Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Kasulikud näpunäited »  Kuidas valida nutitelefoni? märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
Maestr0
HV vaatleja

liitunud: 11.01.2013




sõnum 12.06.2014 18:40:03 Kuidas valida nutitelefoni? vasta tsitaadiga

Tänapäeval on see nutitelefonide valik väga-väga kirju. Iga tootja kiidab taevani oma seadet, ning müüjad kiidavad alati ainult seda kõige kallimat seadet. Kuidas siis leida see ainuke õige nutitelefonide seast? Sellele küsimusele vastust otsides sain ma päris palju teada, ning kirjutasin ka postituse valmis oma blogis.

Ühenduvus

Ma ei kirjuta antud postitusse midagi LTE-st, GSM-st, EDGE-st ega muudest ühendusprotokollidest. Põhjuseid on mitmeid, kuid peamiseks on see, et tavakasutajale ei peaks see info eriti korda minema. Isegi mõnest muust Euroopa riigist telefoni ostes, saab telefoni helistamiseks ka Eestis kasutada. Kuid meelde tuleb jätta see, et GSM standartsageduseks on 900/1800 MHz ja LTE töötab 800/2600 MHz sagedusalas – mida kõrgem sagedus, seda raskemini signaal levib.

Võrk

Võrgukiirus näitab seda, kui kiiresti toimub andmevahetus seadme ja ülemaailmse internetiga. Suurem osa turul olevatest nutitelefonidest saavad ilma probleemideta ühendust võtta 3G võrguga, kuid odavklassi telefonid ei pruugi ühenduda kiire, 4G LTE võrguga. See võib olla probleemiks kui sa plaanid striimida muusikat ja videot mobiilivõrgu kaudu.

Bluetooth

Suurem osa tänapäeval müüdavatest telefonidest tulevad sisseehitatud Bluetoothi mooduliga. Bluetooth aitab ühenduda juhtmevabalt kõlarite, autode, mängupultide ja muude aksessuaaridega. Sinihammas 3.0 saab hakkama suurema osa ülesannetest, kuid mõningad uuemad seadmed nõuavad 4.0 protokolli. Pealegi kulutab uuema põlvkonna Bluetooth vähem seadme resursse.

Mõõtmed ja mugavus

wSeadme tehniliste andmetes märgitakse tihtipeale seadme kõrgus, laius, paksus ning seadme kaal. Minu arvates on need parameetrid lihtsalt ruumi täitmiseks ning et tekitada illusiooni, et seade on parem, kui ta tegelikult on (suured arvud kipuvad sellist illusiooni tekitama). Suurema osa inimeste jaoks on seadme mõõdud ja kaal lihtsalt arvujadaks, millele erilist tähelepanu ei pöörata.

Kõige olulisem on see, kuidas seade tundub käes hoides. Kas seade püsib kindlalt peos? Kas seda saab mugavalt kasutada ainult ühe käega? Millal tuleb kasutada mõlemat kätt? Kas seadme pika-ajaline kasutamine väsitab kätt? Need on küsimused, millele ei saa vastata lähtudes ainult kuivadest arvudest.

Seepärast on mõistlik minna mõnda elektroonikapoodi või sideoperatoori esindusse, ning proovida seadet käes hoida ning veidike seda näppida. Kui te aga ostate võõramaisest veebipoest telefonimudelit, mis Eestis pole saadaval, siis tulevad appi need samad telefoni mõõdud. Te võite minna jällegi minna elektroonikapoodi mõnda sarnaste mõõtudega telefoni katsuma. Sellisel viisil saate ettekujutuse, kuidas seade käes hoides tundub.

Ekraan

Ekraan on nutitelefoni kõige olulisem, kõige suurem ja kõige õrnem osa. Ekraani suurusest oleneb ka kogu seadme umbkaudsed mõõtmed. Telefoniekraani puhul tuleb pöörata tähelepanu järgmisele:

Suurus

Telefoniekraanid jagunevad suuruse järgi 3 kategooriasse:

    kuni 4,5 tollised. Nende märkimisväärsemateks esindajateks on praegusel hetkel iPhone 5s ja 5c. Lisaks on muidugi ka odavamad Android-mudelid ning Windows Phone-d. Sellise ekraaniga seadmete plussiks on kindlasti nende kompaktsus. Kuid miinusteks on see, et sellistel ekraanidel on väike lahutusvõime (üldjuhul 1136 x 640p) ning selliselt ekraanilt võib olla ebamugav videot ning pilte vaadata.

    4,5-5,2 tollised. Selliste ekraanidega on juhtivad telefonimudelid näiteks Galaxy S5, HTC One, LG G2 ja paljud teised. Olenevalt siis nuppude asetusest võib sellist seadet olla raske ühe käega kasutada ning see ei pruugi igasse taskusse mahtuda. Kuid sellistelt ekraanidelt on mugav jällegi lugeda teksti, vaadata pilte ja videosid ning kasutada rakendusi. Lisaks sellele on sellistel ekraanidel korralik lahutusvõime.

