Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Turvalisus ja privaatsus »  Mis on turdvara ja kuidas sellest lahti saada märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
Maestr0
HV vaatleja

liitunud: 11.01.2013




sõnum 03.03.2015 11:17:06 Mis on turdvara ja kuidas sellest lahti saada vasta tsitaadiga

link :: Allikas: tehnikarott


Turdvara (Bloatware, crapware) on seda sorti tarkvara, mis on paigaldatud seadmesse vastu seadme omaniku tahtmist. Turdvara hulka kuuluvad näiteks tootja poolt sülearvutisse paigaldatud viirusetõrje demod ja kõikvõimalikud veebisirvija pistikprogrammid, mis end mõne programmiga arvutisse smuugeldavad.

Tootja võib paigaldada üleliigseid rakendusi mitmel põhjusel, kuid üldjoontes oskan ma välja tuua 3 põhjust:

    Tootja tahab oma rakendustele kasutajaid saada
    Tootja arvab, et kaasapandud äppid annavad seadmele lisaväärtust juurde
    Tarkvara looja maksab tootjale, et nende äpp satuks seadmesse

Kolmest ülaltoodud põhjusest on vast kõige maa-lähedasem ning samas kõige kurvem loetelu viimane põhjus. Viimaste aastate jooksul on olmeelektroonika, eelkõige sülearvutite hinnad väga palju langenud ning seega on vähenenud ka nende kasumimarginaal. Seepärast otsivad tootjad nagu Lenovo ja Sony mooduseid lisatulu teenimiseks. Üheks kasumi teenimise viisidest on kolmanda osapoole rakenduste paigaldamine oma valmisproduktidesse.


Link


Pahnvara võib arvutisse sattuda ka näiteks tasuta tarkvara seeliku all. Mina olen üsna tihti internetist alla laetud programme paigaldades näinud installeris valikut "paigalda arvutisse X tööriistariba". See on jäetud arvestusega, et keskmine kasutaja ei pane seda valikut tähele, ning järgmine kord kui ta veebisirvija avab, vaatab talle otsa ilus-magus tööriistariba.

Võib tekkida küsimus, et mis selles turdvaras halba saab olla? Üldjuhul on arvutile kaasapandud rakendused tasuta ning tasuta kraam on alati hea. Päris tasuta lõunaid pole olemas ning priil esemel on oma hind. Nimelt enamik nn. tasuta rakendustest, millega mina oma elu jooksul olen kokku puutunud, olnud demo-versioonid, mille eest tuleb kasutajal ühel päeval maksma hakata, kui ta tahab ka edaspidi kasutada seda tarkvara või funktsiooni.

Veel üheks probleemiks bloatware'i puhul on asjaolu, et turdvara võtab enda alla seadmes palju ruumi ning sellest lahti saamine on raske, kui mitte võimatu (näiteks mobiilseadmetes). Selline tarkvara teeb seadme töö aeglaseks, see kulutab seadme ressurse ning reostab arvuti registreid.

Veidi vähem olulisemaks probleemiks, mille turdvara tekitab, on kasutaja valikuvabaduse piiramine. Näiteks kui arvutiga tuleb kaasa Nortoni viirusetõrje, siis keskmine kasutaja jääb üldjuhul rahule selle 1-aastase viirusetõrje tellimusega ning jätab oma arvuti ohutuse Nortoni kanda. Kuid arvuti võib aasta jooksul pahalastega täituda ning kui Nortoni viirusetõrje litsents otsa saab, tuleb kasutajal otsida alternatiivi, kui ta ei taha maksta ning tolleks hetkeks võib olla olukord arvutiohutuse aspektist kriitiline.

Kuidas eelpaigaldatud turdvarast lahti saada?

Niisiis, nagu näed, ei anna turdvara sinule kui tavakasutajale midagi head juurde ning sa otsustad sellest lahti saada. Mina tutvustan sulle kolme kõige enim levinumat moodust turdvaraga võitlemiseks.

Eemalda käsitsi

Turdvarast, nagu ka igast muust tarkvarast võib lahti saada traditsioonilisel viisil:

[list=]Ava Windows'i Kontrollpaneel (Control Panel)
Vajuta nuppu Uninstall Program ning avanenud aknas asuda hävitustööd tegema[/list]
Kui sinu arvuti on noor isend, võib üleliigsest lahti saamine olla üsna lihtne, kuna sa pole veel ise sinna suurt midagi paigaldanud ning pole ka erilist riski midagi olulist ära kustutada. Samas käsitsi eemaldades peab igakord, kui tekib vähegi kahtlus, et tegemist võib olla mõne vajaliku programmiga, pöörduda kõiketeadva Google'i poole.

