Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Ülevaated, kasutajate hinnangud »  Ülevaade: Lenovo ThinkPad X200 märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
friik1
HV Guru
friik1

liitunud: 18.06.2004



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 17.03.2009 16:23:24 Ülevaade: Lenovo ThinkPad X200 vasta tsitaadiga


Nagu üldiselt, siis veidi tagamaadest. Olen isiklike kui ka töösülearvutitena aastaid kasutanud vaid Thinkpade, kuna need on korduvalt tõestanud oma vastupidavust rasketele töötingimustele. Metsas uduvihmas mätta otsas töö tegemine või laualt mööda betoonpõrandat kukkumine pole probleem. Siinkohal ei tee ma maha konkureerivaid tooteid tooteseeriaid nagu Dell Latitude või HP Compaq, kuid personaalne eelistus kaldub ikka ThinkPadi poole.

Eelmine truu töömasin X60 hakkas vaikselt väsima. Aku ei pidanud, jõudlusest ei piisanud ning oli pea maksimaalselt uuendatud. Esialgu liikus silma üle T400, kuid suurem jõudlus ei suutnud lõpuks õigustada pea kilo jagu suuremat kaalu. Vaatasin ka Dell Latitude E4300, kuid selle mulje rikkusid lõpuks ära 2 asja: liialt kõrge hind ning pidevalt staatilise elektri löögid korpusest (võib-olla konkreetse arvuti probleem, kuid 4 tunni jooksul mitukümmend korda üsnagi tugevat elektrilööki saada ei ole just meeldiv).

Kuigi uue arvuti ostu plaanid ulatusid pea poole aasta taha, ei liikunud asi edasi majanduskriisi tõttu (keegi ei tahtnud vana arvutit ära osta ning töö juurest ei tahetud uue arvuti ostu kompenseerida). Lõpuks sain siiski vajaliku rahasüsti. X200 Tablet sai siin juba arvustatud, korra sai käes hoitud ka X200s, kuid lõpuks langes valik siiski X200’le, mille ma HV’st ostsin kasutajalt digweed. Tablet langes ära kõrgema hinna ning minu jaoks kaheldava funktsionaalsusega. X200s põhiliselt aeglasema protsessori ning WWAN kaardi lisamise võimatuse tõttu.

Masina parameetrid:
• Tüüp: 7458-85G
• CPU: Mobile DualCore Intel Core 2 Duo P8600, 2400 MHz (9 x 267)
• Kiibistik: Intel Cantiga GM45
• RAM: 2*2GB DDR3 1066MHz
• HDD: HITACHI HTS722020K9SA00 FDE
• 1280*800 laiekraan LCD, tavalise taustavalgustusega
• WiFi: Intel 5300 AGN
• WWAN: Ericsson F3507g Mobile Broadband Minicard Network Adapter
• Ethernet: Intel(R) 82567LM-2 Gigabit Network Connection
• Bluetooth 2.1 (Broadcom)
• V92 Modem
• TPM 1.2 turvakiip
• 1.3 Mpix veebikaamera
• Skandinaavia klaviatuur
• Sõrmejäljelugeja
• 6 elemendine aku
• Windows Vista Business litsents (eelpaigaldatud Windows XP Professional)

Masin on Thinkpad nagu Thinkpad ikka. Must kast paari värvilise triibuga. Nagu X200 Tablet ülevaates mainitud, on Trackpointi nupud tagasi saanud värvilised triibud ning helinupud on värvitud mustaks. Kaanelt on kadunud IBM logo, selle asemel tumehall Lenovo logo ning pisut edevam Thinkpad. Mõnda võib häirida ekraani laiad ääred, kuid see on minu arvates rohkem pseudoprobleem, kuna ei mõjuta reaalset tööd. Sõrmejäljelugeja on liikunud Trackballi nuppude kõrvale.

T400 klaviatuure on kirutud läbipaindumise tõttu. Juttude järgi peaks ka X200 olema sama klaviatuuriga. Nagu juba X200 Tableti puhul – kurat mind võrku, aga see ju ei paindu läbi. Lisaks on see oluliselt tugevam, kui vana X60, mille ülaosa oli lausa kuritegelikult pehme. Laiekraani õnnistuse tõttu on masin laiemaks venitatud ning klaviatuur täielikult normaalsuuruses ehk siis Enter jms äärtes asuvad funktsiooniklahvid pole enam poole pisemad. US klaviatuurilt tagasi skandinaavia pealt lülitudes häirib pidevalt ’* nupu erinev asukoht, kuid see rohkem harjumuse asi. Ekraani korpus tundub pisut pehmem, kui Tableti puhul, kuid ei midagi katastroofilist. Painutades värvid ei muutu ning pilt ei mullita, diagonaalläbipaindumine on mõistuse piires. Hinged käiks nagu pisut pehmemalt kui T seerial, kuid autos ja bussis kolistades äravajumist ei esinenud. Korpuse põhiosa on nagu tabletil, soliidselt tugev.

