Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Mac/Apple »  Ports võhiku küsimusi Apple ökosüsteemi ja riistvara kohta märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Aix
HV Guru
Aix

sõnum 14.04.2025 13:51:09 vasta tsitaadiga

Timberg kirjutas:
Aix kirjutas:
A mis sa teha plaanid?

Tekstitöötlus, videotöötlus, helitöötlus, fototöötlus.

Iseenesest on igale suunale tasuta variant ka olemas - või peab kindlasti tasuline olema?
Enda konto on ikka Eestis, ja ei oska millestki nagu puudust tunda.
Kommentaarid: 407 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 339
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Timberg
ööKARU
Timberg

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 25.04.2025 22:56:31 vasta tsitaadiga

Kas saab Apple Eestisse regatud kontoga seotada ka tarkvara, mida müüakse näiteks Apple Taani või Norra poes (appstore)?
Kommentaarid: 341 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 272
tagasi üles
Taavi_R
HV Guru
Taavi_R

sõnum 26.04.2025 00:06:35 vasta tsitaadiga

Lühike vastus: kui sul on Eesti konto, siis ilma regiooni muutmata sa ei saa alla laadida rakendusi, mis on mõeldud mõne teise regiooni jaoks.

Kas sul on mingi väga spetsiifiline rakendus, mis Eesti regioonis ei ole saadaval? Või mis põhjusel just DK/NO poest tahad osta?

Timberg
ööKARU
Timberg

sõnum 26.04.2025 19:22:36 vasta tsitaadiga

Taavi_R kirjutas:
Lühike vastus: kui sul on Eesti konto, siis ilma regiooni muutmata sa ei saa alla laadida rakendusi, mis on mõeldud mõne teise regiooni jaoks.

Kas sul on mingi väga spetsiifiline rakendus, mis Eesti regioonis ei ole saadaval? Või mis põhjusel just DK/NO poest tahad osta?

https://www.apple.com/us-edu/shop/product/BMGE2Z/A/pro-apps-bundle-for-education - on see Eestis ostetav?
tagasi üles
Taavi_R
HV Guru
Taavi_R

sõnum 26.04.2025 22:02:31 vasta tsitaadiga

Eestis ei ole ametlikku Apple e-poodi. Tundub, et see bundle on saadaval ainult e-poes, mitte AppStores.

Ma ei tea, mis nõuded Apple Education Store lehelt ostmisel on. Ma kirjutaks toote lehel chati ja küsiks sealt. Näiteks: https://www.apple.com/ie-edu/shop/product/BMGE2ZM/A/pro-apps-bundle-for-education

Timberg
ööKARU
Timberg

sõnum 27.04.2025 11:49:36 vasta tsitaadiga

Taavi_R kirjutas:
Eestis ei ole ametlikku Apple e-poodi. Tundub, et see bundle on saadaval ainult e-poes, mitte AppStores.

Ma ei tea, mis nõuded Apple Education Store lehelt ostmisel on. Ma kirjutaks toote lehel chati ja küsiks sealt. Näiteks: https://www.apple.com/ie-edu/shop/product/BMGE2ZM/A/pro-apps-bundle-for-education

Hei!

Kuule tuhat tänu sulle. Su vastusest oli tohutult abi! Aitäh! Oled äge kaasmaalne!

SAAGU SIND PALJU icon_biggrin.gif
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 27.04.2025 23:01:49 vasta tsitaadiga

Taavi_R kirjutas:

Soome lehelt võid osta, minu teada täiesti toimiv lahendus (ise pole testinud):
https://www.apple.com/fi-edu/store

tagasi üles
Timberg
ööKARU
Timberg

sõnum 29.04.2025 20:27:13 vasta tsitaadiga

Etz kirjutas:
Taavi_R kirjutas:

Soome lehelt võid osta, minu teada täiesti toimiv lahendus (ise pole testinud):
https://www.apple.com/fi-edu/store

Mhmh. Leidsin õige koha. Huvitav, kas nad Tartu Ülikooli tunnistavad. icon_smile.gif
https://www.apple.com/fi-edu/shop/product/BMGE2ZM/A/ammattilaisohjelmien-paketti-koulutusalalle

Proovisin. Eesti krediitkaardiga osta ei saa, sest sinna saab sisestada ainult Soome aadressi. Muidu jah, saad "as guest" maksta, panna oma e-posti aadressi, aga füüsilise aadressi pead ka panema.

