Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Ülevaated, kasutajate hinnangud »  Ülevaade: Sony SBH80 Bluetooth Kõrvaklapid märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

liitunud: 08.02.2006



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 02.11.2015 01:29:10 Ülevaade: Sony SBH80 Bluetooth Kõrvaklapid vasta tsitaadiga


Seoses pideva muusikakuulamisega hakkasid juhtmed ajapikku häirima. Need jäid igale poole kinni tõmmates klapid peast või minnes keerdu. Seega sai otsustatud, et vaja on juhtmeta klappe. Loe edasi miks ma otsustasin Sony SBH80 kasuks...


Põhiinfo:
Tegu on siis Bluetooth tehnoloogiat kasutavate in-ear kõrvaklappidega. Nendel on ka kadudeta aptX Bluetooth tehnoloogia mis tagab parema helikvaliteedi võrreldes tavaliste Bluetooth audioseadmetega. Lühidalt toimib see nii, et ei ürita saata üle piiratud ribalaiusega Bluetooth ühenduse infot mida inimkõrv niikuinii ei kuule.
Antud klappidel on ka NFC tugi mis tagab kiire "paaritamise" NFC toega nutitelefonidega. Mis on võibolla veidi unikaalne on topelt MEMS mikrofonid koos HD Voice toega mis tagavad esmaklassilise kõnekvaliteedi. Seega need klapid pole head mitte ainult muusika kuulamiseks vaid ületavad teisi sarnaseid klappe ka kõnekvaliteedis.
Bluetooth versioon on 3.0 mis pole küll uusim, aga uuemad versioonid audio edastamises mingit kvaliteedieelist ka ei oma. Enamus uuemaid nutitelefone toetab 4.0 või 4.1 versiooni.
Aku on mõistagi pisike aga ajab asja ära ka pikema reisi korral mis kestab kuni 6 tundi. Seega saab vabalt sõita teise eesti otsa ja jääb veel varugi.

Ostukoht: Elion

Hind: 99,00 €

Üldmuljed:
Esmamuljed olid head. Olen neid klappe nüüd mitu kuud kasutanud seega on tekkinud juba hea ettekujutus. Heli on väga hea kui helitugevust päris põhja ei keera. Nimelt Signal to Noise Ratio (SnR) on veidi liiga väike, seega heli põhjas hakkab krabisema ja tekitab muud müra mis pole meeldiv. Aga noh see on minu kiiks, kuna mul on modifitseeritud Android nutitelefon mis lubab kasutada märgatavalt kõrgemat helitugevust, kui tootja ja EU regulatsioonid lubavad. Seega 99% inimestele see probleemiks pole.
Bass on ok aga ei midagi enneolematut. Seega kui kindlasti tahate head bassi, siis tuleb midagi muud vaadata. See-eest on kesk ja madalamad sagedused üsna korralikud. Eriti mis puutub selliste rahulike ja vaiksete laulude kuulamist. Müraisolatsioon on keskpärane - tänavamüra ikka pääseb kohati häirima. Eriti vaiksete laulude puhul. Kõrged sagedused võiks olla detailsemad. Detailsemalt Bluetooth audiost saate lugeda siit: http://theheadphonelist.com/wireless-fidelity-making-sense-bluetooth-headphone-technology/

Disain on ok. Klapiotsad on küll kokku aga mitte kunagi puntrasse läinud seega see on hea. Kaalult on need väga kerged ja neid ei märkagi kaelas. Minul siiski tekitas see kaelas olles esimestel nädalatel mõningat nahaärritust. Mitte midagi hullu aga kohati ikka andis tunda. Spordi ja sörkjooksu jaoks need siiski ei sobi, kuna rapuvad jooksmisel liiga kergesti kõrvadest välja. Lisaks pole neil otsest IP reitingut, kuigi need on higikindlad. Ütleme nii, et paduka käes siiski päris ei soovita kaela panna. Klappide põhiosa kus asub elektroonika jms on veidi kaardus kujuga, et paremini kaelal istuda, kui kandiline jublakas aga päris õnnestunud see disain pole. Nupud on veidi liiga pisikesed ja sisse-väljalülitusnupu vajutamine pole teab mis lihtne, kui need juba kaelas on. Lisaks enamus nuppe hoidvad "silindrid" mis on silindrikujulised võiks minumeelest olnud olla hoopis lapikud, et nuppude puutepind oleks suurem ja neid oleks mugavam vajutada. Mul on tihtipeale juhtunud, et olen kogemata järgmise loo valinud selle asemel, et pausi peale panna ja vastupidi. Siiski koostekvaliteet on esmaklassiline ja miski kuskilt ei nagise ega logise ka pärast mitmeid kuid igapäevast kasutamist.

