Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Kliimamuutuste, rohepöörde ja energiapoliitika teema (UUS küsitlus: Kas pooldad rohepööret?) märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 274, 275, 276, 277, 278  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Kas pooldad rohepööret?
Jah, tingimusteta, isegi majanduse ja heaolu drastilise kahanemise hinnaga
7%
 7%  [ 4 ]
Pigem jah, mõõdukalt, rõhku tuleks panna reaalsele keskkonnahoiule
35%
 35%  [ 20 ]
Pigem ei, rohepöördest Euroopas pole Maa klimale suurt kasu
3%
 3%  [ 2 ]
Plaanitaval kujul kindlasti mitte, see hävitab Eesti ja Euroopa majanduse konkurentsivõime
53%
 53%  [ 30 ]
hääli kokku : 56

autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
sakinaga
HV Guru

liitunud: 30.08.2006




sõnum 17.04.2024 21:25:18 vasta tsitaadiga

SSD kirjutas:
sakinaga, Jah, kiirust võiks veel alla tõmmata, saaks veel vaiksem ja rahulikum. (H)
Pigem on küsimus, et kas näiteks fooritsüklid on vahepeal paika saadud? Ise sõitsin vaid lõiku Liivalaiast, mitte tervet tänavat.
Kommentaarid: 157 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 149
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
SSD
HV Guru
SSD

liitunud: 18.01.2006



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 17.04.2024 21:30:08 vasta tsitaadiga

sakinaga kirjutas:
SSD kirjutas:
sakinaga, Jah, kiirust võiks veel alla tõmmata, saaks veel vaiksem ja rahulikum. icon_cool.gif
Pigem on küsimus, et kas näiteks fooritsüklid on vahepeal paika saadud? Ise sõitsin vaid lõiku Liivalaiast, mitte tervet tänavat.

Siingi pole kokkulepet. Et kas sujuvalt või hakitult. Arvamusi on mitmeid.
Kommentaarid: 307 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 261
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
sant
HV veteran


liitunud: 04.08.2003




sõnum 17.04.2024 23:36:04 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
See eest on meil veelgi puhtam õhk ja veel vähem müra, kuna kõik väljasurnud thumbs_up.gif
Mis siis, et riik käriseb õmblustest lõhki ja teeme Kreekat, aga õhusaaste jääb ju rangelt vaid Hiinasse beer_yum.gif /s

Rohepöörde viljad ongi nüüd reaalselt kohale jõudmas..
Haige värk. Eks vaatab, mis paari aasta pärast saab üldse...

Pangad on rahul thumbs_up.gif
tsitaat:

Banks have drawn extensive public scrutiny in most euro area countries for swiftly increasing the cost of their loans while keeping the remuneration of deposits low in response to the rate hikes. But this is indeed the reason for the current profit boom: the annualised return on equity for euro area banks in June 2023 is close to 10%, compared to an average of 4% during the previous decade. This boost in profits has been perceived as unfair by many

https://www.esm.europa.eu/blog/are-banks-profits-here-stay
Elame edasi ja jääme vaesemaks, aga peaasi et pankadel ikka hästi läheks, sinna me raha ju voolab lõpuks icon_wink.gif

_________________
So, at the end of the day, after I have butchered all the nvidiots all around me, standing alone in a pool of blood surrounded by the corpses of my victims, a horrible truth reveals itself to me: I am an amd\ati fänboy...and I must do my dark masters bidding, for I am damned for all eternity...
Kommentaarid: 67 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 60
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Winterwind
One
Winterwind

liitunud: 19.05.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 21.04.2024 10:01:16 vasta tsitaadiga

Tore ikka seda iina juhtivat rohepööret vaadata.. mida aasta edasi seda hullem sudu..
F1-es näitas varasemaid etappe ja sudu oli kordades lahjem.
Aga no, kommunistid..
Kommentaarid: 1007 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 1 :: 727
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
rmc
Aeg maha 1p
rmc

liitunud: 28.06.2005



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 22.04.2024 17:16:51 vasta tsitaadiga

Spoiler Spoiler Spoiler


ref, alustuseks - NB! Artikkel on 2021. aastast. Sel ajal räägiti meil vist "parim olemasolev tehnoloogia" juttu veel? icon_lol.gif
Isiklike ärihuvide osas võiksid kollusiooni ehk lahti seletada, kuidas seda täpsemalt näed.

Konkreetsed valed oleks mõistlik ümber lükata ja nende osas soovitaks ka autorile kirjutada, saad hiljem vastuse siia panna.
georg@gridraven.com on ta e-mail

1) Aga on ju tõde, et seda ei saa pidevalt ega kiiresti sisse-välja plõksida, mida sisuliselt vaja oleks?

2) Ehitusaegade osas oleks mõistlik küsida talt allikaid, kuigi mõistlik oleks, et ERR nõuaks neid juba eos.

3) Imeliku plaani ja reaktoritüübi osas vaata algusest NB!-d - vaata väiteid ajalises kontekstis. Lisaks on su väide, et kogu argumentatsioon põhineb neil kahel, täiesti väär.

4) Kas kusagil oli BWRX-300 reaktoreid artikli ilmumise hetkel? Jutt, et põhineb vanal, ei muuda ju tõika.

5) Olen nõus, et akude osas on ebamäärane optimism jabur, ent lahendusi tekib ilmselt üksjagu. Alternatiivenergeetika osas oleme lapsekingades, siiski.