Nagu mõistusele kohane, on kõik pordid-pesad ära mahutatud masina külgedele. Vasakult alustades ventilatsiooniava, USB, VGA, EtherNet, USB, ExpressCard54, antennide lüliti. ExpressCard54’s leidis koheselt koha ID-Kaardi lugeja, tunduvalt mugavam kui USB vidinaga möllata. Lisaks on seda praktiliselt võimatu maha unustada, kuna see on pidevalt korpuse sees. Väga meeldiv, et antennide lüliti on kolinud küljele ning käib palju raskemini kui X60’l. Juhtus pidevalt et arvutit süles hoides lükkasid kogemata kõhuga kõik juhtmete ühendused kinni. Masina esiküljel on vaid avamise kang ning mälukaardilugeja. Kaas seisab endiselt soliidselt kinni kahe hingega ning kaane esiots on kaldus, et haare ümber korpuse oleks tugevam. Mälukaardilugejat pole proovinud, kuid see peaks sööma 5t eri tüüpi. Memory Sticke ja SD’sid on olemas küll, kuid kahjuks palju pisemas mõõdus ning üleminekuid pole kah käepärast. Paremal küljel on USB, kõrvaklapid, mikrofonipesa, kettasahtel ning Kensington. Tõrvatilgana meepotis on kõrvaklappide ja USB tihedalt kõrvutiasumine. Näiteks ei saa samaaegselt kasutada suuremat mälupulka (minu puhul Cruzer U3 Micro) ning jämedamat 3,5mm jack’i (näiteks millele saab 6,3mm jacki otsa kruvida). Taga on vaid aku ning selle alla käiv SIM kaardi pesa.

Jõudlus paraneb muidugi pidevalt iga põlvkonnaga, kuid X60’lt ümber tulles on vahe siiski vägagi märgatav. Eelkõige muidugi 2 põlvkonda uuem protsessor (Core Duo Yonah vs Core 2 Duo Penryn) ja tunduvalt suurem taktsagedus (1,86Ghz vs 2,4GHz). Vahet on eelkõige märgata suhteliselt palju protsessori jõudlust nõudvates tegemistes. Näiteks telefoni jaoks videote sobivamasse formaati teisendamine on kõvasti kiirem (täpseid mõõtmisi ei teinud). Samuti näiteks NT6 WIM paigaldustõmmiste offlines teenindamine (WAIK tööriistad) on kiirenenud kuni 50%. Teiseks kiirem (7200rpm vs 5400rpm), kuigi väiksem kõvaketas (250GB vs 200GB). Selle arvatavasti vahetan välja 320GB 7200rpm ketta vastu. Pole viitsinud täpselt testida kuid kettasiseselt andmete kopeerimine on kõvasti kiirem. Kolmandaks kõvasti uuem integreeritud graafika (945GM vs X4500). Kui 945GM jäi hätta välisel suurel monitoril HD video mängimisega, kui Aero läbipaistvus oli lubatud, siis uuel seda probleemi pole, väidetavalt oskab ta ka H264 mängimist riistvaraliselt kiirendada. Reaalselt ma ei tea, kas ta seda teeb, kuid 1080p video vaatamisel on koormus ca 50% mõlema protsessori tuuma peale kokku. Kuigi ma pole eriline mängumees, on jõudlust mu vanade lemmikute (ja ka mõnede uuemate) toksimiseks piisavalt. Homeworld 2 jooksis maksimumseadetel kui kulda ning Command & Conquer 3 pisut alla keskmiste seadete mõistlikult.

Aku vastupidavus on 6 elemendise kohta mõistlik. Paar tööpäeva on näidanud kerge kasutusega (vooluprofiil Energiasäästja, ekraani heledus maas) tööajaks 5-6 tundi. Video vaatamisel kuni 4 tundi. WWAN ampsab mõnuga akut, sellega kuni 4 tundi. Mängimise või maksimaalkoormusega pole proovinud, kuid julge pakkumine oleks 2 tundi. Arvestades, et X60 aku oli surnud (maksimaalselt tund), on edasiminek vägagi mõnus. Kuna plaanis on ka X200 UltraBase ost, millel on teise põhiaku laadija sisseehitatud, pole ka võimatu teiseks akuks 9 elemendise aku ostmine, et mobiilset tööaega pikendada arvestuslikult kuni 15 tunnini.