Akukestvus on ok, aga oleks eelistanud veidi suurema ja raskema seadme arvelt veel paar tundi lisaks saada. Klappidel on ka sisseehitatud vibratsioon mis on mugav nt sissetuleva kõne puhul juhul, kui telefon on vaigistatud ja klapid on küll kaelas aga otsikud pole kõrvas. Otsikud ise on võrdlemisi mittemidagiütlevad. Kolmes eri suuruses neid pakendis kaasas on aga need on tavalised silikoonotsikud. Laadijat pakendis kaasa poole ja eeldatav on, et kasutada tuleb enda telefoni jaoks mõeldud MicroUSB laadijat. Laadimine ise võtab aega vahemikus 30 minutit kuni tund sõltuvalt kui tühi aku on. See on tegelikult aku 125mAh mahutavust arvestades väga üllatav. Võiks ju arvata, et nii väikse aku laeb kümne minutiga täis, sest minu telefon on 2600mAh ja selle aku nullist sajani läheb veidi üle kahe tunni. Seega tund 125mAh aku jaoks on liiast. Võiks olla mingi 10 minutit maksimaalselt.

Klappidel on ka erinevad helisignaalid sisse-väljalülitamisel (lisaks vibrale) ja siinkohal lähevad asjad veidi kummaliseks. Nimelt sissetuleva kõne puhul kostub helin nii telefoni kõlaritest, kui ka klappidest. Aga klappidest kostub alati üks ja sama helin ja kuskilt seda muuta ei saa. Seega see on veidi nõme. Võiks ju arvata, et telefoni helina toon kostuks ka klappidest kui kõne tuleb sisse aga miskipärast see nii pole. Kahtlemata sellise käed vabad süsteemi kasutamine äratab linnas tähelepanu, kuna inimesed pole sellega ikka harjunud, et keegi justkui räägib omaette. Seega uudistavate pilkude rahuldamiseks olen vahel kõne kestel tõstnud käe kaela juurde kus kontrollnupud on näitamaks, et tegu on käed vabad seadmega.

Sony pole loomulikult ainus kes taolisi klappe teeb või on teinud. Mõned näited on veel LG Tone ja Samsung Level U ja Gear Circle. Motorolal on samuti midagi sarnast. Kui otsida parimaid bluetooth klappe mis ka sportimiseks sobivad, siis tuleb pöörata pilk USA poole, kust saab Jaybird Bluebuds X või JLAB Epic mis sobivad ka sportimiseks. Väike võrdlustabel Jlab veebilehelt: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0240/9337/files/Epic_Bluetooth_Comparision_Aug_2015.jpg?7643197872052503764

Testitud Sony Xperia Z3 Compact nutitelefoniga aga need peaksid töötama iga Bluetooth tuge omava seadmega. Saadaval on ka valget värvi versioon kellele must värv liiga igav tundub.
Kasutan igapäevaselt Poweramp nimelist proge. Uuendasin isegi MP3 pealt FLAC peale paljude laulude puhul, kuna klappidega oli kuulda vahe kvaliteedis.

Plussid & Miinused:

Plussid:

thumbs_up.gif Hea helikvaliteet muusikat kuulates.
thumbs_up.gif Suurepärane koostekvaliteet.
thumbs_up.gif Juhtmevabadus on mugav.
thumbs_up.gif Väga hea kõnekvaliteet.

Pluss\Miinus: Asjad mida võib lugeda nii plussiks kui ka miinuseks (sõltuvalt inimesest) :

thumbs_up.gif thumbs_down.gif Bluetooth ehk sinihammas. Kellele meeldib ka kes vihkab seda. Paljud kindlasti eelistaksid helikvaliteedi tõttu juhtmega klappe.

Miinused:

thumbs_down.gif Kontrollnupud võiks olla suurema puutepinnaga. Vahel on raske õiget nuppu tabada.
thumbs_down.gif Silikoonotsikute asemel võiks olla midagi paremini kõrvas istuvat mis ka sportimise ajal kindlalt kõrvas püsib.
thumbs_down.gif Hind väiks odavam olla. Ütleme nii 50-60€ kandis. 100€ on tsipa palju selle eest mida siit saab.
thumbs_down.gif Põhiosa mis kaelal istub võiks olla veel suurema "kaarega", et paremini kaela kujuga sobituda.
thumbs_down.gif Laadimine võiks olla kiirem.

