Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Pressiteated »  Telia teeb ettevalmistusi 3G võrgu sulgemiseks märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele 1, 2, 3  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
Tanel
HV Guru
Tanel

liitunud: 01.10.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2021 09:37:11 Telia teeb ettevalmistusi 3G võrgu sulgemiseks vasta tsitaadiga


PRESSITEADE - Telia on asunud tegema Eestis ettevalmistusi selleks, et sulgeda 2023. aasta lõpuks oma 3G mobiilside võrk.

Telia Eesti tehnoloogiajuhi Andre Visse sõnul on ettevõte olnud alates üheksakümnendate algusest Eesti mobiilside turu teerajaja, tuues esimesena oma klientideni nii 1G, 2G, 3G, 4G kui 5G tehnoloogia.
„1. juunil tähistame 30 aasta möödumist mobiilside algusest Eestis ning hetkel oleme ainus kohalik operaator, kes pakub oma klientidele juba ka viienda põlvkonna mobiilsidetehnoloogiat. Nüüd oleme ühtlasi esimene, kes võtab ette julge sammu ja hakkab liikuma 3G võrgu sulgemise suunas paari aasta perspektiivis. Meie plaan on sulgeda 3G tehnoloogia 2023. aasta lõpuks,“ ütles Visse.

Telia tehnoloogijuhi kinnitusel on selleks, et uutele tehnoloogiatele ruumi teha, vajalik mõne vanema põlvkonna võrgu sulgemine ja kasutuses oleva ressursi vabastamine. Selle kasuks räägib veel asjaolu, et uued tehnoloogiad pakuvad täna juba kordades paremat kasutuskogemust (mobiilside puhul näiteks kvaliteedi, kiiruse ja edastatavate andmemahtude näol) ning ka tarbijate kasutuses olevad telefonid pidevalt uuenevad ja toetavad uuemaid võrke nagu 4G ja 5G. Samuti on oluline, et uued tehnoloogiad nagu 5G on eelmistest märksa keskkonnasõbralikumad.
„Näeme oma klientide eelistuste pealt, et üha vähem kasutatakse ainult 3G-d toetavaid telefone, mis omakorda vähendab pidevalt kõne- ja andmeside liiklust meie 3G võrgus. Näiteks mobiilse kõneside kogumahust moodustavad Telia võrgus juba enam kui poole 4G ehk VoLTE kõned, samuti on VoLTE toega telefonide hulk meie võrgus üle 50%. Kõigile lisaks oleme täna Eestis avanud juba ligemale poolsada 5G tugijaama ning 5G tehnoloogiat kasutavad juba tuhanded meie kliendid. Seega on kahe ja poole aasta pärast paras aeg 3G tehnoloogia väärikalt pensionile saata,“ ütles Visse.

Mobiilse interneti kasutamises on Telia 3G võrgu osakaal täna ca 1% kandis, kõnemahtude arvestuses käib läbi 3G võrgu vähem kui kolmandik kõnedest.
Telia tehnoloogiajuhi sõnul on oluline siiski rõhutada, et Telia pakub täna kõigile oma klientidele harjumuspäraseid 3G tehnoloogial põhinevaid teenuseid ja võimalusi edasi ning enamikku nendest sammudest, mis puudutavad 3G võrgu sulgemise ettevalmistusi, suurem osa klientidest ei tunneta.

Lisaks jääb ka peale 3G võrgu sulgemist nendel klientidel, kes sinnamaani on kasutanud 3G tehnoloogiat, mobiilside teenus toimima, seda siis juba 4G või 2G võrgus. Sama kehtib M2M (machine-to-machine) ja IoT (asjade interneti) lahenduste kohta. „Loomulikult hoiame kõiki kliente, keda 3G võrgu sulgemine peaks edaspidi puudutama, kursis oma tegevustega ning jagame neile infot, nõuandeid ja soovitusi,“ lisas Visse.
3G võrgu sulgemises pole ka maailma vaates midagi enneolematut, kuna mitmed riigid ja paljud operaatorid on selle sammu juba kas teinud või tegemas. Nende hulgas on ka Telia Company teised riigid: Soome, Rootsi, Norra, Taani ja Leedu.
Samuti pole selles sammus midagi erakordset Eesti kontekstis, kuna Telia on varemgi erinevaid vanu tehnoloogiaid kas sulgenud või sulgemas. Heaks näiteks on juba aastate eest suletud analoog-telefoniside, lisaks on hetkel käimas vanema internetitehnoloogia ehk ADSL-i väljavahetamine uuemate ja võimekamate ühenduste vastu.

