Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Kasulikud näpunäited »  Mis on IFTTT ja kuidas seda kasutada? märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
Maestr0
HV vaatleja

liitunud: 11.01.2013




sõnum 17.03.2015 18:19:06 Mis on IFTTT ja kuidas seda kasutada? vasta tsitaadiga

link :: Mis on IFTTT?


IFTTT ehk If This Then That (maakeeli: kui juhtub see, siis tee seda) on internetiteenuseid automatiseeriv tööriist mis teeb arvutikasutaja elu palju lihtsamaks. Nagu nimigi reedab, töötab antud tööriist põhimõttel “kui juhtub üks asi, siis tee seda”. Näiteks IFTTT salvestab Twitter‘is lemmikuks märgitud säutsu automaatselt sinu Evernote’i märkmikusse. Ja ei mingit siblimist kopeerimise ja kleepimistega.

Trigger+Action= Recipe

IFTTT’i teenus toimib retseptide põhiselt, milles on tavaliselt kaks koostisosa. Üheks osaks on nn. Trigger, mis on funktsiooni tingimuseks. Kui tingimus täidetakse, hakkavad hammasrattad käima. Teiseks koostisosaks on Action, ehk tegevus. Kui võtame näiteks retsepti “Saabudes tööle, pane telefon hääletuks”, siis saabumine tööle on trigger ning hääletuks muutumine on tegevus ehk action.


kasutusalad
Sinul võib tekkida nüüd küsimus: milleks ma seda IFTTT’i üldse kasutama peaksin? Vastus on lihtne: kõigeks. IFTTT võimaldab sul automatiseerida praktiliselt kõike mis toimub sinu telefonis, kodus või sotsvõrgustiku kontodega. Sa võid lasta oma Instagrami pildid automaatselt üles laadida Dropbox‘i; IFTTT võib salvestada sinu lemmikpalad SoundCloud‘st otse pilvehoidlasse või saadab tähtsad kirjad postkastist Evernote‘i märkmikusse. Lastes käiku Androidi või iOS’i põhise seadme (IFTTT toimib igal võimalikul platvormil, lauaarvutil, veebis, Androidil, iOS-seadmel, see teeb koostööd nutikate HUE lambipirnide ning Android Wear‘ga) saad sa automatiseerida ka oma mobiilset seadet. Näiteks võid lasta oma telefoni helina hääletuks panna, kui kell saab 12 täis või siis salvestada kõnelogid Google Drive kataloogi. Kasutusvõimalusi on praktiliselt lõputul hulgal.

Kuidas IFTTT'i kasutada?
Kui ma olen sind oma jutuga pehmeks rääkinud, oled sa ehk otsustanud oma käed sellele pahapoisile külge panna. Ning tegelikult pole mingit argumenti, mis peaks sind IFTTT’i kasutamisest tagasi hoidma. Kui mina paar aastat tagasi IFTTT-ga esmakordselt tutvusin, siis minu jaoks oli selle kasutamine üsna keeruline, kuigi paljud blogijad ja ajakirjanikud kiitsid takka, kuivõrd lihtne on seda kasutada. Kuid ajapikku on IFTTT muutunud üha kasutajasõbralikumaks ning praegu on selle kasutamine lihtsamast lihtsam.


1. Esimese asjana tuleks sul minna IFTTT-i kodulehele. Sealt edasi tuleb sul ennast regada. Registreerumine toimub standardi kohaselt, nagu igal teisel veebilehel. Sisse logides avaneb avaleht, kus on välja toodud retseptid mida sa parasjagu kasutad. Avalehel võid retsepti sisse või välja lülitada, seadistada ning vaadata selle toimimise logisid. Eraldi vahekaartidel on Do retseptid, enda loodud ja avaldatud retsepte (jah, sa saad oma IFTTT retsepte luua) ning enda lemmikretseptid.

2. Nüüd tuleb sul leida endale meelepärane retsept. Neid võid sa leida vajutade lehe ülemises osas olevale nupule Browse, kust pääsed valmisretseptide kogule. Vajutades aga nupule Channels leiad retseptide kanalid, ehk teenused, millega IFTTT toimib. Vajutades ühele neist, leiad näed sa retsepte, mis toimivad just selle teenusega, välja on ka toodud konkreetse kanaliga seotud tingimused ning tegevused.