Välismaised ülevaated:
Head-Fi
Clove
TheHeadphoneList

Tootja koduleht:
Sony SBH80

HV tooteleht:
Sony SBH80

*Kõik küsimused,mõtted & parandusettepanekud oodatud.
Kommentaarid: 89 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 79
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
DVDRW
HV Guru
DVDRW

liitunud: 13.10.2003




sõnum 30.11.2015 09:36:18 vasta tsitaadiga

Põhjalik ülevaade thumbs_up.gif
Mainin siin ära ka siis oma lemmikvidina: SBH20
Hind kõigest ~30€
Saan oma lemmikheliga klapid (Sennheiser HD 202) konvertida juhtmeta klappideks icon_smile.gif
Kommentaarid: 26 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 25
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Sander007
HV veteran
Sander007

liitunud: 04.12.2005



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 14.12.2015 00:46:09 vasta tsitaadiga

Mul on praegu JLAB Epic, enne seda olid Plantronics Backbeat GO 2.

Ma ei nõustu Sinuga absoluutselt selles osas, et juhtmega klappidel parem kvaliteet on - pole elusees ühtegi juhtmega inear kõrvaklappe proovida saanud, mis ligilähedalegi nende kahele on (JLAB ja Plantronics minu hinnangul sama hea kvaliteediga). JLABi kasuks tohutu suur pluss muidugi kuulamisaeg - Plantronicsi 4.5h on ilmselgelt liiga vähe kui tahad näiteks suurem osa / terve tööpäeva neid kasutada. Samas JLABi omad ei püsi nii hästi kõrvas kuna klapid on ise päris suured.

Igaljuhul lühidalt öeldes ei taha ma oma elus mitte kunagi enam juhtmega klappe. Pigem maksan 100-200€ bluetooth klappide eest kui võtaks tasuta ükskõik mis juhtmega.

_________________
tsitaat:
...aga kui uhendan Kovaketta...ei reageeri enam klaviaaatur...kui võtan tagant ara siis reageerib jalle.kas asi voib selles olla ,et prosel pole termopastat...
Kommentaarid: 158 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 149
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

liitunud: 08.02.2006



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 14.12.2015 01:33:26 vasta tsitaadiga

Sander007, Pidasin silmas spetsiifiliselt audiokvaliteeti mitte koostekvaliteeti. BT-l on siiski omad puudused, aga nagu sinagi nõustun ka mina, et juhtmevabadus on seda väärt.
Räägi parem kust JLAB omad ostsid, kaua need sul olnud on ja kas on vastu pidanud? Põhiline miks ma vähemalt hetkel JLAB ei ostnud on see, et need peab üle lombi tellima ja koostekvaliteet pole väidetavalt kõige parem. Jõudluselt, helikvaliteedilt ja aku vastupidavuselt olevat need aga BT tipp mis puutub inear klappe.
Kommentaarid: 89 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 79
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Sander007
HV veteran
Sander007

liitunud: 04.12.2005



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 14.12.2015 08:17:57 vasta tsitaadiga

Mõtlesin samamoodi audiokvaliteeti.

Tellisin otse JLABi kodulehelt (maksin Paypaliga). Kuna unustasin neile kirjutada, et märgiks saadetise "kingitusena", tuli mulle tolli- ja käibemaks veel otsa ehk siis kogu pull läks maksma kuskil 125€ (nõrk € dollari suhtes mängib ka rolli). Ilge piix oli see peale selle veel kätte saada Omnivast, pidin mustmiljon digiallkirja ja deklareerimist tegema. Tarneaeg oli ~2 nädalat.

Olnud on nüüd ~4 kuud. Vastu on pidanud ideaalselt - pole ühtegi raginat ega katkestamist vms. Karp ja "varustus" on overkill igatepidi (liiga palju pudi-padi ja erinevaid otsikuid kõrva sisse). Lubatud mängimisaeg 10h on ka igati aus ja senimaani pole aku kehvemaks läinud. Kasutan ~30-40h nädalas. Laadimisaeg on neil suhteliselt pikk - minu meelest umbes 2h.

Üle lombi tellimisisega võid Sa niivõinaa julgelt arvestada, Eestis pole ühtegi tipp inear kõrvaklappi paraku - suhteliselt häbiväärne valik siin.