6) "Hindade võrdluse juures sobib tihti oponentidele tuua aluseks Hiina programme taastuvenergia poolelt, kuid ignoreeritakse Hiinlaste tuumaenergia edenemist" on juba täielik absurd, sest a) miks oponeerid artiklile "sobib tihti oponentidele tuua" vormis? ajuvaba; b) Hiina ja Venemaa tuumaenergia valdkonnad on välja toodud kui poliitilistel põhjustel ebasobivad - sisuliselt on vaadatud kõike, mis maailmas on.

7) "Ehk, et "kuhu mahuks 300-400MW tootmist" - otse turule ja kohe praegu." Millise hinnaga? Elektribörsile?

8) "...enamus auru kulub jamaga tegelemisega selmet, et tegelikud tasuvusuuringud ja potentsiaalsed disainid läbi käia..."
Jääb arusaamatuks, miks sa mu turulemahtumise (ja potentsiaalse doteerimise) osas küsimise peale "jamaga tegelema hakkasid", selmet konkreetselt vastata. Siiani umbmäärased "kõik suurepärane" vastused, mitte konkreetsed turule vastavad vastused.

9) Kokkuvõtvalt võiks öelda, et kuniks ükshaaval ja eksitavalt ning poolikult asjadega tegeleda, ei jõuagi kuskile, ongi "jama tegelemine" ja "jamaga tegelemine".
Võinuks võtta kõik väited ette ja sisuliselt argumenteerida, ent kahjuks taas, nagu alati.

Objektiivsuse kontrollina võiksid võtta mõned enda seisukohta negatiivses valguses näitavad pädevad argumendid ning neidki tunnistada. Loodetavasti ise kaaludes vähemalt teadvustad, millised on sinu pushitava suuna negatiivsed küljed või mõistlikud vastuargumendid, mis pädevadki.


AGA
Küsimus on endiselt - kuidas mahub see elektriturule? Kui suure osa ajast see töötab ja kui suure osa ajast jõude seisab ning, mis saab selle tõttu äriplaanist-tasuvusajast ja seega energiahinnast?
Ehk konkreetsem küsimus on endiselt - kas me räägime doteeritud tuumajaamast või vabaturule võrdsetel alustel tulevast tuumajaamast?

Jääb arusaamatuks, miks endiselt teemad läbivalt laiendada ning elevanti ruumis ignoreerida. Võinoh, õigupoolest tundub see kõnekana.

elukaz kirjutas:
See ei saa välja lülitada on üldse imelik jutt, täpselt samamoodi "ei saa" välja lülitada päikse või tuulejaamu. Võrgust saab iga jaama hetkega lahti ühendada, nt läheb liin katki ja selle vastu peab failsafe olema. Kui ei ole siis ei saa taolist jaama ehitadagi.

Jah, ent päikese- ja tuulejaamadel on ületootmine ju äriplaani eos sisse arvestatud. Küsimus ongi, kas see tuumajaama projekt arvestab sellega ning, kuidas?

Magic kirjutas:
Ehk kuskiult pidevalt keerutatakse neid lollusi unustades, et meil pole pikemas plaanis normaalset varustuskindlust.

Käesolevalt pole jutt varustuskindlusest, vaid sellest, kas (seni) varjatud dotatsioon on äriplaani sisse arvestatud või mitte.

ref kirjutas:
Jäin mõtlema, et vb argumenteeritakse, et tuumareaktorit ei anna kiirelt välja lülitada mis on jällegi üks tüüpiline asi mida kontekstist välja rebitakse.

https://en.wikipedia.org/wiki/Scram
Sisuliselt on protsess igal reaktoritüübil erineva kestvusega aga laias laastus paar (kuni kümmend) sekundit ja termiline väljund läheb 100% pealt 7% peale. Konkreetselt nt Fermi pakutud BWRX-300 reaktoril 870MW termilise väljundi pealt ca 60-61MW peale.

Lihtsalt võrdluseks - Iru elektrijaamal (https://et.wikipedia.org/wiki/Iru_soojuselektrijaam on termiline väljund maksimaalselt 764MW. Seal on ka jäätmepõletusplokk võimsusega ~50MW. Ehk, et selline "tavainimese" jaoks mõistetav paralleel oleks - Iru lükkab oma peamise gaasiploki kinni ja jätab jäätmepõletuse jooksma... Too soojus kütaks ehk mingi osa Lasnamäed ära. Irus, kui soojusvõrk seda ülejääki vastu ei võta, lükatakse otse suurde jahutuskorstnasse, seega - argumenteerida, et 60MW vajab meeletut infrat passiivseks jahutuseks (BWRX on disainitud passiivjahutusele, sarnaselt CANDU-le) ei oleks kah pädev ja sisuliselt on loetud sekunditega reaktor kinni ning võrgust väljas.

Keskmine gaasiturbiin vajab rohkem aega, et tuurid maha saada (jah, jõuab lõpuks nulli kiiremini aga 100% -> 7% ei suuda ükski teine tootmisvõimsus end reguleerida nii kiirelt)

Väidad siis, et on turul olevatel "taastuvenergia ülekülluse" hetkedel kasutatav see süsteem?
Lisaks - kas äriplaanis on sellega arvestatud?

pppd kirjutas:
scram on ikkagi reaktori hädapeatamine, normaalne väljundvõimsuse reguleerimine peaks käima ikka kordades aeglasemalt. Samamoodi on reaktori uuesti käivitamise ja võimsuse suurendamisega, ei ole päris nii et suvalisel hetkel anname uuesti võtit ja siis gaas põhja. Loomulikult on iga reaktori võimsus teatud piirides juhitav, kuid kõige efektiivsem (ja mõttekam) on see ikkagi oma nimivõimsusel.