Lisaks sellele, et uued tehnoloogiad pakuvad tänu paremale kiirusele, võimekusele ja kvaliteedile märksa paremat kasutuskogemust, on moodsam tehnoloogia ka tunduvalt efektiivsem ja keskkonnasõbralikum, kuna tarbib oma eelkäijatest vähem elektrienergiat.
Andre Visse kinnitusel saavad Telia kliendid kasutada kohaliku turu kõige moodsamaid, kaasaegsemaid ja võimekamaid tehnoloogilisi lahendusi. „Julgeme olla esimene, kes võtab ette suuri valdkonda edendavaid samme, millest võidavad kokkuvõttes nii meie kliendid, koostööpartnerid kui kogu kohalik ühiskond.“

Mis on 3G?
Juba enne sajandivahetust hakkasid levima jutud uuest ja revolutsioonilisest mobiilsidetehnoloogiast nimega UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) ehk 3G, mis võimaldas nii kõnesidet kui ka kiiret andmesidet, mis küündis tollal uskumatuna tundunud 2 Mbit/s kiiruseni.

2003. aasta sügiseks oli EMT-l valminud Eestis 3G testvõrk ja ettevõtte Tallinnas Peterburi teel asuvas tehnokeskuses tehti esimene mobiilikõne 3G võrgus.
3G mobiilsidevõrk võimaldas algusaegadel kasutada kõnesidet või andmesidet (esialgu mitte samaaegselt) kiirusega 384 kbit/s. Praegu tundub see kiirus väga tagasihoidlik, aga arengud selles tehnoloogias olid tormilised, seda just andmeside kiiruste osas. 2007. aasta lõpuks olid 3G võrgus juba võimalikud andmeedastuskiirused kuni 7,2 Mbit/s ning paar aastat hiljem juba kuni 21,6 Mbit/s. Järgnevatel aastatel see kiirus veel kahekordistus.

Allikas: www.telia.ee

_________________
HV valuutakalkulaator
Kommentaarid: 461 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 12 :: 7 :: 356
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
serxx
Kreisi kasutaja

liitunud: 17.09.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2021 10:53:49 vasta tsitaadiga

Kui VoLTE iga seadmega igas võrgus toimiks, siis palun, lülitage 3G välja.

Aga kurb tõsiasi on see, et VoLTE on paras porr. Seal ei ole ühte standardit, mis igas võrgus töötab.
Vähemalt Androidi puhul eeldab see seda, et tootja on konkreetse võrgu jaoks vajaliku konfiguratsiooni tarkvarasse lisanud. Kasutaja ise seda konfigureerida ei saa. Mingeid konfiguratsioonisõnumeid vms operaatori poolt saadetava konfi võimalust ka pole.
Kui tootja ei suvatse mingi pisikese riigi võrgu VoLTE (ja ka VoWiFi tegelikult) konfi oma tarvarasse panna, siis ongi pekkis.
Ja paljude hiinakatega (või lihtsalt veidi vanemate seadmetega) just nii ongi. Riistvara tugi on, tarkvara tugi on, aga seadistused konkreetse võrgu jaoks on puudu. (odavamate) Androdikatega kiputakse üldse väga kiiresti ära unustama, et selline toode üldse kunagi tootmises on olnud ja pole lootustki, et mingi uuendus kunagi tuleks.
Lisame siia juurde veel Telia whitelisti ja isegi kui kõik eeldused on olemas, siis ikka ei tööta, sest Telia näitab sulle keskmist sõrme.

Miks üldse peab iga tootja tegema koostööd iga operaatoriga maailmas? See võiks olla kuidagi universaalsemalt lahendatud. Nagu vanasti olid 2g/3g konfiguratsioonisõnumid vms.

Kogu see Androidi maailm on viimasel ajal ka nii lukku keeratud, et raske on ise midagi teha. Bootloaderid lukus, lahti teha ei saa või on see väga keeruliseks/ebamugavaks tehtud. Tootjad GPL litsentsi nõudeid ei täida ja kerneli lähtekoodi ei avalda, mis tähendab, et custom ROM-i tegemine on ka ülimalt keeruline või võimatu jms. Enamvähem kõik mis võimalik tehakse selleks, et sa ei saaks seda riistvara kuidagi teisiti kasutada ja kindlasti peaks paari aasta pärast uue ostma.

