitse mahedamaks ja paremaks. Ise otsisin ka seda, aga ei leidnud kusagilt, peab vist väljamaalt vaatama.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
|
laurx
Aeg maha 30
liitunud: 24.03.2004
|
02.11.2015 11:47:11
|
|
|
minu teine 60l ankur siidrit, mis vabariigi aastapäevaks valmis sai, oli peale jaani veel joodav.
_________________ Ketas, ketta, ketast, kettasse, kettas, kettast, kettale, kettal, kettalt, kettaks, kettani, kettana, kettata, kettaga. <--SPIKKER
mõned sülerid, mis hetkel müüa on -> https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856/ värskeim loetelu. Ei mingit otsa.ee d. kätte saad asap. |
|
Kommentaarid: 1102 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
3 :: |
0 :: |
704 |
|
tagasi üles |
|
|
Smati
HV kasutaja
liitunud: 12.12.2006
|
02.11.2015 11:51:39
|
|
|
Ankrus püsib ka hää, kui ankur enne villimsit kena puhas oli. Õhku juurde ei saa ideaalis, surve ja alkoholi sisaldus on ka selline, kus vast paljud bakterid ei taha elada. Liiga kauaks pole mõtet unustada selle pärast, et varem maitsma saaks hakata See on ankru pluss, saab püsivalt natukese haaval proovida, et kuidas mekib.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
|
laurx
Aeg maha 30
liitunud: 24.03.2004
|
02.11.2015 12:28:09
|
|
|
Smati, puhtus on triviaalne. ma olen kunagi koolivaheajal piimatööstuses töötanud ja samal ajal seal praktikal olnud tehnoloogimimm tegi mulle väga eluliselt selgeks selle, kui puhas peab olema aparatuur.. ankrut tuleb pesta kaks korda. 1 kord kui tühjaks teed ja teine kord kui midagi sinna sisse paned. samuti tuleb kontrollida tihendit. ankruga on see asi, et kui surve langeb, hakkab mingi aja jooksul käima, sest tingimused muutusid. pool aastat poolikut ankrut hoida pole mõtet. algus ja lõpp erinevad ka nagu siga ja kägu. mul läks algusega võrreldes tumedamaks kollaseks , samas jäi läbipaistvaks ja käis kuivemaks. põhjus, miks siidrit läheb vähem kui õlut on see sama kuivus. üle viie kuue kannu korraga sisse lasta ei tahtnud. 2x60l tegin selle pärast, et väiksemaid ankrut polnud. oli ka teda, et keegi ei plaani ankruid nii suures mahus kasutada. seal on kokku vist 6x60l ankruid kus ma siidrit tegin. varasemalt peremees tegi kivikoristusteks ja heinateoks 240-300l kadakaõlut.
kunagi sai paar klõpsu tehtud
Spoiler
õlleodra purustamine laudas sööda ette valmistamiseks kasutatud purustiga.
Spoiler
keetmine väliköögi katlas. kuna see konkreetne katel kütab ainult servadest, tuleb kogu keetmise aja keedust ringi ajada, et külgedele ära ei kõrbeks. keetsime nii kaua kuni keskel pinnatemperatuur sai üle 95 kraadi. potti olid kraani kohale laotud kivide vahele pandud marjadega kadakaoksad. keeta kannatas kaks korda. esimesest said kangema õlle, teisest lahjema. peale seda läks piimahajutisse jahtuma ja käima.
Spoiler
kurnamine läbi kadakate.
Spoiler
ülejääk, millega peab arvestama. see on magus ja meelitab jaole kõiki, kes magusast lugu peavad. lõhnab ka tugevalt ning sellest tulenevalt peab edasisel käitlemisel seda arvesse võtma. juhendaja on meie hulgast lahkunud, kunagi kui kuskilt jälle otra kätte hakkab ja vaba aega on, peaks iseseisvalt ka tegema ning protsessi üles tähendama. see sell, kes esimesel pildil on, on ka assistent.