Kasuta automaatseid vahendeid

Internetis on saadaval mitmeid erinevaid rakendusi, mis lubavad eemaldada arvutist kõik viimse pahnvara nii, et arvuti lausa särab puhtusest. Ole ettevaatlik sobivat rakendust otsides. Veebis surfates võid sattuda selliste programmide otsa, mis ei tee praktiliselt midagi peale uue turdvara paigaldamise.

Üks turdvara eemaldamise meetoditest, mis on automaatse ja käsitsi kustutamise vahepealne, on Revo Uninstaller'i kasutamine. See rakendus ei tee küll midagi omapäi, kuid võimaldab kasutajal eemaldada ebavajaliku koos juurtega. Käsitsi eemaldades võib prahist alles jääda kribud, mis jäävad arvutiti edasi risustama. Revot kasutades seda probleemi ei teki.

Palju on kiidetud sellist tarkvara nagu PC Decrapifier, mis on loodud selleks, et lihtsasti nii kiirelt eemaldada arvutist kõigi teadaolevate turdvara liikide esindajad.

Kolmas üsna populaarne turdvara vaenlane on Should I Remove It?, mis toob välja kõik arvutis olevad programmid ning näitab sulle, mida üks või teine rakendus teeb ning annab sulle ka vastava soovituse, millisest programmist tasub lahti saada ja milline alles jätta.

Re-installi Windows

Kui eelnevad meetodid ei toiminud või need ei tekitanud sinus piisavalt meelerahu, siis tuleb käiku lasta kahurvägi. Operatsioonisüsteemi tasuks taaspaigaldada ainult juhul kui oled kindel, et saad sellega 100% hakkama. See meetod võib toimida ning saad kasutada puhast Windows't just sellisena, milliseks Microsoft oli selle loonud. Kuid on olemas risk, et taaspaigaldamisel ilmub kogu pahnvara uuesti arvutis. Sellist olukorda aitab vältida puhas Windows'i paigaldusplaat või siis Microsofti kodulehelt alla laetud opsüsteem. Samas tuleb arvestada, et re-installimine on ajakulukas ning tüütu protsess, arvutisse paigaldatud failid lähevad kaduma ning enamik paigaldatud draiveritest tuleb uuesti paigaldada.

Kuidas lahti saada kaasatulnud turdvarast?

Vahel tuleb turdvara mitte tootja poolt kaasa vaid koos nn. tasuta tarkvaraga. Üks moodus, mis laseb tasuta tarkvara loojatel elatist teenida on panna kasutaja soovitud rakendusele üllatusmunana kaasa mõni ilus-magus tööriistariba või midagi muud närvekõditavat.


Õnneks saab sellisest ebameeldivast üllatusest üsna kergesti lahti. Selleks on jällegi kaks moodust, üks on otsida pahalast käsitsi Control Panel's paigaldatud rakenduste seas või kasutada automaatset vahendit nagu AdwCleaner't. See rakendus aitab paari hiireklikiga igast soovimatust pistikprogrammist või toolbar'st lahti saada nii, et arvuti on puhas nagu äsja konveieri ribalt tulnud.

Kuidas vältida turdvara?

Nüüd kui su arvuti on pahnvarast puhas, tuleb sul kuidagi seda puhtust hoida. Sest nagu ka tolm kipub puhtale kapiservale kiiresti kogunema, nii ka turdvara üritab äsja puhastatud arvutisse kiiresti sooja koha sisse saada. Sellisest pahalasest eemale hoidmiseks on mitmeid mooduseid:

    Ole tähelepanelik veebist alla laetud programmide arvutisse paigaldamisel. See tarkvara ei pruugi olla lihtsalt arendaja heast tahtest ilma rahata kättesaadav.
    Võimaluse korral lae tarkvara alla ametlikult kodulehelt. Veebisaidid nagu Download.com loovad programmidele oma installerid, mis panevad ühele tarkvarale kaasavaraks 10 plugin'at. Ametlikult saidilt rakendust alla laadides sellist asja ei juhtu.
    Ole linnukesi pannes ettevaatlik. Valik, mis annab loa sinu arvutisse igast pahna paigaldada võib olla mitte ainult installeris, vaid ka juba rakenduse kodulehel. Soovitan järgi proovida sellist äppi nagu Unchecky, mis eemaldab lahtritesse eelpaigutatud linnukesed.
    Ära liigu järgmisele lehele enne, kui oled eelnevaga tutvunud. Autopiloodil Next nupule vajutamine pole mõistlik tegu. Tutvu vähemalt pealiskaudselt aknas oleva teksti ja valikutega.
    Võimaluse korral soeta kallim seade. Praktika näitab, et mida odavam sülearvuti mudel, seda rohkem on selles igatsugu viirusetõrjete, video-ja muusikapleierite jm. prooviprodukte. Näiteks sellised kõrge hinnaklassi arvutid nagu Alienware ja Falcon Northwest ei sisalda ühtegi baiti turdvara. (Kahjuks ei kehti see reegel Apple'i seadmete puhul)
    Vali alati "Käsitsi" (Custom) paigaldus; sel juhul saad ennetada oma arvuti turdvara ja muude pahalastega nakkatumisest.
    Ole ettevaatlik nõustudes kasutamistingimustega. Sa ei pea kogu teksti läbi lugema, piisab kui heidad sellele lihtsalt pilgu peale. Turdvara võib installerisse paigutada oma "tingimused". Kasutaja võib arvata, et tegemist on legitiivse programmi tingimustega ning annab pahnvarale õiguse end arvutisse paigaldada.
    Ära nõustu programmi "eripakkumistega". Tegemist pole millegi muuga kui ilusas pakendis pahnaga.