Küsin endalt raske küsimuse - kui suudaksin need praegu ära lõhkuda - kas telliksin uuesti JLABi? Vastan "ei", sest ma olen väga uudishimulik ning võtaksin riski ja telliksin enimkiidetud Jaybird X2 (mitte 1. generatsiooni).

_________________
tsitaat:
...aga kui uhendan Kovaketta...ei reageeri enam klaviaaatur...kui võtan tagant ara siis reageerib jalle.kas asi voib selles olla ,et prosel pole termopastat...
Kommentaarid: 158 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 149
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

liitunud: 08.02.2006



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 14.12.2015 08:43:00 vasta tsitaadiga

Sander007, Tänud info eest. Kui SBH80 üles ütleb eks siis üritan tellida. Põhiline miks ma seda teha ei taha on see, et siis peab selle ebakompententse omnivaga tegemist tegema.
Kommentaarid: 89 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 79
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Timoha
HV kasutaja
Timoha

liitunud: 19.02.2006



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 14.12.2015 17:52:56 vasta tsitaadiga

Paistab et hetkel SBH80 on otsas. Sony lubas eelmisel nädalal et tulevad poodi kuid siiani vaikus. Ja Elioni poest on kah kadunud icon_sad.gif Mõtlen nüüd et kas oodata või tellida JLAB EPIC Bluetooth. Kuid siin eriti ei meeldi see ostuprotsess ja pani mõtlema ka see et ei püsi ideaalselt kõrvas (kuigi kõrvad meil erinevad). Vahepeal proovisin Denon AH-W150 - no need üldse ie püsinud kõrvas! Samuti signaal pidevalt kadus (isegi siis kuimob. oli rinnataskus). thumbs_down.gif
Ootab veel selle nädala, ehk tulevad poodi SBH80. thumbs_up.gif
Tomorrow, räägi on ehk veel midagi lisada antud kõrvaklapide suhtes? Ehk on midagi ilmunud välja.
Kommentaarid: 41 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 39
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Sander007
HV veteran
Sander007

liitunud: 04.12.2005



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 14.12.2015 18:35:28 vasta tsitaadiga

Ahjaa, unustasin mainida veel, et põhjus miks ma JLAB Epicu ostsin oli see, et Plantronicsi klappide aku andis otsad. Kasutada sain ~2 aastat. Seega kes tahab neid omale, võib 10€ eest uus ja õnnelik omanik olla kui oskab akut vahetada. (püsivad ideaalselt kõrvas, ükskõik kui hardcore trenni ei teeks) icon_smile.gif
_________________
tsitaat:
...aga kui uhendan Kovaketta...ei reageeri enam klaviaaatur...kui võtan tagant ara siis reageerib jalle.kas asi voib selles olla ,et prosel pole termopastat...
Kommentaarid: 158 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 149
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Lindman
HV kasutaja

liitunud: 28.01.2007



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 14.12.2015 20:45:29 vasta tsitaadiga

Ma olen kasutanud nüüdseks SBH80 ca 1,5 aastat. Mina olen nendega täiesti rahul, aku peab ca 7 tundi järjestikust mängimist või 21 päeva ooteaega. Laeb ca 2 tundi seega hommikul avastades et aku on tühjavõitu, siis 30 minutit laadimist annab piisava särtsu et päeva jooksul natuke muusikat kuulata.
Kõrvas istuvad kenasti ja kui niisama kaelale rippuma jätta siis ei ole neid tundagi. Olen käinud nendega jooksmas ning rattaga sõitmas, siiani ei ole küll olnud tunnet et oleks ebamugav või kõrvast kohe plehku paneks.
Heli on päris kenasti puhas (arvestades BT ühendust) ja mikrofon on väga tiptop, kui on tarvis teha pikemaid kõnesid ning ei ole viitsimist telefoni kõrvaääres hoida. Ühenduse kaugust ei ole täpsemalt testinud, aga kahetoalises korteris hoiab kenasti ühenduse katkematult.
Miinuseks ja plussiks on nupud. Väga mugav on, et klappide peal on nii vol+/-, pause/play, next-previous ja kõne vastuvõtmiseks nupud. Telefoni ei pea otsima hakkamagi, et järgmist lugu panna või volüümi natuke madalamaks saada. Miinuseks on see, et need nupud on pagana väiksed, palja käega veel saab kenasti aru mis on mis, aga kindaga kasutamine on võimatu. Power nupp on teistest veelgi väiksem ja tüütum tabada.
Poole aasta eest vahetati garantiilisena klapid välja, kuna BT antenn hakkas streikima aga muid suuremaid probleeme pole mul nendega klappidega olnud.

