praegune kellaaeg 16.06.2026 08:07:03
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
DanelM
HV kasutaja

|
01.09.2021 16:09:40
|
|
|
| elukaz kirjutas: |
| Kui liitriga sõidab 4.68x kaugemale kui kWh-ga siis on võrdne? |
Just nii.
Eestis seis päris nii nutune ei ole, Eesti Energia ise väidab, et kwh elektrienergiat toodab 0,69kg CO2, seega peaks liitri diisliga sõitma 6,78 korda kaugemale, kui kwh-ga. Bensiiniga on numbrid vastavalt 4,07 korda kaugemale Saksas ja 5,9 korda kaugemale Eesti elektriga.
|
|
| Kommentaarid: 100 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
88 |
|
| tagasi üles |
|
 |
anubis
HV Guru

|
01.09.2021 16:13:47
|
|
|
https://en.wikipedia.org/wiki/Fossil_fuel_power_station
Lähtume siis Wikipedia artiklis viidatud https://www.powermag.com/who-has-the-worlds-most-efficient-coal-power-plant-fleet/ numbritest, kus keskmise kivisöeelektrijaama efektiivsus on 35-40% vahel. NUmbrid on kindlasti muutunud viimaste aastatega kuid ICE revolutsiooni enam ei tule.
See on siiski kõrgem kui ICE mootoriga autodel ja kuna ahjudesse aetav küte on meil maasees ahju kõrval ning läheb suht otse ahju siis logistikale ja ümbertöötlemisele, erinevalt ICE mootoriga autode kütuse omast, energiakulu on olematu.
Mina ütleks, et räpajaamast laetud EV auto saastab summa-summarum iga läbitud kilomeetri kohta märgatavalt vähem kui puuritud-pumbatud-rafineeritud-hoiustatud-transporditud-transporditud-transporditud-tangitud vedelkütust tarbiv ICE mootoriga auto. Eriti kui tarbida energiaturult näiteks rohelist paketti kus tootmismaht on ostetud tuule-päikse-hüdroga toodetust. Jah, praegu on fossiljaamad vajalikud, et lünkasid katta ,kuid küll see ära lahendatakse.
viimati muutis anubis 01.09.2021 16:14:24, muudetud 1 kord |
|
| Kommentaarid: 337 loe/lisa |
   |
2 :: |
283 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 464 loe/lisa |
   |
5 :: |
7 :: |
361 |
|
| tagasi üles |
|
 |
anubis
HV Guru

|
01.09.2021 16:15:32
|
|
|
See kütus on esitatud näite (Eesti) korral jaamakõrval maasees ja läheb sealt suht otse ahju.
edit: Suured mootorid ja ahjud on üldjuhul palju efektiivsemad ja puhtamad, neist püütakse ka saaste palju kontsentreeritumalt välja, ning ICE mootorite efektiivsus on võrreldes elektrimootoriga naeruväärne. Kui toorainest saadakse rohkem energiat kätte ja kättesaadud energia kulutatakse palju efektiivsemalt siis vastus küsimusele on, et räpajaamas toodetud elektriga sõitev elektriauto on summaarselt palju säästlikum kui keerulise mitmeastmelise rafineerimise tulemusel saadud vedelkütust (mida (kümneid)tuhandeid kilomeetreid transporditakse) tarbiv.
viimati muutis anubis 01.09.2021 16:20:45, muudetud 2 korda |
|
   |
283 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
361 |
|
| tagasi üles |
|
 |
anubis
HV Guru

|
01.09.2021 16:19:49
|
|
|
| Gaasielektrijaamad on <60% efektiivsed.
|
|
   |
283 |
|
| tagasi üles |
|
 |
sakinaga
HV Guru
|
01.09.2021 16:21:06
|
|
|
| Tanel kirjutas: |
| Kuna naftast tehakse ka palju muid tooteid (vedelkütused on vaid üks nendest), siis selle väljapumpamise ja rafineerimise jms kulud võiks jätta kõrvale.. |
| ot: |
| Jälle on sama seltskond samasuguse jutuga elektriautode teemast mingi kliimateema teinud. Võiks ju ükskord õigesse teemasse kolida. |
viimati muutis sakinaga 01.09.2021 16:22:48, muudetud 2 korda |
|
| Kommentaarid: 164 loe/lisa |
   |
1 :: |
155 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
361 |
|
| tagasi üles |
|
 |
sakinaga
HV Guru
|
01.09.2021 16:23:34
|
|
|
Nojah, kivisöe maardlate haldamine ja kaevandamine pole ka tasuta. Samamoodi nagu pole tuulikute ja päiikesepaneelide tootmine, transport jms tasuta.
Ehk siis võiks võrrelda asju võrdsetest lähteandmetest. |
Absoluutselt. Tuulikute puhul ka fakt, et labad lähevad otse prügimäele, neid taaskasutada ei saa. Komposiitmaterjal.
|
|
   |
155 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
01.09.2021 16:26:29
|
|
|
Eieiei, kivisysi läheb ise otse ahju
_________________ Every version of the garment appears to be sold out online, with prospective shoppers given the opportunity to join a waitlist. |
|
| Kommentaarid: 94 loe/lisa |
   |
81 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
361 |
|
| tagasi üles |
|
 |
anubis
HV Guru

|
01.09.2021 16:44:00
|
|
|
Ma nüüd jälle ei saa aru. Ise tood "tasuta" sisse..? Kes "tasuta" ütles?
| tsitaat: |
"..kuna ahjudesse aetav küte on meil maasees ahju kõrval ning läheb suht otse ahju siis logistikale ja ümbertöötlemisele, erinevalt ICE mootoriga autode kütuse omast, energiakulu on olematu."
|
Kus siin "tasuta" on?
|
|
   |
283 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
01.09.2021 16:54:29
|
|
|
Miks te nii pinges olete selle tasuta värgi pärast? See on lihtsalt üks pull, mida me, foorumi vennad, teeme. We pranksters
_________________ Every version of the garment appears to be sold out online, with prospective shoppers given the opportunity to join a waitlist. |
|
   |
81 |
|
| tagasi üles |
|
 |
DanelM
HV kasutaja

|
01.09.2021 17:03:29
|
|
|
Aga seda kulu sa ju välja ei too, aga rõhutad pidevalt ICE vedelkütuste puhul.
Kuna naftast tehakse ka palju muid tooteid (vedelkütused on vaid üks nendest), siis selle väljapumpamise ja rafineerimise jms kulud võiks jätta kõrvale.
EDIT: ja kui me räägime gaasielektrijaamadest, siis see gaas tuleb ju torusid pidi, selle saamiseks peab ikka puurima, pumpama, infrat ehitama jne jne. |
Kivisöe ja lubjakivi elektritootmise efektiivsemaks tegemisest: https://et.m.wikipedia.org/wiki/Soojuse_ja_elektri_koostootmine.
Aga jah, kliimateema jutt täiesti, nihutaks ehk sinna selle.
|
|
   |
88 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Equinox
HV veteran

|
01.09.2021 17:21:30
|
|
|
Tesla alustas Leedus Kaunases esimese superchargeri ehitamisega (6 kohta). Võimalik, et varsti saame meie ka ikka midagi
_________________ Live long and prosper!
RIP, Spock. Leonard Nimoy 1931-2015 |
|
| Kommentaarid: 27 loe/lisa |
   |
26 |
|
| tagasi üles |
|
 |
rmc
Aeg Maha 2n

