Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Sisuturundus »  8 soovitust lapsevanematele algavaks kooliaastaks märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
Tanel
HV Guru
Tanel

liitunud: 30.09.2001




sõnum 25.08.2020 12:44:26 8 soovitust lapsevanematele algavaks kooliaastaks vasta tsitaadiga


PRESSITEADE - Uus kooliaasta on peagi algamas ja seoses sellega tekib taas küsimus - milline telefon on kooli minevale lapsele sobiv ja kuidas toetada lapse heaolu ning arengut nutitelefonis. Elisa telekomiteenuste juht Mailiis Ploomann annab nõu kuidas telefoni ostuks valmistuda.

Esimene nutitelefon on kindlasti midagi, mida paljud väiksemad on endale vanematelt pikalt luninud. Esimesse klassi mineva lapse puhul võiks esmalt kaaluda, kas on vaja nutitelefoni või piisab nutikellast, mis katab kõik esmased vajadused.

Soeta telefon vastavalt vajadusele
Mida vanemaks laps saab, seda rohkem funktsioone ja erinevaid lisasid ta telefonilt ootab ja vajab. Näiteks esimesse klassi minejale piisab Elisa klienditeeninduse tagasisidele tuginedes ka Põnniradarist. Nutikell on tihti just esimesel poolaastal väga sobilik lahendus ja päris nutitelefoni toob lapsele tihti hoopis jõuluvana. Nii on uusi käitumisreegleid, millega koolilaps harjuma peab, korraga vähem ja kõigil süda rahulikum.

Kui siiski selgub, et nutitelefon on vajalikuks abimeheks, piisab vabalt seadmest, millega saab käia internetis tunniplaani jälgimas, e-koolis ülesandeid vaatamas või mõnda mängu mängimas.

Põhikooli klassidesse minejad tahavad aga telefonides juba näiteks erinevaid sõnastikke või teatmikke kasutada, muusikat kuulata, fotosid teha ning erinevaid sotsiaalmeedia suhtluskanaleid kasutada. Seetõttu vajavad nad pisut parema ja suurema ekraaniga telefone, millel on ka võimekam raudvara. Gümnasistid või tudengid ootavad telefonidest enamasti maksimumvõimekust, mida tehnikamaailmal üldse pakkuda on.

Seega sobivad nn nõudlikema vajadustega ja vanemale koolieale hea multimeedia võimekusega nutitelefonid, näiteks Samsung Galaxy S20 või iPhone 11, millel on terava pildi ja kvaliteetse värviedastusega OLED ekraan.

Ost võiks sündida vanema ja lapse kokkuleppel
Ükski vanem ilmselgelt ei soovi lapsele telefoni soetades talle pettumust valmistada, aga samuti ka mitte hirmkallist, vajadustele mittevastavat seadet soetada. Paljud lapsed võivad endastmõistetavalt küsida maailma parimat ja kalleimat telefoni. Siinkohal tuleks enne ostu nii lapse soovid, kui ka lapsevanema võimalused ja ootused läbi rääkida, nii jõutakse argumenteeritud kompromissini ja vajadustele kõige paremini vastava telefonini.

Mõnikord on kiusatus soetada lapsele ka kasutatud seade. See idee tuleb hoolega läbi mõelda, sest kasutatud seadmetel on tihti vanemad tarkvaraversioonid. Peab arvestama, et laste jaoks olulised mängud, rakenduste uuendused või koolitööks vajalikud rakendused väljastatakse alati esmalt just uuemale tarkvarale. Mõnede vanemate mudelitega ei saa neid aga üldse kasutada. Seega, kui vanaemale või vanaisale võib kasutatud seade hästi esimeseks nutikaks sobida, siis noorte ja laste puhul tasuks seda pigem vältida.

Pikemad koolipäevad võivad vajada suuremat akut
Lastevanematena teame, et neile meeldib telefone kasutada, videoid vaadata või mänge mängida. Seetõttu on ebameeldiv, kui telefon saab koolis poole päeva pealt tühjaks või peab napilt koolipäeva lõpuni vastu. Tihti käivad noored veel ka huviringides või trennides ning nii võib koolipäev pikaks venida. Nii on üheks kriteeriumiks telefoni valimisel aku kestvus. Suure aku ja taskukohase hinna poolest sobib kasutuseks näiteks Xiaomi Mi Note 10 Lite, mis peab isegi kõige suurema nutisõbra käes kindlalt terve päeva vastu.