_________________
Tehnikaroti blogi http://thetechnorat.wordpress.com/


viimati muutis Maestr0 03.03.2015 11:28:04, muudetud 1 kord
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Forss
HV kasutaja
Forss

liitunud: 11.04.2004




sõnum 03.03.2015 11:21:22 vasta tsitaadiga

trükiviga pealkirjas

Kes turdvara nime üldse välja mõtles?
Pasavara meeldib rohkem
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Maestr0
HV vaatleja

liitunud: 11.01.2013




sõnum 03.03.2015 11:28:39 vasta tsitaadiga

@Forss aitäh, parandus tehtud
_________________
Tehnikaroti blogi http://thetechnorat.wordpress.com/
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
jnt
HV Guru
jnt

liitunud: 10.05.2005



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 03.03.2015 11:38:07 vasta tsitaadiga

Forss kirjutas:
Kes turdvara nime üldse välja mõtles?
Pasavara meeldib rohkem


thumbs_up.gif

_________________
Seisab keldris vana 386-486-Pentium1? Räägime! Ehk saan vanakesele uue elu anda. icon_wink.gif
Vaata siia, äkki müün midagi põnevat -> https://www.osta.ee/index.php?fuseaction=listing.seller&q[seller]=jnt
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 99
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
rocki
Kreisi kasutaja
rocki

liitunud: 15.01.2003




sõnum 03.03.2015 17:22:38 vasta tsitaadiga

Iseenesest väga hästi kirjutatud õpetus/juhend thumbs_up.gif
Kuigi jah, nõus, et pasavara oleks ausam nimetus sellele

_________________
Asju saab kah teisiti teha!
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Helbeke
HV kasutaja
Helbeke

liitunud: 05.01.2002




sõnum 03.03.2015 18:40:52 vasta tsitaadiga

Kui naermise lõpetan sõna "turdvara" üle, loen ka artikli läbi icon_lol.gif Luban!
_________________
i like my sugar with coffe and cream
Kommentaarid: 16 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 13
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Maestr0
HV vaatleja

liitunud: 11.01.2013




sõnum 03.03.2015 19:45:22 vasta tsitaadiga

Turdvara mõiste pole minu välja mõeldud, allikaks on vallaste.ee internetisõnastik
_________________
Tehnikaroti blogi http://thetechnorat.wordpress.com/
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
von Wu
HV Guru
von Wu

liitunud: 12.10.2007




sõnum 03.03.2015 20:18:00 vasta tsitaadiga

Eesti keeles sobiks paremini siiski junnvara.
http://et.wiktionary.org/wiki/turd
Kommentaarid: 865 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 653
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Helbeke
HV kasutaja
Helbeke

liitunud: 05.01.2002




sõnum 04.03.2015 10:36:35 vasta tsitaadiga

Maestr0 kirjutas:
Turdvara mõiste pole minu välja mõeldud, allikaks on vallaste.ee internetisõnastik


Ma ei arvanudki, et sa ise välja mõtlesid selle sõna. Jabur ja naljakas ikkagi. Artikli jätsin pooleli, sest minu jaoks uut teavet polnud.

_________________
i like my sugar with coffe and cream
Kommentaarid: 16 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 13
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
KRJ
HV vaatleja
KRJ

liitunud: 30.05.2009




sõnum 04.03.2015 21:57:25 Re: Mis on turdvara ja kuidas sellest lahti saada vasta tsitaadiga

Maestr0 kirjutas:
Seepärast otsivad tootjad nagu Lenovo ja Sony mooduseid lisatulu teenimiseks.

Sony ei ole küll eriti hea näide. Nad ju ei toodagi enam arvuteid. Pigem ikka HP/Asus/Acer/Dell.
Kommentaarid: 12 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 11
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
LKits
HV Guru
LKits

liitunud: 06.09.2007




sõnum 14.03.2015 21:19:14 vasta tsitaadiga

... kustutada icon_smile.gif
_________________
itLahendused - Arvutite remont ja hooldus, veebilehtede loomine, soodne veebimajutus. Võta ühendust! Tel: +372 555 268 97 ja e-post info@itlahendused.ee
Kommentaarid: 13 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 13
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Turvalisus ja privaatsus »  Mis on turdvara ja kuidas sellest lahti saada
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.