_________________ Ketas, ketta, ketast, kettasse, kettas, kettast, kettale, kettal, kettalt, kettaks, kettani, kettana, kettata, kettaga. <--SPIKKER
mõned sülerid, mis hetkel müüa on -> https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856/ värskeim loetelu. Ei mingit otsa.ee d. kätte saad asap. |
|
Kommentaarid: 1102 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
3 :: |
0 :: |
704 |
|
tagasi üles |
|
|
Smati
HV kasutaja
liitunud: 12.12.2006
|
02.11.2015 12:34:10
|
|
|
Ise olen töötanud õlletööstuses ja tõesti, puhastatakse tühjenedes ning enne täitmist, tihtilugu enne täitmist ei jõua uuesti pesta. Aga peab arvestama, et CIP süsteemides kasutatavad pesuained on päris vägevad. Aga üldiselt ei ole puhtus tõesti probleemiks, pärm on päris oportunistlik, ei lase teisi väga jaole. Eks see säilivus ole jah selline...huvitav. Ideaalsetel tingimustel 4 kraadi juures ei peaks ka pikemal ajal midagi juhtuma. Tumedatel õlledel ja lambic tüüpi õlledel tekib veel uusi ja huvitavaid maitsenüansse kuhjaga ka toas seistes. Hoida pole muidugi mõtet, kui saab midagi huvitavat uut sisse villida. Eks kui rõhud langevad ja vb on ka temberatuur sobib, siis ikka mingid organismid elutsevad. Tanniinid tõesti ära ei kao seistes. Vb kui segada enne tarbimist näiteks värske mahlaga, siis on joodavam väga kuiv märjuke.
Oh see ju päris sahti tüüpi õlu . Ilma humalata keetsite? Odralinnast saab muidu näiteks pruulimine.ee, peab vaatama selliseid heledaid pils tüüpi linnaseid. Eks see meski ole ka selline, et väga seal keegi peale pärmi elada ei taha ja kui pärm sisse saab, siis muu tõrjub ära. Tavaliselt tulevad bakterid siis, kui pärmi hoog hakkab raugema.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
|
laurx
Aeg maha 30
liitunud: 24.03.2004
|
02.11.2015 12:36:14
|
|
|
tsitaat: |
tihtilugu enne täitmist ei jõua uuesti pesta.
|
tuleb. sa ei tea kunagi, mis ankrus sees käinud on vahepeal.
_________________ Ketas, ketta, ketast, kettasse, kettas, kettast, kettale, kettal, kettalt, kettaks, kettani, kettana, kettata, kettaga. <--SPIKKER
mõned sülerid, mis hetkel müüa on -> https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856/ värskeim loetelu. Ei mingit otsa.ee d. kätte saad asap. |
|
Kommentaarid: 1102 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
3 :: |
0 :: |
704 |
|
tagasi üles |
|
|
Smati
HV kasutaja
liitunud: 12.12.2006
|
02.11.2015 12:37:25
|
|
|
Ma mõtlesin suurtootmises, kui ruumist on nappus ning pärast tanki tühjenemist ning CIP pesu läheb uus meski kohe uuesti sisse käärima.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
|
laurx
Aeg maha 30
liitunud: 24.03.2004
|
02.11.2015 12:50:26
|
|
|
seal on pesud ja nende tihedus kirjeldatud. kui ma vadakut pastöriseerisin oli iga päeva lõpus seebikivipesu + üle kolme päeva lämmastikhape. kodukasutaja teeb ankru tühjaks, peseb ära ja jätab lahtiselt seisma, et hallitama ei läheks. hallitust küll ei teki aga kuna auk on lahti, saab igast muu elu sinna sisse minna. ma olen enne sooja fairyveega pesnud ja ära loputanud ning kuivada lasknud kui saab.