Kindluse mõttes võib koolilapse kotis alati olla ka üks laetud akupank, mis on heaks kingituseks lapselegi, kellel telefon juba olemas on.

Ekraani suurus peab olema käepärane
Kooliteed alustavale lapsele on suure ekraanipinnaga telefoni vahel keerulisem kasutada. Seega tasub telefoni valides mõelda ka seadme suurusele ja kasutusmugavusele. Hea valik nooremale koolieale võib suuruse poolest olla näiteks iPhone SE 2020.

Arvesse tuleb siiski võtta seda, et telefoni sobiv suurus sõltub paljuski ka lapsest endast. Selleks, et aru saada, mis suuruses telefon on talle kõige parem, võib seadet enne ostu sooritamist poes uudistada. Sellisel juhul on kindel, et ostetud telefon sobib lapsele hästi kätte ning on talle meelmööda. Lisaks ekraanidiagonaalile tasub arvestada ka telefoni kaalu ja kujuga. Sõltuvalt lapse käe suurusest võib vahel sobida paremini mõni suurem, aga kergem mudel.

Kindlasti peab uuele telefonile muretsema ka kaitsekorpuse ja -klaasi ning kokku leppima, kus telefoni hakatakse hoidma. Näiteks ei sobi selleks koolikoti iga tasku. Jälgida tuleb, et telefoni ekraan ei saa kahjustada ning seda ka välistaskus kotti maha toetades või sisetaskus õpiku või pinali tõttu.

Suurema ekraaniga on mugavam toimetada
Enamik nutitelefonide omanikest teab ja oskab oma seadet maksimaalselt ära kasutada. Suurema ekraaniga seadmes on enne tundi mugavam kodutöös kiirelt mõnda lauset muuta või Google Slides’is esitlust üle vaadata. Ka Snapchati, Discordi või Messengeri vestlusi on lihtsam jälgida ja hallata, kui ekraan on suurema diagonaaliga. Tõelisele rööprähklejale sobib näiteks 6,7 tollise ekraaniga uus Samsung Note 20, millel on kaasas nii S Pen kui olemas ka Microsoft Office integratsioon.

Kasutusreegleid ei tohi unustada
Nii nagu paljud tänapäeva lapsevanemad, võivad ka lapsed end nutitelefoni sõna otseses mõttes ära unustada – videoid, mida vaadata ning mänge, mida mängida pakutakse ju lõpmatult. Seega võiks esmakordse telefoniostu juurde kuuluda ka pereringis kasutustingimustes kokkuleppimine.

Lapsega tuleks üle käia vähemalt kõige põhilisemad küberhügieeni reeglid ning see, kui palju ja milleks telefoni võib kasutada. Nii on vaja näiteks selgitada, et telefonirakendusi tohib alla laadida vaid ametlikest äpipoodidest ja telefoni peab kaitsma kas PIN-koodi või sõrmejäljelugejaga, et võõrad telefoni sisule ligi ei pääseks.

Kindlasti on mõistlik rääkida ka sellest, kuidas telefoni õues kasutada. Näiteks liikluses olles või teed ületades tuleb seade kindlasti taskusse panna. Telefoni füüsiliseks kaitsmiseks soetada sobiv ümbris.

Mida teha, kui lapse telefon kaob?
Lastel juhtub telefonidega õnnetusi rohkem kui täiskasvanutel ja tihti unustatakse või kaotatakse seade hoopistükkis ära. Tänapäeval on tarkvaratootjad sellega juba arvestanud ja iga telefon tuleb kaasa võimalusega see uuesti üles leida arvuti või teise nutiseadme abil.

Android tarkvaral töötava seadme leiab hõlpsalt ülesse Google Find My Device lahendusega, mis tuleb kaasa iga android nutitelefoniga ja soovitav on see kohe aktiveerida, kui telefon on kasutusse võetud. Kui telefoni asukohateenus on aktiveeritud koos andmeside või Wi-Fi-ga, leiab telefoni hõlpsasti üles aadressilt www.android.com/find. Veebilehele tuleb siseneda telefonis kasutatava Google’i kontoga ja seejärel näeb selle asukohta kaardilt. Veebilehelt saab telefoni ka helisema panna ja lukustada, et keegi teine seda pahatahtlikult kasutama asuda ei saaks.

