Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Ülevaated, kasutajate hinnangud »  Ülevaade: Vu+ Zero märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
Dijital
HV Guru
Dijital

liitunud: 09.06.2003



Autoriseeritud ID-kaardiga Online

sõnum 12.06.2015 23:20:49 Ülevaade: Vu+ Zero vasta tsitaadiga


Kui maapeal pakutavast televisioonist jääb väheks, siis tulevad appi taevakanalid. Üheks selliseks abimeheks nende nägemiseks on Vu+ Zero satelliit-tv vastuvõtja.

Seega jätkan oma 2008a alustatud digirevolutsiooni, kui sai esmalt arvutile hangitud Terratec Cinergy T USB XXS HD pulk, mille ülevaade asub SIIN ning seejärel vanale teleri juurde Arion AT-2410VHD digiboks, mille ülevaadet saate lugeda SIIT.

Ehkki paljudel tänapäeval kauplustes müüdavatel teleritel on juba ka satituunerid sisse ehitatud, siis tihtilugu on nende seadistuste valik piiratud. Nii otsustasingi otsida midagi, mis oleks rohkemate võimalustega. Loomulikult olen ma "lapsest saati" unistanud kõikvõimsatest unistuste Dreamboxidest, kuid tõele au andes oleks esimeseks sellist tüüpi katseseadmeks see veel esialgu liiga kõrgest klassist, kuna ma tegelikult ei tea neist mitte midagi. Seda enam, et olen praktilisi satelliidisamme teinud pelgalt mõned kuud.

Sai siis hakatud kammima kohalikke veebipoode, mis vähegi võiksid antud teemaga seonduvaid aparaate müüa. Kõrval loomulikult veebiotsing nägemaks, kas midagigi siin pakutavatest seadmetest ka mujal maailmas teada on. Eesmärgiks leida midagi kompaktset; soodsamast hinnaklassist, kui Dreambox; mõistaks ilma lisakulutusteta näidata lisaks satikanalitele ka meie vabalevi kanaleid; suudaks salvestada saateid. Ja eks sedasi vaikselt nokitsedes jõudsingi antud teema peategelaseni, milleks Vu+ Zero.

Tegemist pole küll kõige uuema seadmega, 2014a november/detsember tuli välja, kuid see ei heidutanud. Julgust selle seadme ostmiseks andis ka kohalike kasutajate positiivne tagasiside. Tänud ka www.digi-tv.ee rahvale.

Tehnilised andmed:
Spoiler Spoiler Spoiler


Tegemist Linuxi põhise boxiga ja veel avatud lähtekoodiga, mis tähendab, et kel mõistust, võib soovi ja tahtmsie korral kasvõi ise kogu süsteemi tarkvara teha. Rääkimata siis kõikvõimalikest lisadest, laiendustest või skriptidest ja skinidest.

Karp on tagasihoidlik, pruunist papist, millele peale kleebistud Vu+ Zero pilt koos põhinäitajatega. Ning ega ka karbi sisu kirevam ole. Munarestile on asetatud Vu+ Zero ise, kaugujuhtimispult, patareid, HDMI kaabel, toiteadapter, infrapuna pikendus, kiirjuhend ning serva taga peidus on veel ka audio/video analoogkaabel.



Peategelane ise on meeldivalt kompaktne, korpuse mõõtmed 16x14,5x3cm. Korpuse siledad osad on korralikult poleeritud, hea magnet näpujälgedele. Õnneks seda ei pea väga näppima. Esipaneelil on paremas servas XCrypt kaardipesa, millega meie maal pole midagi teha. Vasakul pool 1cm suurune infrapuna vastuvõtja ning selle kõrval 1mm suurune tuluke näitamaks aparaadi olekut. Muide selle heledust saab seadetest isegi reguleerida. Tagapool asuvad ühenduspesad ilmselt kommentaare ei vaja. Pilt räägib enda eest.

Hakkame siis pihta. Kaablid külge ja masin tööle. Esialgne seadistamine on lihtne. Küsitakse ühendusviisi, pildi lahutusvõimet (1080, 720,..), keelt ning pakutakse isegi võimlaust enamlevinud satelliitide ja kanalite seadistused ära salvestada. Nagu tehnikainimestele kohane, siis peale keele ja ühenduse valikut muud teha ei lase. Tahaks ikka ise ja omadega mööda menüürägastikku kolada. Valikuid on seal meeletult, lausa ekraanitäite kaupa. Mitmes kohas on olemas valikud, kas tahad lihtsat seadistust või eksperseadistust, mis siis toob veelgi rohkem asju nähtavale, mida seadistada.