_________________ Ketas, ketta, ketast, kettasse, kettas, kettast, kettale, kettal, kettalt, kettaks, kettani, kettana, kettata, kettaga. <--SPIKKER
mõned sülerid, mis hetkel müüa on -> https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856/ värskeim loetelu. Ei mingit otsa.ee d. kätte saad asap. |
|
Kommentaarid: 1102 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
3 :: |
0 :: |
704 |
|
tagasi üles |
|
|
Smati
HV kasutaja
liitunud: 12.12.2006
|
02.11.2015 13:03:36
|
|
|
Kui õlut hakkad tegema, siis fairy mõjub vahule kole halvasti. Idee poolest peaks piisama ka kuum vesi+ alkohol, samas on ka äärmiselt tõhusaid puhastusvahendeid, mida saab lihtsalt peale pritsida. Puhtus on üks põhialuseid kvaliteetse toidu/joogi tegemisel.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
|
phobic
HV kasutaja
liitunud: 26.01.2002
|
02.11.2015 13:45:04
|
|
|
Meil kaubanduseks õnneks väga häid puhastus ja desovahendeid saada. Ei tasu selle koha pealt eriti põdeda.
Ise pesen kääritusnõud alati enne ja pärast kasutust VWP Cleaner Steriliseri'ga ja lisaks enne kasutust korralik deso Star San'iga.
|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
13 |
|
tagasi üles |
|
|
Invention
Kreisi kasutaja
liitunud: 05.02.2005
|
02.11.2015 14:02:33
|
|
|
phobic kirjutas: |
Meil kaubanduseks õnneks väga häid puhastus ja desovahendeid saada. Ei tasu selle koha pealt eriti põdeda.
Ise pesen kääritusnõud alati enne ja pärast kasutust VWP Cleaner Steriliseri'ga ja lisaks enne kasutust korralik deso Star San'iga. |
Ma ise teen mõlemad Star Saniga. On sel vahet, millega pärast kasutust puhastada?
|
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
19 |
|
tagasi üles |
|
|
phobic
HV kasutaja
liitunud: 26.01.2002
|
02.11.2015 15:03:37
|
|
|
Star San on eeskätt siiski desinfitseerimiseks. VWP saab ka mustuse lahustamisega hakkama. Eriti efektiivne oleks muidugi Caustic Soda (pmst. seebikivi). See lahustab igasuguse jama ja tapab elu.
|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
13 |
|
tagasi üles |
|
|
Invention
Kreisi kasutaja
liitunud: 05.02.2005
|
02.11.2015 15:04:19
|
|
|
phobic kirjutas: |
Star San on eeskätt siiski desinfitseerimiseks. VWP saab ka mustuse lahustamisega hakkama. Eriti efektiivne oleks muidugi Caustic Soda (pmst. seebikivi). See lahustab igasuguse jama ja tapab elu. |
Ok. Ühesõnaga, kui silmnähtavat mustust peal pole, siis pole ka VWP'd vaja?
|
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
19 |
|
tagasi üles |
|
|
phobic
HV kasutaja
liitunud: 26.01.2002
|
02.11.2015 15:07:06
|
|
|
Otsest vajadust ju pole. Aga liigne hoolikus ei tee paha : )
|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
13 |
|
tagasi üles |
|
|
batman
HV veteran
liitunud: 14.12.2004
|
27.12.2015 21:27:40
|
|
|
Teema nii ära vajunud. Ilmselt praegu naudib iga tegelane oma tehtut, ning pole aega foorumis passida
|
|
Kommentaarid: 189 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
149 |
|
tagasi üles |
|
|
laurx
Aeg maha 30
liitunud: 24.03.2004
|
27.12.2015 21:29:06
|
|
|
pole midagi pruulind, pole midagi nautida.. paraku.