Tõenäoliselt saab nii, et maksad Apple FI giftcardidega, aga ma ei ole kindel,
1. kas tarkvara saab osta apple fi giftcardiga (äkki see on ainult itunes vms jaoks?) icon_biggrin.gif
2. soome apple poest neid giftcarde osta ei saa Eesti krediitkaardiga.
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

Autoriseeritud ID-kaardiga Online

sõnum 29.04.2025 21:14:00 vasta tsitaadiga

mis aadressi? mismõttes? kas sellele aadressile tuleb mingi füüsiline asi postkasti? suva aadress vaata mingi pistefii lehe pealt..
MaxPower
Kreisi kasutaja

sõnum 29.04.2025 23:26:03 vasta tsitaadiga

perenoel kirjutas:
Mina ostsin 4 a tagasi just turule tulnud M1 kiibiga Maci ja ei ole siiani leidnud mingit põhjust, et peaks uuendama hakkama.

Sama seis...
Kommentaarid: 11 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 11
tagasi üles
Timberg
ööKARU
Timberg

sõnum 02.05.2025 17:25:25 vasta tsitaadiga

laurx kirjutas:
mis aadressi? mismõttes? kas sellele aadressile tuleb mingi füüsiline asi postkasti? suva aadress vaata mingi pistefii lehe pealt..

Aga proovi. Mina ei suutnud läbi hammustada, kuidas sealt osta. Üritasin. Proovi nii kaugele, et kui ostuks läheb, siis loomulikult ära osta. Mina jäin sinna kinni, kus nõudis, et mu krediitkaart oleks Soome aadressile registreeritud.
tagasi üles
Taavi_R
HV Guru
Taavi_R

sõnum 02.05.2025 20:46:18 vasta tsitaadiga

Mina suhteks IE (Iirimaa) helpdeskiga. Lingi juba postitasin. Neil on kodulehel chat ka olemas. Kirjuta sinna.

Vaatasin Redditis paar teemat üle. Kasutajate kogemuste põhjal ei tohiks vahet olla, mis riigi Apple e-poest selle ostad. Samuti ei küsita mingit dokumenti.

EE lehel isegi õpetus: https://support.apple.com/et-ee/118586

Timberg
ööKARU
Timberg

sõnum 04.05.2025 19:47:58 vasta tsitaadiga

Taavi_R kirjutas:
Mina suhteks IE (Iirimaa) helpdeskiga. Lingi juba postitasin. Neil on kodulehel chat ka olemas. Kirjuta sinna.

Vaatasin Redditis paar teemat üle. Kasutajate kogemuste põhjal ei tohiks vahet olla, mis riigi Apple e-poest selle ostad. Samuti ei küsita mingit dokumenti.

EE lehel isegi õpetus: https://support.apple.com/et-ee/118586

Hei.
Siin ~nädal tagasi olin paar tundi Iiri Apple CSiga chatis.
TLDR:
Öeldi, etet EU riikide Apple poest ostetud "cdkeyd" saab aktiveerida kõigis EU riikides.
Ja Iirimaalt selle paketi ostmisel on vajalik, et käid Iiri ülikoolis, mis on ametlikult mingis Iirimaasiseses andmebaasis. Sealt andmebaasist kontrollitakse, kas õpid päriselt ka.
tagasi üles
Timberg
ööKARU
Timberg

sõnum 10.05.2025 22:36:53 Milline on apple mac mini arvutite seeria riistvara kvaliteet ja eeldatav töötamise aeg aastates? vasta tsitaadiga

Kallis agar kaas-moderaator. Palun jäta mu teema rahule ja ära liida ega kustuta seda. See alamfoorum on sisuliselt väljasurnud, vanu teemasid on vähe, neist mitmed on veel laiematest või tohutult kitsamatest teemadest. -- Jäta mu teema rahule. Aitäh! thumbs_up.gif thumbs_up.gif beer_yum.gif icon_lol.gif monkey.gif monkey.gif

Juhtusin ühe tuttavaga pikemalt apple seadmetest rääkima. Ta on kasutanud apple sülearvuteid, imac, telefone aastast 2008. Tema sõnul on apple ringkonnas mitmed seda meelt, et apple sülearvutid kestavad kauem, kui apple lauaarvutid.

Küsisin apple mac mini kohta ja selle seadme puhul ütles, et 4-6 aastat võiks olla oodatav tööiga.