thumbs_up.gif thumbs_up.gif
Kas kuskil kasutatakse seda SCRAM-i selliselt?

ref kirjutas:
Puhtalt paberi peal - raketitabamus ei põhjusta tuumaplahvatust, tekib küll olukord kus jaam seiskub ja suure tõenäosusega lekib midagi keskkonda (reeglina mingi saastunud vedelik), enamus probleemist on lokaalne (mõned ruutkilomeetrid) ja tuuma sulamise vältimiseks on võimalik tuum booriga üle ujutada. Põhimõtteliselt annaks reaktorit disainida ka nii, et vajalik boorikogus voolaks kenasti gravitatsiooni mõjul maapinnast allpool asetsevasse tuuma ja see on tegelikult täiesti adekvaatne arutelu koht - millised riskis on tõenäolisemad? Raketitabamus vs suurem üleujutus? Konkreetselt sama riskihindamine mis tehti kunagi Fukushimas (ja leiti, et raketitabamuse tõenäosus on suurem kui üleujutus icon_smile.gif )

Millise raketi tabamusest juttu?
Fermi tüübid vist arvestasid "kõige suurema ohuga, mis on", ehk täislastis lennukiga? icon_lol.gif

netcat kirjutas:
https://www.err.ee/1609315818/ahti-asmann-kas-eesmark-on-kestlik-kahanemine-voi-elatustaseme-tous

tsitaat:

Mingil hetkel saabub tulevik, mil ei ole enam KHG kvootide ostjaid, kuna KHG heidet enam ei ole. Saamata jääb nii 300+ miljonit eurot aastas KHG kvootide müügitulu kui ka väga palju ettevõtlus- ja tarbimismakse (kütuseaktsiisid, 100+ miljonit eurot põlevkiviettevõtete maksupanust, kahaneva puidusektori maksud).

Eesti hääletas selle poolt, et Euroopas lõpetataks hiljemalt 2035. aastal sisepõlemismootoriga autode müümine. Millised tarbimismaksud hakkavad asendama kütuseaktsiisi? Millised maksud hakkavad asendama tulevikus kvoodimüügitulu? Arvamusrännakud ei ole õige koht sellistele küsimustele vastuste otsimiseks.


Õigustatud küsimused mumeelest.


Kas on kahtlusi, et asendavaid makse suudetakse tuua? Teedeehituse raha võiks tulla teedemaksust, see ei peaks praegugi tulema kütuseaktsiisist, sest pole ju loogiline maksustada negatiivset mõju, ent selle raha eest kohe soodustada sama mõju...

bladerunner kirjutas:
Ma ei teadnudki, et Liivalaia tn õhusaaste on otse Hiinast pärit. Naiivselt arvasin et kohalikud on need kes peamiselt tossutavad...

thumbs_up.gif thumbs_up.gif thumbs_up.gif

Tanel kirjutas:
See on igakevadine tänavatolm.
Tossavaid masinaid on väheks jäänud, ülejäänud tuleks saata kohustuslikule ülevaatusele.

Ei ole see õhusaaste igakevadine tänavatolm ühti - läbi talve on "mõnuga" tunda saanud dislade tossamist. Ja kuigi bensu (eriti) ei tunne, siis see, et näha pole, ei tähenda ka, et korras oleks.

Igasugune tolm on läbivalt lisaks sisepõlemismootorite heitmetele.

_________________
Kommentaarid: 195 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 181
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
ref
Kreisi kasutaja

liitunud: 10.08.2003




sõnum 22.04.2024 17:33:50 vasta tsitaadiga

rmc, korrutan ma ei tea mitmendat korda, et kohe täna ja praegu mahub turule 300+ MW tootmist (tegelikult isegi 1GW), lähima 10a jooksul 3000MW. Üks 290-300MW tuumaelektrijaam mahub täiesti vabalt ja adekvaatselt ära. Palun loen ka mida kirjutatakse, hetkel jaurad. Jälle. Kui tahad konkreetselt Fermi energia äriplaani siis Funderbeamis on see olemas, loe läbi (ma olen lugenud). Tee omale selgeks ka osakestefüüsika põhitõed, hetkel sa kahjuks ei hooma lihtsaid põhimõtteid (kontrollküsimus - kirjelda, oma sõnadega ja linkimata, kuidas toimib uraanil keevvee reaktor, see seletus oli omal ajal lausa põhikooli või gümnaasiumi füüsika programmis).

Ma ei hakka uuesti ja uuesti samu punkte läbi käima (ringiratast käib see arutelu). Võtad kontekstist välja omale sobivad allikad aru saamata, et enamus neist ajab umbluud (üks "eksperimentaalne tehnoloogia" ei sobi ja teine sobib, see on juba konkreetne punane märk mis näitab, et isik/allikas ajab jama).

Lühidalt - taastuvenergiaga ei toida mitte mingi nurga alt meie piirkonnas tarbimist ära. Ei ole võimalik. Füüsika ei luba. Jätame ulmelised teooriad termotuumast ja millest iganes välja (siia alla lähevad ka müstilised akuprojektid). Seega jäävad järele välislingid, juhitav tootmine, sõltumine naabritest (Läti-Leedu on samas augus kui meie, seega pmst ainult venemaa, teatud piirini ka Soome-Rootsi). Juhitav tootmine mingite ulmeliste tehnoloogiatega (mille alla täna vesinik läheb) ei ole hetkel ega lähiperspektiivis (vb 20-40 aasta pärast on, kui teaks investeeriks õigesse kohta) jätkusuutlik.