Sarnane süsteem on ka Apple iPhone telefonides. Seadmes tuleb eelnevalt aktiveerida programm Find iPhone ja seejärel saab veebis või iPadil kadunud telefoni üles leida või oma andmeid uudishimulike pilkude eest kaitsta, lukustades seadme.

Kaitse telefoni nutikindlustusega
Igaühel meist võib nutiseadmega juhtuda ka midagi etteaimamatut, aga seepärast ei pea kallist seadet hirmuga kasutama. Juba aastaid on lapsevanemad kasutanud meelerahu säilitamiseks Nutikindlustust, mis tuleb appi tahvelarvuti või nutitelefoni kukkumise, põrumise ja varguse korral. Kliendid on Elisa kindlustuse lahendusega jätkuvalt väga rahul ja omades kindlustust on julgem soetada ka lastele veidi kallimaid ja tehniliselt võimekamaid seadmeid. Õnnetuse korral tuleb koheselt teavitada Elisat, kes hüvitab kahju ning vajadusel asendab või parandab toote. Paranduse ajaks annab Elisa kaitstud klientidele ka asendusseadme.

Elisa soovitatud nutitelefonid algavaks kooliaastaks:

1. Nokia 5.3 – 199€ - kolmikkaamera, puhas operatsioonisüsteem
2. Huawei P30 Lite – 199€ - suur salvestusruum, kõrgtasemel kaamera
3. Samsung Galaxy A41 – 249€ - suurepärane esikaamera, vastupidav aku
4. Xiaomi Mi Note 10 Lite – 299€ - ülisuur aku, kiirlaadimine ja võimekas tagumine kaamera
5. Sony Xperia 10 II – 369€ - tolmu- ja pritsmekindel, pikk ekraan
6. Apple iPhone SE 2020 – alates 489€ - tipp-protsessor, kompaktne telefon
7. Huawei P30 Pro – 549€ - ülihead kaamerad, välkkiire laadimine
8. Samsung Galaxy S20 – 749€ - lipulaev, 120Hz ülisujuv ekraan
9. Apple iPhone 11 – alates 779€ - kvaliteetne kaamera, kiire operatsioonisüsteem
10. Samsung Galaxy Note 20 – 959€ - tõeline jõujaam, mugav, S Pen

Allikas: www.elisa.ee

Vaata Elisa pakutavaid mobiiltelefone Hinnavaatluses

_________________
NordVPN tarkvara nüüd soodsamalt
HV valuutakalkulaator
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
joulukas
Kreisi kasutaja
joulukas

liitunud: 02.12.2001




sõnum 09.11.2020 12:13:21 vasta tsitaadiga

Arvestades, et paljud inimesed ei näe "üle 200€ telefonis väärtust", siis oleks võinud siin nimekirjas ikka mõned ca 100€ telefonid ka olla, mis esimiseks nutikakaks on ikka tihti parajalt piisav. Lisaks "kolmikkaameraj puhas operatisoonisüsteem" on argument pigem HV lugejale, kui koolijütsi vanemale. Lisaks tean omast kogemusest, et pigem otsitakse just neid telefone, millel "pole väga palju asju peal". Lisaks kasutavad väga paljud lapsed kasutavad kasutatud telefone ning see on tihti pere võimalusi arvestades ainuke viis nutitelefoni saamiseks. See peab ikka väga vana telefon olema, millel hakkab generatsioon äppide puhul rolli mängima! Täitsa katmata on igasuguste piirangute sättimise võimalused (Google Family vms.)

Natuke liiga üldine turundus, millele sõna "kool" ette pandud! Sellised asjad võiks olla ikkagi veidi personaalsemad ja läbimõeldumad!

_________________
HinnaVaatlus liituja nr. 285
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees
SKG

liitunud: 27.01.2003




sõnum 09.11.2020 12:38:35 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Gümnasistid või tudengid ootavad telefonidest enamasti maksimumvõimekust, mida tehnikamaailmal üldse pakkuda on.