|
01.09.2021 17:58:46
|
|
|
rmc, ahju kütad? Kas ökom on puude või elektriga?
FUD-i külvamisest sul imelik arusaam. Ma esitan kahtlusi mida väga ümber ei lükata aga ikka kahtlaselt sinisilmselt lähenetakse tulevikule.
Küsin kolmandat korda, kui vähe saastab räpajaamast laetud ev? Esitasid et see on fakt. |
1) eraisikute ahjukütmine vs. tööstuslik puidu ahju ajamine on iseasjad... seda enam veel sellist tooret eksportida
2) FUD-i sa justnimelt külvad ja kui küsimustele vastuseid saad, siis on 0-reaktsioon, akude taaskasutuse osas oleksid muidu ju midagi öelnud või oma vigagi tunnistanud
Rääkimata sellest, et lärmad kõvasti, samas ise asja vastu tegelt huvi tunda ei taha, kõik peab sulle kandikul ette tassima... (seejuures ka ülalolev, mis selle suht mõttetuks teeb)...
3) mu toodud vanas viites on väljatoodud ICE numbrid ja siis %, mis EV vähem saastab... aga kindlasti leiab selle kohta paremaid allikaid - viitasin sulle ka koha, kust leiad kindlasti neid arve ja värskeidki (pane latest sorteerimisaluseks) - ent nagu ikka - sind tegelt ei huvita...
| DanelM kirjutas: |
| Eestis seis päris nii nutune ei ole, Eesti Energia ise väidab, et kwh elektrienergiat toodab 0,69kg CO2, seega peaks liitri diisliga sõitma 6,78 korda kaugemale, kui kwh-ga. Bensiiniga on numbrid vastavalt 4,07 korda kaugemale Saksas ja 5,9 korda kaugemale Eesti elektriga. |
Kahjuks on me elektris palju rohepesu, metsade hävitamine puidu põletamiseks ei ole 0heitmega.
Aga asi on parem kindlasti kui ICE.
anubis,
| Kuna naftast tehakse ka palju muid tooteid (vedelkütused on vaid üks nendest), siis selle väljapumpamise ja rafineerimise jms kulud võiks jätta kõrvale. |
Midagi nii lolli pole ma tükk aega lugenud.
Nojah, kivisöe maardlate haldamine ja kaevandamine pole ka tasuta. Samamoodi nagu pole tuulikute ja päiikesepaneelide tootmine, transport jms tasuta.
Ehk siis võiks võrrelda asju võrdsetest lähteandmetest. |
Jah ja kui seda tehakse, siis tulebki välja, et summa-summarum on ICE palju saastavam kui EV. Ka siis kui elekter on räpane.
| sakinaga kirjutas: |
| Absoluutselt. Tuulikute puhul ka fakt, et labad lähevad otse prügimäele, neid taaskasutada ei saa. Komposiitmaterjal. |
Ei tohiks tõele vastata nii sekundaarkasutusalade kui ka nüüd taaskasutatavuse osas, ent võime olla veel "üleminekuperioodis".
Jaapan ei ole väga hea näide, pole kaugele vaja vaadata, piisab Toyotast
| Sold OUT kirjutas: |
| Miks te nii pinges olete selle tasuta värgi pärast? See on lihtsalt üks pull, mida me, foorumi vennad, teeme. We pranksters |
Sellepärast, et selline mõttetu ilkumine, eriti kui osad seda tõsimeeli väljutavad, on ratsionaalset diskussiooni pärssiv, teemat risustav, jne.
Äkki võiks oma ibaga kuskile suitsunurka tatistama kolida? Või, millejaoks on siia teemasse seda "pulli" vaja? Rääkimata sellest, et tegemist on mageda "pulliga".
| Equinox kirjutas: |
Tesla alustas Leedus Kaunases esimese superchargeri ehitamisega (6 kohta). Võimalik, et varsti saame meie ka ikka midagi  |
Berliini valmimisega läheb ka siin ilmselt lahti korralikult.
Üldiselt rääkides "kliimateema asi", siis tegelikult võiks siit need ICE-kummardajad oma mitmesse autoteemasse kupatada - kui EV-d millekski ei kõlba ja "vb. 10 aasta pärast asja saab", siis ära käi teemat risustamas ning kui siia postitada tahad, siis äkki teemakohast ja sisulist juttu, inimeselt, kes teema vastu päriselt ka huvi tunneb, mitte ilkujalt, kes vaid negatiivset ja suuresti savijalgadel seisvat jama "jagada" tahab...
   |
182 |
|
| tagasi üles |
|
 |
anubis
HV Guru

|
01.09.2021 18:07:42
|
|
|
link
Verfügbarkeit - Ab 30.03.2022
Herkunft - Deutsche Ausführung
Availability - from March 30, 2022
Origin - German version
|
|
|
   |
283 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
01.09.2021 18:09:56
|
|
|
Ok ma ei hakka tõestama et ma ei ole kaamel. Numbrit ega arvutuskäiku ka ei saanud, ei oska enam lihtsamalt küsida, polegi vist mõtet, kes tahtis sai aru, kõik ei peagi aru saama.
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
| Kommentaarid: 196 loe/lisa |
   |
3 :: |
158 |
|
| tagasi üles |
|
 |
rmc
Aeg Maha 2n

|
01.09.2021 19:11:35
|
|
|
elukaz, loodetavasti said vähemalt aru, et akude tootmise ja taaskasutamisega on kõvasti paremini kui arvasid, kui muud juurde uurida ei viitsi
anubis, nagu ikka, on probleemiks hind
   |
182 |
|
| tagasi üles |
|
 |
hkurujo88r
HV Guru
|
01.09.2021 19:12:02
|
|
|
DanelM, minu Co2 jalajälg on kordades väiksem kui sinu. Istutan ettevõttega iga aasta mitu miljonit puud juurde.
Mis diisli tossu siin tuntakse huvitav, kohapeal põletab 0.5l tunnis, sealt ei tule midagi väljagi. Roima kõrval olles tunneb jah haisu.
|
|
| Kommentaarid: 126 loe/lisa |
   |
120 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
01.09.2021 19:34:27
|
|
|
Istutatud puu ei vähenda fossiilist tekkinud co2 jälge.
|
   |
158 |
|
| tagasi üles |
|
 |
DanelM
HV kasutaja

|
01.09.2021 21:58:56
|
|
|
| hkurujo88r kirjutas: |
| DanelM, minu Co2 jalajälg on kordades väiksem kui sinu. Istutan ettevõttega iga aasta mitu miljonit puud juurde. |
Ma arvan, et see oleks sul ka puudeta tõenäoliselt kordades väiksem. Mu naisele meeldib maja 26-27 kraadini kütta aastaringselt, lisaks uhavad mitmed muud masinad ka üsna sageli. Eks mul akuauto ja elektri rohepakett tõmbavad kusagil 60-70% seda jalajälge maha, aga keskmisest tarbijast on see kindlasti kordades suurem ikka. Peakski tarbimist mingi hetk tagasi tõmbama hakkama.
| Istutatud puu ei vähenda fossiilist tekkinud co2 jälge. |
Kui vähegi juured alla võtab, siis hakkab seda vaikselt neutraliseerima küll. Trillioni puu initsiatiivist oled kuulnud? Peaks päris märgatava osa "liigsest" CO2st ära siduma, mis atmosfääris on, ja oleks kliimamuutuse seisukohast igati soodne lahendus.
|
|
   |
88 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
01.09.2021 22:16:35
|
|
|
Kas see rohepakett on selline douche teema? Et maksan rohkem sama asja eest? Ma nagu ei saa aru. Ühelt poolt kiidate, et akuautoga on odavam ja odavam ja tasuta ja kuidas päris autoga sõitmine valus on, sest tunnete kuidas raha kaob ning siis teisest taskust viskate mingile lüpsmise elektripaketile raha peale? Tundub kuidagi silmakirjalik.
|
   |
81 |
|
| tagasi üles |
|
 |
DanelM
HV kasutaja

