Avaleht
uus teema   vasta Administratiivsed foorumid »  Uudisvihjed »  Suri Eesti e-riigi üks tugisambaid Meelis Roos märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
maty
Kreisi kasutaja

liitunud: 11.07.2009



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 16.09.2021 21:50:12 Suri Eesti e-riigi üks tugisambaid Meelis Roos vasta tsitaadiga



https://www.postimees.ee/7339779/suri-eesti-e-riigi-uks-tugisambaid-meelis-roos

Cybernetica kirjutas:
Meelis Roos alustas Cyberneticas infoturbesüsteemide arendusega 1998. aastal, aidates luua Eesti esimest virtuaalse privaatvõrgu süsteemi Privador VPN, tulemüüri Barricade ja avaliku võtme infrastruktuuri tugitarkvara TrueSign. Meelis osales meeskonnas, mis ehitas maailmas tõenäoliselt teise avalikus kasutuses oleva linkimispõhise ajatembeldussüsteemi. Täna tunneme sellist tehnoloogiat plokiahela nime all.

2000ndate aastate alguses hooldas Meelis Cyberneticas Eesti riigi andmevõrku X-teed, parandas raporteeritud vigu ning tarnis parandusi ja uuendusi. Meelis aitas ka välja töötada riigivõrgu turvarikete seire süsteemi ning tegi seal ka hiljem arendusi. Selleaegne Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektor ütles ka ühes oma esinemises, et Eesti e-riik püsib entusiastide õlgadel. Meelis oli just üks selline entusiast.

Meelisel oli lai teadmistepagas ja temalt sai igasugustel teemadel nõu küsida, olgu siis tööalaselt või muus mõttes. Ta leidis sinu jaoks alati aega ja kui kohe vastata ei osanud, siis kaevas päeva-paar ning tuli pärast sinu juurde vastusega tagasi. Ta seletas sulle väga kannatlikult, kuni sa lõpuks aru said, ega pidanud sind kunagi rumalaks selle pärast, et sa midagi ei teadnud või osanud. Nii said Eestis paremaks ja turvalisemaks riiklik koostöövõrk X-tee, autentimise ja digitaalallkirja lahendused Mobiil-ID, Smart-ID, Eleringi energiaandmete platvorm Estfeed. Meelis aitas üles ehitada e-riiki ka Aserbaidžaanis.

Kõige selle kõrval ei väsinud Meelis ka kogukonnaprojektide toetamisest. Meelis testis ja aitas parandada vaba tarkvarana leviva Linuxi operatsioonisüsteemi tuuma lähtekoodi. Tihti aitas ta tagada, et Linux töötaks ka vanematel seadmetel. Lisaks aitas Meelis kaasa taaskasutusele - andes nõu Tartus Tehnikaringlusele, milliseid arvuteid kuidas töökorda seada. Nii mõnigi nõnda päästetud arvuti jõudis Meelise rajatud Tartu Ülikooli arvutimuuseumisse.

Meelis oli kollektiivi hing, kogudes kolleegide lugusid ja ütlemisi üle aastate. Ta oli kirglikult entusiastlik ning viis algatatu lõpuni. Meelis õpetas Tartu Ülikoolis infoturbe, operatsioonisüsteemide ja hajussüsteemidega seotud aineid. Tema tudengid ehitavad turvalisemaid süsteeme kümnetes Eesti firmades ja riigiasutustes, paljud ka Cyberneticas. Nii kirjutas ta ennast tugevalt Eesti e-riigi, infoturbe, teaduse ja hariduse ajalukku.