Ma väga ootaks mingit universaalset konfigureerimise standardit, millega saaks VoLTE ära konfigureerida ilma tootja poolse tarkvarauuenduseta. Lisaks igasuguste whitelistide kaotamist.

Kogu see venitamine VoLTE osas pole ka kuidagi kasuks tulnud. Läks ju aastaid enne kui see võimalus üldse avati.
Kas keegi peale Telia üldse pakub VoLTE kõnesid hetkel?

Huvitav, kas 5G peal on asjad paremad või läheb veel hullemaks? Või purjetatakse sama tehnoloogiaga edasi, lihtsalt nimetatakse ümber Vo5G vms.

Kui VoLTE alati ja igast asendist töötaks, siis ma kindlasti pooldaks vanemate generatsioonide sulgemist.
Kommentaarid: 153 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 2 :: 138
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Mnator
HV Guru

liitunud: 18.10.2007



Online

sõnum 28.05.2021 11:05:48 vasta tsitaadiga

eks siin katsepolügooni tehakse
võib-olla ainus riik maailmas kus ei suudeta ega taheta 5G lihtsalt lisada vaid vaja tingimata liigvarakult 3G kinni panna, et järjekordselt klientidelt raha röövida
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tanel
HV Guru
Tanel

liitunud: 01.10.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2021 12:27:50 vasta tsitaadiga

tsitaat:

võib-olla ainus riik maailmas kus ei suudeta ega taheta 5G lihtsalt lisada

siin vist EKRE ja levikom probleemiks oli

_________________
HV valuutakalkulaator
Kommentaarid: 461 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 12 :: 7 :: 356
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
wex
Kreisi kasutaja

liitunud: 25.11.2003




sõnum 28.05.2021 12:39:43 vasta tsitaadiga

Minust on tugimast ~3 km kaugusel. (EMT antennid ole just tipus). Levi on selline et kui tahad et kõne ei hakiks tuleb välja minna. EMT-st on öeldud, et siseruumides ei peagi levi tagama. Kas selle 3 G sulgemisega võib veel halvemaks minna?
Kommentaarid: 119 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 112
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
A.S.
HV Guru

liitunud: 27.10.2003



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2021 13:01:47 vasta tsitaadiga

wex kirjutas:
Kas selle 3 G sulgemisega võib veel halvemaks minna?

Lükka telefon 2G peale ja vaata, kuidas levi on. Tegelikult võib levi isegi paremaks minna.
 
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 33
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
pimekaru
HV vaatleja

liitunud: 31.03.2014




sõnum 28.05.2021 13:04:51 vasta tsitaadiga

Jah operaatorid lasevad siin ise endale jalga kui nad AOSP-i ei toeta - kliendid liiguvad OTT kõnede peale seetõttu.

serxx kirjutas:
Kui VoLTE iga seadmega igas võrgus toimiks, siis palun, lülitage 3G välja.

Aga kurb tõsiasi on see, et VoLTE on paras porr. Seal ei ole ühte standardit, mis igas võrgus töötab.
..
Kui VoLTE alati ja igast asendist töötaks, siis ma kindlasti pooldaks vanemate generatsioonide sulgemist.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
norman6
Aeg Maha 1k

liitunud: 23.05.2021




sõnum 28.05.2021 13:24:32 vasta tsitaadiga

Ostke 4G wireless woLTE ruuter, viige katuse alla ja ühendage akupangaga. Elad maal, siis viige puu otsa.
4G on piisav teha paremaid interneti ja muid kõnesi.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
seeru
HV veteran

liitunud: 10.02.2004




sõnum 28.05.2021 14:33:56 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
tsitaat:

võib-olla ainus riik maailmas kus ei suudeta ega taheta 5G lihtsalt lisada

siin vist EKRE ja levikom probleemiks oli

Tegelik probleem oli siiski kuskil mujal.
Minuarust tekkis Venemaaga miski sageduste ja levijama.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
pois11
HV Guru

liitunud: 11.10.2003



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2021 14:50:50 vasta tsitaadiga