|
01.09.2021 22:27:42
|
|
|
| Sold OUT kirjutas: |
| Kas see rohepakett on selline douche teema? Et maksan rohkem sama asja eest? Ma nagu ei saa aru. Ühelt poolt kiidate, et akuautoga on odavam ja odavam ja tasuta ja kuidas päris autoga sõitmine valus on, sest tunnete kuidas raha kaob ning siis teisest taskust viskate mingile lüpsmise elektripaketile raha peale? Tundub kuidagi silmakirjalik. |
Absoluutselt, umbes sama, nagu sellist kanda:
Spoiler 
Päris julm on jah iga kuu 1-2 eurot taastuvenergia eest peale maksta, lööb pere eelarve külili ja võtab käed värisema kohe.
Umbes sama lüpsmine, nagu poest vabapidamise kanade mune osta või orjatööjõudu mitte kasutavate ettevõtete kaupu eelistada.
Teemasse: Kas keegi on hiljuti Pärnu Niidu tänava Hesburgeris laadimas käinud? Kas CCS otsik töötab ja on jätkuvalt tasuta? Võimalik, et on mõne nädala pärast sinna asja, siis tean, kas saan seal peatuse teha või lähen mujale.
|
|
   |
88 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
01.09.2021 22:34:49
|
|
|
Spoiler 
| Rasmus kirjutas: |
Sõidan Tallinnasse tööle rongiga, sest see on kõige mugavam, kiirem ja soodsam. 100 kilomeetrit sinna ja õhtul tagasi. See on keskkonnasäästlik. Autoga käin vaid siis, kui on vaja transportida õppevahendeid, mille vedamine rongiga on keeruline või kui liigun kohtadesse, kuhu muul moel ei pääse. Bussidega ei sõida, kuna on ebamugavad, räpased ja tehniliselt peldikud.
Eetika aspekt tuli mängu siis, kui avaldati seisukoht, et EV sõiduki tarbimise argumendiks on see, et nad saavad akusid "tasuta" laadida. See, et summa summarum keegi selle ikkagi kõik (maksumaksja ehk tarbija ise) selle kinni maksab ei loe - mina isiklikult ju otseselt ei maksa. See on seesama, et kui EV akusid toodetakse kuskil kolmandas riigis, siis keskkonnakoormus langeb regionaalselt hoopis sinna ja seega minul on ju siin "puhtam, kuivem ja muretum tunne" See näitab, et suurt pilti ei nähta või lihtsalt ignoreeritakse. See ongi see eetiline aspekt. |
Suures pildis ei ole tõesti miski tasuta. Samas, kui laadida oma "tasuta" päikeseelektriga akuauto täis, jääb selle võrra vähem põlevkivi kaevandamata või õli pumpamata ja töötlemata. Keskkonnale suures pildis soodsam tegu, arvestades meetodite eluiga ja kumulatiivset jalajälge. Sama lugu ka akude tootmisega, selle arvelt jääb üks sisepõlemismootor tootmata, selle eluea jooksul tekkivad saasteained samuti tootmata |
Kui suur on päikesepaneeli keskkonnakoormus? Ma pean silmas mitte ainult tarbimist, vaid ka tootmist? Soodsam kindlasti, aga null ka mitte.
Spoiler 
Võrdlen ikka TCO-d. Pean ka ise arvestust. Olen teinud hinnavõrdluseid. Olen võrrelnud nii kasutatud premiumklassi (praegusel juhul lausa luksusklassi) sõiduki ülalpidamist nii uue ja säästliku keskklassi (CNG Octavia, mis oli kõrges varustuses) kui ka akuautodega. Paraku kui ma sooviksin soetada endale uut preemiumklassi sõidukit, siis sama TCO-ga samas klassis ja samade kuludega kilomeetri kohta akuautot veel ei saa. Akuauto soetusmaksumus on 30-70% kallim ja see tõstab ekspluatatsiooniperioodi jooksul kilomeetrihinda kahjuks olulisel määral. Ehk siis premiumklassi sõiduki hinna eest saab pigem odavklassi EV, mille TCO on küll odavam, aga see ei ole premiumklass. Võrrelda tuleb ikka võrreldavaid asju. Ei saa võrrelda omavahel kartulit ja viinamarja ning nentida, et kartuli kilohind on odavam.
Kui rääkida ICE ja EV keskkonnamõjust, siis sellest on jahutud juba küll ja küll. Õnneks hakkab nüüd juba kaalukauss vaikselt EV poole kalduma, kuigi silmakirjalikkust ja lobiplära on mõlema poole jutus veel palju. Üldises pildis on EV kasutamine mõistlik ja võimalik vaid siis, kui on olemas juba sobiv taristu ning ka vastavad kasutustingimused (linn või linnalähipiirkond ning sobiv kliima). Samuti määrab väga suurt rolli ka sõiduki kasutamise profiil. Mul ei ole soovi kulutada oma aega vahelaadimistele, kui ma näiteks teen tööd. Ma teen tööd intensiivselt ja mul ei ole aega tiksuda pool tundi kiirlaadija juures kui mul on vaja sõita koolitusele näiteks Saaremaale või Pärnusse. Ehk siis hetkel on reaalne olukord selline, et ühe laadimisega ei ole võimalik ühe päeva jooksul Eestis keskmistel tingimustel ikkagi sõita veel 300-500 km ja minul tuleb seda üsna tihti ette. ICE-ga saan ma kõik asjad tehtud. Ühe paagitäiega sõidab auto sõltuvalt minu jala raskusest 800-1000 kilomeetrit.
Ehk siis kui keegi suudab leida mulle sellise EV, mille tingimusteks on, et kilomeetrihind 8 aastase perioodi jooksul (keskmine läbisõit aastas 50-60K) jääb alla 0,2€ ja see auto on minu jaoks sobivas mugavusastmes ning lisavarustuses ja mul on võimalik ilma laadimiseta ka kõige raskemates tingimustes läbida Eestis vähemalt 500km, siis olen üks suur kõrv. Ah jaa, selline auto ei tohiks maksta üle 50K. Pakkuda võib nii kasutatud kui ka uusi sõidukeid. |
Ma seda 50k hinnapiiri akuautole hästi ei mõista, kui sul on tingimus, et kogukulu 8 aasta jooksul oleks alla €88 000 (55k km/a * 8a * 0,2€/km). Võttes aluseks su HV autotabelis oleva masina, on kulu kütusele nendel tingimustel sul umbes €40k (55k km/a * 8a * 7,83L/100km * 1,15€/L), samas kui akuautol oleks kulu pigem liialdades umbes €13k (55k km/a * 8a * 0,2kwh/km * €0,15/kwh) (Enamasti kodus laadides on elekter odavam pigem, samas vahel tuleb kiirlaadimist ette. 0,2kwh/km on pigem linnamaasturi aasta keskmine kulu, või kui palju 110kmh alas sõita). 8a perioodi jooksul on akuauto hooldus ja remont kindlasti odavamad, eriti selliste läbisõitude juures, enamusel on vaja 1 kord 2 aasta jooksul näitama minna sõltumata läbisõidust, hoolduse hinnaks on €200, seega €800 perioodi jooksul. Remont on samuti odavam, kuna liikuvaid osi on kõvasti vähem, rehvidele kulub pigem natuke rohkem parema väände ja kohese jõudluse tõttu. Pigem liialdades, jooksvad kulud 8a jooksul koos "kütusega" akuautole oleks kusagil €28k kandis (seega €60k amortisatsioonile). Jääkväärtus kindlasti nulli ei jää, eriti kui tegu on kallima akuautoga (mobile.de Tesla Model S 7-8a vana ja >200k km läbisõiduga on kusagil 30% jääkväärtust veel).
Kui seda kalkulatsiooni natuke kaugemalt vaadata, siis võiks üks vähekasutatud suurema akupakiga Porsche Taycan (Cross Turismo, kui on vaja ämma boilerit vedada) isegi sinna hinnaklassi mahtuda, arvestades kui hästi see mark oma hinda hoiab 500km südatalvel vast välja ei venita, kuid laadimine on nõnda kiire, et WC-peatusega saad piisavalt palju juurde, et see 500km ära sõita. Ja antud masina puhul mina pigistaks selles osas silma kinni, arvestades muid lisaväärtusi, aga see on juba isiklik valik. Margitruuks jäädes võiks sel aastal välja tulev BMW i4 sinna kriteeriumitesse enam-vähem mahtuda, eriti kui riikliku toetust kasutada. |
50K hinnapiir on puhtpragmaatiline. Sellises hinnaklassis sõiduki ostmiseks vajan ma finantseerimist. Finantseerija on hinnanud minu krediidivõimekuse selliselt. Seega kallima sõiduki ostmine ei ole lihtsalt võimalik vaatamata sellele, et kogukulu ajavahemikus tuleb summaliselt sama.
Reaalsus ongi selline, et kui tahta selliste parameetritega EV-d, siis valikut sisuliselt ei ole. See ongi minu peamine väljakutse. Ma teadvustan endale, et ma ei olegi nn "keskmine kasutaja". Eesti mõistes kohe üldse mitte. Keskmine Eesti sõidukiomanik sõidabki oma autoga 15K aastas ja on "üheeurose" kilomeetrihinnaga väga rahul.
| sakinaga kirjutas: |
Spoiler 
Sõidan Tallinnasse tööle rongiga, sest see on kõige mugavam, kiirem ja soodsam. 100 kilomeetrit sinna ja õhtul tagasi. See on keskkonnasäästlik. Autoga käin vaid siis, kui on vaja transportida õppevahendeid, mille vedamine rongiga on keeruline või kui liigun kohtadesse, kuhu muul moel ei pääse. Bussidega ei sõida, kuna on ebamugavad, räpased ja tehniliselt peldikud.
Eetika aspekt tuli mängu siis, kui avaldati seisukoht, et EV sõiduki tarbimise argumendiks on see, et nad saavad akusid "tasuta" laadida. See, et summa summarum keegi selle ikkagi kõik (maksumaksja ehk tarbija ise) selle kinni maksab ei loe - mina isiklikult ju otseselt ei maksa. See on seesama, et kui EV akusid toodetakse kuskil kolmandas riigis, siis keskkonnakoormus langeb regionaalselt hoopis sinna ja seega minul on ju siin "puhtam, kuivem ja muretum tunne" See näitab, et suurt pilti ei nähta või lihtsalt ignoreeritakse. See ongi see eetiline aspekt. |
Rongisõit on "soodne", sest ülejäänud maksumaksjad doteerivad seda meeletult. Ehk siis sõita rongiga ja samal ajal viibutada näppu elektriauto omanike suhtes, kes ilma maksmata oma autot laevad ja "soodsalt" sõidavad, on kahepalgeline. |
Suurepärane. Just sellepärast ma selle näite lauale tõingi, et näitlikustada, kus reaalsuses võib isiklik otsus olla soodne, aga suur pilt võib olla teistsugune.
| rmc kirjutas: |
DanelM,
Kahjuks aktsiisid on jaburalt üles ehitatud ja tihtipeale (vähemalt osati) soodustavad aktsiisialuse enam tarbimist (+ on tekkinud ka ootus, et peabki nii olema) - ajuvaba. Kui need sihtotstarbeliseks saaks, siis muutuks paljut paremaks, v.a. "tahame odavamalt kütust saada, muidu on tegemist ICE-omanike ahistamisega" hüsteerikute silmis. Saamata aru, et ICE-omanikud ahistavad planeeti ja inimesi pidevalt (ma isegi osati, pean tunnistama). |
Aktsiiside eesmärk ei ole mitte keskkonnahoiu ja sellega seotud aspektide "silumine", vaid reaalsuses ikkagi avalike teenuste jaoks ressursi hankimine. On naiivne arvata, et kui üks tarbimisartikkel teise osas domineerima hakkab, siis seda ei maksustata ainuüksi seetõttu, et keskkonnakoormus on madalam. Seda ei juhtu, sest maksuraha on avalike teenuste pakkumiseks endiselt vaja.
Seega fossiilkütuste aktsiis ei ole kindlasti komponent keskkonnahoiupoliitika rakendamiseks.
Okei, kuna on näha, et argumentatsioon keskendub pigem juba kaudsetele seisukohtadele (keskkonnahoid jms), siis võtame väga konkreetse ekvivalendi. Selleks sobib hästi raha. Võrdsetel tingimustel - kas EV pidamine on odavam? Arvestama peab sellega, et kõik asjad maksavad, mitte ainult kilomeeter. Ka inimese ajal on väärtus. Seda saab arvutada näiteks keskmise töötasu alusel ajatasuna (laadimise aeg vs tankimise aeg) Ka mugavusel on väärtus. Viimase väljendus on sõiduki soetusmaksumus ja selle kaudu välja ostetud lisavarustus. Ka sõiduki hooldus on kulu.
Teeme siis selle võrdluse ära? Võtame võimalikult sarnase lisavarustusega ICE (tänapäevase ja ökonoomse sõiduki nt diiselmootor või siis CNG/bensiin) ja EV. Võtame ekspluatatsiooniperioodiks näiteks 8 aastat ja läbisõiduks 25000K aastas. Arvutame välja kilomeetrihinna TCO alusel, mis sisaldab kõiki hoolduseid jms kulusid, mida tuleb sõidukiga seoses kanda. Proovime leida sellise mõistliku kesktee ja jätame ekstreemsusesse kalduvad luksussõidukid ja teiselt poolt äärmisse odavusse kalduvad sõidukid välja.
Alustame siis minu hinnangu järgi keskmise sõiduki profiili loomisest. Minu nägemus on järgmine:
1. Keskklassi sõiduk (universaalkerega või linnamaastur). Nt Skoda Octavia, VW Passat, Audi A4, BMW 3-seeria, KIA Proceed jms) Normaalsesse varustusse kuuluvad:
- automaatkäigukast või automaatne käiguvahetussüsteem.
- Kõik tänapäevased juhiabid (distantsiga kiirusehoidja, reavahetuse jälgija, pimenurk, pidurdusassistendid jms).
- vähemalt kahetsooniline kliimaseade.
- elektrilised mäludega mugavad istmed (pigem kallimapoolsed, sest kõige odavamad istmed on täielik piinapink), millel saab reguleerida ka seljaosa, peatuge, külgtuge ja võimalusel ka reietuge.
- täisautomaatsed tuled (LED) ja klaasipuhastajad.
- kaasaegne multimeedia ja kommunikatsioon, mitte kõige odavam "raadio".
- parkimisandurid ees ja taga.
Veel midagi?
TCO arvutamisel tuleb arvesse võtta järgnevaid kulusid:
1. Soetusmaksumus (selgitame üheskoos välja, mis võiks olla 8. aasta vanuse sõiduki jääkväärtus).
2. Hoolduskulude maksumus arvestusega, et sõidukiga läbitakse 25000 km aastas, ehk siis keskmiselt üks hooldustsükkel kalendriaastas)
3. Sõiduki otsene liikumisega seotud kulu s.h. kütusekulu. Jätame igasugu erialhendused kõrvale stiilis "laen oma EV-d päikesepaneelidega tasuta" jms, vaid lähtume turuhindadest ja eeldusest, et erilahendusi ei ole.
4. Remondikulu (see on vast kõige keerulisem ja laialivalguvam komponent. Teen ettepaneku võtta kasutusele avalikud andmebaasid (nt spritmonitor vms), kus on võimalik seda hinnata.
On keegi valmis näiteks mingis ühistabelis selle asja kokku panema ja läbi vaidlema?
_________________ Rakvere parasiit |
|
| Kommentaarid: 49 loe/lisa |
   |
47 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
01.09.2021 23:03:01
|
|
|
............
| Istutatud puu ei vähenda fossiilist tekkinud co2 jälge. |
Kui vähegi juured alla võtab, siis hakkab seda vaikselt neutraliseerima küll. Trillioni puu initsiatiivist oled kuulnud? Peaks päris märgatava osa "liigsest" CO2st ära siduma, mis atmosfääris on, ja oleks kliimamuutuse seisukohast igati soodne lahendus. |
Puu ei kasva igavesti ja peale surma hakkab ta lagunema ja kui ta fossiiliks ei muutu siis on terve elutsükkel süsinikneutraalne st ei seo rohkem kui heidab. Kas kõduneb metsas või läheb ahju või on vahepeal kakssada aastat kummut või palk seinas, vahet pole.
Triljon puud oleks kindlasti abiks kogu metsa massi kasvatamiseks aga seegi seob ainult mingi lõpliku koguse uue tasakaaluni mitte ei ime muudkui co2-te atmosfäärist vähemaks.
Abiks saab olla see kui süsinik ringlusest uuesti kõrvaldada, viid ühe tsisternitäie tanklasse ja kompensatsiooniks saadad kümme tonni puitu kuskile soolakaevandusse laagerduma miljoniks aastaks. Ja nii iga kord.
Eestis pole vist suurt muud varianti kui turbarabade konserveerimine.
Keegi tõstab kliimateemasse.
|
   |
158 |
|
| tagasi üles |
|
 |
DanelM
HV kasutaja