Meie valikud on laias laastus põlevkivi, gaas, uraan, mingi piirini ka biomass (ja umbes selles järjekorras on ka nende asjade mõistlikus/julgeolek).
Kommentaarid: 17 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tanel
HV Guru
Tanel

liitunud: 01.10.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 22.04.2024 17:56:32 vasta tsitaadiga

ref, thumbs_up.gif
_________________
HV valuutakalkulaator
Kommentaarid: 461 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 12 :: 7 :: 356
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
630
HV kasutaja

liitunud: 21.01.2004




sõnum 22.04.2024 20:42:59 vasta tsitaadiga

ref kirjutas:
rmc, korrutan ma ei tea mitmendat korda, et kohe täna ja praegu mahub turule 300+ MW tootmist (tegelikult isegi 1GW), lähima 10a jooksul 3000MW. Üks 290-300MW tuumaelektrijaam mahub täiesti vabalt ja adekvaatselt ära. Palun loen ka mida kirjutatakse, hetkel jaurad. Jälle. Kui tahad konkreetselt Fermi energia äriplaani siis Funderbeamis on see olemas, loe läbi (ma olen lugenud). Tee omale selgeks ka osakestefüüsika põhitõed, hetkel sa kahjuks ei hooma lihtsaid põhimõtteid (kontrollküsimus - kirjelda, oma sõnadega ja linkimata, kuidas toimib uraanil keevvee reaktor, see seletus oli omal ajal lausa põhikooli või gümnaasiumi füüsika programmis).

Ma ei hakka uuesti ja uuesti samu punkte läbi käima (ringiratast käib see arutelu). Võtad kontekstist välja omale sobivad allikad aru saamata, et enamus neist ajab umbluud (üks "eksperimentaalne tehnoloogia" ei sobi ja teine sobib, see on juba konkreetne punane märk mis näitab, et isik/allikas ajab jama).

Lühidalt - taastuvenergiaga ei toida mitte mingi nurga alt meie piirkonnas tarbimist ära. Ei ole võimalik. Füüsika ei luba. Jätame ulmelised teooriad termotuumast ja millest iganes välja (siia alla lähevad ka müstilised akuprojektid). Seega jäävad järele välislingid, juhitav tootmine, sõltumine naabritest (Läti-Leedu on samas augus kui meie, seega pmst ainult venemaa, teatud piirini ka Soome-Rootsi). Juhitav tootmine mingite ulmeliste tehnoloogiatega (mille alla täna vesinik läheb) ei ole hetkel ega lähiperspektiivis (vb 20-40 aasta pärast on, kui teaks investeeriks õigesse kohta) jätkusuutlik.

Meie valikud on laias laastus põlevkivi, gaas, uraan, mingi piirini ka biomass (ja umbes selles järjekorras on ka nende asjade mõistlikus/julgeolek).


Mille pealt see 300 MW tuleb? Teoreetiliselt mahub turule kogutarbimine+kõik välisühenduste jagu. Oleneb hinnast ikka. Ehk tegelikkuses on see 300 täiesti random number. EE jaamade töötamise järgi on suhteliselt hea näha, mis hinnaga ja kui palju mahub. Reaalselt seisaks tuumajaam siiski tihti tühja ka. Ilmselt siiski rohkem, kui pooldajad välja toovad.Siis järsku enam see "tasuvusarvutus" ei päde. Mis tähendab, et see hetk kui turule tulevad, ei ole ka hind enam see, mis lubati. Jah, juhitavat on vaja - selles pole küsimus.
Paneme siia juurde selle, et maksumaksja peab kogu jaama ümber oleva tralli (loe: tuumaagentuur) ka kinni maksma - siis on hind jälle teine.
Suhteliselt ausa hinnaga saaks teada ainult gaasijaama. Põlevkivi on määramatus suuresti EU tõttu. Tuumajaama numbreid ei saa osapooled klappima (suurusjärgus 50€-120€ käib jutt, olenevalt metoodikast).
Ma ei ole ka otseselt vastu, aga väita, et Fermi suust tuleb ainult puhast kulda on ka ikka väga vale. Nad on ärimehed ja tahavad äri teha, mitte varustuskindlust pakkuda. Nende eesmärk on kasum.
Vähemalt alternatiivsed arvutused on mõistlik lauale tuua.
Kommentaarid: 12 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 10
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
sakinaga
HV Guru

liitunud: 30.08.2006




sõnum 22.04.2024 21:27:35 vasta tsitaadiga

630 kirjutas:
ref kirjutas:
rmc, korrutan ma ei tea mitmendat korda, et kohe täna ja praegu mahub turule 300+ MW tootmist (tegelikult isegi 1GW), lähima 10a jooksul 3000MW. Üks 290-300MW tuumaelektrijaam mahub täiesti vabalt ja adekvaatselt ära. Palun loen ka mida kirjutatakse, hetkel jaurad. Jälle. Kui tahad konkreetselt Fermi energia äriplaani siis Funderbeamis on see olemas, loe läbi (ma olen lugenud). Tee omale selgeks ka osakestefüüsika põhitõed, hetkel sa kahjuks ei hooma lihtsaid põhimõtteid (kontrollküsimus - kirjelda, oma sõnadega ja linkimata, kuidas toimib uraanil keevvee reaktor, see seletus oli omal ajal lausa põhikooli või gümnaasiumi füüsika programmis).

