Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Ülevaated, kasutajate hinnangud »  Ülevaade: Apex Glacier portable DAC/AMP märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
IceUul
Sinu Ema
IceUul

liitunud: 14.11.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.11.2014 23:40:49 Ülevaade: Apex Glacier portable DAC/AMP vasta tsitaadiga


Asi sai alguse sellest, et soov oli igal pool nautida tavalisest paremat helikvaliteeti, mida ei paku tavatarbijale suunatud helitehnika tooted. Süsteem pidi olema ekstra mugav kaasas kanda ja kasutada. Kuna olemas oli juba varasemalt muusika mängija (smartphone) ja piisavalt kvaliteetset muusikat (FLAC), siis ainuke loogiline variant tundus odavad mobiiltelefonidega kaasa tulevad IEMid (nööpklapid ehk In Ear Monitors) vahetada kallimate klappide vastu.

Täissuuruses klapid langesid valikust välja, sest neid on ebamugav kaasas kanda ja nad kostavad läbi, seega ainuke mõistlik variant oli osta korralikud IEM-id, valik oli lai ja peale pikemat kaalumist sai võetud Sennheiseri IE8 klapid, mis on hinnakvaliteedi suhte poolest väga head.

Märkus: läbi kostavad just enamasti kallimad klapid, mis on open disainiga, odavamatel klappidel on ka väga häid mürasummutusega mudeleid, paraku ei paku need oodatavat helikvaliteeti
Et korralikust helitehnikast viimast välja võtta, peavad kõik komponendid võrdselt head olema. Kui reastada komponendid, millest sõltub lõpptulemus kaasaskantavate komplektide puhul, näeks asi välja umbes selline:
Muusika esitaja kvaliteet -> Stuudio kvaliteet, kus vastav muusika on salvestatud -> Formaat millesse vastav muusika on salvestatud (SACD, FLAC, mp3, CD, vinüül jne.) -> mängija, millega sa seda muusikat mängid -> DAC (Digital Analog Converter) -> Võimendi -> Kõlarid (klapid) ja muidugi nende vahelised kaablid. Kuna nõuded ja võimalused kaasaskantavate süsteemide puhul pole eriti kõrged, siis pole võimalik neid komponente väga valida. Võimalus on valida muusikakvaliteedi, muusikamängija, kaablite, DACi ja võimendi vahel, siinkohal räägingi sellisest komponendist nagu DAC ja võimendi.


Tagasi tulles nüüd Sennheiserite juurde, siis peale mõningat kuulamist tekkis tunne, et tahaks rohkemat kätte saada neist ja esmane mõistlik variant tundus võimendi ostmine. Valik on päris lai selles osas, kõik tuntumad hifi audio tootjatel on midagi pakkuda. Peale pikka mõtlemist langes otsus Apexi kasuks, Apex on üks pisike USA väiketootja, kes on alles hiljuti turule tulnud ja on kuulsust kogunud peamiselt kõrvaklappide võimendite tootmisega, mis kuuluvad maailma parimate hulka. Apex Glacier tundus parajalt hea hinna/kvaliteedi suhtega olema ja parasjagu hakkas mulle üks uue vääriline isend „headfi“ müügi foorumis silma. Lisaks väikestele mõõtmetele on sellesse sisseehitatud ka DAC, mis langetas kaalukausi väga tugevalt selle poole.
Seletan siin lahti, mis asi mis täpsemalt on:
DAC - Digital Analog Converter, muudab digitaalse heli analoogseks ehk kõlaritele ja kõrvaklappidele arusaadavaks, teatavasti on tänapäeval enamik muusikat salvestatud digitaalselt (v.a. vinüül), paraku ei ole seda 0 ja 1 rida võimalik muud moodi mängida, kui muuta see analoog signaaliks. DACid on sisse ehitatud enamikesse heliseadmetesse, k.a. mobiiltelefonid, mp3 mängijad, cd/dvd mängijad jne. See seade vastutab selle eest, kui hästi suudetakse digitaalne muusika muuta analoogiks ümber, enamus seadmetes kasutatakse väga odavaid ja kehvasid DAC-e, mis mõjuvad halvasti lõpptulemusele, 128kbit/s mp3 kuulates oleks vahe suhteliselt väike, kuid kvaliteetsetesse muusika formaatidesse on palju rohkem digitaalset infot salvestatud, mis vajab korralikku tõlkimist analoog signaaliks.
AMP – Amplifier ehk võimendi, on seade mis võimendab elektri signaali ehk siis analoog formaadis muusikat, korralikult ehitatud võimendi suudab tuua muusikast need nüansid välja, mis muidu sinna peitu jäävad.
Apex Glacier - on siis Apexi odavama otsa toodang, mille tootmine on kahjuks hetkel lõpetatud, kuna Apexi tootja on otsustanud keskenduda kallimate asjade tootmisele. Hetkel on võimalik antud toodet osta kasutatuna erinevate foorumite kaudu, mis müüvad kasutatud helitehnikat. Apexi tooteid saab osta: http://www.ttvjaudio.com/

Mida siis see Apex Glacier endast kujutab?