_________________ Ketas, ketta, ketast, kettasse, kettas, kettast, kettale, kettal, kettalt, kettaks, kettani, kettana, kettata, kettaga. <--SPIKKER
mõned sülerid, mis hetkel müüa on -> https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856/ värskeim loetelu. Ei mingit otsa.ee d. kätte saad asap. |
|
Kommentaarid: 1102 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
3 :: |
0 :: |
704 |
|
tagasi üles |
|
|
batman
HV veteran
liitunud: 14.12.2004
|
27.12.2015 21:35:56
|
|
|
Kes humalat ei käärita, see kust ei tekita. Koeranurga vanasõna.
|
|
Kommentaarid: 189 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
149 |
|
tagasi üles |
|
|
Invention
Kreisi kasutaja
liitunud: 05.02.2005
|
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
19 |
|
tagasi üles |
|
|
laurx
Aeg maha 30
liitunud: 24.03.2004
|
27.12.2015 21:38:02
|
|
|
liiga lihtne variant oleks poest tuua. viiekordses on väga kehv tegeleda sellise meelelahutusega.
_________________ Ketas, ketta, ketast, kettasse, kettas, kettast, kettale, kettal, kettalt, kettaks, kettani, kettana, kettata, kettaga. <--SPIKKER
mõned sülerid, mis hetkel müüa on -> https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856/ värskeim loetelu. Ei mingit otsa.ee d. kätte saad asap. |
|
Kommentaarid: 1102 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
3 :: |
0 :: |
704 |
|
tagasi üles |
|
|
batman
HV veteran
liitunud: 14.12.2004
|
06.01.2016 19:32:02
|
|
|
Kui teemasse rääkida, proovisin nii tava-, kui õlleleiva võtta põhjaks. Ei tea, kas joppas, või mis, aga kuramuse tummine ja karm kraam sai. Maltoosapõhjaga ei anna võrreldagi. Ehk siis, kui odra jms kraamiga viisaka pruulimisega mässata ei viitsi, läheb ka järgmine laar kõrvetatud leiva pealt. Selline tume/porter, et anna olla
MUUTUS:
Läks uus laar käima. Huvitv, miks tädikesed hakkavad kassas (Prisma) uurima, et kas hakkan kooki küpsetama, kui kassalindil kõrvuti suhkrut ja pärmi näevad
|
|
Kommentaarid: 189 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
149 |
|
tagasi üles |
|
|
Le Inc
HV Guru
liitunud: 05.09.2002
|
07.01.2016 08:07:23
|
|
|
Talvel, kevadel ja suvel on hea keedetud ehk purki pistetud õunamahlaga siidrit teha. Alati värkse kraam olemas. Piisab 3 nädalast, ~5 vol sees, lisad siba suhkrut ja pudelisse piisava tühja ruumiga. Kui kelder pole külm, siis käärib raibe suhkru välja, kui alla +5 siis käärimine peatub ja jääb magus (talvine rõõm, külmkapp ka aitab).
|
|
Kommentaarid: 56 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
54 |
|
tagasi üles |
|
|
batman
HV veteran
liitunud: 14.12.2004
|
08.01.2016 12:42:30
|
|
|
Edendage pruuli-elu, seltsimehed "Riik" tõstab varsti taas alkoaktsiis. Suhkrut ja pärmi ostes tabasi end mõttelt, et alkot ostes, peavad noorema larfiga eluvormid dokumenti näitama, et tohivad osta. Pärmi ja suhkrut võivad kõik osta. Loomulikult saia ja piruka jaoks
|
|
Kommentaarid: 189 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
149 |
|
tagasi üles |
|
|
Smati
HV kasutaja
liitunud: 12.12.2006
|
08.01.2016 12:46:06
|
|
|
Nagu narko lähteühendid on keelatud, peaks ka linnaste ja pärmi ostmisel dokumenti küsima?
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
|
batman
HV veteran
liitunud: 14.12.2004
|
08.01.2016 12:52:49
|
|
|
Sa suudad ikka omamoodi aru saada
|
|
Kommentaarid: 189 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
|
:: |
0 :: |
0 :: |
149 |
|
tagasi üles |
|
|
|