    5,2 ning suuremad. Sellised telefonid on juba tahvelarvutite maa piirialadel, tegemist on tahvli ja telefoni hübriidi, ehk phablet‘ga. Sellised monstrumid sobivad neile, kes tahavad kasutada seadet nii nutitelefoni kui tahvelarvutina. Ühe käega sellist seadet kasutada on praktiliselt võimatu.

tg-screensize

Ekraanitüüp

Antud teemal võib väga pikalt ning laialt rääkida (mida ma üks päev ka kindlasti teen, aga mitte seekord). Seepärast toon iga tehnoloogia plussid ning miinused:

    super-amoled-plus-vs-super-lcd-1LCD ekraanides on alati sisse lülitatud taustvalgus, mis kasutab värvide loomiseks musta, valget ning muu värvusega valgust. LCD-ekraanid vananevad aeglasemini kui muud ekraanid ning heledus ning värvide tasakaal kannatavad tuhandeid tunde kasutamist. Kuid LCD ekraanid ei ole eriti energiasäästlikud.

    OLED-ekraanid aga ei vaja elektrienergiat, et näidata musta ekraani, see kasutab ainult valget ning värvilist valgust. Seepärast on OLED ekraanid energiasäästlikumad kui LCD-ekraanid. OLED-ekraanid on ka heledamad, annavad paremini edasi värvitoone, neil on suurem reageerimiskiirus, teatud juhtudel suurem vaatenurk kui LCD ekraanidel.
    Kuid sellistel ekraanidel on ka oma miinused: OLED ekraanid vananevad kiiremini kui LCD-d ning värvibalanss võib üsna ruttu tasakaalust välja minna. Pealegi on OLED-ekraanidega telefonid kallimad kui LCD-ekraaniga telefonid.

    AMOLED ekraan on OLED-i mantlipärija. Seda hakatakse viimasel ajal üha rohkem ning rohkem kasutama telefonides, eriti just Samsungi lipulaeva mudelites. AMOLED ekraanid on veelgi parema värviedastusega, energiasäästlikumad, eredamad ning teravamad kui OLED ekraanid.

    AMOLED pluss-l on kõik eelneva ekraani omadused kuid lisaks sellele on ta palju õhem, puutetundlikum ning ekraanipilt on palju teravam kui kui harilikul AMOLED-l.

    Retina ekraanideks nimetakse Apple seadmete teatud ekraane. Nende ekraanide eripäraks on see, et nende ekraanide pikslitihedus on nii suur, et inimesesilm ei saa ekraanil eraldi piksleid eristada. Selle tulemusena näeb pilt väga terav ning ilus välja.


Lähemalt saate lugeda tehnikarotilt http://thetechnorat.wordpress.com/2014/06/11/kuidas-valida-nutitelefoni/

_________________
Tehnikaroti blogi http://thetechnorat.wordpress.com/
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
krist2an
HV veteran
krist2an

liitunud: 24.08.2008



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 16.06.2014 19:19:12 Re: Kuidas valida nutitelefoni? vasta tsitaadiga

Maestr0 kirjutas:

    Retina ekraanideks nimetakse Apple seadmete teatud ekraane. Nende ekraanide eripäraks on see, et nende ekraanide pikslitihedus on nii suur, et inimesesilm ei saa ekraanil eraldi piksleid eristada. Selle tulemusena näeb pilt väga terav ning ilus välja.


Päris pullikakat ei tasu ka välja ajada. Muudel tootjatel oluliselt kõrgema PPIga telefonid väljas ja juba päris pikka aega.
Kommentaarid: 31 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 30
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Dogbert
HV Guru
Dogbert

liitunud: 03.05.2004




sõnum 17.06.2014 14:08:46 vasta tsitaadiga

Eriti huvitav on muidugi LCD ekraanide taustavalgus, mis värvide loomiseks lisaks valgele ja muu värvusega valgusele kasutab ka musta värvusega valgust icon_rolleyes.gif
_________________
Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus.
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 32
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
jtamm
HV kasutaja
jtamm

liitunud: 24.07.2007




sõnum 17.06.2014 17:31:22 vasta tsitaadiga

Nii LCD, OLED kui ka AMOLED ja kõik teised ekraanitüübid kasutavad kujutise loomiseks ainult värvilist valgust. Must ekraan saadakse värvide väljalülitamisel, sest must on tegelikult valguse puudus. Ning valge värvi saamiseks tuleb kõik 3 erinevat värvi pikslit tööle lülitada.
Kommentaarid: 12 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 12
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
nexus4
Kreisi kasutaja
nexus4

liitunud: 01.03.2012




sõnum 17.06.2014 17:49:50 vasta tsitaadiga

http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/19fzbanhbdfc3jpg.jpg
Kommentaarid: 29 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 26
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
hippokrates
HV kasutaja

liitunud: 13.12.2012




sõnum 21.11.2015 18:27:54 vasta tsitaadiga

Asjalik sait meelepäraste parameetrite põhjal sobiva telefoni väljasõelumiseks:
http://www.kimovil.com/en/compare-smartphone-prices
Kommentaarid: 21 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 20
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Auron
HV Guru
Auron

liitunud: 19.08.2003



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 22.11.2015 09:56:51 vasta tsitaadiga

IRW, mitmed väited ei vasta tõele ja samuti koorub kogu mölast välja asja uba stiilis "issand jumal, mu elu on lõpuks täiuslik kuna mul on ka uskumatult äge ja parim aiphõun".
Kommentaarid: 150 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 127
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Kasulikud näpunäited »  Kuidas valida nutitelefoni?
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.