Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Varia »  Iraagi mässulised pätsasid USA droonidelt videopilti märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
fallout3
Kreisi kasutaja

liitunud: 20.04.2005



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 25.02.2010 22:39:31 vasta tsitaadiga

tsitaat:
ot:
Ma jälle mõtlen nii, et kui sõdasid olnud ei oleks siis mis oleks maailma populatsiooni number präeguseks ajaks ? ühe inimese asemel võib saja aastaga ~10 inimest olla, ehk siis sõdades surnud inimesi korrutama hakata sellise tehte alusel siis numbrid oleksid utoopilised.
Kui siin mõned maavarad on otsa korral või isegi otsa saanud nüüdseks siis ilma sõdadetta võibolla oleks ressurss elamiseks planeet maa peal otsas ?

Populatsiooni kasv ei ole varasemas ajaloos praktiliselt kunagi olnud piiramatu - sõdades surnute asemel võisid rohkem järeltulijaid saada ellujääjad, ja kui sõda poleks olnud, oleks kiiremat kasvu takistanud lihtsalt ressursside piiratus, epideemiate kasv tiheneva asustusega vms. Samuti olid varasemas ajaloos sõdimise vahendid piiratumad, ning üüratud hukkunute arvud on praktiliselt alati olnud tollaste ajaloolaste liialdused või ebapädevad hinnangud (näiteks An Shi mäss, milles olevat 8. sajandil hukkunud ca 35 miljonit inimest, kui samal ajal oli praeguste hinnangute kohaselt kogu maailma populatsioon 200 miljoni ringis). Tänapäevastest sõdadest suurimad - 1. ja 2. maailmasõda vähendasid tollast populatsiooni mitte rohkem kui 3-4% võrra, ning ka neile järgnes kohe beebibuum, mis ilmselt oli tingitud just sõja lõppemisel tunnetatud turvatundest jne, ning mis ilma sõdadeta oleks ilmselt vastavalt ka väiksem olnud.
Kommentaarid: 27 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 26
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Taavi©
Piiratud kasutaja
Taavi©

liitunud: 28.08.2006




sõnum 25.02.2010 23:17:01 vasta tsitaadiga

fallout3,
ot:
su jutus on iva sees kuid samas ka mitte, sõja lõpp ei ole alati "beebibuumi" toonud sellises ulatuses, et nüüd vastsündinute hulk peale sõda mitmekordselt kasvaks..
Ja su sõjas hukkunute % ei pea ka paika, see oli teise maailma sõja ajal ikka üle 5% sellele liida esimese maailmasõja hukkunud ka otsa ja saame ~10% inimkonnast hukkus ~25a. jooksul.
Kuid siiski, 1940 oli vast populatsioon 2x väiksem kui täna meil on, seega julgen siiski arvata, et ilma sõdateta oleks meil mitu korda rohkem inimesi maailmas hetkel.

_________________
Inflatsioon on maksustamine ilma seadusandluseta
Kommentaarid: 377 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 6 :: 1 :: 328
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Look Right
Anna vin
Look Right

liitunud: 05.02.2007



Autoriseeritud ID-kaardiga Online

sõnum 26.02.2010 00:00:17 vasta tsitaadiga

Mitu korda rohkem inimesi ei saaks olla, kuna Maa looduslikud ressursid ei toidaks inimkonda ära. Juba praegu on väidetavalt piir lähedal.
Kommentaarid: 19 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 18
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Taavi©
Piiratud kasutaja
Taavi©

liitunud: 28.08.2006




sõnum 26.02.2010 01:21:55 vasta tsitaadiga

taikonaut, seda ma püüdsingi selgitada, et ilma sõdadeta oleks olukord selline kus enam ei tea kas resursse jätkuks meile täna, tsiteerin enda lauset paar posti tagasi:
tsitaat:
Kui siin mõned maavarad on otsa korral või isegi otsa saanud nüüdseks siis ilma sõdadetta võibolla oleks ressurss elamiseks planeet maa peal otsas ?