Oota... kas varsti siis saab google pixel telefonidega hakata 2G võrgus rääkima, sest 500-700€ mudelitele ei ole suudetud siiamaani VoLTE tuge lisada? Oleks siis tegemist mingi hiinakaga, ikka tuntu mudeliga aga ei suudeta tuge pakkuda.
Kommentaarid: 103 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 100
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Bilderberg
HV kasutaja
Bilderberg

liitunud: 26.08.2009




sõnum 28.05.2021 15:01:38 vasta tsitaadiga

Esialgu on üks küssa, kas EU toetab minu 3G seadmete väljavahetamist?
https://gsmvalve.planet.ee/koduvalveseadmed/87-koduvalve-tt16-3g-wifi-rfid-kaamera.html
Kommentaarid: 11 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 10
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Mnator
HV Guru

liitunud: 18.10.2007



Online

sõnum 28.05.2021 15:04:01 vasta tsitaadiga

pois11 kirjutas:
Oota... kas varsti siis saab google pixel telefonidega hakata 2G võrgus rääkima, sest 500-700€ mudelitele ei ole suudetud siiamaani VoLTE tuge lisada? Oleks siis tegemist mingi hiinakaga, ikka tuntu mudeliga aga ei suudeta tuge pakkuda.
telia omanike ja juhtkonna visiooni järgi ostad mõne nende poes pakutava telo ja mitu korda kallima teenuspaketi, mida kumbagi sa tegelikult ei vaja icon_wink.gif
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Pankook
HV kasutaja
Pankook

liitunud: 05.01.2011




sõnum 28.05.2021 15:20:15 vasta tsitaadiga

pois11 kirjutas:
Oota... kas varsti siis saab google pixel telefonidega hakata 2G võrgus rääkima, sest 500-700€ mudelitele ei ole suudetud siiamaani VoLTE tuge lisada? Oleks siis tegemist mingi hiinakaga, ikka tuntu mudeliga aga ei suudeta tuge pakkuda.

Tänapäeval ei saa enam suvalist telo osta välismaalt või mingist lambi poest ja loota, et see töötab igas riigis nii nagu peab.
Kui 4G tuli välja, siis ei olnud osadel telefonidel B20 sageduse supporti ja kui linnast välja läksid lendasid kohe 3G peale.
Nüüd 5G ja VoLTE ajal peavad tootjad konfi lisama enda telosse, et see tööle hakkaks. Osasi tootjaid absoluutselt ei koti mingid eesti operaatorid ja nad venitavad sellega või üldse ei lisa.
Sellepärast ka Google Pixel telefone ei müüda ametlikult Eestis...
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Inspiro
HV kasutaja

liitunud: 28.05.2012




sõnum 28.05.2021 16:30:33 vasta tsitaadiga

pois11 kirjutas:
Oota... kas varsti siis saab google pixel telefonidega hakata 2G võrgus rääkima, sest 500-700€ mudelitele ei ole suudetud siiamaani VoLTE tuge lisada? Oleks siis tegemist mingi hiinakaga, ikka tuntu mudeliga aga ei suudeta tuge pakkuda.


Google Pixel ei ole meie turul ametlikult müüdav seade. Toe lisamine sõltub nii tootjast kui ka operaatorist, 2 osapoolt.

ja mis vahet sel on kas sa kõneled 2G või 3G võrgus? Kui su telefon VoLTE-t ei toeta siis toimub automaatne fallback 5G/4G võrgust 2G(ja praegu veel ka 3G) võrku kõne alustamisel.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
pois11
HV Guru

liitunud: 11.10.2003



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2021 16:41:27 vasta tsitaadiga

Minu arust oli 2G kõne viletsama kvaliteediga kui 3G võrgus. Kunagi reklaamiti 3G tulekuga kvaliteetsemaid kõnesid. Võin ka eksida.
Kommentaarid: 103 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 100
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
indrpo
HV Guru

liitunud: 14.11.2004




sõnum 28.05.2021 16:54:07 vasta tsitaadiga

Võtaks seda kui SD vabalevi kaotamist. Tehnoloogia arenguga tuleb vanu süsteeme hakata sulgema/kaotama. Lõputult ei saa kõigele tuge pakkuda ja see pole mingi eesti eripära vaid kogu maailmas minnakse seda teed.
2G jääb ainult tänu sellele alles, et on liiga palju veel klientide poolt kasutusel olevaid M2M süsteeme, samuti kasvõi nuputelefonid, neid müüakse veel tänagi, uus 3310 nokia 2G.
Uued nutikad on juba minumeelest väga pikka aega 4G võrgus ja suurem osa neist toetab ka VoLTEt. Kui ei toeta, käib lihtsalt kõne üle 2G.