Ma ei hakka uuesti ja uuesti samu punkte läbi käima (ringiratast käib see arutelu). Võtad kontekstist välja omale sobivad allikad aru saamata, et enamus neist ajab umbluud (üks "eksperimentaalne tehnoloogia" ei sobi ja teine sobib, see on juba konkreetne punane märk mis näitab, et isik/allikas ajab jama).

Lühidalt - taastuvenergiaga ei toida mitte mingi nurga alt meie piirkonnas tarbimist ära. Ei ole võimalik. Füüsika ei luba. Jätame ulmelised teooriad termotuumast ja millest iganes välja (siia alla lähevad ka müstilised akuprojektid). Seega jäävad järele välislingid, juhitav tootmine, sõltumine naabritest (Läti-Leedu on samas augus kui meie, seega pmst ainult venemaa, teatud piirini ka Soome-Rootsi). Juhitav tootmine mingite ulmeliste tehnoloogiatega (mille alla täna vesinik läheb) ei ole hetkel ega lähiperspektiivis (vb 20-40 aasta pärast on, kui teaks investeeriks õigesse kohta) jätkusuutlik.

Meie valikud on laias laastus põlevkivi, gaas, uraan, mingi piirini ka biomass (ja umbes selles järjekorras on ka nende asjade mõistlikus/julgeolek).


Mille pealt see 300 MW tuleb? Teoreetiliselt mahub turule kogutarbimine+kõik välisühenduste jagu. Oleneb hinnast ikka. Ehk tegelikkuses on see 300 täiesti random number. EE jaamade töötamise järgi on suhteliselt hea näha, mis hinnaga ja kui palju mahub. Reaalselt seisaks tuumajaam siiski tihti tühja ka. Ilmselt siiski rohkem, kui pooldajad välja toovad.Siis järsku enam see "tasuvusarvutus" ei päde. Mis tähendab, et see hetk kui turule tulevad, ei ole ka hind enam see, mis lubati. Jah, juhitavat on vaja - selles pole küsimus.
Paneme siia juurde selle, et maksumaksja peab kogu jaama ümber oleva tralli (loe: tuumaagentuur) ka kinni maksma - siis on hind jälle teine.
Suhteliselt ausa hinnaga saaks teada ainult gaasijaama. Põlevkivi on määramatus suuresti EU tõttu. Tuumajaama numbreid ei saa osapooled klappima (suurusjärgus 50€-120€ käib jutt, olenevalt metoodikast).
Ma ei ole ka otseselt vastu, aga väita, et Fermi suust tuleb ainult puhast kulda on ka ikka väga vale. Nad on ärimehed ja tahavad äri teha, mitte varustuskindlust pakkuda. Nende eesmärk on kasum.
Vähemalt alternatiivsed arvutused on mõistlik lauale tuua.
Pigem seisaks väga vähe tühja, jooksvad kulud on tuumajaamal väga väikesed, pole mõtet seisma jätta.
Kommentaarid: 157 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 149
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
elukaz
HV Guru
elukaz

liitunud: 06.09.2004



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 22.04.2024 21:46:22 vasta tsitaadiga

rmc kirjutas:
1) Aga on ju tõde, et seda ei saa pidevalt ega kiiresti sisse-välja plõksida, mida sisuliselt vaja oleks?


On või? Siis pole insenerid viitsind vaeva näha. Termoväljund, nõus, seda liiga kiirelt ei muuda.. ja polegi vaja. Elektriväljund, sõltub kui äkiline turbiin soojatoru külge on ühendatud, ühest otsast suunad kuuma mööda, teisest otsast annab vähem voolu välja. Ja kui veel kiiremaks vaja siis üks sünkrokompensaator sinna otsa ja saame juba autonoomseks võrguks vajaliku kiiruse.

_________________
Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.
Kommentaarid: 176 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 0 :: 143
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
ref
Kreisi kasutaja

liitunud: 10.08.2003




sõnum 22.04.2024 21:46:32 vasta tsitaadiga

630 kirjutas:
ref kirjutas:
rmc, korrutan ma ei tea mitmendat korda, et kohe täna ja praegu mahub turule 300+ MW tootmist (tegelikult isegi 1GW), lähima 10a jooksul 3000MW. Üks 290-300MW tuumaelektrijaam mahub täiesti vabalt ja adekvaatselt ära. Palun loen ka mida kirjutatakse, hetkel jaurad. Jälle. Kui tahad konkreetselt Fermi energia äriplaani siis Funderbeamis on see olemas, loe läbi (ma olen lugenud). Tee omale selgeks ka osakestefüüsika põhitõed, hetkel sa kahjuks ei hooma lihtsaid põhimõtteid (kontrollküsimus - kirjelda, oma sõnadega ja linkimata, kuidas toimib uraanil keevvee reaktor, see seletus oli omal ajal lausa põhikooli või gümnaasiumi füüsika programmis).

Ma ei hakka uuesti ja uuesti samu punkte läbi käima (ringiratast käib see arutelu). Võtad kontekstist välja omale sobivad allikad aru saamata, et enamus neist ajab umbluud (üks "eksperimentaalne tehnoloogia" ei sobi ja teine sobib, see on juba konkreetne punane märk mis näitab, et isik/allikas ajab jama).