|
02.09.2021 00:03:41
|
|
|
| Puu ei kasva igavesti ja peale surma hakkab ta lagunema ja kui ta fossiiliks ei muutu siis on terve elutsükkel süsinikneutraalne st ei seo rohkem kui heidab. Kas kõduneb metsas või läheb ahju või on vahepeal kakssada aastat kummut või palk seinas, vahet pole. |
Rohkem puid korraga kasvamas = rohkem süsinikku korraga seotud. Initsiatiivi mõte ongi selles, et metsa juurde tekitada, nõnda on süsinikku ka rohkem seotud. Eks see mingil määral ole ka probleemi tulevikku lükkamine, küll siis tegelevad sellega.
| Kui suur on päikesepaneeli keskkonnakoormus? Ma pean silmas mitte ainult tarbimist, vaid ka tootmist? Soodsam kindlasti, aga null ka mitte. |
Nõus, toota on vaja ja selle jaoks vahendeid vaja. Selle osas mu mõte oligi, et võrreldes alternatiiviga on keskkonna osas soodsam lahendus.
50K hinnapiir on puhtpragmaatiline. Sellises hinnaklassis sõiduki ostmiseks vajan ma finantseerimist. Finantseerija on hinnanud minu krediidivõimekuse selliselt. Seega kallima sõiduki ostmine ei ole lihtsalt võimalik vaatamata sellele, et kogukulu ajavahemikus tuleb summaliselt sama.
Reaalsus ongi selline, et kui tahta selliste parameetritega EV-d, siis valikut sisuliselt ei ole. See ongi minu peamine väljakutse. Ma teadvustan endale, et ma ei olegi nn "keskmine kasutaja". Eesti mõistes kohe üldse mitte. Keskmine Eesti sõidukiomanik sõidabki oma autoga 15K aastas ja on "üheeurose" kilomeetrihinnaga väga rahul. |
Kui see 50k on jäik piir, siis tõesti langevad kõik akuautod valikust välja muude kriteeriumitega ja parim variant sinu jaoks on hetkel ICE. Samas, ma ei näe, et see lähima 5 aasta jooksul muutumas oleks. Akupakid võivad suuremaks ja energiatihedamaks minna, kuid talvel 500km läbimise jaoks jääb masina hind kindlasti korralikult üle 50k.
Teeme siis selle võrdluse ära? Võtame võimalikult sarnase lisavarustusega ICE (tänapäevase ja ökonoomse sõiduki nt diiselmootor või siis CNG/bensiin) ja EV. Võtame ekspluatatsiooniperioodiks näiteks 8 aastat ja läbisõiduks 25000K aastas. Arvutame välja kilomeetrihinna TCO alusel, mis sisaldab kõiki hoolduseid jms kulusid, mida tuleb sõidukiga seoses kanda. Proovime leida sellise mõistliku kesktee ja jätame ekstreemsusesse kalduvad luksussõidukid ja teiselt poolt äärmisse odavusse kalduvad sõidukid välja.
Alustame siis minu hinnangu järgi keskmise sõiduki profiili loomisest.
TCO arvutamisel tuleb arvesse võtta järgnevaid kulusid:
1. Soetusmaksumus (selgitame üheskoos välja, mis võiks olla 8. aasta vanuse sõiduki jääkväärtus).
2. Hoolduskulude maksumus arvestusega, et sõidukiga läbitakse 25000 km aastas, ehk siis keskmiselt üks hooldustsükkel kalendriaastas)
3. Sõiduki otsene liikumisega seotud kulu s.h. kütusekulu. Jätame igasugu erialhendused kõrvale stiilis "laen oma EV-d päikesepaneelidega tasuta" jms, vaid lähtume turuhindadest ja eeldusest, et erilahendusi ei ole.
4. Remondikulu (see on vast kõige keerulisem ja laialivalguvam komponent. Teen ettepaneku võtta kasutusele avalikud andmebaasid (nt spritmonitor vms), kus on võimalik seda hinnata.
On keegi valmis näiteks mingis ühistabelis selle asja kokku panema ja läbi vaidlema? |
Võin oma 2 viimast masinat siia tuua näiteks, nende osas on üsna hea kulude ülevaade olemas. Toyotal ei olnud mäluga istet ja Škodal on veits rohkem lisasid, kui nimekirjas, aga enam-vähem. Mõlemal oli teine jooks rehve ka soetusmaksumuse sees, kui neid arvestada ei soovi, võib amordist €1k maha võtta. Toyota soetushind on 2016. aastal, praeguse mudeli korral võib €5k juurde panna ja amordile €3000-4000 lisada hinnalanguse järgi.
Toyota Rav4 Hybrid
1. Ümmarguselt €30k soetusväärtus. Jääkväärtus praegu auto24 ja mobile.de vaadates tundub 8-aasta vanusel automaatkastiga Rav4 olema kusagil 11k, mis tundub mulle kõrge, (kiibipuudusest ja uute autode põuast ehk?), ise pakuks max 8k. Amortisatsioon €19-22k.
2. Elke kodulehel saab eraldi kõigi hoolduse hinnad kätte, iga 15k km järel. Isiklikult järgisin seda, et hübriidajami garantii säiliks. 200k läbimiseks kulu kokku €3740.
3. Kütuse (bensiin) kulu oli kuus €200, läbisõit oligi keskmiselt 25k km aastas. Kütusele kokku seega €19200 8 aasta jooksul. Kindlustused 8 aasta peale: Liiklus €1200, kasko €4100 (kui on huvi ainult 5 aastat kaskot maksta, siis €2600). Rehvid olid 4a samad, 8a jooksul võib lisada jooksu suve- ja talverehve juurde, hind umbes €600 (Sailunid suveks ja lamellid). Rehvivahetuses käisin ka esinduses, sealt siis €85 per vahetus ja hoiustamine, 8a jooksul kokku 15 korda, €1275. Jooksev kulu €26 375 (€24 875 5 aasta kaskoga).
4. Kasko rõõmud, 3 kõksu, igal omavastutus €175, kokku €525 eurot. Lisaks veepump €202, tagumised kettad ja klotsid umbes €60 (ei leia eraldi väljavõtet, midagi sinnakanti). Kokku ümmarguselt €800.
TCO: €48 415 - 52 915
Škoda Enyaq
1. Soetus ümmarguselt €46 500. Jääk tuleb tõenäoliselt protsentuaalselt midagi sarnast eelnevale, umbes 25%, seega paneme €12k, või kiibipuuduse jätkumisel €16k. Tõenäoliselt võib kõrgem olla, arvestades akuautode senist hinnahoidmist. Amortisatsioon €30-35k. Isiklikult kasutasin ka ostutoetust (maksud maha €4k alla), seega minu amort on €26-31k.
2. Hooldus on 1 kord iga 2 aasta järel, maksab €200 ja kogu lugu. 8a peale €800.
3. Senine kogemus "kütusele" on 16,0kwh/100km, kuid talvel tuleb kindlasti lisaks. Samas, auto on soojas garaažis enamasti ja soojuspumbaga, seega võiks aasta keskmine tulla pigem 20kwh/100km. Elektri hinnaks arvestaks konservatiivse €0,15/kwh, siiani on oma kogemusel olnud kodus alla €0,10/kwh ja pikematel otstel olen proovinud tasuta laadimispunkte kasutada, kuid aeg-ajalt tuleb siiski kiirlaadimist ette. Samas 85-90% laadimisest on kodus. "Kütus" seega €6000. Liikluskindlustus €850, kasko €4750 (5a oma €3000). Rehvide osas tuleks tõenäoliselt samuti 1 jooks suve- ja talverehve lisada, hind umbes €670 (samuti Sailunid, nagu eelmisel). Rehvivahetus oli viimane €33, käisin mujal seoses elukoha vahetusega, ei ole vaja ka hoiustada enam. Järjepidevuse mõttes võib võtta sama, mis eelmisel, €1275, või eelmisele panna praeguse €500. Jooksev kulu €12 770 (€11 020 5a kaskoga) / võrdse rehvivahetusega €13 545 (€11 795 5a kasko).
4. Eeldaks umbes sarnast, näiteks 3 kõksu hinnaga €175 tk, kokku €525. Remonti ka ehk selline €275 juurde, kuigi pidurid ei kulu ja muud liikuvad osad kestavad pikemalt, aga ehk miskit on. Kokku €800.
TCO: €43 395 - 50 145 (toetusega €39 395 - 46 145) (võrdse rehvivahetusega kulu).
|
|
   |
88 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
02.09.2021 00:23:21
|
|
|
Hübriitauto ei sobi. See ei ole ICE.
Tundub juba üsna adekvaatne arvutus. Mõningaid asju tahaks mina korrigeerida, aga see selleks.
Üks asi, mida mina väga ei tahaks uskuda on see, et 8 aasta jooksul on vaja sõidukit nii vähe remontida. Selle kohta peaks uurima, kustkohast saaks pädevaid andmeid, palju autode hooldus ja remont sellisel ajavahemikul tegelikkuses keskmiselt maksab.
Samuti on praegu mõjutajaks EV hoiustamine. Enamikul ei ole sooja garaazi. Lisaks pole soetusmaksumuses arvesse võetud EV laadimistaristu väljaehitamist. Ka see läheb "kütusekulule" juurde.
Rohkem hetkel mõelda ei viitsi. Eks järgmistel päevadel arendame teemat edasi.
_________________ Rakvere parasiit
viimati muutis Rasmus 02.09.2021 00:35:50, muudetud 2 korda |
|
| Kommentaarid: 49 loe/lisa |
   |
47 |
|
| tagasi üles |
|
 |
DanelM
HV kasutaja