Mul teisi sõpru/tuttavaid pole, kes apple seadmeid kasutavad, seega küsin siin küla tarkadelt. Konkreetne huvi on just mac minide kohta, sest on plaanis sel või järgmisel kuul see seade osta (või mitte osta). Eelnevalt oli mulle justkui jäänud mulje, et apple riistvara kvaliteet on ülihea.

Mõtlesin, et saaksin selle mac mini 4 pro-ga ~5 kuni 7 aastat ilusti tegutseda -- mu töö on kontoritarkvara, seega rauale nagu erilist vatti ei tule. Teisalt tegelen fotograafiaga, teen vahel pildi, video ja helitöötlust.

Samas nüüd pani natuke mõtlema, et kui ostan 2500 eurose masina, mille ~4 aasta pärast katki minemine pole üllatus, siis on seis suhteliselt nutune.

Oleks tänulik igasuguste kogemuste, kaasamõtlemise eest. Kuidas endal apple lauaarvutitega kogemused? Mida tööl sääraste seadmete töökindlus on varem näidanud jne.
tagasi üles
von Wu
HV Guru
von Wu

sõnum 10.05.2025 23:03:38 vasta tsitaadiga

Miks Pro, kui tavaline M4 Mac Mini on olenevalt mälust ja SSD-st 500-1000€ odavam ja pildi-, video- ja helitöötlus ei ole põhitöö?
512GB SSD eest pole mõtet juurde maksta, nagunii saab täis ja on välist SSD-d vaja. 24 GB mälu on teine asi, aga ka 16 GB on Maci puhul enamasti täiesti piisav (esmakordselt on odavaim Mini 16 GB mäluga 8 GB asemel).
Ja 2500€ hinda ei näe ka Pro-l. Kallim versioon maksab ~1750€.
Tarkvarauuendusi saavad üldiselt 6 aastat, nii kaua ikka kestab. Praaki võib muidugi alati ette tulla.

Sugulane teeb aeg-ajalt pildi-, video- ja helitöötlust Mac Mini M2 Pro-ga, mis on jõudluselt samaväärne või pisut nõrgem kui tavaline M4 ja on väga rahul.
Töökaaslane teeb samu asju M1 Macbookiga (8 GB RAM!) ja on ka rahul.

Ära osta esimeseks Mac-iks hästi kallist. Võib-olla ei harjugi opsüsteemiga ära, mis siis teed?

tagasi üles
beastbeats
HV Guru
beastbeats

sõnum 11.05.2025 09:55:23 Re: Milline on apple mac mini arvutite seeria riistvara kvaliteet ja eeldatav töötamise aeg aastates? vasta tsitaadiga

Timberg kirjutas:
Kallis agar kaas-moderaator. Palun jäta mu teema rahule ja ära liida ega kustuta seda. See alamfoorum on sisuliselt väljasurnud, vanu teemasid on vähe, neist mitmed on veel laiematest või tohutult kitsamatest teemadest. -- Jäta mu teema rahule. Aitäh! thumbs_up.gif thumbs_up.gif beer_yum.gif icon_lol.gif monkey.gif monkey.gif

Kallis kaasfoorumlane, pole mõtet foorumit iga uitmõttelise teemaga risustada - katsu enda “Ports võhiku küsimusi Apple ökosüsteemi ja riistvara kohta” teemaga edaspidi piirduda icon_idea.gif

tagasi üles
Timberg
ööKARU
Timberg

sõnum 12.05.2025 21:05:42 vasta tsitaadiga

von Wu kirjutas:
Miks Pro, kui tavaline M4 Mac Mini on olenevalt mälust ja SSD-st 500-1000€ odavam ja pildi-, video- ja helitöötlus ei ole põhitöö?
512GB SSD eest pole mõtet juurde maksta, nagunii saab täis ja on välist SSD-d vaja. 24 GB mälu on teine asi, aga ka 16 GB on Maci puhul enamasti täiesti piisav (esmakordselt on odavaim Mini 16 GB mäluga 8 GB asemel).
Ja 2500€ hinda ei näe ka Pro-l. Kallim versioon maksab ~1750€.
Tarkvarauuendusi saavad üldiselt 6 aastat, nii kaua ikka kestab. Praaki võib muidugi alati ette tulla.