Esimesel küljel on kaks micro-usb sisendit, üks on ainult laadimiseks ja teine on DACi jaoks, USB kaabliga on võimalik ühendada see Arvuti, Iphone või mõne teise smartphone külge. DACi pesa kaudu suudab seade isegi ennast laadida läbi telefoni. Lisaks on in sisend 3.5mm kaablile, kui soov on DACi osa vahele jätta ja kasutada ainult võimendit. Gain ja reset nuput, mis on vajutatavad pastaka otsa või mõne teise samas mõõdus pulgaga. Gain võimaldab helitugevust muuta, et olla sobilik suurema takistusega kõrvaklappide jaoks. Jah! Sellel väiksel karbil on piisavalt võimu taga, et isegi suuri ja võimsaid 600 oomiseid klappe toita. Reset nupp on mõeldud seadme resetimiseks, kuna juhet välja tõmmata ei saa ja aparaat püsib elus isegi tühja aku puhul, siis see on ainuke mõistlik variant lolliks läinud seadet resetida. Ütleme nii, et selleks erilist vajadust ei ole, aga hea, et ta olemas on.


Teisel küljel on näha 3.5mm väljundit klappidele (kõlaritele), led tulukest, mis näitab seadme seisu ja volume/power nuppu. Led tuluke on sellel vägagi multifunksionaalne, muudab värvi vastavalt helitugevusele terve värvigamma ulatuses, põleb, kui seade on sisselülitatud ja vilgub, kui laetakse. Lisaks näitab tühjeneva aku seisu. Volume nupust saab kerides muuta helivaljudust ja peale vajutades ja hoides saab seadme välja lülitada.



Seadme saab ühendada tavalise micro-usb kaabliga (mida kasutab enamik mobiiltelefone laadimis kaabliks) arvuti külge või OTG kaabliga (http://en.wikipedia.org/wiki/USB_On-The-Go) telefoni taha, toetatud on nii Iphone kui ka Androidi telefonid. Ise ma kasutan Samsung Galaxy Note 3-e ja 5cm pikkust micro-usbga mõlemas otsas OTG kaablit. Kuna enamik androidi muusika playereid ei toeta USB seadme pealt audio mängimist, siis tuli eraldi osta juurde veel play storest USB audio player PRO (hind u. 6€).


Seadme korpus on roostevabast metallist ja kaitseb väga hästi sees olevaid komponente igasuguse müra eest, mis võib helikvaliteeti mõjutada. Korpus ei ole kriismustus kindel, nii, et pikemal kasutamisel võib välimus kannatada saada.

DAC seadmes on 24bit ja 96khz, mis tähendab, et ta sobib suurepäraselt SACD kvaliteediga muusika kadudeta esitamiseks. Aku on sisseehitatud ja kui seade lahti kruvida siis ka vahetatav, ühe laadimis korraga saab kuulata umbes 12h muusikat.


Seadme andmed:
· Frequency response: DC to >100kHz, ±1dB; 20Hz - 20kHz ±0.1dB @ 1V out
· Maximum output: >2.6V RMS into 150Ω; >1.7V RMS into 32Ω
· Output source impedance:  Approximately 2Ω
· THD+N: 0.005% @ 1V RMS out, 20Hz - 20kHz into 150Ω
· Broadband noise:  <10μV RMS, unweighted, integrated over 20Hz - 20kHz
· Output DC offset: <5mV
· Input impedance: 10kΩ
· Maximum input level: 2V RMS
· Channel tracking (gain difference between channels, all volume steps): <±0.2dB
· Maximum gain:  0dB, 10dB, or 20dB, ±<0.5dB
· Dimensions: 114mm long x 65mm wide x 9mm thick

Hind: 350-450$ + saatmiskulud, oleneb seisukorrast ja vanusest.