Jääme mäletama ja kaitsma Meelise loodut ning kanname edasi tema ideaale parematest süsteemidest.

https://cyber.ee/news/2021/16-09/

TÜ arvutiteaduste instituut kirjutas:
Meelis Roos omandas bakalaureuse- ja magistrikraadi Tartu Ülikoolis informaatika erialal vastavalt 1997. ja 1999. aastal. Meelise magistritöö “Ajatembelduse ja notariseerimise ühendamisest” (Integrating Notarization and Time-Stamping) oli maailma esimene skaleeruv plokiahelail põhinev digitaalallkirja notariseerimislahendus, mis sisaldas ka ajatemplit. Tema põhitöö on olnud AS Cybernetica turvaainseneri ametikohtadel, arendades Eesti riigi tähtsamaid digiriigi lahendusi. Kuid selle kõrvalt on ta kogu aeg õpetanud ka Tartu Ülikoolis.

Alates 2005. aastast töötas Meelis arvutiteaduse instituudis hajussüsteemide lektorina, olles tudengite seas kõrgelt hinnatud õppejõud. Ta luges ülikoolis aastaid operatsioonisüsteemide, andmeturve ja turvalise programmeerimise meetodite aineid ning juhendas kokku üle 30 bakalaureuse- ja magistritöö. Meelis oli oma ala spetsialist nii teoorias kui ka praktikas, omades pikaajalist kogemust hajussüsteemide ja küberturvalisuse valdkonnas. Tänu sellele oskas ta neid teadmisi alati põnevalt ning eluliselt tudengitele edasi anda. Tema tarkvaraarenduse ja infoturbe teemaliste lugude rääkimise oskus lihtsalt pani kõiki kuulama.

Meelise sügav huvi ja kirg arvutitehnika kogumise ja arvutite ajaloo vastu viis 2005. aastal arvutimuuseumi loomiseni Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudis, eesmärgiga kajastada terviklikult arvutiteaduse ajalugu ja arengut. Paljud mäletavad Meelist tehnikavahetuse kaudu või osalemisest mõnes suuremas Meelise korraldatud projektis huvitavate eksemplaride hankimisel muuseumi. Arvutimuuseum paikneb nüüd Delta õppehoones ning pakub ekskursioonide käigus palju põnevat avastamist.

Mitmete arvutientusiastide teadvusse jõudis Meelis Roosi alias mroos’i nimi juba koolieas, kui tema hallatud email-FTP-email lüüs andis võimaluse maailma ftp serveritest UUCP ühenduse faile tirida. Samuti testis ja aitas Meelis parandada Linuxi tuuma koodi 22 aasta jooksul, ning tema osalusel on kasvanud ja arenenud linux.ee kogukond.

Arvutiteaduse instituudi kolleegid kirjeldavad Meelist kui töökat ja entusiastliku kolleegi. Hajussüsteemide õppetooli juhataja professor Eero Vainikko aga peab muuhulgas oluliseks, et Meelis oli südamlik ja hooliv inimene, kelle suureks uhkuseks ja motivatsiooniks olid tema pere ja lähedased.

Oleme leinas nii suurepärase inimese varajase lahkumise tõttu. Avaldame sügavat kaastunnet Meelise abikaasale, lastele ja kõigile teistele lähedastele.

https://www.cs.ut.ee/et/uudised/meie-seast-lahkus-hinnatud-oppejoud-hea-kolleeg-sober-meelis-roos-1975-2021

Meelis Roos'i HV kasutaja mroos

Kuna sinna uudiste alafoorumi alla ei saa teha, siis panen siia.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
The_Boss
HV Guru
The_Boss

liitunud: 13.01.2009



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 16.09.2021 22:04:22 vasta tsitaadiga

Oli omapärane, aga väga hea õppejõud. Kahju, et varakult lahkus.
_________________
Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Equinox
HV veteran
Equinox

liitunud: 04.04.2002




sõnum 16.09.2021 22:27:09 vasta tsitaadiga

Head teed, kallis kursavend!
_________________
Live long and prosper!
RIP, Spock. Leonard Nimoy 1931-2015
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Administratiivsed foorumid »  Uudisvihjed »  Suri Eesti e-riigi üks tugisambaid Meelis Roos
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa ei või manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.