Üks oluline asi, mida teada, on see, et originaalsoftiga salvestusvõimalus puudub. Teadsin seda juba enne seadme ostmist, kui infot otsisin ning seetõttu ei tulnud see üllatusena. Nagu aru sain, siis on see maksude optimeerimise pärast. (Toome paralleele "tühja kasseti tasuga" icon_biggrin.gif) Kuna hetkel polnud ka satipanni lähedal, siis esialgseteks katsetusteks sai DVB-T. Lisasin juba teada-tuntud Terrateci tuuneri, et kohalikku vabalevi vaadata. Pulga leidis üles, kuid kahjuks mitte ühtegi kanalit. Ehk oli vaja tugevamat signaali lukustamiseks, või oli mingi muu probleem, siis väga süvitsi edasi ei uurinudki, sest oli soov ka salvestusteenust kasutada. Hakkasin otsima alternatiivset tarkvara.

Valik on päris lai erinevate gruppide poolt tehtuna: Black Hole, Open Black Hole, OpenATV, OpenPli, OpenViX, VTI, ... Nimekiri on väga pikk. Ning eks igaühel ole oma nägemus ülesehitusest, väljanägemisest jmt. Ühel on mõned funktsioonid ja seaditusvõimalused standardina juba olemas, teisel tuleb need ise paigaldada. Enamikel gruppidel on ka oma kogukond ja foorum olemas, kus nende toodetut kiita ja laita ning abi küsida.

Aga ega enne selgust ikkagi ei saa, kui ise ei proovi. Uue softi peale panemine on tehtud ülilihtsaks. Tirid tarkvara netist alla, salvestad FAT-süsteemis mälupulgale etteantud struktuuriga kataloogipuu. Seejärel, kui Zero on seadme taga olevast nupust välja lülitatud, ühendad mälupulga ühte kahest USB pesast, lülitad nupust Zero sisse. Esipaneelil olev tuli vilksatab korra ning seejärel hakkab sujuvalt vaheldumisi heledamaks ja tumedamaks muutuma. Kui see muutub vilkumiseks, siis on asi tehtud ja võib seadme nupust uuesti välja lülitada. Aega võtab see umbes 1-2 minutit. Seejärel tuleb muidugi ka mälupulk eemaldada, sest muidu läheks asi uuele ringile kui seade uuesti sisse lülitada.

Ma proovisin erinevaid ning jäin hetkel pidama Open Black Hole'i peale. Seda hetkel sellel põhjusel, et miskipärast oli see ainuke (noh tegelikult oli OpenVix ka), mis suutis Terrateci DVB-T pulgaga normaalselt hakkama saada. Black Hole suutis miskipärast peale restarte pulga alati ära kaotada, näitas "Dummy Tuner (not supported)". Ja siis mingil suvalisel hetkel suutis end jälle nähtavaks teha. Muidu mulle Black Hole meeldis visuaalselt ning seetõttu kasutan ka Open Black Hole'i, kuna see on sama kogukonna poolt tehtud. Teised leidsid küll pulga ilusti üles, kuid ei suutnud ühtegi kanalit leida.

Järgnevalt mõned funktsioonid, mida ja kuidas kasutan. Näiteks salvestamine on mul seatud sedasi, et need salvestused lähevad otse Synolgy NAS-i. Kusjuures on võimalik eraldi asukohad määrata kohesele salvestusele, ajanihkele, ajastatud salvestusele.

Väga tugev argument on see, et salvestus samal kanalil salvestab terved saated, kui panna algusesse ja lõppu ka lisaaega. Isegi siis, kui saated on järjest. Ehk siis esimesel salvestusel jääb järgneva saate algus ka peale ning järgneva saate algusele jääb peale eelmise saate lõpp. Hiljem saab siis arvutis alguse ja lõpu ära lõigata. Samamoodi käitub ka siis, kui salvestada samal sageduselt tulevat, kuid erinevat kanalit. Näiteks meie vabalevi puhul kõiki Eesti kanaleid, mis asuvad MUX1-s. Kasutuses hetkel üks tuuner. Hiljem proovisin salvestust kahe USB tuuneriga. Siis lubas ka täiesti erinevatel sagedustel olevaid kanaleid samal ajal salvestada. Kui siia lisada veel ka satelliidilt tulev signaal. Peaks vist salvestuste jaoks piisama küll.

OpenWebif plugina toel saab päris palju seadeid veebilehe kaudu määrata (audio ja subtiitrite eelistused, kasutajaliides, erinevad saatekava seaded jne). Kõik käib veebisirviku aadressiribale toksitud Vu+ Zero IP aadressi kaudu.