Lühidalt - taastuvenergiaga ei toida mitte mingi nurga alt meie piirkonnas tarbimist ära. Ei ole võimalik. Füüsika ei luba. Jätame ulmelised teooriad termotuumast ja millest iganes välja (siia alla lähevad ka müstilised akuprojektid). Seega jäävad järele välislingid, juhitav tootmine, sõltumine naabritest (Läti-Leedu on samas augus kui meie, seega pmst ainult venemaa, teatud piirini ka Soome-Rootsi). Juhitav tootmine mingite ulmeliste tehnoloogiatega (mille alla täna vesinik läheb) ei ole hetkel ega lähiperspektiivis (vb 20-40 aasta pärast on, kui teaks investeeriks õigesse kohta) jätkusuutlik.

Meie valikud on laias laastus põlevkivi, gaas, uraan, mingi piirini ka biomass (ja umbes selles järjekorras on ka nende asjade mõistlikus/julgeolek).


Mille pealt see 300 MW tuleb? Teoreetiliselt mahub turule kogutarbimine+kõik välisühenduste jagu. Oleneb hinnast ikka. Ehk tegelikkuses on see 300 täiesti random number. EE jaamade töötamise järgi on suhteliselt hea näha, mis hinnaga ja kui palju mahub. Reaalselt seisaks tuumajaam siiski tihti tühja ka. Ilmselt siiski rohkem, kui pooldajad välja toovad.Siis järsku enam see "tasuvusarvutus" ei päde. Mis tähendab, et see hetk kui turule tulevad, ei ole ka hind enam see, mis lubati. Jah, juhitavat on vaja - selles pole küsimus.
Paneme siia juurde selle, et maksumaksja peab kogu jaama ümber oleva tralli (loe: tuumaagentuur) ka kinni maksma - siis on hind jälle teine.
Suhteliselt ausa hinnaga saaks teada ainult gaasijaama. Põlevkivi on määramatus suuresti EU tõttu. Tuumajaama numbreid ei saa osapooled klappima (suurusjärgus 50€-120€ käib jutt, olenevalt metoodikast).
Ma ei ole ka otseselt vastu, aga väita, et Fermi suust tuleb ainult puhast kulda on ka ikka väga vale. Nad on ärimehed ja tahavad äri teha, mitte varustuskindlust pakkuda. Nende eesmärk on kasum.
Vähemalt alternatiivsed arvutused on mõistlik lauale tuua.

Fermi poolt ei tule puhast kulda (seda pole ka väidetud kusagil), nad on välja kasvanud MTÜ-st Eesti Tuumajaam mille põhieesmärk oli kogu diskusioon käima saada (tundub, et said hakkama)... Kohati ollakse seal liialt optimistlikud ja ajaraamid/vajalikud rahad on "best case" arvutus.

Aga see selleks - see 300MW turule on suuresti Baltikumi peale ja tõesti, 24/7 tööd ei saaks (ega saaks ka ükskõik milline teine jaam). Lätlased peavad oma Riia jaama lähiajal kinni panema ja vaidlevad hetkel ~400MW jaama asukoha üle. Oleks 400MW olemas läheks Riia jaam sisuliselt kohe kinni (amortiseerunud), sarnane teema ka Leedukate Vilniuse/Elektrėnai jaamaga mis võiks juba paar aastakümmet seista aga... poliitika icon_smile.gif Tõsi, Leedukad said mingi modernse 400MW jaama käima aga nende oma tootmisvõimekus on kuhugi 1GW - 1.5GW kanti (tarbimise tipud kuhugi 2GW - 2.2GW juurde). Hetkel toodab vajaduse ära paar alalisvoolu linki (meilt Soome, Leedukatel Rootsi-Poola) aga nende puhul peab olema reservvaru mis, afaik (palun teadjatel korrigeerida) on tagatud suuresti venelaste poolt (Kaliningrad ja muu venemaa). Mingi hunnik on ka akuvõimsusi hetkel ehitamisel aga päris juhitavaid võimsusi pole tulemas (küll aga on kinni minemas hunnikus vana gaasi/sütt/põlevkivi).

See 300 kohe turule on peamiselt kompenseerimaks puuduvat varu - täna tulevad tootmised nibin-nabin vajalikule tasemele, talvisel tipptunnil millegi riknemisel (küll mitte ühe-kahe liini/geneka, vaid mitme halva sündmuse kokkulangemisel) võib juba kriitiliseks minna. 2030+ juba kindlasti (Riia läheb kinni, sama ka meie põlevkivijaamadega). Peale desünkroniseerimist kaob venelastel ka kohustus häda korral sagedust tagada (kas nad seda praegu teeks või mitte - ei taha vastust sellele küsimusele).

Tänane reaalsus on jah see, et liiga kaua on seda palli edasi-tagasi veeratatud ning sisuliselt ainus prognoositav variant on paar gaasiturbiini püsti panna ja ideaalis oma gaasiterminal Paldiskisse kai äärde. Põlevkivi oleks parem - toore endal olemas ja oma kontrolli all aga EL-i rohelised on selle idee sisuliselt ära keelanud. Ka gaas läheb mingi hetk samasse auku, kuid selline 10-15 lisa-aastat annaks (pealegi - võrreldava gaasiturbiini ehitus oleks vast mingi 200-250 miljonit praeguses seisus vs siis see miljard + bürokraatia tuuma korral).