Tehasest kaasa tulnud XP Professional oli nagu oodata, täistopitud mõttetut kola ning ei hiilanud just töökiirusega. Selle asemel läks peale töö kaudu täiesti legaalne Windows 2008 Server Standard 64 bitise versioonina. Teine plaan oli Vista 64bit versioon, kuid Windows 2008 on ennast näidanud reaalses töös veidi kiiremana, lisaks on seal töö jaoks vajalikke komponente. Vista 64bit oli siiski natukeseks peal testimiseks ning kõik oli ilus ja hea. Hoiatuseks kõigile, kes kavatsevad oma süsteemile 2008 paigaldada – sugugi kõik Vistal töötavad seadmed pole korrektselt toetatud ning asjade töölesaamine võib vajada kas tugevat Google soolikat või väga head Windowsi hingeelu tundmist. Peale õhtupoolikut nikerdamist sai kõik seadmed siiski korrektselt tööle. Töökiirus on hea, määratud on Aero kujundus ning elu ilus.

Hiljem kolisin üle Windows 7 erinevatele beetaversioonidele, mis käisid ringi üsna korralikult. Erilist kiirusevahet siiski Windows 2008’ga ei märganud. Esines ka mõningaid probleeme. Eelkõige Hotkey Utility’ga mis tegeleb raadiovõrkude sisse-välja lülitamise ning taustavalgustuse, klaviatuurivalgustuse ning helitugevuse raporteerimisega. Paigaldumisel antakse veateade, et registrisse kirjutamine ei õnnestunud (täpsemalt logi puudub). Peale taaskäivitust ei tööta ei Fn+F5 ega raporteerimine. Peale esimest unerežiimi ei tööta absoluutselt taustavalgustuse reguleerimine (kuigi raporteeritakse muutust, erinevalt värskest käivitumisest). Samuti ei tööta ThinkVantage GPS Enabler, mis lülitab sisse GPS võimekust WWAN kaardil. Rakendus jookseb käivitumisel kokku. GPSi peaks saama tegelikult käivitada ka COM porti antava AT käsuga, kuid pole seda proovinud.

Ubuntu 9.04 Alpha 6 sai kah väikese prooviringi Live CD pealt. Kõik nagu enam-vähem töötas tunnikee näppimise peale. Siiski lõplik paigaldus polnud isegi plaanis ning kõik jäi nagu oli.

Ekraani heledust on pisut tõstetud, väidetavalt 200 nitini eelneva 150 asemel. Mu X60 on juba üle 3 aasta vana ja taustavalgustus võib-olla pisut tuhmunud ning seetõttu on vahe eriti märgatav. Vaatenurgad on mõistlikud sülearvuti kohta. Kõrvalt vaadates paha ei hakka, kuid plaksutama kah ei sunni. Värvid on nagu on. Ei ole treenitud silmaga kuid midagi otseselt halba küll silma ei hakka, kuigi Thinkpadi ekraane on siin ja seal kirutud. Ning nagu tüüpiline – ekraan on matt! Põrgus põlegu see läikivate ekraanide leiutaja.

Heli on nadi. Helisüsteemiks on klassikaline mono, ehk siis üks kõlar, mis on põhiliselt suunatud alla. Kõva pinna, näiteks laua peal kuulates, pole see eriline probleem, kuna heli peegeldub laualt üles tagasi. Kuid süles või pehme objekti peal sumbub see pea täielikult ning peab hoolega kõrvu liigutama, et midagi kuulda. 12,1“ arvutilt oleks vast palju rohkemat nõuda. Palju poleemikat tekitanud vaid monos salvestamine arvatavasti on omal kohal ka sellel arvutil, kuigi ma pole seda reaalselt proovinud.

WiFi ja Etherneti koha pealt pole suurt midagi öelda. Need toimivad ja piisavalt kiiresti ja stabiilselt. WiFi täiskiirust ei saanud N tugijaama puudumisel proovida, kuid Ethernet näitas kiirusi 50MB/s ja üle. Ericssoni WWAN oli natuke probleemsem. Nimelt peaks see idee järgi toimima Lenovo enda tarkvarajupiga Access Connections, mille fänn ma ei ole. Asja sai lõpuks korralikult EMT SIM kaardiga tööle, määrates WWAM modemile käivitumisel AT käskudega käsitsi pöörduspunkti. Lisaks eemaldasin Access Connections’iga eelnevalt PIN koodi. Nüüd toimib ühendus Windowsis, kui tavaline dial-up. Kiirused on mõistlikud, kiiruseks sain kuni 3Mbit/s.

WWAN kaart sisaldab ka GPS võimekust, mis ei paista just heast küljest silma. Kohas, kus mu Sony Ericsson X1i saab tugeva signaali ning kiirelt lukustuse, ei leia arvuti üle 2-3 viletsa signaaliga satelliidi ning lukustust ei kuskil. Ei saagi aru, kas asi on raud- või tarkvaraline või konkreetse masina probleem, kuid otsin asjale lahendust.