Samuti saab OpenWebif kaudu tekitada kanalite nimekirju ja kanaleid vastavalt soovile neis ümber paigutada. Üheks miinuseks on see, et kanalipaketi nimi tuleb korralikult läbi mõelda kohe, sest failinimi tekitatakse just selle esialgse nime järgi. Hiljem on võimalik seda nime muuta, kuid tegelikult muudetakse faili sees ainult metainfot, mis nime näidatakse ekraanil. Faili enda nimi jääb samaks. See on oluline inimesele, kes käib üsna tihti vaatamas, "mis karul kõhus on". Jääb lihtsalt häirima.

Samuti on võimalik tekitada .m3u pleilist vastavalt paika pandud kanalinimekirjale ja seda saab VLC-ga mängitada. Kui kanal on samal transpondril, siis saab Vu+ Zeros näidata ühte kanalit ja vaadata teist. Seda siis ühe tuuneri puhul. Kahe puhul on sama lugu, mis salvestamiselgi.

Proovisin veel ka võrgutamist mitte tavapärasel moel. Nimelt kasutasin TP-Linki TL-WR702N Nano ruuterit sellisel moel, et panin ta tööle kliendina, kus mobiiltelefon tekitab hotspoti ning ruuter haagib ennast sinna külge ja jagab kaabliga neti edasi. Töötab küll, igatahes uuenduste serveriga sai Vu+ Zero ühendust küll.

Mõned rohkem häirivad asjad siiski ka.

Pildiformaadi ümberlülitus 16:9 > 4:3 ei funktsioneeri korralikult. Automaatselt näidatakse 4:3 pilti üle terve ekraani ehkki seadetes on määratud kõik õigesti (Pillarbox, Letterbox vastavalt ekraanile). Kui nüüd pildi seadetesse minna ja seal kohal isegi ilma salvestamata midagi muuta (Pillarbox, Letterbox), siis koheselt taustal ning ka edaspidi muudab kõike õigesti. Kui kanaleid vahetada, siis muutub kõik õigesti. Kui vaadata 4:3 pilti, mis antud hetkel on õigesti, siis on kõik ok. Probleem tekib siis, kui vaadata 16:9 formaadiga kanalit pikemat aega ning seejärel minna 4:3 pildiga kanalile, siis see on jälle automaatselt venitatud üle ekraani. Ehk siis mingi aja möödudes nagu unustatakse uuesti ekraanile saata edasi pildiformaadi infot. Kusjuures VLC-ga mängitades on näha, et pilt ise ilusti muutub. Seega on probleem HDMI poole pöördumisel. Ilmselt mingi softi viga. Sest nii kui jälle minna menüüsse pildiformaatide juurde ja seal midagi korra muuta, siis mõnda aega töötab jälle ilusti.

Samuti ei toimi mul HübriidTV. Nagu mingi plugin ei on puudu või ei suuda ta ennast käima tõmmata. Black Hole'iga töötas ilusti. See probleem on ka teistel esinev ja mitte ainult Zero-ga vaid samuti teiste VU+ mudelitega. Eks katsetamine jätkub. Seda enam, et alati on võimalik teha seadmest täielik varukoopia USB pulgale, kus lisaks algupärasele tarkvarale on ka kõik kasutaja poolt muudetud ja määratud seaded koos kanalinimekirjadega. Seda saab hiljem uuesti peale lasta samamoodi nagu eelpool kirjeldatud tarkvara uuendamisel.

Nagu tänapäeval kombeks, siis peab saama oma seadmeid kontrollida ka nutiseadmega. Vu+ pole erand. Rakendus on olemas nii Androidile kui ka iOS'ile. Mida seal teha saab? Kõige põhilisem vast ikka see, et saab vaadata "telekat". Kõiki neid kanaleid, mida box näidata oskab, saab oma nutiseadmes vaadata. Lisaks saab vaadata saatekava, signaaliinfot, muuta kanalite nimekirju, teha ekraanitõmmist, vaadata filme või kuulata muusikat sealt, millele Vu+ Zerol on ligipääs on antud. Ka salvestuste ajakava on selle kaudu võimalik lisada ja muuta. Loomulikult töötab see ka puldina.

Hangitud on see isend Lobsteri poest. Veebipoe link tootele on SIIN. Hind 119 EUR. Olen seadmega rahul ning lisan juurde tärnikese kirjaga Sehr gut! Ja seda juba selles faasis, kus ma pole saanud satiantennigi veel järele ühendada.