Lisaks on veel hulgi sarnaseid seadmeid teistelt tootjatelt olemas, mis on ka uuena saadavad:

FiiO kõrvaklapi võimendid, DACid ja mängijad:
http://www.valiheli.ee/hinnad/261-fiio-dacid-korvaklapivoimendid-hinnakiri

Ray Samuels kõrvaklapi võimendid:
http://www.raysamuelsaudio.com/

Chord Hugo (üks parimatest kaasaskantavatest):
http://chordelectronics.co.uk/products-info.asp?id=92


FAQ:
1. Kuidas asja kaasas kanda?
- Parim viis oleks see kuidagi kinnitada mobiili ümbrise külge, selles suhtes oleneb palju mobiilist, teine valik on pikem OTG kaabel, mille abil saab seda lihtsalt kanda teises taskus. Sest niisama ühte taskusse pannes tekib mobiili ja seadme vahel hõõrdumine ja sealt võivad tekkida ka defektid mõlema seadme korpusele.

2. Mida see seade helile juurde annab?

- Õigem oleks öelda, et paljusid erinevaid asju, sõltub muidugi sellest, mida kuulad ja mis kvaliteediga on teised komponendid, aga alljärgnevad asjad võiksid olla need, mida see seade heli juures parandab.
1. Tasakaal – erinevad sagedused on paremini tasakaalus ja helipilt ühtlasem, kõrged ja madalad ei „peksa üle“.
2. Heliruum – helid on paremini ruumis eraldatavad, tunnetad paremini kust mingi heli tuleb.
3. Tonaalsus – helid on loomulikumad ja kõrvale mõnusamad kuulata
4. Puhtus – helid on selgelt eristatavad ja kõlavad puhtalt. Seadmetel on väga madal müratase, seetõttu on helid palju puhtamad, kui tavaliselt.
5. Täpsus – muusika on selline nagu ta olema peaks, ei mingeid moonutusi.

3. Kust seadet osta?
- Tasub ringi vaadata www.headfi.org foorumitest, dacide ja võimendite müügiteemasid, aegajalt sinna ikka mõni satub, hetkel on seal ka üks 400$ saada.

4. Kes sellist asja üldse ostab?
- Inimene kes soovib saada muusikalt paremat ja loomulikumat esitust.


viimati muutis IceUul 29.11.2014 12:47:24, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 210 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 4 :: 181
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Butcher
HV kasutaja
Butcher

liitunud: 22.08.2002




sõnum 29.11.2014 11:00:32 vasta tsitaadiga

Arvuti taga oleks selline asi nagu väline helikaart?
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
IceUul
Sinu Ema
IceUul

liitunud: 14.11.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 29.11.2014 12:49:14 vasta tsitaadiga

Butcher kirjutas:
Arvuti taga oleks selline asi nagu väline helikaart?

Põhimõtteliselt on tegu jah välise helikaardiga, millel on eraldi aku ja vooluregulaator.
Kommentaarid: 210 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 4 :: 181
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Maldur
HV veteran

liitunud: 02.02.2007




sõnum 29.12.2014 18:08:31 Re: Ülevaade: Apex Glacier portable DAC/AMP vasta tsitaadiga

IceUul kirjutas:


DAC seadmes on 24bit ja 96khz, mis tähendab, et ta sobib suurepäraselt SACD kvaliteediga muusika kadudeta esitamiseks.


Mida mõistad "kadudeta SACD esituse" all? SACD on teatavasti 1Bit/2,8244MHz formaadis, millega ei anna 24/96 formaati ka kadudega arvestades võrrelda. Kuidas SACD/DSD siseneb sellesse DACi? USB kaudu? Kahtlane... sest Tenori USB interface ei võimalda DSD DoP'i kuidagi teisiti käsitleda kui juhusliku mürana - rääkimata SACD ülekandmisest.
Kokkuvõtteks - SACD/DSD unustage kohe kiiresti ära, see seade ei tea sellest mitte midagi.
Kommentaarid: 4 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 4
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
IceUul
Sinu Ema
IceUul

liitunud: 14.11.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 30.12.2014 11:06:12 vasta tsitaadiga

Ma mõtlesin muidugi SACD rippe, nagu flac formaat ja DSDIFF formaat, mida siis mängida vastava playeriga ja usb-ga oleks vastav dac ühendatud sinna taha, iseasi on mis sealt usb kaudu kohale jõuab.
Kommentaarid: 210 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 4 :: 181
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Maldur
HV veteran

liitunud: 02.02.2007




sõnum 30.12.2014 13:49:35 vasta tsitaadiga

DSDIFF/DSF on samuti native 1Bit/2,8MHz vähemalt, selle toote valguses saad rääkida ainult PCMiks konveritud rippidest, sedagi kuni 24/96 formaadini, kõrgemat PCMi see Tenor läbi ei suuda lasta (näiteks DSD DoP vajab konteineriks 24bit/176kHz formaati).
Seega - PCM only, 24bit/96kHz max.
Kommentaarid: 4 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 4
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Ülevaated, kasutajate hinnangud »  Ülevaade: Apex Glacier portable DAC/AMP
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.