Paraku pean panema küünla nendele kes on mingi 3G only seadme hankinud, ma arvan, et see on igal juhul kasutaja enda mure. 1. et seade võks olla multifunktsionaalne, teisalt kuna tehnoloogia on vana, ehk on aeg upgrade teha.
Samas ma usun, et siiani kasutatakse veel kineskooptelerit ja otsitakse scart liidesega uusimat digiboksi sellele.
Kommentaarid: 253 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 223
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
napoleon
Unknown virus
napoleon

liitunud: 08.12.2008



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2021 16:56:44 vasta tsitaadiga

Ei saa ka mina aru, mis imeloom see volte on, et selle iga seadme ja iga operaatori puhul eraldi seadistama peab ja seadistada saab ainult seadme tootja.
Oma olemuselt on see ju tavaline VoIP, erisus on vaid selles et operaator annab sellele 4G/5G võrgus kõrgema prioriteedi kui tavalisele andmesidele.
Aga noh, üks variant on ka see, et asi liigub hoopis selles suunas, et võtad mobiilioperaatorilt andmeside paketi ja kellegi teise käest kõned. Teoreetiliselt saaks seda isegi praegu juba näiteks Skypega teha, aga Skypega pole telefonile helistamine praegu väga soodne ehk sellest on rohkem kasu välismaal.
Kommentaarid: 76 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 59
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
serxx
Kreisi kasutaja

liitunud: 17.09.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2021 17:23:35 vasta tsitaadiga

Inspiro kirjutas:
Google Pixel ei ole meie turul ametlikult müüdav seade. Toe lisamine sõltub nii tootjast kui ka operaatorist, 2 osapoolt.

See ongi asi, mida ma alguses üritasin öelda.
Aga see ei peaks olema sõltuv kahest või rohkemast osapoolest.
VoLTE peaks olema kas kasutaja poolt konfigureeritav või saaks operaator kuidagi automaatselt selle konfiguratsiooni saata oma võrgus olevatele seadmetele. Kindlasti mitte ei peaks olema hardcoded info, nagu hetkel on. See peaks olema ideaalis automaatselt konfigureeruv, nagu arvutit võrku ühendades DHCP teeb või midagi sarnast.

Mulle tundub, et hetkel on see VoLTE nagu mingi põlve otsas kiirkorras kokku klopsitud asi, mis töötab ainult väga konkreetses keskkonnas ja tingimustel, kogu konf on hardcoded ja iga erineva seadme/võrgu jaoks tuleb tekitada niiöelda uus tarkvara pakk. Nagu mingi pre-alpha/prototüüp tarkvaratükk.
Kommentaarid: 153 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 2 :: 138
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
indrpo
HV Guru

liitunud: 14.11.2004




sõnum 28.05.2021 18:25:09 vasta tsitaadiga

Minumeelest on VoLTE ja VoWifi vägagi levinud. Lihtsalt tasub vaadata, mis seadet osta.
Ilmselgelt kõik seadmed seda ei toeta, kahjuks ka see 3310 mille hiljuti just emale hankisin.
Oleks VoLtet vaja, oleks kasvõi sahtlist vana kasutatud iP SE andnud ja toimetaks. Samas pole tal nuti- ja netifunktsioone vaja, pigem hea aku kestvus.
Kommentaarid: 253 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 223
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tanel
HV Guru
Tanel

liitunud: 01.10.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2021 19:17:51 vasta tsitaadiga

tsitaat:

sulgeda 2023. aasta lõpuks

juhin tähelepanu aastaarvule, tähtaeg on 2½ aasta pärast.
Selleks ajaks on 4G ja 5G levi tõenäoliselt oluliselt parem.
Muuseas, soodsaimad 5G telefonid maksavad 185 eurot.
https://www.hinnavaatlus.ee/products/Mobiiltelefonid/Mobiiltelefonid/208a5192f47eb0a9ef95651ac4ac5336/?sort=min_price

_________________
HV valuutakalkulaator
Kommentaarid: 461 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 12 :: 7 :: 356
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
napoleon
Unknown virus
napoleon

liitunud: 08.12.2008



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2021 19:38:21 vasta tsitaadiga