+ Hind
+ USB lisatuunerite võimalus
+ mõõtmed
+ palju softilisasid
+ lihtne uuendada või katsetada muud tarkvara

+/- peab palju ise katsetama, mis töötab, mis mitte

- Ainult üks tuuner
- Puudub CI pesa
- Kaardipesa XCrypti jaoks ainult, millega meie maal pole midagi teha

Lingid, kust ammutada lisainformatsiooni:
Vu+ Zero koduleht: http://vuplus.com/sub/sub0102.php
Black Hole ja Open Black Hole: http://www.vuplus-community.net/board/
OpenPli: http://openpli.org/
OpenATV: http://www.opena.tv/
OpenViX: http://www.world-of-satellite.com/forum.php
VTI: http://www.vuplus-support.org

Tänud nendele, kes selle kirjandi siin läbi lugesid.

_________________
Kommentaarid: 40 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 31
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
inah
HV kasutaja

liitunud: 24.12.2003




sõnum 12.06.2015 23:51:14 vasta tsitaadiga

selle xcrypt kaardipesaga saad 100 prossa ka nt. zuumi kaarti kasutada kui oskad muidugi
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
jägaja
HV Guru
jägaja

liitunud: 06.08.2004




sõnum 12.06.2015 23:59:12 vasta tsitaadiga

Lugesin läbi.. aaga? Hetkel tekib küsimus, et milleks üldse selle karbikese soetasid?
Satelliidi jaoks on miski kudistamise variant tal ka olemas? Kui kunagi sinnamaani jõuad, ehk täiendad ülevaadet.

Hetkel saad siis ainult vabakanaleid vaadata ja salvestada? Saanuksid seda ju ka Syno NASga teha. Või meeldibki asju keerulisemalt, ehk siis tehnikainimesele kohaselt teha? icon_razz1.gif

CI pesa + Conax moodulit USB kaudu ka toetab? Saaks ka tasulistele ZuumTV kanalitele pildi ette.
Miski USB kaudu meediamängimise võimekus tal ka on olemas? Nüüd jääb juba USB pesadest puudu. TV, CI ja HDD..

_________________
" Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine."
Kommentaarid: 132 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 119
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Dijital
HV Guru
Dijital

liitunud: 09.06.2003



Autoriseeritud ID-kaardiga Online

sõnum 13.06.2015 11:37:47 vasta tsitaadiga

jägaja, Kuna Samsungi teleril on võimalike LNB-de arv piiratud vaid neljaga, siis oli vaja midagi, mis rohkemaga hakkama saab. Noh eks see kudi on nagu on. Mida Linuxilised oskavad, seda oskab ka see Zero. Aga see pole vist selle foorumi teema. Syno NAS purgi DVB-T etapp on juba läbitud ja loomulikult tahtsin midagi keerulisemat icon_razz.gif. Tegelikult on Zero puhul tunduvalt lihtsam pilti arvutisse või telefoni saada. Võid USB kõvaketta järgi ühendada ja mängitada sealt filmi, tümakat või pilte. USB pesasid võib puudu tulla küll, kuid ei tohiks olla probleemi HUB-iga neid juurde tekitada. Ei saa ise proovida seda, kuna andsin oma HUB-i hiljuti ära.
_________________
Kommentaarid: 40 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 31
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
jägaja
HV Guru
jägaja

liitunud: 06.08.2004




sõnum 13.06.2015 15:14:14 vasta tsitaadiga

Ahaa, ehk siis võib seadet ka mingil määral meediamängijana kasutada. Kui hea tal see võimekus on ka, mis failid mängimata jäävad?
_________________
" Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine."
Kommentaarid: 132 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 119
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Dijital
HV Guru
Dijital

liitunud: 09.06.2003



Autoriseeritud ID-kaardiga Online

sõnum 14.06.2015 16:51:38 vasta tsitaadiga

Tegin pistelise kontrolli filmide seast. Mängis ilusti selliseid asju .x264 AVC MP4, AAC audioga (6 ja 2 kanalit) ning Xvid. Polnud midagi muud võtta icon_biggrin.gif. Probleem tekkis 4K x265 HEVC failiga. Ei suutnud pilti näidata, aga AC3 audiorada mängis sealt küll. Supakate failinimi peab olema sama, mis videofailil. Nende laadimine võtab veidi aega. Samas .mkv sisse pandud supakatega sai ilusti hakkama lennult. Muusikakaustas sobrades .flac ja .mp3 puhul tegi häält küll.

Seda kõike proovisin siis Open Black Hole imagega, teistega võib olla tulemus teine.

_________________
Kommentaarid: 40 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 31
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Ülevaated, kasutajate hinnangud »  Ülevaade: Vu+ Zero
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.