|
02.09.2021 01:36:29
|
|
|
| Hübriidauto ei sobi. See ei ole ICE. |
See on Toyota "iselaadiv", ei ole plug-in. Sõidab ainult bensiini pealt, väliselt laadida ei saa. Kui CNG masinad sees on, peaks ka see olema, minu arvates, hübriidid mõlemad. Aga kui ikka üldse ei sobi "iselaadiv", siis uuena on praeguse hinnakirja järgi hinnavahe neil umbes €3000. Kütusekulu jahedamas (Eestiga sarnases, mitte Lääne-Euroopa) kliimas sain paari otsinguga ainult bensukal umbes 8,1L/100km, minu omal oli aasta keskmine 7,0L/100km. 19200 / 7,0 * 8,1 = 22 200 ümmarguselt. TCO osas suurt vahet ei tule, amordiga kaotab ehk natuke vähem, kuid järelturu hind on tõenäoliselt ka natuke väiksem, seega umbes €1500 väiksemaks TCO näiteks?
Plug-in'i võiks ju samuti võrdluseks võtta, kui juba teema teha. Ma arvan, et nende TCO tuleb suht samasse auku lõpuks.
| Üks asi, mida mina väga ei tahaks uskuda on see, et 8 aasta jooksul on vaja sõidukit nii vähe remontida. Selle kohta peaks uurima, kustkohast saaks pädevaid andmeid, palju autode hooldus ja remont sellisel ajavahemikul tegelikkuses keskmiselt maksab. |
8 aasta kohta ei tea, Toyota oli mul 4,5a. Selle aja jooksul muud vaja ei läinud. Eks seal tõenäoliselt võib igasugu asju juurde tulla, kuid suuremate juhtumite jaoks oli kaskos tehnilise rikke kindlustus olemas mul, seega TCO arvutust see tõenäoliselt väga kapitaalselt ei muuda, pigem natuke akuauto kasuks. Omajagu kuluosasid on ka hoolduse hinnas sees juba (süüteküünlad ja muu selline).
| Samuti on praegu mõjutajaks EV hoiustamine. Enamikul ei ole sooja garaazi. Lisaks pole soetusmaksumuses arvesse võetud EV laadimistaristu väljaehitamist. Ka see läheb "kütusekulule" juurde. |
Võtsin talvise kulu 50% kõrgema praeguses arvutuses, TeslaBjörni tabelist (Range leht) on hästi näha, et reaalselt on kulu nõnda palju kõrgem -20C või jahedama juures. Arvestades, et meil on talvekuudel kuu keskmine temperatuur veebruaris pigem sinna -5C kanti, on reaalne kulu suvisest maksimaalselt 25% kõrgem. Ülejäänud kuud on soojemad, kuid siiski piisavalt jahedad, et mõningast lisakütet nõuda. Škodal on ka soojuspump, seega pigem kisub kõike arvesse võttes isegi 15% kanti TB tabeli järgi. 25% kõrgema kuluga oleks aasta keskmine 18kwh/100km, "kütuse" kulu kokku €5400, selle €600 eest saab laadija ja kõvasti peale ka veel (näiteks võimsama kaasaskantava laadija). Kui elektrihind võtta mu senine keskmine, tuleb "kütuse" kulu üldse €3600, kuid see nõuab ka mõningast endapoolset planeerimist. Ma ei ole täpsemat ajakulu kokku arvutanud ega mõõtnud, seega ei oska ma seda varjatud kulu lisada sinna, ohutum on jääda €0,15/kwh, kuna siis ei pea ise ajastama ega eraldi planeerima midagi.
|
|
   |
88 |
|
| tagasi üles |
|
 |
rmc
Aeg Maha 2n