Seega sobivad nn nõudlikema vajadustega ja vanemale koolieale hea multimeedia võimekusega nutitelefonid, näiteks Samsung Galaxy S20 või iPhone 11, millel on terava pildi ja kvaliteetse värviedastusega OLED ekraan.

Lapsele 800-1K maksev telo? icon_lol.gif Kas sotsiaalne surve tõesti nii hull, et just need vajalikud?
Näiteks 300 eur Android koolilapsele, kes ise selle eest ei maksa, ei sobi?

_________________
17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Dev Grex
HV Guru

liitunud: 29.07.2012




sõnum 09.11.2020 12:49:06 vasta tsitaadiga

Tegemist on sisuturunduse rubriigiga. Siit ei maksagi loogikat otsida icon_biggrin.gif
_________________
Keeletoimetamine
Taimetoitlane
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Sold OUT
no credit
Sold OUT

liitunud: 29.07.2002




sõnum 09.11.2020 13:16:16 vasta tsitaadiga

300 eurone android? Kas sa vihkad oma last?
_________________
People have been calling for a month and we've been sold out for a week or so.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
joulukas
Kreisi kasutaja
joulukas

liitunud: 02.12.2001




sõnum 09.11.2020 14:24:04 vasta tsitaadiga

Sold OUT kirjutas:
300 eurone android? Kas sa vihkad oma last?


300€ saab hetkel vägagi mõistliku Androidi, mis ei ole teps mitte "vihkamise põhjenduseks". Kui sa mõtled, et sotsiaalne staatus saab löögi, siis see ei tohiks mõistliku telefoni ostmisel eelduseks olla!

_________________
HinnaVaatlus liituja nr. 285
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Sold OUT
no credit
Sold OUT

liitunud: 29.07.2002




sõnum 09.11.2020 14:37:06 vasta tsitaadiga

Pane üks hea 300 eurone Android. I dare
_________________
People have been calling for a month and we've been sold out for a week or so.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees
SKG

liitunud: 27.01.2003




sõnum 09.11.2020 15:43:53 vasta tsitaadiga

Sold OUT kirjutas:
Pane üks hea 300 eurone Android. I dare

Elisa ePoes on 4 telefoni 269-299 vahemikus.

_________________
17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Sold OUT
no credit
Sold OUT

liitunud: 29.07.2002




sõnum 09.11.2020 16:58:15 vasta tsitaadiga

Just ostsin 199.99 eest Klickist. Redmi Note 9 pro. Lähen käin poes järgi ja teen ülevaate.
_________________
People have been calling for a month and we've been sold out for a week or so.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
LKits
HV Guru
LKits

liitunud: 06.09.2007




sõnum 09.11.2020 17:23:18 vasta tsitaadiga

Sold OUT kirjutas:
Pane üks hea 300 eurone Android. I dare
Huawei Nova 5T
Lükka ümber ja argumentiderohkelt mitte mingit jama pritsides.

https://www.gsmarena.com/huawei_nova_5t-9803.php

_________________
itLahendused - Arvutite remont ja hooldus, veebilehtede loomine, soodne veebimajutus. Võta ühendust! Tel: +372 555 268 97 ja e-post info@itlahendused.ee
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Sold OUT
no credit
Sold OUT

liitunud: 29.07.2002




sõnum 09.11.2020 18:22:08 vasta tsitaadiga

See on üks väga hea tükk. Praktiliselt välismõõtudelt sama mis mu OP5. Ainuke miinus ongi mõõt. Lapse käed on väiksemad ja seade võiks olla grammi väiksem. Aga ega kompaktseid mudeleid väga tehtagi. Viskasin poes pilgu peale galaxy s20'le ja see oli ka käes täitsa okei.
_________________
People have been calling for a month and we've been sold out for a week or so.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Janis
HV Guru

liitunud: 30.11.2005




sõnum 09.11.2020 18:28:39 vasta tsitaadiga

Ma ostsin 2a tagasi mingi alla 300 maksva Huawei labida. Kasutan senimaani igapäevaselt kõigeks, praktiliselt 0 seadistusega, isegi ühtegi ikooni pole vist ringi tõstnud ja helin jms ka sama mis karbist võttes icon_smile.gif
Ei usu et praegu seis hullem on samas hinnaklassis telefonidega
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Sisuturundus »  8 soovitust lapsevanematele algavaks kooliaastaks
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa ei või manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.