Tuumajaama peamine eelis/müügifaktor on siiski see, et asi on ka reaalselt heitmeid vähendav (CO2) ning kuniks poliitiline suund on selle numbri vähendamiseks siis sisulisi alternatiive (hetkel eksisteerimas) ei ole. Uraani on ka meil endal olemas, seega võiks isegi argumenteerida, et tsipa parem seis kui gaasiga (aga samas - rafineerimise püstipanek on omaette tegemine - kui annaks välja müüa siis veel).
Kommentaarid: 17 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Plin500
HV piljardihai
Plin500

liitunud: 15.01.2002




sõnum 22.04.2024 22:56:20 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Uraani on ka meil endal olemas


https://ekspress.delfi.ee/artikkel/69086683/teadlane-eesti-vajab-oma-uraanitoostust

tsitaat:
"Juba kaheksakümnendatel arvasime, et Eesti peaks üle minema tuumaenergiale ja meie kaevandused peaksid ümber orienteeruma fosforiidi kaevandamisele, et tööstuspotentsiaal säiliks," meenutab Petersell fosforiidisõja eelseid aegu. "Toonaste arvutuste kohaselt piisaks Toolses aastas kolme miljoni tonni fosforiidi kaevandamisest, et selle käigus eemaldatud diktüoneemakildast eraldatud uraanist jätkuks 1600megavatise tuumaelektrijaama töö tagamiseks."

Ent ajalugu läks teisiti. Tuumajaama mõte hakkas siinmail uuesti juuri ajama alles kakskümmend aastat hiljem.


18a vana artikkel, aga varude poolelt ei tohiks meil probleeme olla. Tänapäeval muidugi teised mured selle kaevandamisega. Aga isegi selle artikli puhul näeme, et 18a on möödas ja me oleme siiani mõtte tasandil. Põlevkivi pidi olema meie "heureka", aga näed, otsustati kusagil kaugel, et poisid, nii hästi teil ei lähe.

_________________
icon_razz1.gif
Kommentaarid: 77 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 75
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tanel
HV Guru
Tanel

liitunud: 01.10.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 23.04.2024 09:29:07 vasta tsitaadiga

https://www.err.ee/1609320624/stockholmi-sisepolemismootorite-keeld-eesti-laevalt-tulijaid-ei-puuduta

tsitaat:
Stockholmi linna juhtiv roheliste ja sotsiaaldemokraatide koalitsioon otsustas eelmisel aastal kehtestada kesklinnas 3. klassi keskkonnakaitsevööndi, mis keelab seal bensiini- ja diislimootoriga autod.

_________________
HV valuutakalkulaator
Kommentaarid: 461 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 12 :: 7 :: 356
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

liitunud: 13.01.2010



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 23.04.2024 15:05:05 vasta tsitaadiga

https://forte.delfi.ee/artikkel/120287670/valus-tode-biolagunevate-kottide-kohta-eestis-ootab-neid-tuline-saatus-millel-pole-biolagunemisega-mingit-pistmist

tsitaat:

Biolagunevad kilekottidesse jäetud jäätmeid ei ole võimalik tööstuslikult komposteerida, need tuleb biojäätmete ümbert eemaldada ka biogaasi tootmisel, Eestis ja meie lähipiirkonnas puudub tööstuslik biolagundamise tehnoloogia sootuks ning biokile eemaldamine toob ka täiendava kulu biojäätmete käitlemisse – need on Eesti prügimajandajate peamised seisukohad, miks nad paluvad neid kotte biojäätmete konteineritesse mitte panna.


tsitaat:

Keskkonnateenustega samal lainel on AS Ragn-Sells, mille juhatuse esimees Kai Realo leiab samuti, et biolagunevad kilekotid tõepoolest ei ole sobivaim lahendus biojäätmete kogumiseks ning seetõttu ka näiteks Rootsis kasutatakse biojäätmete kogumiseks hoopis paberkotte.
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tanel
HV Guru
Tanel

liitunud: 01.10.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 23.04.2024 15:07:28 vasta tsitaadiga

Oeh, Eesti ja ebakompetentsed ametnikud thumbs_down.gif icon_neutral.gif
_________________
HV valuutakalkulaator
Kommentaarid: 461 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 12 :: 7 :: 356
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Mnator
HV Guru

liitunud: 18.10.2007



Online

sõnum 23.04.2024 15:11:51 vasta tsitaadiga

samas see biolagunemine ei pidanud nagu olema korralik lagunemine vaid n.ö. lõppproduktiks pidi jääma mikroplastid, mis ühel või teisel moel võivad jõuda ka inimeste toidu sisse jne.
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tanel
HV Guru
Tanel

liitunud: 01.10.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 23.04.2024 15:17:32 vasta tsitaadiga

No seda enam on see lühinägelik rohehulluslik tegevus. Sarnane teema nende ühekordsete nõude keelustamisega avalikel üritustel.
Nõude pesule ja käitlemisele kulub kordades rohkem energiat, kui ühekordsete nõude tootmisele ja nõuetekohasele utiliseerimisele.
Alles väljakujunenud prügimajanduse "kaasajastamisest" ja selle ebaefektiivsusest ei hakka rääkimagi.

_________________
HV valuutakalkulaator
Kommentaarid: 461 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 12 :: 7 :: 356
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

liitunud: 13.01.2010



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 23.04.2024 15:38:36 vasta tsitaadiga

Oot, milles need ametnikud jälle süüdi on? Ametnikud otseselt ei ole kellelgi käsnud neid rohepesijate kotte osta. Algusest peale on esimene ja parim soovitus olnud bioprügi panna bioprügi konteinerisse lahtiselt. Aga no korralik eesti inimene ei saa ega saa sellest piinlikkustundest üle, kuidas valada oma solk lahtiselt konteinerisse. Peab olema ikka korralikult pakendatud et keegi midagi ei näeks ja äkki seoks roosa lehvi ka veel peale.
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tanel
HV Guru
Tanel

liitunud: 01.10.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 23.04.2024 15:42:34 vasta tsitaadiga

Sõnumid ja otsused on vastuolulised.
_________________
HV valuutakalkulaator
Kommentaarid: 461 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 12 :: 7 :: 356
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
greaper
HV kasutaja
greaper

liitunud: 27.06.2005




sõnum 23.04.2024 15:57:54 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Algusest peale on esimene ja parim soovitus olnud bioprügi panna bioprügi konteinerisse lahtiselt. Aga no korralik eesti inimene ei saa ega saa sellest piinlikkustundest üle, kuidas valada oma solk lahtiselt konteinerisse. Peab olema ikka korralikult pakendatud et keegi midagi ei näeks ja äkki seoks roosa lehvi ka veel peale.