|
02.09.2021 04:16:21
|
|
|
| hkurujo88r kirjutas: |
DanelM, minu Co2 jalajälg on kordades väiksem kui sinu. Istutan ettevõttega iga aasta mitu miljonit puud juurde.
Mis diisli tossu siin tuntakse huvitav, kohapeal põletab 0.5l tunnis, sealt ei tule midagi väljagi. Roima kõrval olles tunneb jah haisu. |
1) istutamine üksi on vähe, oluline on, miks istutatakse, kuhu istutakse, jne.
puidutööstur? illusoorne rohelisus :]
2) diislitossu ikka sõitvatest autodest, kuigi ka seisvad haisevad :]
Rasmus, otsi siit teemat "aktsiis", siis näed, et korduvalt arutatud teema - sinu käsitlus on vastuolus aktsiisi kui mõistega. Aktsiis on ikkagi kahjulikul kaubal selle ostuhimu ning kahjude vähendamiseks, paremate alternatiivide soodustamiseks.... st. peaks olema....
Puu ei kasva igavesti ja peale surma hakkab ta lagunema ja kui ta fossiiliks ei muutu siis on terve elutsükkel süsinikneutraalne st ei seo rohkem kui heidab. Kas kõduneb metsas või läheb ahju või on vahepeal kakssada aastat kummut või palk seinas, vahet pole.
Triljon puud oleks kindlasti abiks kogu metsa massi kasvatamiseks aga seegi seob ainult mingi lõpliku koguse uue tasakaaluni mitte ei ime muudkui co2-te atmosfäärist vähemaks.
Abiks saab olla see kui süsinik ringlusest uuesti kõrvaldada, viid ühe tsisternitäie tanklasse ja kompensatsiooniks saadad kümme tonni puitu kuskile soolakaevandusse laagerduma miljoniks aastaks. Ja nii iga kord.
Eestis pole vist suurt muud varianti kui turbarabade konserveerimine.
Keegi tõstab kliimateemasse. |
puu ei kasva igavesti, ent laguneb pika aja jooksul + osa süsinikku on juba talletatud ning talletub ka lagunemisel maapinda, rääkimata sellest, et muu keskkond seob ka seda, ehk lagunev puit on toiduks tervikule kui seda tervikut seal on... sesmõttes on väga suur vahe, kuidas metsa majandatakse ning, milline on süsinikuringlus... ahjuminekul vabaneb süsinik kohe ja sidumine toimub taas pika aja jooksul...
triljon PUUD seob jah lõpliku koguse, ent kui need puud jätta metsana edasi eksisteerima, siis seob ikka lõputult... NB! maapind!
turbaalade konserveerimise osas võiksime alustada uute kaevanduslubade väljastamise ning vanade pikendamise lõpetamisest :]
   |
182 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
02.09.2021 06:08:05
|
|
|
otsi siit teemat "aktsiis", siis näed, et korduvalt arutatud teema - sinu käsitlus on vastuolus aktsiisi kui mõistega. Aktsiis on ikkagi kahjulikul kaubal selle ostuhimu ning kahjude vähendamiseks, paremate alternatiivide soodustamiseks.... st. peaks olema....
|
Elektril on ka aktsiis...
No see mis tema kohta raamatus kirjutatakse vs. mille jaoks ta reaalselt on ei oma ju erilist rolli. Riigi jaoks on ta lihtsalt sissetulekuallikas, keegi ei looda seda tõstes, et oh nüüd säästame sellega ilgelt keskkonda vaid eelarve suureneb üks rida. Okei zuzu izmailova vb tõesti arvab, et oh nüüd on loodus puhas kui aktsiis tõuseb.
Kuna elektrile tõenäoliselt ei saa samaväärse tasemel aktsiisi peale suruda kuna seda ei kasutata vaid akude laadimiseks, siis tuleb lihtsalt automaks nendele sõidukitele ja asi vask.
|
   |
81 |
|
| tagasi üles |
|
 |
anubis
HV Guru