Tanel, jep, selleks ajaks neid 3G telefone vast enam väga kasutuses ole. Aga jama on nüüd selles, et tavaline kõne üle 4G/5G ei toimi, selleks on vaja VoLTE tuge. Ja sellega on kohati ikaldus ehk kui ostad telefoni mujalt kui oma mobiilioperaatori käest, siis on loterii kas VoLTE hakkab tööle või mitte. Kui VoLTE ei tööta, siis teeb telefon kõne 2G võrgu kaudu kui 3G-d enam pole. Vbl pole suurem probleem kui vaja on jutud ära rääkida mitte kõnekvaliteeti taga ajada, samas ilmselt hakatakse ka 2G saatjaid koomale tõmbama ja päris kindlasti ei lisata uusi.
Ja noh, lisaks veel igasugused valvekaamerad jms. mis moraalselt nii kiiresti ei vanane ehk võivad veel ka kahe aasta pärast 3G võrku kasutada. Andmeid üle 2G ju eriti ei liiguta kui maht natukenegi suurem on.
Kommentaarid: 76 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 59
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
ahoioi
HV kasutaja

liitunud: 22.11.2017




sõnum 28.05.2021 20:14:46 vasta tsitaadiga

Üle millise G kaugloetavad arvestid toimetavad?
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
salatoimik
HV Guru
salatoimik

liitunud: 08.08.2006



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2021 20:46:45 vasta tsitaadiga

pois11 kirjutas:
Minu arust oli 2G kõne viletsama kvaliteediga kui 3G võrgus. Kunagi reklaamiti 3G tulekuga kvaliteetsemaid kõnesid. Võin ka eksida.
Olidki kvaliteetsemad kõned ja on vist senimaani icon_biggrin.gif Aga sellega ka see porr, et võrkudevaheliselt ei toimi. Sama nagu VoLTE mis vist võrkude vaheliselt ei toimi. Seega täielik BS icon_lol.gif
Ise teen suurema osa kõnedest üldse Messengeris tänapäeva, seega mu poolest löögu 2G ka kinni kui huvi icon_biggrin.gif

Aga selle 4G (ja ilmselt ka 5G) porriga on üks aga. Vene piiri veersetel aladel ikka paras ikaldus. Kuna noh, venku ei luba madalamaid sagedusi kasutada.
3G mõikab seal imo senimaani paremini

_________________
LehesFoto - Täis suvaklõpse ja muud
Kommentaarid: 39 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 35
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Pankook
HV kasutaja
Pankook

liitunud: 05.01.2011




sõnum 28.05.2021 21:06:11 vasta tsitaadiga

salatoimik kirjutas:
pois11 kirjutas:
Minu arust oli 2G kõne viletsama kvaliteediga kui 3G võrgus. Kunagi reklaamiti 3G tulekuga kvaliteetsemaid kõnesid. Võin ka eksida.
Olidki kvaliteetsemad kõned ja on vist senimaani icon_biggrin.gif Aga sellega ka see porr, et võrkudevaheliselt ei toimi. Sama nagu VoLTE mis vist võrkude vaheliselt ei toimi. Seega täielik BS icon_lol.gif
Ise teen suurema osa kõnedest üldse Messengeris tänapäeva, seega mu poolest löögu 2G ka kinni kui huvi icon_biggrin.gif

Aga selle 4G (ja ilmselt ka 5G) porriga on üks aga. Vene piiri veersetel aladel ikka paras ikaldus. Kuna noh, venku ei luba madalamaid sagedusi kasutada.
3G mõikab seal imo senimaani paremini

>Venku ei luba madalamaid sagedusi kasutada

Vot see on üks asi millest ma absoluutselt aru ei saa, millegipärast me ei saa riigis 5G täies potentsiaalis kasutada, sest venelased kasutavad sama sagedust mingi kosmose teema jaoks? Aga miks see meid üldse kotib icon_rolleyes.gif ? Venemaa suur vaenlane meil aga samas oleme väga mures, et me nende mingit sagedust ei segaks.
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
napoleon
Unknown virus
napoleon

liitunud: 08.12.2008



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2021 21:25:17 vasta tsitaadiga

ahoioi, kaugloetav elektriarvesti töötab selle sama elektrivõrgu kaudu. Ehk siis ei vaja mitte mingit G-d.

Pankook, rahvusvahelised kokkulepped. Ei tohi üle piiri neid sagedusi lasta, mille osas kokkulepet pole. Põmst me ise panime kunagi näkku näiteks Soomele kui nende TV siia levis. Soomlased keerasid siis oma saatjaid ja enam väga ei levi. Kannatasid muidugi need, kes siin üle õhu Soome TV-d vaatasid. Ja ma ei räägi siin vene ajast vaid ikka peale taasiseseisvumist.
Kommentaarid: 76 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 59
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Pressiteated »  Telia teeb ettevalmistusi 3G võrgu sulgemiseks mine lehele 1, 2, 3  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.