Sugulane teeb aeg-ajalt pildi-, video- ja helitöötlust Mac Mini M2 Pro-ga, mis on jõudluselt samaväärne või pisut nõrgem kui tavaline M4 ja on väga rahul.
Töökaaslane teeb samu asju M1 Macbookiga (8 GB RAM!) ja on ka rahul.

Ära osta esimeseks Mac-iks hästi kallist. Võib-olla ei harjugi opsüsteemiga ära, mis siis teed?

Väga muhe. Kas viitsid oma sugulaselt küsida, mis ta on kuulnud mac minide riistvara kestmise kohta? Kui pikka riistvara vastu pidamist on põhjust loota?

Ma ise väga sobimise kohta ei muretse. Olen linuxil erinevate distrote, DE-dega nüüdseks mitu aastat tegelenud, alates gnome-st ja lõpetades awesomewm & qtilega. Usun, et saab ilusti hakkama. Kui ei saa, siis saab toote tagastada.
tagasi üles
von Wu
HV Guru
von Wu

sõnum 12.05.2025 21:54:04 vasta tsitaadiga

Küsisin. Kirjutas nii:
tsitaat:
Üldjoontes on kõikide mäki asjadega see, et kõik muu on okei, kuid süsteemiuuendustega suretatakse arvuti välja. Mul on nt ipad, mis on 2016(?) väljalase, aga tänaseks ei saa väga enam midagi teha.
Ühtegi mäkki ei ole näinud mitte kunagi füüsiliselt lagunemas ja lauaarvutid ilmselt selle võrra paremas positsioonis, et ei veeta kaasa. Muud ohtu ei näe, peale süsteemi, mis on 5-8 aastat erinevatel andmetel

Linuxi ja Maci kasutuskogemus ei ole eriti sarnane. Macil ei saa sa midagi enda järgi kohandada, vaid pead ise kohanema.
Adobe tarkvara töötab väidetavalt MacOS-iga paremini kui Windowsiga. Linuxiga ei tööta vist üldse.
M4 Mac Mini (see kõige odavam ikka) tekitab mul üle väga pika aja tahtmise endale Mac osta. Viimati meeldisid siis, kui Maci lauaarvutid veel PCga võrreldes ilusad ja huvitavad olid (G3-G4), aga hinna taskukohaseks muutumise ajaks oli riistvara lootusetult vananenud (st. liiga nõrk).

tagasi üles
mihhkel
HV veteran
mihhkel

sõnum 12.05.2025 22:16:13 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Macil ei saa sa midagi enda järgi kohandada

icon_eek.gif

Saab ikka, lihtsalt mitte nii äärmuslikus ulatuses kui mõne Linuxi DE peal. Vastukaaluks on mõned asjad aga ehk stabiilsemad (mitte et mul ka Linuxi/KDE all kõik kogu aeg kräshiks).

laurx
HV Guru
laurx

Autoriseeritud ID-kaardiga Online

sõnum 12.05.2025 22:24:45 vasta tsitaadiga

Hinged lähevad katki, flex kaablid ribadeks, 5v nand saab peale komtrolleri surma 12v peale ja hävineb koos andnetega jne jne..
von Wu
HV Guru
von Wu

sõnum 12.05.2025 22:26:41 vasta tsitaadiga

Esimesed kaks ei puutu asjasse (lauaarvuti), kas kolmas kehtib?
tagasi üles
Dirty Harry
HV Guru

sõnum 13.05.2025 08:52:39 vasta tsitaadiga

Mac Mini lauaarvutina võiks FÜÜSILISELT kesta päris kaua. Oma kogemusest on mul neid pikemalt olnud kaks tükki, C2D oma oli kunagi ning mõnda aega hiljem äkki 2011 või 2012 aasta serverversiooni (i7) kasutasin pikalt. Server-šmerver - see oli ikka Mini kokkuvõttes. M1 oli ka, aga seda kasutasin lühemalt kuna läksin/jäin läpaka peale.