|
02.09.2021 10:04:18
|
|
|
Spoiler 
Suures pildis ei ole tõesti miski tasuta. Samas, kui laadida oma "tasuta" päikeseelektriga akuauto täis, jääb selle võrra vähem põlevkivi kaevandamata või õli pumpamata ja töötlemata. Keskkonnale suures pildis soodsam tegu, arvestades meetodite eluiga ja kumulatiivset jalajälge. Sama lugu ka akude tootmisega, selle arvelt jääb üks sisepõlemismootor tootmata, selle eluea jooksul tekkivad saasteained samuti tootmata |
Kui suur on päikesepaneeli keskkonnakoormus? Ma pean silmas mitte ainult tarbimist, vaid ka tootmist? Soodsam kindlasti, aga null ka mitte.
|
Spoiler 
https://circularecology.com/embodied-carbon-footprint-database.html
Keskmine päiksepaneel jõuab nulli umbes kolme aastaga.
|
|
   |
283 |
|
| tagasi üles |
|
 |
arnis
HV veteran

|
02.09.2021 14:43:48
|
|
|
| rmc kirjutas: |
| arnis kirjutas: |
Teooria ütlebki, et väikesel rindel prügi sorteerimine on ebamõistlik tegevus. Lagi mida peaks tegema on taara viia automaati ja söögikraam/bio eraldi kasutusele võtta(kompost).
Eraldada ketsupi pudel pitsakarbist on mõttetu - süsteem ei tööta ja seetõttu pole mõtet seda teha enne kui töötav mehhanism olemas.
|
BS. Pigem peaks inimesed ikkagi sorteerima, et oldaks võimalikult tasemel süsteemi parendamiseks ning siis nõuda ka süsteemi toimimapanemist.
On absurd kõike olmesse ladestamisele saata.
Rääkimata sellest, et massiefekti alahindamine on absoluutselt ogar. |
Probleem ei ole sorteerimises. Probleem on selles, et peale sorteerimist praktiliselt kõik (jah, see on 90% kandis ja üle isegi) läheb olmesse (seesama mitte sorteeritud klass).
Ainult väike osa PET ja HDPE-st (koodid 1 ja 2) läheb taaskasutsusse, kõik muu, 3,4,5,6,7 ja kõik 1-2 mille küljes on kasvõi 5% 3-7-ni, ei lähe taaskasutusse.
See sorteerimise harjumus kahjuks teeb rohkem kurja kui head. Nimelt inimesed USUVAD, et kõik on korras, sest nad ju sorteerivad. Aga ei ole. See usk laseb sellel idiootsusel edasi toimuda uste taga.
Veelkord, prügi sorteerimine tänasel päevalgi on olnud täiesti mõttetu tegevus. Mitte just halb (kui veega pakendeid ei pesta) aga mõttetu. 10% kasutegur on täiesti aktsepteerimatu.
Klaas, bio, paber - need töötavad mõistlikult. Aga räägime prügi puhul edaspidi pigem sellest suurest enamusest - plastikutest ja komposiitidest.
PS: prügi põletamine läheb samasse kapsaaeda nagu metsa istutamine. Suures pildis on metsa istutamisest täpselt 0 tolku. Kui kogu planeet istutada puid täis (absurd muidugi)
siis ei oleks süsiniku saaga grammivõrdki lahendatud. Ning meil ei oleks ka süüa midagi, kuna põllumaad ei ole.
Prügi põletamine aga võrdub fosiilkütuse kasutamisega - ehk sama mis kivisüsi. Plastikud on tehtud naftast. Parim mida teha saab, on need tagasi panna sinna kust me need võtsime (maapind) ja
mitte paisata atmosfääri, et siis "puudega süsinik ajutiselt kinni püüda" (kuni puu süsiniku vabastab jälle). Kes teab planeedi ajalugu/ajastuid, teab, mis juhtus sõnajalgade hiigelajal.
_________________ Teen kodudes elektriasju korda. 40€/h. Anna murest märku.
Ooteajad hetkel suured (üle kuu)
Ka korteriühistud ja ettevõtted. Auditi ettevalmistused. |
|
| Kommentaarid: 120 loe/lisa |
   |
117 |
|
| tagasi üles |
|
 |
rmc
Aeg Maha 2n