_________________
Inflatsioon on maksustamine ilma seadusandluseta
Kommentaarid: 377 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 6 :: 1 :: 328
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
fallout3
Kreisi kasutaja

liitunud: 20.04.2005



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 26.02.2010 01:31:24 vasta tsitaadiga

ot:
1. maailmasõjas suri ca 15 miljonit inimest (arvestamata Hispaania gripi puhangut), ehk alla 1% tolleaegsest elanikkonnast. Vaadates maailma populatsiooni kasvu tol perioodil, viis see populatsiooni tagasi ca pooleteist aasta võrra, ehk kui mitte arvestada muid tegureid, millest juba juttu oli, oleks maailm tänase populatsioonini jõudnud ca 1,5 aaastat tagasi. Kui praegu kasvab populatsioon ca 100 miljoni inimese võrra aastas, siis teeks see vaheks suurusjärgus 150 miljonit inimest.
2. maailmasõjas suri ca 60 miljonit inimes, ehk ca 2,6% tollasest elanikkonnast. Populatsiooni tollast kasvu arvestades viis see populatsiooni tagasi ca 2,5 aastat, ehk tänapäeva vaheks umbes 250 miljonit inimest.
Isegi kõige optimistlikumate arvestuste järgi ei saa rääkida populatsiooni erinevusest kordades, vaid pigem veidi üle 5%.
Lisaks sellele sai juba mainitud ka see, et populatsiooni kasv ei sõltu kunagi vaid olemasolevate inimeste arvust (st ei ole eksponentsiaalne), vaid justnimelt muudest teguritest - 19. ja 20. sajandi kontekstis peamiselt elutingimuste paranemine (kanalisatsiooni levik linnades jne), meditsiini hüppeline areng, ja toidu kättesaadavuse kasv (põllumajanduse efektiivsuse ja selleks kasutatava maa mitmekordne kasv), nii et üsna kindla järeldusena on sõdade tegelik mõju mitu korda väiksem kui ülalpool toodud väga sirgjooneline arvutus näitaks. Pigem võiks 20. sajandi kontekstis eeldada, et just eriti maailmasõdadele järgnenud külma sõja kaasa toodud võidurelvastumine ei toonud hüppelist arengut mitte ainult relvatööstuses, vaid ka kogu tehnoloogilises võimekuses üldiselt, ning see pigem suurendas populatsiooni kasvukiirust, vähendades nii suremust kui tõstes kättesaadavate ressursside kogust.
Kui aga vaadata kaugemale minevikku, tehnoloogilise revolutsiooni eelsesse aega, kus populatsioon ega selle kasvukiirus eriti suured polnud, siis tollal oleks ju võinud sõdades hukkunute mõju justkui suurem olla, aga seal oli tegu pigem üsna stabiilsena püsiva ressursside poolt piiratud maksimaalse populatsiooni limiidiga, mis tähendas seda, et kui mõnes kitsamas piirkonnas hukkunuks ka 50% elanikkonnast, siis allesjäänud elanikkond oleks vabanenud ressursside (ilmselt peamiselt tollal üsna piiratud oleva põllumajanduseks sobiva maa) arvelt üsna kiiresti sellesama limiidini tagasi kasvanud ja sinna pidama jäänud, kuni tehnoloogiline areng või muud tegurid seda limiiti tõstsid.
Lõppjäreldusena - sõjad (või epideemiad, looduskatastroofid jne) võivad populatsioonile mõju avaldada küll lühiajaliselt, aga ühe-kahe põlvkonna (või veel lühema aja) möödudes on efekt minimaalne või muudest sündmustest tingituna ka määramatu.
Kommentaarid: 27 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 26
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Varia »  Iraagi mässulised pätsasid USA droonidelt videopilti mine lehele eelmine  1, 2
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.