Op.süsteemi toe osas on Applel (räägime antud juhul siis macOSist) üldjoontes nii:
1. Ca 3 aastat saab op.süs rohkem uuendusi, näiteks hetkel 2021. sügisel välja tulnud Monterey sai viimase uuenduse 2024. suvel.
2. Mac Mini näitel - 2018. aasta Mini saab hetkel uusima macOSi (Sequoia) uuendusi. Sügisel tuleb ilmselt järgmine macOS ning 2018. aasta Mac Mini seda enam ilmselt ei saa. Võinoh, eks näis, kuna teatavasti 2019. aastal minisid ei tulnud, 2020. tuli ja siin hakkab Apple Siliconi(ARM) ajastu. Aga siiski - nii 6 aastat saab mäkk uusimat op.süsi.
3. NB! Apple puhul on ametlik poliitika, et AINULT uusim op.süs saab KÕIK uusimad turvapaigad! Seega kui see teema on oluline, siis vana macOSi peal, isegi kui see saab paljud uuendused, ei saa lõputult olla.

Kirjutan viimase opunkti pikemalt lahti. Mini puhul ja perspektiivi pannes - kui osta latest & greatest raud, siis 6 aastat on elu rahulik. Seitsmendast peab langemata otsuse - ning kui on soov minimaalselt oma energiat panustada ning turva on maksimaalselt oluline, siis tuleb poodi uue mudeli järgi minna. Kodukasutuses, eriti kui ise on julgust näpud õliseks teha, siis OCLP (OpenCore Legacy Patcher) abil saab uusima Sequoia panna näiteks 2009. Mini (C2D) peale. Muidugi tasub arvestada, et kusagil jookseb mõistlikkuse piir, dosdude1 on loonud vahendid, et 2019. aasta väljatulnud Catalinat näiteks 2008. aasta vanakestel jooksutada.

Ütleme nii, et selline tavaline kodukasutaja, kes ise viitsib natuke nokitseda, siis on väga mõistlik järeturult vaadata ca paar aastat vana oma aja väga korralik Mac Mini mudel suhtsoodsalt, kasutada neli aastat - ja siis paistab, mis saab edasi. Ning kui enam Apple enam uusimat macOSi ei jaga 6 aastat vanale mudelile, siis OCLP abil saab mitu head aastat ikka eluiga pikendada. Jah, seal on teinekord omad nüansid, mingi featuur ei pruugi töötada (tegu on ikkagi häkiga) - aga suures plaanis on kõik OK. Ning kui osta hea raud, siis on see ka 9 aastat hiljem tipp-topp, eriti ARMi ajastul, kus 2020. aasta odavaim M1 on seni superhea.

Kui turva pole nii oluline - ja mis seal salata, kodukasutajat mitmed teemad seni pole väga puudutanud, siis peale neljandat aastat tuleb veel ca 3 aastat "niisama" uuendusi, kriitilisemad turvamulgud lapitakse ära ka. Seega jälle kodus - pigem räägime 7 aastast, kus on ametlikult uusim macOS peal ja elu lill. Peale seda - vabalt võib olla, et kõik on endiselt okei. Mingist hetkest hakkab näiteks Lightroom kobisema, et kuule, ma ikka tahan uuemat op.süsi. Aga see on ka sellest 7-st aastat veel paar aastat edasi.

Lisaks - ARMi ajastul veel pole olnud vaja vana mäki peale midagi entusiastidel portida, Apple on seni kogu aeg uusimat macOSi tarninud. Mis saab edasi - eks näis. Elu on näidanud, et mingi lahendus ikka leitakse. Ja kui ei leita, siis saad sitaks hea linuximasina endale, kuna linuxit aetakse mäki ARMi peale ka. Seal on ka omad "agad" - aga las see teema olla, pole hetkel relevantne.

Pikk jutt tuli ja ma ei teagi, kas suutsin seda nii kirjutada, et loogiline tundus... aga mõte oli selles, et Mac Mini näitel saab ikka päris kaua kodus ametliku macOSi peal sõita kui just pole üliturvatundlik. Ning kõik aastad on sellised umbkaudsed, võivad siia-sinna aastaga ikka kõikuda kuna pole alati must-valge. Lisaks eriti karmide aukude puhul on Apple teinekord uuendanud lausa ülivanu macOSe.

Apple viide tollesama "ainult uusim OS saab kõik turvalapid" kohta:
https://support.apple.com/et-ee/guide/deployment/depc4c80847a/web - "Note: Because of dependency on architecture and system changes to any current version of Apple operating systems (for example, macOS 15, iOS 18, and so on), not all known security issues are addressed in previous versions (for example, macOS 14, iOS 17, and so on)."
Kommentaarid: 181 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 145
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Mac/Apple »  Ports võhiku küsimusi Apple ökosüsteemi ja riistvara kohta mine lehele eelmine  1, 2, 3
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.