Minul jäävad need veel pikaks ajaks go to klappideks, piisavalt kerged, kompaktsed, mugavad ja hea heliga.
Kommentaarid: 16 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

liitunud: 08.02.2006



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 18.08.2016 17:08:43 vasta tsitaadiga

Timoha kirjutas:
Tomorrow, räägi on ehk veel midagi lisada antud kõrvaklapide suhtes? Ehk on midagi ilmunud välja.

Ehk ainult see, et vibra on veidi kummaline. Reageerib erineva vibraga kui nt välja lülitada samal ajal, kui on ühendatud vs kui välja lülitada samal ajal, kui pole teise BT seadmega ühenduses. Ja kuskil manuaalis pole vibra kirjeldatud kah icon_smile.gif . Ehk siis peale vaadates ei saa aru kas on parajasti sisse lülitatud või mitte.
Teine asi on see, et vahel peale laadimist on heli millegipärast nullis ja tuleb jälle nupust normaalseks sättida. Ei tea miks ta heli nulli paneb vahel.
Lindman kirjutas:
Miinuseks on see, et need nupud on pagana väiksed, palja käega veel saab kenasti aru mis on mis, aga kindaga kasutamine on võimatu. Power nupp on teistest veelgi väiksem ja tüütum tabada

Ergonoomika poolelt ongi see jah põhiline miinus. Tõin selle ka ülevaates välja.

EDIT:

Klapid läbi omadega pärast 9 kuulist kasutamist icon_neutral.gif . Laadimispesa klapp liimist lahti tulnud ja tolgendab tavaliselt rohkem kui lahti võtta ja täna juhtus ka see, et jope taskus vist sattus üks kaelale jooksev juhe põhikestaga suhtes halva nurga alla ja tulemuseks oli katkine isolatsioon ja puuduv heli ühes klapis kuna traadid näha isolatsiooni alt. Kas tasub üldse garantiisse saata? Telia muidu väga mõistlik selles suhtes aga pole kindel kas tasub jamama hakata. Lisasin ka pildid (vabandan mustuse pärast):
Spoiler Spoiler Spoiler


Kuna kiiresti oli uusi vaja ja üle lombi ei viitsinud tellima hakata, siis võtsin ligi ~150€ Audio-Technica ATH-ANC40BT klapid: http://www.audio-technica.com/cms/headphones/23a327b5fbcd28ab/index.html
Spoiler Spoiler Spoiler

Õnneks mul oli kasutada 30€ soodus, seega sain 116€ eest need. Järgmine nädal kätte saan, siis vaatab - ilmselt teen ka ülevaate. Üldises osas tunduvad kobakamad, kui SBH-80 ja IP reiting puudub. Küll aga peaks veel parem heli olema, kuna suht massiivne 12,5mm draiver on kasutusel väidetavalt. Muus osas on sama: BT 3.0, AptX, 8+ tundi kuulamisaeg jne. Väidetavalt on neil parem müraeemaldus aga eks seda näeb kui kätte saan.
Kommentaarid: 89 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 79
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
pistyk
HV veteran
pistyk

liitunud: 11.08.2007



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 18.08.2016 17:44:05 vasta tsitaadiga

Minu kõrvad ei kannata kõrvasiseseid klappe,alati ronib vähemalt üks välja,ise kasutan Sony AS700BT kõrvapealseid klappe,heli on väga hea,jalgrattasõidul telefonikõne on mõlemale poolele hästi arusaadav,väga head klapid,muidugi kui üle 4 tunni neid kanda,siis annan raskus kõrvalestadele tunda.
_________________
parem varblane katusel,kui nuga neerus
Kommentaarid: 46 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 45
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Mirage
HV veteran

liitunud: 10.09.2003




sõnum 19.08.2016 08:02:09 vasta tsitaadiga

Kes inear'idega tegemist teha ei taha (ei istu kõrvas, ebamugav jne), siis eelmainitud SBH20 ja veel ka SBH50 (ise kasutanud mõne aasta) ning SBH52 on sellised, kuhu saab enda poolt valitud klapid külge panna.
_________________
Terrorists have two eyes, pandas have two eyes. Coincidence? I think not!
><(((°>
Kommentaarid: 74 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 69
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Ülevaated, kasutajate hinnangud »  Ülevaade: Sony SBH80 Bluetooth Kõrvaklapid
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.