Kuna sain masinaga kaasa Lenovo USB Slim DVD kirjutaja, võiks eraldi lõigu pühendada ka sellele. Pea kõik USB Slim optilised seadmed, mida ma näinud olen, vajavad korrektseks tööks lisavoolu (kas seinast või teine USB lisavoolu jaoks) või selle puudumisel töötavad aeglasemalt. Oh minu üllatust, kui käesolev seade kirjutas ühe USB kaudu voolu võttes rahulikult plaate kiiruselt 24X ning luges DVD kuni 8X. OEM tootja peaks olema Lite-On, kuid mu teine Lite-On USB kirjutaja ei kannata sellega võrreldes mingit kriitikat.

PS. Pilte üles ei pane, sest nagu Thinkpadide kohta öeldakse: You've seen one, you've seen 'em all. icon_wink.gif Kes tahab, võib Googlet kasutada või mõnda välismaist ülevaadet vaadata.
Kommentaarid: 183 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 161
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Artur R.
HV veteran
Artur R.

liitunud: 04.11.2005




sõnum 18.03.2009 16:03:35 vasta tsitaadiga

Väga hea ja põhjalik ülevaade thumbs_up.gif
Kommentaarid: 94 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 85
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Betamax
HV Guru
Betamax

liitunud: 29.05.2003



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 04.09.2009 11:24:34 vasta tsitaadiga

Miskipärast on Lenovo otsustanud, et ThinkPad X200 peab by default tehasest tulles olema 56K modem ja WiFi kinni keeratud BIOSist.
Kommentaarid: 686 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 532
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
wirx
HV Guru
wirx

liitunud: 03.08.2002




sõnum 09.10.2009 00:02:23 vasta tsitaadiga

Friik kirjutas: Kuna sain masinaga kaasa Lenovo USB Slim DVD kirjutaja, võiks eraldi lõigu pühendada ka sellele. Pea kõik USB Slim optilised seadmed, mida ma näinud olen, vajavad korrektseks tööks lisavoolu (kas seinast või teine USB lisavoolu jaoks) või selle puudumisel töötavad aeglasemalt. Oh minu üllatust, kui käesolev seade kirjutas ühe USB kaudu voolu võttes rahulikult plaate kiiruselt 24X ning luges DVD kuni 8X. OEM tootja peaks olema Lite-On, kuid mu teine Lite-On USB kirjutaja ei kannata sellega võrreldes mingit kriitikat.

Tegelikult suudavad pea kõik uuemad(mõni aasta vanad) slim seadmed usb kaudu kenasti töötada, aga eks ole ka erandeid. Dell-i E4200 ammutab voolu ka usb-st aga toimib üle Esata liidese ja ühendadakse ühte pessa, mis on kõikidel uuematel Dellidel olemas usb ja esata ristand. Ma juba ammu ootan, millal tuleks kettad mass kasutusse, mis sama porti kasutavad, esata on teadupärast kordades kiirem uimasest USB-st ning ülimugav ühe juhtmega toimetada.
X200 eeliseks on tugev korpus ja mitte väljaulatuv 6cell aku, hp 2530p eeliseks sisemine dvd kirjutaja sama kaalu juures, mis X200-l ning Dell E4200 kaalub üldse alla 1kg, aga on suht pehme korpusega

_________________
Laptopid.ee Suur sülearvutite salong, kohapeal 200+ sülearvutit, HV kasutajale 5-10% läpparilt alla!
Kommentaarid: 80 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 70
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Ramm
Kreisi kasutaja
Ramm

liitunud: 04.10.2004




sõnum 09.10.2009 10:24:01 vasta tsitaadiga

Suht robustne näeb välja see x200,sinna saaks ilusti mahutada ka 13,3 tollise ekraani,ääred väga laiad,mõni cm on väiksem kui x301.
Kommentaarid: 18 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 18
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
friik1
HV Guru
friik1

liitunud: 18.06.2004



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 09.10.2009 11:38:54 vasta tsitaadiga

wirx, ei tea, kas mulle on mingid viletsad isendid sattunud, kuid 3 seadet neljast on lisavoolu vajanud.
Ramm, hinnavahe 20k kompenseerib laiad ääred igal juhul.

Vahepeal on see masin kõvasti vatti saanud. Uppunud 2l apelsinimahla sisse, kaane nurka on tekkinud mõlk, kui kass läppari laua pealt vastu tooli metallist jalga kukutas ning randmetoe üks nurk on praoga peale masina tahtmatut vasarana kasutamist. Muidugi paar korda niisama kukkunud ning nurinata tedasi toiminud. Muidu 5+.
Kommentaarid: 183 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 161
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Ülevaated, kasutajate hinnangud »  Ülevaade: Lenovo ThinkPad X200
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.