Otsi üles endale meelepärane retsept. Ära vali oma esimeseks retseptiks midagi ülemäära keerukat. Alusta lihtsamast ning ajapikku hakka rakendama üha keerukamaid retsepte. Minu valikuks on funktsioon, mis salvestab tähtsaks märgistatud kirjad Evernote‘i.

3. Vajutades retseptile avaneb uus aken, milles leiad selle lühikirjelduse, sellest allpool antakse käsk aktiveerida retsepti kanalid. Ehk sinult küsitakse luba, et sa annaksid kolmanda osapoolele ligipääsu oma veebilehe kontole. Kõlab küll hirmutavalt, kuid tegemist on IFTTT-i poolt sertifitseeritud teenustega, nii et infolekket ega kontohäkkimist ei tasu karta. Vajutades nupule Activate vupsab välja dialoogiaken, kus küsitakse, kas ma tõesti tahan anda IFTTT-le ligipääsu minu kontole. Ilma selle kinnituseta retsept ei toimi.


Kui kanalid on aktiveeritud, antakse kasutajale võimalus retsepti korrigeerida. Mina ei soovita sinul midagi esialgu näppida, las kõik jääb nii nagu on. Pealegi saad sa hiljem soovi korral seda retsepti veel muuta. Niisiis, sinul jääb üle vaid vajutada nupule Add Recipe. Voila, retsept on loodud ning sinu elu on karvavõrra lihtsamaks tehtud.

Kuidas luua enda retsepti?
Mida teha siis, kui sa ei leia endale sobiliku retsepti ja oled IFTTT-ga “sina” peale üle läinud? On aeg hakata tegema oma retsepte.

Retseptide loomine toimub põhimõtteliselt ühede ja samade reeglite järgi, nii veebi kui mobiili retseptide puhul. Protsessi näitlikustamiseks kirjeldan ma oma Soundcloud-Twitteri retspepti loomist. SoundCloud‘s on saadaval mitmeid huvitavaid taskuhäälinguid, sealhulgas ka eesti keelseid ning minul tekib vahest tahtmine meeldinud palasid Twitteri vahendusel jagada. Siinkohal tuleb mulle appi IFTTT.

1. samm: Avan oma IFTTT konto avalehe ning vajutan nupule Create a Recipe. Avanenud aknas vajutan nupule This. Nüüd saan valida päästikukanali, ehk teenuse, kus pannakse hammasrattad käima. Minu valikuks on SoundCloud.

2. samm: Valin tingimuse, mis peab päästikkanalis toimuma, et tegevus algaks. Minu valikuks on New public like mis tähendab seda, et kui ma panen helipalale like‘i, siis toimub midagi. Seejärel vajutan nupule, mis kinnitab päästiku loomist.


3. samm: Nüüd tuleb mul valida sihitiskanali ehk teenuse, millele on funktsioon suunatud. Valin Twitteri.

4. samm: Valin sobiva funktsiooni. Mina valitud funktsiooniks on “Postita uus säuts” ehk Post a Tweet.


5. samm: Eelviimase liigutusena saan korigeerida säutsu väljanägemist.

6. samm: Vajutan nupule Create Recipe


Niisiis, nüüd on minu retsept loodud ning toimib nii nagu peab. Nii see retsepti loomine üldjoontes käibki. Ei midagi keerulist. Ka kõikide teiste teenuste puhul tuleb sul läbi käia samad sammud.

_________________
Tehnikaroti blogi http://thetechnorat.wordpress.com/
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
LKits
HV Guru
LKits

liitunud: 06.09.2007




sõnum 18.03.2015 09:43:11 vasta tsitaadiga

Paranoilisuse õudusmaa...
Anda ühele rakendusele ligipääs kõikidele teenustele, mida kasutad (Facebook, Twitter, Google erinevad teenused jne).

Samas, mugav lahendus ja nii mõnedki tuttavad just Facebook-i ja Twitteri postituste ühilduvust kasutanud. Teed ühes postituse ning teises ilmub samuti automaatselt.

_________________
itLahendused - Arvutite remont ja hooldus, veebilehtede loomine, soodne veebimajutus. Võta ühendust! Tel: +372 555 268 97 ja e-post info@itlahendused.ee
Kommentaarid: 13 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 13
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Kasulikud näpunäited »  Mis on IFTTT ja kuidas seda kasutada?
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.