|
02.09.2021 23:43:42
|
|
|
Olen kursis, jah, et meil siin jäätmekäitluses tuima pannakse ning ilmselt taga nutetakse, et Hiina impordi ära keelas + teisedki riigid
AGA siiski ma arvan, et sorteerimine on hea alus nõudmaks paremate edasist ahelat, st. oluline.
+ oluline on just klaasi, bio, paberi sorteerimine ka, tihti ei viitsita neidki sorteerida....
Halba süsteemi passiivsuse vabanduseks tuua ei vii meid kuskile.
Aga rohkem EV-de teemasse tagasi ka, esimene subs: https://electrek.co/2021/09/01/subaru-solterra-electric-suv-new-pictures-details/
Veits tunduvad munevat (nagu nende partner Toyota-gi ).
Xiaomi tulek tundub huvitav, nad suht asjalikud: https://electrek.co/2021/09/01/smartphone-manufacturer-officially-joins-ev-market-as-xiaomi-automobile/
See ka huvitav: https://electrek.co/2021/09/01/storedot-tesla-like-4680-battery-cells-charge-10-minutes/ "StoreDot unveils Tesla-like 4680 battery cells they claim can charge in 10 minutes "
& Model Y on Norras kõige paremini müüv sõiduk nädalaga (1115 delivered), surudes EV-de osa müüdavatest autodest augustis 72% peale: https://electrek.co/2021/09/02/tesla-model-y-takes-over-norway-electric-car-sales-market-share/
& Roadster tuleb 2023 kui 2022 pole draamat täis: https://electrek.co/2021/09/01/tesla-delays-new-roadster-2023/
   |
182 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Oisu.
HV kasutaja
|
|
| Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Equinox
HV veteran

|
03.09.2021 09:39:25
|
|
|
Asjad vaikselt arenevad Kas see on mingi konkreetne valmis lahendus mida saab suvalisele teisele(vanadele) elektriautodele ka külge panna?
_________________ Live long and prosper!
RIP, Spock. Leonard Nimoy 1931-2015 |
|
   |
26 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Oisu.
HV kasutaja
|
03.09.2021 09:43:27
|
|
|
| Equinox kirjutas: |
Asjad vaikselt arenevad Kas see on mingi konkreetne valmis lahendus mida saab suvalisele teisele(vanadele) elektriautodele ka külge panna? |
Esiteks puudutab see ainult taksosid - täpsemalt Jaguar I -Pace tüüpi taksosid.
|
|
| Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
| tagasi üles |
|
 |
sakinaga
HV Guru
|
03.09.2021 09:55:48
|
|
|
| Kui suured on sellisel laadimisel kaod võrreldes kaabliga laadimisega? Kas mõistlikum poleks süsteem, kus kaabli ühendamine autoga on automatiseeritud?
|
|
   |
155 |
|
| tagasi üles |
|
 |
DVDRW
HV Guru

|
03.09.2021 10:03:53
|
|
|
| See oleks päris hea, et ei peaks autost välja tulemagi. Laeks tihedamini siis ka.
|
|
| Kommentaarid: 28 loe/lisa |
   |
27 |
|
| tagasi üles |
|
 |
hkurujo88r
HV Guru
|
03.09.2021 10:10:38
|
|
|
| Pidite ju pause tegema, et kohvi võtta ja selga sirutada. Nüüd ei taheta autost väljagi tulla?
|
|
| Kommentaarid: 126 loe/lisa |
   |
120 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
03.09.2021 10:58:56
|
|
|
Jutt muutub nagu kevadine ilm
|
   |
81 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Oliverk
HV veteran
|
03.09.2021 12:25:33
|
|
|
| Wireless on mingi 50% kaoga. Aga suva, elekter tasuta ju.
|
|
   |
26 |
|
| tagasi üles |
|
 |
KillFrenzy
HV Guru

|
03.09.2021 13:25:43
|
|
|
Paari aasta vanune kalkull, et kui kõik nutitelefonid kasutaksid juhtmeta laadimist läheks aastas raisku 8.5TWh, see on ~23 000MWh päevas ehk kogu eesti tarbimine.
|
|
| Kommentaarid: 151 loe/lisa |
   |
133 |
|
| tagasi üles |
|
 |
DVDRW
HV Guru

|
03.09.2021 14:45:07
|
|
|
| KillFrenzy kirjutas: |
Paari aasta vanune kalkull, et kui kõik nutitelefonid kasutaksid juhtmeta laadimist läheks aastas raisku 8.5TWh, see on ~23 000MWh päevas ehk kogu eesti tarbimine.  |
"Energia ei teki ega kao, ta võib vaid muunduda ühest liigist teise ning kanduda ühelt kehalt teisele."
Kui tuba vajab kütmist anyway siis võib ~0,1% kasutada selleks elektrikütet (telefoni juhtmeta laadija "kadu") ja ei lähe raisku midagi.
Välitingimustes auto juhtmeta laadimine on õhu kütmine, mida võib küll puhtaks raiskamiseks nimetada.
Trollid ja trammid kasutavad elektrit juhtmega sõidu ajal.
Ei tohiks ka keeruline olla autot automaatselt juhtmega laadima panna kui see seisab.
|
|
   |
27 |
|
| tagasi üles |
|
 |
netcat
Kreisi kasutaja

|
03.09.2021 17:10:59
|
|
|
| DVDRW kirjutas: |
Ei tohiks ka keeruline olla autot automaatselt juhtmega laadima panna kui see seisab. |
Et seisma jätta ainult sealt kus traat läheb või mismoodi?
|
|
| Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
7 |
|
| tagasi üles |
|
 |
rmc
Aeg Maha 2n

|
04.09.2021 02:40:01
|
|
|
https://electrek.co/2021/09/03/nissan-tests-an-ev-motor-magnet-recycling-breakthrough
"Nissan and Waseda University in Tokyo have been working together since 2017, and today, they announced that they are starting the testing of a recycling process that recovers high-purity, rare-earth compounds from electric vehicle motor magnets.
First, they heat a used motor to 2,552F (1,400C) to melt it down. Then iron oxide is added to oxidize the rare-earth elements (REEs)."
"Nissan claims that it’s been able to recover 98% of a motor’s rare-earth elements using their new recycling process.
The automaker also says the method slashes the recovery process by around 50%, compared to the current method, because there is no need to demagnetize, remove, or take apart the magnets.
Nissan is aiming to launch its new recycling process by mid-decade."
   |
182 |
|
| tagasi üles |
|
 |
DVDRW
HV Guru

|
04.09.2021 08:14:48
|
|
|
Kui ma ütlen "tasuta", siis minujaoks see tähendab seda, et mina ega ka minule tuttav inimene ei maksa seda oma taskust/palgast.
Kui asi on maksumaksja raha eest, siis võib ka selle kohta öelda "tasuta", sest isegi kui seda ei tarbi, maksan maksu ikkagi samapalju.
Nt haigekassa, Tln tasuta ühistransport, kassetimaks jne.
Kui sõna "tasuta" on teie arust väga vale selle kirjeldamiseks, siis võite pakkuda mingit paremat sõna.
Spoiler 
|
|
   |
27 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
04.09.2021 10:40:54
|
|
|
Kui tasuvusajad täis siis offgridis võibki öelda tasuta, kas paned juhtme seina või ei pane, kuidagi see rahaliselt tunda ei anna. Aga ongridis vaatab päeva lõpuks arvelt just nii palju väiksem number vastu kui oled "tasuta" ära tarbind. Peaks nagu elementaarne loogika olema aga ikka paljudele hoomamatu.
Tasunud jaama ei maksa enam ekstra kinni ei maksumaksja ega naaber ega pank või kesiganes. Kaugemas vaates ehk maksab odav tööjõud mida rakendatakse paneelide või muundurite tootmisahelas ja tulevased põlved kelle eest ressursid ära on raisatud.
|
   |
158 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
361 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
05.09.2021 13:02:38
|
|
|
| fully charged in ten minutes |
Tea kas laadimisgraafikud on ka muutunud, vanakooliga tuleb viimaseid protsente tilgutada ja suure kiiruse puhul neist lihtsalt loobutakse. Kas nüüd saab sajaga lõpuni või jääb kodulaadijas 101% laadimise võimalus? Vaevalt et aeglane laadimisosa selle 10min sisse mahub.
|
   |
158 |
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|