Ei saa ju ilma panna, näiteks talvel külmub ilma biokotida kogu see läbu prügikasti kylge kinni ja prygivedaja paneb kohe tyhisõidu kirja, suvel on kast ilma selle kotita kohe vaklu jms saasta silmini täis jumala pointless teema icon_evil.gif

_________________
I am patient with stupidity but not with those who are proud of it.
Kommentaarid: 25 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 24
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
kyrvas
HV vaatleja

liitunud: 25.05.2005




sõnum 23.04.2024 16:01:43 vasta tsitaadiga

Lähiajaloo suurim skämm pole mitte vabamüürlased, illuminaadid või iidsed tulnukad vaid tootjad, kes on meid ajupesnud nende produtseeritavat loodusvaenulikku paska sorteerima ja ohutustama
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

liitunud: 13.01.2010



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 23.04.2024 16:09:32 vasta tsitaadiga

Vaklade vms vastu ei aita miski kui suvel liiga kaua seista lastakse prügil, maal tuli ka olmeprügikonteinerist vaklade armee välja kuigi kõik prügi oli kottides.
Ainult tihemini tühjendamine.

Ma ei mõelnud muidugi, et konteineris endas vooderkotti ei peaks olema. Selle kinnikülmumise kohta aga järgmine nipp:

tsitaat:

Maaleht küsis nõu AS-i Eesti Keskkonnateenused juhilt Argo Luudelt.

Tema soovitus kõlab nii:

„Üks lahendus, mida oleme proovinud ja nagu meie kliendid on kinnitatud, praktikas ka toimib, on panna konteineri põhja vanu ajalehti. Alumine kiht neist külmub konteineri põhja kinni, aga tühjenduse käigus tuleb vooderduskott tänu ajalehtedele konteineri põhjast lahti.

Alati pärast tühjendust tuleb panna konteineri põhja uus ajaleht ja vooderduskott.

Kui ilm pöörab sulale, tuleb ajalehtede kiht konteineri põhjast välja kraapida ja kuivad ajalehed asemele panna.

Praegu tundub, et see on kõige efektiivsem viis, kuidas biojäätmete konteinerit külmakraadidega tühjendada saab.“
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
sakinaga
HV Guru

liitunud: 30.08.2006




sõnum 23.04.2024 16:36:49 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
Vaklade vms vastu ei aita miski kui suvel liiga kaua seista lastakse prügil, maal tuli ka olmeprügikonteinerist vaklade armee välja kuigi kõik prügi oli kottides.
Ainult tihemini tühjendamine.

Ma ei mõelnud muidugi, et konteineris endas vooderkotti ei peaks olema. Selle kinnikülmumise kohta aga järgmine nipp:

tsitaat:

Maaleht küsis nõu AS-i Eesti Keskkonnateenused juhilt Argo Luudelt.

Tema soovitus kõlab nii:

„Üks lahendus, mida oleme proovinud ja nagu meie kliendid on kinnitatud, praktikas ka toimib, on panna konteineri põhja vanu ajalehti. Alumine kiht neist külmub konteineri põhja kinni, aga tühjenduse käigus tuleb vooderduskott tänu ajalehtedele konteineri põhjast lahti.

Alati pärast tühjendust tuleb panna konteineri põhja uus ajaleht ja vooderduskott.

Kui ilm pöörab sulale, tuleb ajalehtede kiht konteineri põhjast välja kraapida ja kuivad ajalehed asemele panna.

Praegu tundub, et see on kõige efektiivsem viis, kuidas biojäätmete konteinerit külmakraadidega tühjendada saab.“
Kust ma neid ajalehti võtma peaks icon_lol.gif

Täitsa elukauged on need ametnikud, kes nõudeid kehtestavad. Inimene ei pea ise katsetama, kuidas seda biojäädet ära vedada saab. Järgmiseks hakkame prügikonteinereid kütma icon_lol.gif
Kommentaarid: 157 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 149
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tanel
HV Guru
Tanel

liitunud: 01.10.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 23.04.2024 16:41:07 vasta tsitaadiga

Pealinna sõnumid ka vist varsti enam lehes ei ilmu, seega tulevad Kaja sõnumid beer_yum.gif
_________________
HV valuutakalkulaator
Kommentaarid: 461 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 12 :: 7 :: 356
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Winterwind
One
Winterwind

liitunud: 19.05.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 23.04.2024 16:45:00 vasta tsitaadiga

Laske prügikasti siseküljed õlispreiga üle, ei jää sinna miskit ka talvel külge.
Ma kogun 5l tere kohupiimaämbrisse ja kallan selle maja biokasti tühjaks.
Kommentaarid: 1007 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 1 :: 727
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Kliimamuutuste, rohepöörde ja energiapoliitika teema (UUS küsitlus: Kas pooldad rohepööret?) mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 274, 275, 276, 277, 278  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.